Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   21 / 245
(#) marciart válasza hegman hozzászólására (») Júl 4, 2009 /
 
Köszönöm a segítséget de lenne egy kérdésem mivel tudom megnyitni ezt a fájlt.
(#) hegman válasza marciart hozzászólására (») Júl 4, 2009 /
 
(#) marciart válasza hegman hozzászólására (») Júl 4, 2009 /
 
Köszönöm..
(#) marciart válasza hegman hozzászólására (») Júl 4, 2009 /
 
Azt meg tudod adni hogy melyik oldalról tölthetők le a rádiotechnika magazinok. Vagyis a régiek.
(#) mackomester hozzászólása Júl 9, 2009 /
 
Szevasztok Urak!
A heten vegre beszereztem eletem elso szkopjat (Iwatsu SS 5705).
Sajnos semmi merokabelt es doksit sem adtak hozza....
Az alap funkciokkal tisztaban vagyok, de van par dolog, ami nem vilagos. A masodik csatolt kepen a kezelofelulethez nincs tul sok otletem, konkretan ezekhez:

-level/slope poti
-holdoff poti
-mode gombok
-horiz. display gombjai
-delay time

A max 400V a bemeneti fesz lehet ac modban?

A masik kerdesem, erdemes-e epiteni merozsinort, vagy inkabb vegyek?
(#) Ballage válasza mackomester hozzászólására (») Júl 9, 2009 /
 
Level: szinkron küszöbszint, vagyis a jel mekkora értékénél induljon a sugár (trigger)
Slope: fel vagy lefutó élre szinkronizáljon
Mode: szinkron mód:
- auto: automatikus, valószínűleg ez a sima, egycsatornás szikron
- norm: a csatornák összegére
- single: csak egyszer fusson végig a sugár és csak a "reset"-re kerüljön vissza alapállapotba/induljon újra, a "ready" lámpa jelzi, hogy indításra kész

Delay time: indítás késleltetése, azaz mennyi időt hagyjon a sugár indítása és a trigger bekövetkezése között

A többit nem tudom, majd az okosak megmondják.

A max 400V szerintem csúcs (Vpp), legalábbis ez a biztos.

Mérőfejet szerintem venni érdemes, ezen a frekin nem nagyon valószínű, hogy tudsz építeni egy megfelelő paraméterekkel rendelkezőt. Lehetőleg olyat, amin átkapcsolható 1:1 és 1:10-es osztó van, és persze tudja a szkóp frekijét (vagy inkább többet).

Vehetsz mindjárt kettőt, akkor fázisszöget is tudsz majd mérni.



(#) Ballage válasza mackomester hozzászólására (») Júl 9, 2009 /
 
Ja, és próbálj meg doksit szerezni hozzá, vagy legalább egy kapcsolást, ha nem akarsz vele szívni, ha - Isten ne adja - elromlik.
(#) Ballage válasza Ballage hozzászólására (») Júl 9, 2009 /
 
Hülyeséget írtam: az auto valószínűleg a szabadonfutó módja.
(#) mackomester válasza Ballage hozzászólására (») Júl 9, 2009 /
 
Hej, koszi a gyors es kimerito valaszt!
Igazabol hangfreki kornyekere hasznalnam, talan nem kell nagyfrekire meretezni...
Gondolod eleg egy passziv oszto ellenallasokbol? Csak ha kapcsitapot merek, nem engednek ra 2-300V-ot.....
Meg igazabol az sem tiszta, hogy 400Vpp ac-t enged, es dc modban csak par voltot....
Szoval arra gondoltam, hogy nehany megas ellenallasokbol epitek egy passziv osztot. Ez szerintem nem torzitja el a jelalakot, max. 100kHz-ig.....


Ui.: Felturtam a netet, de meg manual-t sem talaltam hozza, a regi gazdajanak sincs. Pedig valahol kell lennie... Majd meg kotoraszok.
(#) pimi9 válasza mackomester hozzászólására (») Júl 9, 2009 / 1
 
Idézet:
„nehany megas ellenallasokbol epitek egy passziv osztot. Ez szerintem nem torzitja el a jelalakot, max. 100kHz”


El fogja torzitani, 100kHz négyszögjel helyett egy pupus háromszögjelet fogsz látni csökkent amplitudoval. Ezenkivul alacsonyabb frekvenciakon a gyors valtozasokat se fogja jol megjeleniteni, stb...
Ahoz hogy ne torzítson ki kell kompenzálni.
Ajánlom figyelmedbe az 1976-os évkönyvet, van benne egy szkóp építési cikk, amiben mérőfej építésre is találsz leírást.
(#) MaSTeRFoXX válasza mackomester hozzászólására (») Júl 9, 2009 /
 
Esetleg ajánlom hogy vaterán keress mérőkábelt szkóphoz. Viszonylag normális áron szokott lenni. Nem über profi, de kezdésnek szerintem jó
(#) mackomester hozzászólása Júl 9, 2009 /
 
Kosz a valaszokat, akkor marad a vasarlas.....
(#) proli007 válasza mackomester hozzászólására (») Júl 9, 2009 /
 
Hello!
Nem volt még kezemben ilyen szkóp, de ez ahogy látom,ez két időalapos. Azaz van benne egy A és egy B Sweep-generátor.
A lényege, hogy összetett jeleknél,(pld. TV sorok) "ki lehet nyújtani a kép egy részét".
Ha a szinkron trigger elindítja az A generátort, akkor ott láthatod a "sűrű jelet". Az A generátor fűrészjelét összehasonlítja egy komparátor, egy egyenfeszültséggel. (Ezt a feszültséget állítod a Delay time potival, csak mivel itt az X eltérítésről van szó, ami az időhöz kötött, ezért Delay a poti neve) És ha a kettő egyezik, akkor indítja a B generátort. Ez a kinyújtott szakasz látható, a másik alapvonalon.
Ennek legfőképpen akkor van értelme, ha a B generátor kisebb idejű (gyorsabb) mint az A. Hogy könnyebben lehessen tájékozódni, hogy a B alapvonal mit mutat, a B futása alatt az A ábra jelét a szkóp kivilágosítja.
Ezért vannak a Horiz Display gombjai, Hogy a két generátort ki-be kapcsolható legyen. "A" csak az A generátor működik (normál üzemmódja a szkópnak). "B" csak a B generátor üzemel. "A inten" A és B generátor megy, és A kivilágosodik B futása alatt. Az Alt, valószínűleg alternáló üzemódot jelent. Itt az A futása után indul a B (Csak saccolom, mert ezeknek a variációknak még számtalan üzemmódja lehetne)

üdv! proli007
(#) mackomester válasza proli007 hozzászólására (») Júl 9, 2009 /
 
No, hat hala Nektek egyre kozelebb kerulok !
(#) mackomester válasza mackomester hozzászólására (») Júl 14, 2009 /
 
Hajjaj, nagy a baj....
Azt hiszem, a B időalap el van romolva... "Pici" hibával vettem a szkópot, az időalap gomb meg volt ütve. Miután gyanús volt, hogy az időalap osztásokhoz sehogyan sem passzolt a mérendő jel frekije, szétkaptam a műszert.
Találatok: kapcsolós poti ("A Uncal") kiszakadva a panelből... Közös szerkezet a két időalap fok. kapcsolója és a potméter. Megoldás: poti kivesz, átkötés a helyére (a csúszka és az egyik vég volt bekötve, 0 ohmos állásban volt a "cal" mód. Kapcsoló forrszem "kikapcsolt" állásban. Rendben is van most az "A" generátor. Gondoltam, kipróbálom, hogy működik a "B". Lesújtó eredmény: összevissza ugrálnak az idők, semmi köze nincs a skálához, több egyforma állás is van... Tuti, hogy a kapcsolónak vége. A többi funkció működik, pontos is. Igazából azt a "nagyítós" módszert szerettem volna kipróbálni, de sehogy nem akar menni. Mutatja az egyik sugáron a jelet, világosít is, de a másodikon mindig csak az alapvonal látszik, de azon ott van a világosabb rész is. mintha nem menne a függőleges része a dolognak, bár a csatornák egyenként jók.
Nnna. Most, hogy így kisírtam magam.... Lenne egy kérdésem: én tudom rosszul, és igy kell működnie, vagy tényleg nem jó?
(#) mackomester válasza mackomester hozzászólására (») Júl 14, 2009 /
 
Hát..... bocsánat........
Használati utasításom nem lévén, elkezdtem találomra gombokat nyomogatni. Összehoztam a dolgot, csak én arra gondoltam, hogy két sugár fog ezzel foglalkozni, de nem: az aktuális csatornát "kétsugarasítja", két gomb egyszeri benyomásával. Ettől függetlenül a kapcsoló még rossz. Úgy hiszem, reménytelen az alkatrészbeszerzése...
(#) zolee1209 hozzászólása Aug 4, 2009 /
 
Sziasztok!
Régebben felvetettem egy problémát RFT EO 203-as típusú szkópom nagyfesz tápegységével kapcsolatban. Úgy tűnik, egy fórumtársunk segíteni tud egy másik ilyen táppal, így neki töltök most fel két képet, hogy mire van szükségem! A számomra fontos dobozkát a katódsugárcső alatt lehet megtalálni! :yes:
(#) 06smici hozzászólása Aug 13, 2009 /
 
Helló!
A következő lenne a problémám:
Van egy RFT EO 211-es oszcilloszkópom, ami megadta magát. A táppal szerintem nincs semmi baj mert bekapcsol a cső is világít benne de nem jelez ki semmit. Fogalmam sincs hogy hogy álljak neki, mi lehet a rossz benne Lehet hogy az a baja hogy nem 50 ohmos renszert kötöttem rá... Akinek van róla valami féle dokumentációja vagy kapcsrajza azt megkérném hogy ossza meg velem. És várom az ötleteket is hogy mit lehet benne a rossz. Ne kell jen az egészet végigmérni.
(#) lapose válasza 06smici hozzászólására (») Aug 13, 2009 / 1
 
Szia!

Tessék!

EO_211_Ba.pdf
    
(#) Ballage válasza 06smici hozzászólására (») Aug 13, 2009 /
 
Nem tudom, mire gondolsz azzal az 50 ohmos rendszerrel, ezeknek nagyimpedanciás bemenetük van, és hacsak nem kötöttél rá 600V-nál nagyobb feszt, szerintem nem amiatt döglött meg.

Ha a vízszintes vonal megjelenik (azalatt, hogy "világít", gondolom ezt értetted) akkor az biztató jel (nagyfesz, X eltérítés, fűrészgenerátor jó). A tápfeszek (vigyázva a nagyfeszültségekkel!!!) és a munkapontok (a rajzon fel szokták tüntetni) ellenőrzése után a legegyszerűbb, ha a egy ismert jelet (pl. kalibrátorból) ráadsz az Y erősítő utolsó fokozatának bemenetére és nézed, hogy látszik-e valami, majd haladsz visszafelé, ehhez nem kell másik szkóp, bár lehet, hogy néha meg kell szakítani az áramkört a mért fokozat előtt. És mindig figyelni kell arra, hogy mekkora jellel kergeted meg, mert a végfok meghajtásához akár voltos jel kellhet.

A kontakthiba akkor lenne valószínű, ha a jelet néha mutatná, néha nem.
(#) Ballage válasza 06smici hozzászólására (») Aug 13, 2009 /
 
Még egy ötlet (a rajzot nézve jutott eszembe): ha a függőleges pozíciót tudod állítani az előlapról, akkor csak a bemenőfokozatot (T601/T602) kell leellenőrizni, mert az egész Y erőlködője végig egyencsatolt és a bemenetnél van az egyenszint poti.

Egy másik: ha van elég időd meg türelmed, akkor végigmérheted digitmultival a félvezetőket, hogy nem zárlatos-e valamelyik PN-átmenet. (Ezt a trükköt itt tanultam a HE-n, ha jól emlékszem pont ebben a topicban, csak azt már nem tudom, hogy kitől... )
(#) 06smici válasza Ballage hozzászólására (») Aug 14, 2009 /
 
Sajnos azalatt hogy világít nem azt értettem hogy meg van a vízszintes vonal , az egész halványzölden világít) Az X tengely kapcsolóján van egy olyan állás mikor az X bemenetre kapcsoljuk valahogy rá. Ha ebben ez állásban van akkor a jel amplitudoját le lehet olvasni, de ez is csak egy függőleges vonal. Máskor pedig csak olyan mintha valamilyen háttérvillágítás lenne, még egy pont se látszik. Az a baj hogy nem rég szereztem és még nem is nagyon próbáltam ki, erre meg tönkre meggy.
(#) Ballage válasza 06smici hozzászólására (») Aug 14, 2009 /
 
Akkor a jó hír az, hogy az Y és X eltérítés és a táp jó, a rossz pedig, hogy valószínűleg az időalappal van valami. Azért világít halványan, mert a sugár valahol a képernyőn kívülre esik, és csak a cső faláról visszapattanó szekunder elektronok fényét látod.

Amikor indított módban van a fűrészgenerátor (Auto kapcsoló ki), akkor is ott van a sugár amíg nincs indítójel, csak elvileg a kioltás miatt ki van kapcsolva.

Én körülnéznék a fűrészgenerátorban (T2011...T2022 tranyók). Nézd meg a munkaponti feszültségeket, keress zárlatos vagy szakadt tranyókat, diódákat, stb. Jó lenne szkóppal megnézni, hogy van-e fűrészjel, már ha van egy extra szkópod kéznél...
(#) 06smici válasza Ballage hozzászólására (») Aug 14, 2009 /
 
Ingen a szkóppal megnéznire már én is gondoltam. Mostár azt is tudom hogy mit kéne rajta nézni, csak hát van egy kis probléma... nincs több szkópom

A fűrészgenerátor melyik nyákon van? És a fűrészgenerátor gondolom nem 50 Hz-es jelet add le,úgyhogy még a multimeterrel se tudom megmérni. A munkaponti feszültséget feltüntetik a kapcsolási rajzokon, vagy azt nekem kéne kiszámolni? Mert ha számolni kell akkor az problémás mivel nem tanultuk még, de van itthon könyvem valahogy majd csak rájövök. A nagyobb probléma az hogy amit kaptam kapcsrajzot, arról hiányzik a kapcsolás széle. Ha valakinek megvan egészbe és ha lehet akkor már magyar szöveggel is azt megkérném hogy ossza meg velem.
(#) dino hozzászólása Aug 14, 2009 /
 
C1-94 tipusu orosz gépemen nem lehet megállítani a jelet.
Ha valakinek hasonló készüléke vagy rajza van hozzá megköszönném.
Üdv. Díno
(#) Ballage válasza 06smici hozzászólására (») Aug 14, 2009 /
 
A rajzon amit lapose kolléga http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_492387.html?highligh...492387korábban már mellékelturl] ott vannak a munkaponti feszültségek, csak nézd meg jobban! A rajz teljes, csak több szeletben van, gondolom csak így fért bele a szkennerbe.

A panel a 3. ábrán van (17. oldal), ha megnézed, ott vannak az emlegetett tranyók, csak keresni kell!
(#) 06smici hozzászólása Aug 14, 2009 /
 
Ja mr látom, csak eddig még nem néztem meg alaposan. De pont a 3-as nyák a legnagyobb. Na mindegy. remélem tényleg csak ennyi a baja mert ezt még én is tudom javítani, csak tranzisztor kell hozzá.
(#) 06smici hozzászólása Aug 14, 2009 /
 
Ja és még valami: mitől mehetett tönkre? Lehet hogy valamelyik kapcsoló rossz állásban volt Nem értek én ehhez a szkóphoz még. Amit eddig használtam ott nem voltak rajta ilyen kapcsolók: auto, tv meg valamilyen +és-. Valaki megmondaná hogy ezek mire jók? Tudom hogy le van írva a dokumentációba, de nem magyarul az biztos
(#) Ballage válasza 06smici hozzászólására (») Aug 14, 2009 /
 
Attól nem megy tönkre, mert valamilyen kapcsoló-együttállásba tekerted. Ennyire azért illik bolondbiztosnak lennie egy műszernek. Az időalap szerintem nem külső behatástól ment tönkre, már ha az a baja. Ha a szinkron áramköre purcant ki, az lehet attól, hogy a külső szinkronjel kicsit nagy volt neki, de szerintem attól még látszania kellene a vonalnak.

Auto: szabadonfutó vagy indított legyen az időalap
TV: tv szinkronjelhez legyen szinkronizálva
+/-: A jel fel- vagy lefutóélére induljon.
(#) lapose válasza dino hozzászólására (») Aug 14, 2009 /
 
Szia!

Tessék!

CI-94.djvu
    
Következő: »»   21 / 245
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem