Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1941 / 3947
(#) pucuka válasza kasas hozzászólására (») Márc 12, 2013 /
 
Elvileg sehogy. Csakhogy vannak eljárások, amivel egy antenna fizikai hosszát rövidíteni lehet, annak ellenére, hogy az elektromos hossza változatlan legyen. A két hossz viszony az elektromágneses hullám terjedési sebessége. Ezt az értéket lehet befolyásolni azáltal, hogy az elektromos hullám nem a levegőben, hanem egy jól megválasztott dielektrikumban terjed. Jó példa erre, a koax kábel rövidülési tényezője, ahol látszik, hogy az elektromos, és a fizikai hossz között jelentős különbség van.
Ha részletesebben érdekelnek a dolgok, ebben a topikban folytassuk.
(#) kadarist válasza kasas hozzászólására (») Márc 12, 2013 /
 
Szia!
Nem kell az antennának egész hullámhosszúságúnak lenni: Bővebben: Link
(#) gaben110 hozzászólása Márc 12, 2013 /
 
Sziasztok!
Mi okozhassa azt a problémát hogy egy beépitett feszültségszabályzós autó generátor nem tölt alapjáraton,magas fordulaton is csak 13.2v 13.4v,de ha felkapcsolom pl a lámpákat akkor leesik 12.6v 12.4 v ra.Feszültségszabályzót cseréltem de maradt ugyenez a jelenség.Egy Skoda Felicia 1.3MPI generátorról van szó.

Köszönöm!!
(#) mps válasza gaben110 hozzászólására (») Márc 12, 2013 /
 
Első körben nézd meg a szénkeféket, aztán jöhetnek a diódák. Gondolom a csavarok meg vannak húzva.
(#) gaben110 válasza mps hozzászólására (») Márc 12, 2013 /
 
Szénkefék rendben vannak,azok egybe vannak építve a feszültség szabályzóval,könnyedén cserélhető kompletten.Lehetséges hogy akár 1 dióda elszál és gyengébb a töltés?3 fázisú annyit tudok róla.
(#) mps válasza gaben110 hozzászólására (») Márc 12, 2013 /
 
Igen.
(#) gaben110 válasza mps hozzászólására (») Márc 12, 2013 /
 
Köszönöm a segítséget,szétszedem kiforrasztom a diódákat egyenként multival megnézem őket.
(#) Samus1989 válasza enree hozzászólására (») Márc 12, 2013 /
 
A problémát ez sem oldaná meg. Mély így is van bőséggel (az első komponenst szettből is, és ezek a hátsó 16os mélyek is elég jól adják az ívet), a probléma, hogy hátulról is szól a zene. Sajnos a fej nem annyira intelligens, hogy meg tudjam mondani neki, hogy a hátsó csatorna csak 200Hz-ig kapja a jelet. Ennyi pénzért vehetnék egy használt két csatornás erősítőt, azon van vágás lehetőség is, csak egyenlőre olcsóbban akartam megúszni...
(#) hepi02 válasza gaben110 hozzászólására (») Márc 13, 2013 /
 
Terhelés alatt mérted a diódákat? Kapj elő egy 55w-os izzót és azzal vizsgáld.
(#) aviator17 hozzászólása Márc 13, 2013 /
 
Sziasztok!

Az lenne a nagy problémám, hogy hirtelen azt a feladatot kaptam, hogy programozzak Freescale mikrokontrollereket. Az a helyzet, hogy én ehhez olyan szinten nem értek, hogy azt nem tudom szavakba önteni. Eleve nem látom át, hogy mit csinál egy MCU-nak az a sok lába, miért úgy épül fel egy adott nyák ahogy, miért van rajta még sok másik fajta chip stb stb. Egy dolgot tudok, hogy a CodeWarrior nevű alkalmazással, és egy külső programozó eszközzel kell a programozást elvégezni egy, a nyákon külön erre a célra kialakított 2x3-as tűsor segítségével. Ja és hogy ne legyen ennyire egyszerű a dolog, a programnyelvben sem vagyok otthon, ami azt hiszem C illetve az assembler.
Szóval ezt meg kéne tanulnom. Abban kérnék segítséget, hogy tud-e valaki olyan írásról, könyvről, vagy leírásról ami erről a témáról szól, lehetőleg mintapéldákkal, mintaprogramokkal együtt, amelyek részletezik azt is, hogy mit miért kell csinálni.

Előre is köszönöm a válaszokat!

Üdv
Ádám
(#) Kovabe válasza aviator17 hozzászólására (») Márc 13, 2013 /
 
Ez konkrétan mihez kell neked? Tanulmányaidhoz vagy munka?
(#) laczaa01 válasza Samus1989 hozzászólására (») Márc 13, 2013 /
 
Szia!
A problémát megoldaná, csak pénzbe kerül a csomagtartó levág minden közepet, magasat, csak a puffogás marad. Sajnos egyéb tippem nekem sincs.
(#) aviator17 válasza Kovabe hozzászólására (») Márc 13, 2013 /
 
Tanulmányokhoz, ezen belül diplomamunka.
(#) Kovabe válasza aviator17 hozzászólására (») Márc 13, 2013 /
 
Ha az alapokkal nem vagy tisztába akkor nagyon meg fogsz izzadni. Nézz körbe PIC téren majd abbol már tusz tovább indulni. Van ezerféle leirás ami segithet föleg PIC-hez de ha az MSP430-as totyikot felkeresed az hasolo elveken alapul mint ami neked kell, mind a program felépitése mind maga a programozás.
Remélem segitettem. Tesztpaneled van vagy valami hasonlod? Mert lehet hogy tudok segiteni.
(#) Szpisti válasza aviator17 hozzászólására (») Márc 13, 2013 /
 
Nekem ugyan nincs diplomám, de tudtommal abból a témakörből szokták kijelölni a diplomamunka témáját, amit éveken keresztül tanult valaki. Vagy manapság már ez sem így megy ?
(#) aviator17 válasza Kovabe hozzászólására (») Márc 13, 2013 /
 
Rendben, meg fogom nézni a topikot. Azt elfelejtettem írni, hogy Freescale-eket kell programozni. Úgy néz ki a dolog, hogy a konzulens tanárommal már régóta dolgozunk azon a projekten aminek előbb utóbb elkerülhetetlen része ez a programozás. Neki nincs rá ideje én pedig nem tudok programozni. Az egész fejlesztés az ő ötlete, az ő fejében van meg, hogy mit kellene tudnia a programnak. Tesztpanelem nincs, de ha arra gondolsz ami ilyen kis négyzet alakú, rá kell forrasztani az MCU-t és a programozó lábakat + bevezetékezni, akkor olyat tudok szerezni. A legnagyobb előrelépés az lenne, ha az egésznek az alapjait meg tudnám érteni.

Köszönöm a felajánlást!
(#) aviator17 válasza Szpisti hozzászólására (») Márc 13, 2013 /
 
De ez elméletileg így van ahogy mondod, de lehetőség van arra, hogy saját magad által kitalált témában írj diplomát. Mivel én repülőgépész leszek, és az éveken keresztül tanulásnak része volt a szabályzórendszerrel kapcsolatos ismeretek megszerzése is, ezért ezt lehetett választani. Még akkor is ha tiszta elektronika az egész és én nagyon kevés vagyok hozzá.
(#) bviktor hozzászólása Márc 13, 2013 /
 
Találtam a neten egy ugyanolyan tápot mint amiben nekem elszállt egy ellenállás. (HKC USP-3430)
Megkértem a tulajt hogy küldjön egy képet arról a részről ahol az ellenállást található.

A hibás alkatrész

Ez pedig amit küldtek

A szinkód kalkulátor szerint 26 Ohm 10%-os tűrés.
(#) pisti hozzászólása Márc 13, 2013 /
 
Sajnos a mai napig nem találtam jól működő megoldást arra, hogyan lehetne a relét lecserélni tranzisztorokra. A feladat az, hogy a 16 V-os váltakozó áramú jel az optokapun keresztül (a váltóáramú részről galvanikusan leválasztva) működtessen két-két LED-et attól függően, hogy van-e bejövő jel vagy nincs.
(#) Szpisti válasza pisti hozzászólására (») Márc 13, 2013 /
 
Azt már próbáltad, hogy a jelfogó helyére egy pár száz ohm, az emitterről meg egy következő npn bázisára viszed. A második tranzisztor kollektorába a két led sorosan meg egy korlátozó ellenállás, emitter testen - a másik két led meg sorosan a második tranzisztor C-E közé ?
Az elsőnek sem kell BD-nek lennie, inkább egy nagyobb bétájú BC akármi.
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2013
(#) reloop válasza pisti hozzászólására (») Márc 13, 2013 /
 
Tekintsd elvi vázlatnak.
(#) proli007 válasza pisti hozzászólására (») Márc 13, 2013 /
 
Hello!
Mivel az AC periódusonként váltakozik, kapcsolgatná a Led-eket, amitől mind kettő világítana. Vagy is szűrni kell.. Remélem így megfelel.
üdv!
(#) Sanyesz5 hozzászólása Márc 13, 2013 /
 
Üdv!
Egy apró kérdésem lenne, adott egy fémkereső, aminek a kijelzője nem háttérvilágításos.
Ilyen típusú kijelző van benne Kijelző
Ugyanez, csak világítás nélküli, ezt ugye le cserélném, egy kapcsolóval lehetne kapcsolni ki/be.
A kereső 12 voltról megy, elvileg ha elé rakok egy 7805-ös ict, illetve itt Kapcsolás a 12. oldalon lévő kapcsolás szerint járok el ennek működnie kell?
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2013
(#) qvasz2 válasza bviktor hozzászólására (») Márc 13, 2013 /
 
Nem volt kérdés! Mi a gondod? Amúgy 27 ohm lesz az, mert a 26 nem túl szabványos érték.
Viszont az elég valószínű, hogy az ellenállat nem magától lett halott, valamelyik félvezetőd is elpusztult a közelében!
(#) zenetom hozzászólása Márc 13, 2013 /
 
Sziasztok!
Egy egyszerű kérdésem lenne, de még sose törődtem vele, de már illene.
Ha bekapcsolom a pákát, "pukkan" egy kicsit a hangfal. Azt tudom miért van, kellene egy kondi, meg egy kisütőellenállás, csak nem tudom hogy szokták ezt bekötni. Ebben kérném segítségetek.
(#) tamast2 hozzászólása Márc 13, 2013 /
 
Megint lenne egy eléggé kezdő kérdésem. A labortápom használati utasításában azt írja, hogy nem védett a tartós rövidzárlat ellen. Na, most, ha beállítok egy pl. 30 A-es áramkorlátot, akkor nem enged át nagyobb áramot akkor sem, ha összekötöm a két kijövő vezetéket, tehát nem kellene leégjen. Nincs rövidzárlat, vagy nem jól tudom?
(#) janika841130 hozzászólása Márc 13, 2013 /
 
Sziasztok!!

Elromlott a kocsim csomagtér zárja.Találtam egy központizár motort a sufniban gondoltam megoldanám azzal valahogy ,hogy ne kelljen zárbetétet vennem mert nem olcso és válság van nálam.
Na szoval van egy központizár motor 2 kijövő vezetékkel meg gondolom egy kapcsoló kell hozzá.

segítséget szeretnék kérni hogy hogy kössem be a kapcsolót hogy zárjon is és nyisson is
nekem csak vag zár de ha megfordítom a bekötést akkor csak nyit .
ezt kellene orvosolni ha lehet egyáltalán

a válaszokat és a segítséget köszönöm
(#) Csupasz hozzászólása Márc 13, 2013 /
 
Sziasztok
Szeretnék venni egy a képen látható MP3 dekódert.A leírásában az szerepel, hogy van benne egy 2x3W-os végfok is.Találkozott már valaki ilyennel?Hány ohmos terhelésen adja ezt, illetve úgy szeretném megcsinálni, hogy a kimenete vonalszíntű legyen, egy erősítő meghajtásához.Megoldható?
Köszönöm a segítséget
Üdv,Csupasz
(#) gaben110 válasza hepi02 hozzászólására (») Márc 13, 2013 /
 
Szia!
Ma szétszereltem az egész generátort kiforrasztottam belőle az összes diódát ,mind a 9 db ot,egyenként megmértem mindegyik jó,14v váltóárammal + 20w os izzóval egyenként kipróbáltam izzó világított igaz kicsit vibrálva.gerjesztő tekercs jó ,szénkefe csúszka 100% os,öszeraktam és érdekes módon most jobb lett,pedig semmit nem sceréltem benne!!! de még mindig nem tökéletes,mostmár alapjáratonis terhelás nélkül 13.65 13.72v de ha felkapcsolomalámpát (2x55w) akkor leesik az akkun mérve 13.22,13.15 v ra, leterheltem maximálisan lámpa+fütőventillátor+zene ,de ebben az esetben gázadásrais csak 12.60,12.75 v ot mértem az akkun,generátoron mérve se sokkal több 1-2 tized voltal.
Nemtudom igazábol ez jó e így vagy terhel állapotban is 14 v körül kéne lennie?
(#) havranarpi hozzászólása Márc 13, 2013 /
 
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem ,hogy egy 3mm-es standart(sima) zöld leden kb mekkora áram folyik keresztül üzem közben?
Következő: »»   1941 / 3947
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem