Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2647 / 3949
(#) nedudgi válasza _Petya_ hozzászólására (») Okt 9, 2015 /
 
Én inkább arra tippelek, hogy nem áramgenerátor, hanem egy sima előtétellenállás van benne. A nagyobb teljesítményű táp fezültsége a jelenlegi terhelésnél magasabb, ez a lézer túlmelegedését okozza.
(#) attika válasza ferci hozzászólására (») Okt 10, 2015 /
 
Szóval akkor olyat nem lehet csinálni ami a legkisebb áramfelvételtől a maximumig is visszajelez nekem? Arra gondolok,hogy ha pl 1Ampert felvevő fogyasztót kötök rá akkor is világítson,de ha 15A-t akkor is.
(#) Kovidivi válasza attika hozzászólására (») Okt 10, 2015 /
 
De lehet ilyet készíteni. Fogsz egy komparátort, és figyeled egy söntön eső feszültséget. Ha esik rajta valami, akkor van fogyasztó az áramkörben, és a komparátor kimenete bebillen. Azt kell megoldani, hogy mikor nem esik a söntön feszültség, a komparátor kimenete fixen GND legyen (vagy ami akarod). Az egyik bemenetnek kellene egy minimális offset feszültséget adni.
(#) attika válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 10, 2015 /
 
Hogy keressek rá neten,van ennek valami pontos neve?
Kapcsolási rajz kellene,de magyarul semmi konkrétat nem találtam.
(#) kadarist válasza attika hozzászólására (») Okt 10, 2015 /
 
Mindegyik olyan, mert direkt úgy kerestem rá. Tessék kattintani és olvasgatni. Van online fordító is, ha nem menne a szövegértés.
(#) Bakman válasza gyulank hozzászólására (») Okt 10, 2015 /
 
Olyat vegyél, amelyikben semmi nincs, csak fűtőszál és az közvetlenül a levegőt melegíti. Egy fürdőszobát kb. tíz perc alatt átmelegít még úgy is, hogy csak kb. 800 W-os fokozatban használod.

futotest.jpg
    
(#) ferci válasza attika hozzászólására (») Okt 10, 2015 /
 
Idézet:
„valami fogyasztót kapcsolok?”

Idézet:
„a lehető legkisebb fogyasztót is kötök a kimenetre”

Idézet:
„ha pl 1Ampert felvevő fogyasztót kötök rá akkor is világítson,de ha 15A-t akkor is.”

A 3. beírásodban már van konkrétum is, végre... - most már csak az hiányzik, mekkora lehet a minimális veszteség azon a valamin, aminek a segítségével meglesz a jelzés.
Két lehetőséget ajánlok:
- mivel egy csupasz drót sok mindent kibír, keresel egy reed-relét és 2-3 sorban köréje tekersz 1 mm-es zománchuzalt, aztán leteszteled, kapcsol-e 1 ampernél ( csinálsz kis csévét és egy fúrószáron megtekered ).
Sorszigetelésre a melegedés ellen vmi sütőfóliát vagy hasonlót használj.
- ha ez nem megy, akkor jön az IC-s téma, amit legelőször is beírtam.. csakhogy itt spéci söntöt kell csinálnod, ami kibírja a 15 ampert, nem veszik el sok fesz rajta a tápból kivonódva, viszont 1 ampernél is elegendő lesz rajta a fesz-esés, ami már a komparátort átbillenti. Ezt átgondolod, ki kell számolnod és egy segédtáp is kell hozzá, hacsak nem szerzel be olyan IC-t, ami tudja azt, hogy az egyik bemenete tápon lehet.
(#) ferci válasza _Petya_ hozzászólására (») Okt 10, 2015 /
 
Ha ebben a rendszerben jól működik, akkor a céltől függően valami mini-ventis hűtést kéne alkalmaznod, vagy nagyon vékony réz vagy alulemezekből hűtőcsillagot csinálsz. Max. 2 cm-rel nagyobb lesz az átmérője.
(#) Kovidivi válasza ferci hozzászólására (») Okt 10, 2015 /
 
A sönt lehet fent és alul is, csak hozzá kell a kapcsolást alakítani.
(#) teszti hozzászólása Okt 10, 2015 /
 
Sziasztok!

Van ez a kapcsolás: Bővebben: Link
Ha nincs 100nF kondim helyettesíthetem kisebbel? Mennyire lehet eltérni?
(#) Bakman válasza teszti hozzászólására (») Okt 10, 2015 /
 
Inkább 100 és 330 nF közötti kondit használj. Elsősorban zavarszűrő, másodsorban a digitális technikából adódó hirtelen fogyasztásokat kompenzálja.
(#) Lázár Péter hozzászólása Okt 10, 2015 /
 
Üdv. Kellene egy kis segítség, az alábbi helyzet áll fönn. Kaptam egy akkus körfűrészt, mondván hogy hiába új, feltöltve teljesen az akkupakkját sem ér az egész semmit, mert nincs benne erő és lefullad egyszerűen. Sejtettem, hogy az akkuk helyett jó nagy trafó kéne a működtetéséhez. El is kezdtem kísérletezni vele, arra jutottam, hogy minimum talán egy 6kg-os trafó képes lenne viszonylag korrektül üzemeltetni. Kisebb trafók kevesek, forrósodnak kegyetlenül. Egyenirányítása sem egyszerű, diódák kevesek a számára, túlzottan melegszenek hiába teszek rá erőset. A szelén meg túl sokat ejt a kimeneten. Az igazat megvallva, elvetném a trafós megoldást, jó hogy nem egy hegesztőtrafót fogok a készülék mellett vonszolni. Arra gondoltam mi lenne, ha egy szelén sort beiktatnék, szükség esetén kellő teljesítményű ellenállások mellett, lehetne e előállítani egyenirányított 18V-ot direkt a hálózatról? Cél az lenne, hogy legalább a 18mm-es bútorlapot elvágja a körfűrész rendesen. Hogy oldanátok meg trafó nélkül? Köszönöm a válaszokat előre is.
(#) Kovidivi válasza Lázár Péter hozzászólására (») Okt 10, 2015 /
 
Kapcsoló üzemű táppal. Fogj egy számítógép tápot, és emeld meg a kimenő feszültséget 18V-ra. Amin gondolkodsz, azt felejtsd el, egyrészt veszélyes, másrészt nem megoldható.
(#) ferci válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 10, 2015 /
 
Ezt én is tudom, de ezt bízzuk "attikára", hová teszi.
(#) exabit hozzászólása Okt 10, 2015 /
 
Szilárdtes relé alá kell szilikongumi lap? Ha igen akkor hol lehet ilyet beszerezni?
(#) kadarist válasza exabit hozzászólására (») Okt 10, 2015 /
 
Rakhatsz szilikongumit, de a hővezető paszta alkalmazása sem rossz megoldás.
(#) nagym6 válasza Lázár Péter hozzászólására (») Okt 11, 2015 /
 
Kérdés, a motorja mit tud. Lehet, hogy egy rendes 18V táptól leégne. Esetleg az akku kapacitás össze van hangolva a motor terhelhetőségével, az nem tudja leégetni.
(#) mhatalyak hozzászólása Okt 11, 2015 /
 
Sziasztok!

Egy baromi egyszerű feladat fogott most ki rajtam, szeretném a segítségeteket kérni!

Adott egy AUX bemenet, kapcsolós Jack csatival, ha beledugom a dugót, akkor átvált AUX-ra, na most ez 4 szál vezetéken megy, abból egy a test meg a két oldal, van egy negyedik, amit fogalmam sincs hova kell kössek, hogy jó legyen... Ha le testelem átvált AUX-ra, viszont nem ad hangot, de ha beledugok egy sima üres jack dugót, akkor tökéletesen működik. Ötletek?
(#) mhatalyak válasza mhatalyak hozzászólására (») Okt 11, 2015 /
 
Közben rájöttem, hogy ha kihúzom a dugót, akkor testeli a bemenetet.
(#) Ikarusfan hozzászólása Okt 12, 2015 /
 
Sziasztok!
Lenne kérdésem tőletek, hogy ki érti ez a Ikarus műszerfal kapcsoló és műszer bekötés és ardunio programozásba, ha igen írj hozzászólásba vagy privátban és köszönöm!
További szép napot!
(#) Bakman válasza Ikarusfan hozzászólására (») Okt 12, 2015 /
 
Lépj egy lépéssel hátrébb és nézd meg, mit írtál. Tulajdonképpen mit szeretnél?
(#) Mircsof hozzászólása Okt 12, 2015 /
 
Sziasztok!
24V 2A áram esetén milliméterben megadva milyen vastag réz drótot kellene használni, hogy ne melegedjen jóformán semennyire?
(#) Ikarusfan válasza Bakman hozzászólására (») Okt 12, 2015 /
 
Azért szeretnék tőletek, hogy lehet összekötni a billenő kapcsoló és műszerek, de billenő kapcsoló 24V müködik, de én akarom oda számitógépre de USB interfészek board, de kell hozzá valami védelem stb..
(#) qvasz2 válasza Ikarusfan hozzászólására (») Okt 12, 2015 /
 
Ezt valami fordító géppel írod, mert se füle se farka ?!
(#) Ikarusfan válasza qvasz2 hozzászólására (») Okt 12, 2015 /
 
Nem kell elsőre támadni..., mivel hallássérült vagyok és másképp írok a fogalmazást és OFF.
(#) Bakman válasza Ikarusfan hozzászólására (») Okt 12, 2015 /
 
Elnézést, nem sértegetésnek szántam/szántuk, de egyszerűen nem nem értjük, mit szeretnél.
(#) granpa válasza Mircsof hozzászólására (») Okt 12, 2015 /
 
Milyenek a beépítési körülmények? Az én Weller-em jó 30 éve megy ~0.25mm2-es, 1.2m-es madzaggal, és nem melegszik. Trafóban J=2-nél biztos nem melegszik (D~1.15).
(#) Ikarusfan válasza Bakman hozzászólására (») Okt 12, 2015 /
 
Semmi gond, csak kérdeztem, valami tud hozzá olyan ami érti ez a erről 24V túlvédelem, relé egyéb dologról, szeretnék hallgatni ezt.
(#) Bakman válasza Mircsof hozzászólására (») Okt 12, 2015 /
 
Elméletileg mindegy milyen vastag, mindig melegszik. Viszont, ha úgy számolsz, hogy az áramsűrűség ne lépje túl a 10 A-t mm2-enként, nagy baj nem lehet. Tehát 0,2 mm2 elég lehet, de ha tutira akarsz menni, 0,5 - 1 mm2 keresztmetszetű vezetéket használsz. A vezetékeket mindig keresztmetszetre adják meg.

A "szállítandó" feszültség annyira érdekes, hogy a vezetékre mennyit szabad kapcsolni, mennyit tud biztonságosan szigetelni. A veszteséget az áram okozza, ezért is viszik nagyfeszültséggel az elektromos energiát nagy távolságokra.
(#) Mircsof válasza granpa hozzászólására (») Okt 12, 2015 /
 
Hát nem sok szellőzése van. Nem mértem ugyan, de eléggé melegnek tartom kézzel még megfogható. Lehet duplán kellett volna húzni a 0,5mm vastagságú drótot
Következő: »»   2647 / 3949
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem