Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikus hangszerek
 
Témaindító: st3, idő: Jan 22, 2006
Lapozás: OK   2 / 7
(#) Lanemir válasza fecameca hozzászólására (») Okt 6, 2012 /
 
Mint ahogy neked is feltűnt, annyira nem vagyok jártas az elektronikus hangok témájában.
A kérdésem az lenne, hogy ha a második képet nézem, ugye a hang magassága az R2-es, és a C-vel állítom a hangot, de ha mondjuk minden billentyű más más ellenálláshoz, vagy kondenzátorhoz van kötve(mármint más más Ohm-u, µF-u elemekhez) akkor így tudom állítani a hangmagasságot?
(#) Lanemir válasza fecameca hozzászólására (») Okt 6, 2012 /
 
És gondolom akkor a kijövő jelet fel kell még erősítenem ahhoz, hogy a hangszóróba juttassam. Ehhez mit ajánlotok?
(#) Lanemir válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 6, 2012 /
 
És ezt valahogy nem lehet megoldani úgy, hogy ne IC legyen, mert ahogy elnézem, ez egy kicsit bonyolultabb, hanem valami egyszerűbb ha ,van ennél, az jó lenne, de ha nincs, akkor megnézem. Gondolom egy 8W-os elég egy kis kézi ketyeréhez.
Az egyszerűbb alatt azt értem, hogy minél kevesebb mellékág, és ellenállás, kondenzátor stb.
Pl.: ez jó?Végfokozat
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2012
(#) Lanemir válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 6, 2012 /
 
A hangerőt erre kell kötni, nem.(Mármint a végfokra)
Bocs az egyszerű kérdésekért, de mint mondtam, a témában nem vagyok otthon.
(#) fecameca válasza Szpisti hozzászólására (») Okt 6, 2012 /
 
Csak feléledt ez a topik. Én konkrétan a Skorpió együttes Bővebben: Link http://www.youtube.com/watch?v=gfDG5-t-vxw Dédapám jutott az eszembe. Azok a csodálatos hangok egy szinte a tenyeremben elférő kis kütyüből jönnek, láttam a tévében őket. Egyébként javítottam már Korg szintetizátort, de csak kapcsolót cseréltem benne, úgy néz ki az egész, mint egy pentium 4-es alaplap. A rádiótechnika is közölt régebben orgona építési leírásokat, de a kapcsolási rajzot elnézve bonyolultabbnak tűnt nekem, mintha 100 darab televíziót kellene megépítenem. Egyébként a klaviatúra (manuálok?) kivitelezését hogyan képzeled? Nálam meg itt fulladt kudarcba az elképzelés, a precíziós asztalos munkákat kivel csináltassam meg, vagy inkább tanuljak meg előbb zongorázni?
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2012
(#) fecameca válasza Lanemir hozzászólására (») Okt 6, 2012 /
 
Javaslom, hogy ahány hang, annyi trimmer potenciométert tegyél bele. Különben nem tudod utólag behangolni, ha valamelyik ellenállás miatt hamis lesz. Amúgy is az értékeket kísérletileg kell meghatározni, és nem biztos,hogy kapni pontosan olyat. Kondenzátor cserét a nagyobb (oktáv) váltásokhoz javasolok. Persze, ha azt akarod, hogy egyszerre több hang szóljon, mint a rendes orgonán, akkor ahány hang, annyi generátor kell.
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2012
(#) Lanemir válasza fecameca hozzászólására (») Okt 7, 2012 /
 
Ezt már másodszor hallom, hogy generátor. Ti ezalatt hang generátort értetek, mármint oszcillátort, és ha igen, akkor ezt a jelet ugyanabba a végfok IC-be kötitek? Ez nem zavarja be a végleges hangot? A másik, hogy egy picit zümmögős, szaggatott hangot(aminek mértéke állítható) hogyan csinálnátok? Vagy ez már inkább torzító?
(#) Szpisti válasza fecameca hozzászólására (») Okt 7, 2012 / 1
 
Ha ennyire érdekelnek az elektronikus hangzások, kétségtelen hogy előbb-utóbb hasznos lesz ha elkezdesz megtanulni zongorázni.
De közben kísérletezgethetsz is.
Ez az astabil multivibrátoros kis zajkeltő első lépésnek elmegy, de ne várjál sokat tőle. Játszadozni jó, zenélésre nem éppen.
Van itt egy konkrétabb KAPCSOLÁS - mindjárt az első, próbáld ki.
A "probe" jelű kivezetést kell az ellenállás hálózat pontjaihoz érinteni, ettől változik a hangmagasság. A fix értékekkel nem biztos hogy a legtisztább skálát kapod, de közelítő értékeknek jó lesz (esetleg mindegyike trimmerrel kiegészíted).
Amivel nem érdemes foglalkozni az a klaviatura farigcsálása.
Ilyen kísérletezésekre bőven megfelel valamelyik 1-2 ezer ft-os minibillentyűs Casio használtan. A billentyűk alá meg kitalálsz valami saját kontaktust, mert a gyári gumisak ilyen célra nem megfelelőek.
Az astabil tranzisztoros áramkör helyett nem árt megbarátkozni az NE555 tipusú IC-vel, ezzel is vannak hasonló egyszerű kis hangkeltő áramkörök. Mint pl. EZEK ITT
Jó kísérletezgetést!
(#) fecameca válasza Lanemir hozzászólására (») Okt 7, 2012 /
 
Generátor= áramfejlesztő. Oszcillátor=rezgéskeltő. A kedvedért az értelmező szótárból. Szokták használni ezt is, azt is, kinek melyik tetszik jobban. A lényeg, hogy a generátor generálja a hangot. Ami lehet simán egy oszcillátor (rezgéskeltő). Megfelel? Az 555 IC által keltett négyszögjel olyan, mint egy torzított gitárhang. A gitártorzító is egyszerűen négyszögesít. Ha egyetlen oszcillátort(generátort) használsz, akkor kötheted akár direkt a hangszóróra, ha annyira le akarod egyszerűsíteni a dolgot, mint a legelsőben, amit a Szpisti belinkelt. Ha sok generátorod van, a visszahatás elkerülése céljából mindegyiket egy-egy ellenálláson keresztül kötném a hangerő szabályozóra, ami az erősítőre megy. Értékét 1 és 10 kiloohm közöttire saccolom. Ki kell próbálni. Még én sem tudom melyik a nyerő. Sokkal bonyolultabb, de ha muszáj, akkor egy egy tranzisztoros leválasztó fokozat biztosan megakadályozza az egymásra hatást. Vibrátó és tremoló feltétlenül kell bele, de csak akkor bővíteném ki ezekkel ha már működik. Van egy gyerekzongoránk. Egyetlen nagy baja, hogy nincsenek rajta félhangok:. Az új billentyűk elkészítése sok fűrészeléssel jár. A zongora házában viszont elférne minden. A billentyűzet alá annyi mikrókapcsolót szeretnék építeni, ahány hang van(24). A puhábbik fajtát venném, ami nem kattan akkorát: 50 Ft/db. Az oktáv váltást egy kapcsolóval képzeltem el. Nem elégednék meg egy oktávval(sem másféllel). Mi tagadás kedvet csináltál nekem is az építéshez, de nem tudom, hogy hogyan lesz rá időm. Pedig az elképzelésem teljesen kivitelezhető. Mivel hegedülni és gitározni tanultam, a zongora tanuláshoz elég lenne egy klaviatúra, ami ad ki valamilyen hangot. És még egy szám a Skorpiótól, amiben benne van az a csuda hangszer: Szevasz haver. Bővebben: Link http://www.youtube.com/watch?v=C11sg_3dces[/url]
(#) fecameca válasza Lanemir hozzászólására (») Okt 7, 2012 /
 
A zümmögés a gitártorzító jelleg miatt talán meglesz, ha nem, majd kitalálunk neki valamilyen torzítót utólag. A szaggatás, (tremolo) valamint a hangmagasság periodikus váltakozása (vibrátó) újabb generátorok, vagy oszcillátorok építését követeli meg. Az előbbit a hang kimenetre, az utóbbit a tápfeszültségbe képzeltem el ami természetesen stabilizálva van egy 78xx (még nem tudom, hány voltról menjen, lehet, hogy amilyen dugasztápot találok, az határozza meg), lenne a stabilizátor után még egy áteresztő tranzisztor, amit zárogatnék, nyitogatnék egy újabb, változtatható frekvenciájú hanggenerátorral. Először el kellene készíteni egy hangra az alapot. De én csak akkor kezdenék neki, ha már van valamilyen klaviatúrám. Az alkatrészboltokban lehet kapni próbapanelt. szerintem egy olyanon az egész kivitelezhető.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2012
(#) Szpisti válasza fecameca hozzászólására (») Okt 7, 2012 / 1
 
Nekem van egy ilyenem.
Megkapod olcsón a klaviaturáját meg a dobozát ha érdekel. De el kell érte jönni Szombathelyre, mert postára nem viszem.
(#) Massawa hozzászólása Okt 7, 2012 / 1
 
Hadd szoljak egy kicsit bele a beszélgetésbe. A modern szintetizátorok atyja a MOOG volt (Omega rengeteget müvészkedett vele).
Ezek a hangszerek a 60-as évek végén keletkeztek (Mogg nemrégen távozott az élök sorából).
Már akkor bizonyos rendet csináltak a dolgokban.
Ìgy egy elektronikus hangszer általában a követlezö elemekböl áll:

VCO - voltage controlled oscillator általában lineáris bemenettel 1V/oktáv (általában 3-4 oktáv átfogással mindenféle jelalakkal.
VCF - Voltage controlleg filter, szintén pontosan hangolt szürö ugyanigy 1V/oktáv bementö jellel.
VCA - Voltage controlled amplifier - ez 0-1V bemeneti jelre mintegy 40-50 dB tartományban erösit.

ADSR - Attack,Decay,Sustain,Relase - egy különleges jelgenerátor, ami a hangzást modulálja. (A billentyü leütéséra hogyan emelkedik a hangerö, és mit történik ezután. Envelope generator).

LFO - Low frequency oscillator - általában 0,01-10 Hz-s tartományban mindenféle jelformával.


Valamennyi hangszerben mindegyikböl (kivéve talán a VCF és a VCA-t) több is elöfordult.

Annak idején épitettem egy kis MOOG kopiát, nem kimondottam zenélésre, de a studioban jo volt ilyen olyan effektusok elöállitására. Nekem két VCO-m volt - (sajnos a legzürösebb egysége volt akkor a berendezésnek (70-s évek vége). 1 VCF, 1 VCA, 3 ADSR és 3 LFO volt még.
Ezeket mindenféle kapcsolokkal bárhova lehetett kötni és igy lehetett mindenféle hangokat elövarázsolni.
Ha beirjátok a google-be biztosan kidobb egy sereg áramkört.

A mai szintetizátorok már nagyon messze vannak ezektöl az áramköröktöl, és nem ritkán néhány speciális IC megold minden kérdést...
(#) Szpisti válasza Massawa hozzászólására (») Okt 7, 2012 /
 
Ez így igaz! Tegyük hozzá hogy az előbb emlegetett Skorpió zenekar által használt tekergős hangokat generáló hangszert is Robert Moog tervezte.
Azért is igyekszem ilyen lelkesen segíteni Fecameca fórumtársnak, mert emlékszem magam is mennyire be voltam indulva ezektől a hangzásoktól.
1986-ban már én is építgettem az USA-ban tanársegédeskedő volt osztálytársamtól kapott kincsnek számító Moog kapcsolási rajzokból pár érdekes áramkört.Kincs volt, mert akkor az internet igencsak üres volt még a mai állapotához képest.
Az ADSR generátor még ma is megvan, épp a napokban került a kezembe
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2012
(#) Massawa válasza Szpisti hozzászólására (») Okt 7, 2012 /
 
Ha jol emlékszem az Elektor nevü folyoirat kb. 1978-80 körül hozott le egy egész sorozatot NYÀKokkal együtt valamennyi áramkörre - immár valamivel modernebb kivitelben, mint a MINIMOOG volt. De a VCF még náluk is tranzisztoros kaszkádokböl készült.
Ami meglepö volt akkoriban, hogy az áramkörök mind müködtek, és a leirás annyira részletes és pontos volt, hogy még kezdöknek is sikerült müködö hangszert épiteni.
(Egy barátom egy az egyben megépitette, és koncerteken használta.)
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Okt 7, 2012 /
 
Elnézést az elirásért. természetesen Dr.Moog-ot akartam irni. Modositottam a hsz-t, de amiota uj a forum-motor, nem mindig müködik a modositás.
(megakad az elküldés folyamán).
(#) Massawa válasza Szpisti hozzászólására (») Okt 7, 2012 /
 
1986-ban nem is nagyon volt internet. 1-2 évvel korábban vettem az elsö Sinclairt, és 88-ban az elsö PC-t. Hol volt akkor még világhálo meg egyébb.....
(#) Szpisti válasza Massawa hozzászólására (») Okt 7, 2012 /
 
1986-ban viszont volt már posta, és csomagban küldte a nyomtatott amerikai újságokból kimásolt effekt rajzokat, meg minden olyant ami itt az országban még sehol nem volt olvasható nyomtatott formában sem.
Valóban, az Internet úgy '90-92 körül kezdett beszivárogni tetű lassúságú modemeken anno...
(#) fecameca válasza Szpisti hozzászólására (») Okt 8, 2012 /
 
Kösz. Nagyon hasonlít a Korg hoz, amit javítottam. (kapcsolócserés.) Ez már nem fillérekbe kerülhetett. Csak a képen látható hangszernek még talpa is van, a Korg-hoz pedig úgy készíttetett a gazdája valami hegesztett fém állványt. Azért merte gazdája rám bízni, mert tudja, hogy amit szétszedek össze is rakom, nem hagyok ki belőle általában egyetlen csavart sem, mint egyesek. Kérdés, hogy mi nálad az olcsó? Én már kezdek attól is megijedni, amit tervezgetek, hogy túl drága lesz. Először is kezdeném én is a legelemibbel, egy generátorral monofón hangzásra, később bővítgetném, amíg van kedvem hozzá. Nekem nincs olyan szerencsém, hogy a kuka mellett találjak ilyeneket. Ahol dolgoztam, a vízvezeték szerelő behívott a műhelyébe, a szemetes mellől szedték össze, annyi volt a baja, hogy a tápcsatlakozója mellett kirepedt a forrasztás. Szombathely nekem nagyon messze van, még Budapestre is csak akkor mennék, ha össze tudnám kötni az utazást más valamivel. A héten valószínűleg elutazom, nem leszek egy darabig gép közelben, nekem nincs okos telefonom, majd jelentkezem, addig is sok sikert kívánok Lanomirnek a próbálkozásokhoz!
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2012
(#) fecameca válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 8, 2012 /
 
Bocsi, utólag éreztem már én is, hogy ezt inkább privátban kellene. Megígérem, hogy a további részleteket privát levélben beszélem meg Szpistivel. OK? Lenne viszont egy kérdésem: Az én linkjeim miért nem olyanok, mint másokéi? Mit csinálok rosszul? Nekem miért írja ki, hogy http://stb, az egész zagyvaságot, és miért nem lehet rá kattintani, hogy link: valami aláhúzva, amire kattintok, és bejön?
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2012
(#) Massawa válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 8, 2012 /
 
Azt is még jo lenne hozzátenni, hogy a pop-up blockker (fent a fejléc alatt) néha ezt gátolja, ilyenkor azt átmenetileg ki kell kapcsolni.
Azaz az engedélyezed, majd ujra a linkre ütsz, ekkör megjelenik egy ablak ahova elöször az URL-t kell bemásolni (http:// stb.) majd megjelenik egy másik ablak ahova a link nevét pl.MOOG


MOOG
(#) Lanemir hozzászólása Okt 9, 2012 /
 
Azt szeretném kérdezni, hogy az alábbi végfokot hogyan kapcsoljam az alábbi multivibrátor timer-hez? Mármint, hogy "Vin" bevezetés, vagy ilyesmi. És ehhez nem látom a linkelt kapcsolási rajz-on a potmétert, amivel a hangerő állítható. Ha valaki tud, ebben is segíthetne. Legjobb az lenne, ha egy teljes kapcsolási rajzot küldenétek, de ha ez nem megy, akkor gyorsan tanulok, és a szöveget is megértem
A segítséget előre is köszönöm!
(#) Massawa válasza Lanemir hozzászólására (») Okt 9, 2012 /
 
Egy kicsit többet kellene olvasnod és tanulmányoznod az alapvetö elektronikus áramköröket.
A rajzok bal oldalán van általában a bemenet (itt is Uin). Ha ide kötöd egy 10kB (logaritmikus) poti csuszkáját a poti felsö végébe meg a multivibrátor kimenetét a "probléma" már meg is van oldva.
Ne add fel, csak olvass, olvass és nézegess kapcsolásokat, és vedd elö a "forrasztovasat" és probálkozz, de ne az ujjaidon, mert az fáj....

(#) Lanemir válasza Lanemir hozzászólására (») Okt 9, 2012 /
 
Vagy a multivibrátort köthetem direktben is a hangszóróra, és a fejhallgatóra, PC-re?
De ha igen, akkor ezen hol találom a hangerőszabályzást?(hogy csinálhatom meg)
(#) kadarist válasza Lanemir hozzászólására (») Okt 9, 2012 / 1
 
Szia!
Keress így a hangszóró-rákötéses témában.
(#) fecameca válasza Lanemir hozzászólására (») Okt 9, 2012 /
 
Miért a végfokkal kezded, a multivibrátorral már készen vagy? Én addig nem is építek erősítőt, amíg a hangját meg nem hallom, mit is érdemel? Arra meg jó egy füles, vagy a sok rossz rádióm közül valamelyik végfoka. A dobozba úgyis elég lesz néhány milliwattos erősítő. Az csak a tanuláshoz, gyakorláshoz kell. Ha komoly lesz a hangszer, akkor meg kell rá RCA, vagy Jack, és mehet rá a nagy zenekari erőlködőkre. Kinek mije van 50. 100, vagy 1000 Watt. Akkor azt ne is mondjam, mit találtam ki? Azt, hogy hogyan spóroljak meg oszcillátorokat, és mégis több szólamú legyen. Ki is matekoltam: egy gen. 4 félhangot visz, az 24 billentyűre 6 generátor. Lehet akkordozni, és több szólamban játszani már bőven ennyivel. A szekund az elég disszonáns hangköz, szerintem olyan akkord nem kell. Később, majd megfelezem a frekit, és így lesz 4 oktávos a hangszer. De ne kérdezd, hogy mikor, mert még a klaviatúrával küszködöm még mindig. Úgy lesznek fél hangjaim,hogy a C billentyűt hátul megnyomva lesz Cisz. A gyerekzongora klaviatúrája nem élné túl a fekete billentyűk befűrészelését, mint utólag kiderült, igen vékony műanyag. Ha majd teljesen elkészül, lerajzolom, és lefotózom. Addig ki tudja, amiket álmodtam bele, abból mi is valósul meg valójában? Egyelőre még az 1 hangú változat sincs meg. Egy potenciométert pedig tanuljál meg bekötni, mert ha rendes hangszert akarsz a hangerőn kívül kell bele még jó néhány. Az enyémen lesz legalább vagy nyolc. Én meg már azon gondolkozom, hogy fog kinézni az előlapom, hogyan bírok a sok potenciométertől a billentyűkön majd játszani?
(#) kadarist válasza fecameca hozzászólására (») Okt 9, 2012 /
 
A generátorspórolást frekvenciaosztókkal oldották meg, ahol is van egy jól behangolt vezéroszcillátor és sok frekvenciaosztó. Ezt csak mint érdekességet említem meg.
(#) fecameca válasza kadarist hozzászólására (») Okt 9, 2012 /
 
Pontosan így akartam megoldani az oktáv váltást. Egy nem egészen két oktávos billentyűzeten belül nem tudom, hogy megéri-e osztót alkalmazni? Egy oktávon belül pedig biztosan nem éri meg osztogatni, hogyan számoltatnám ki bármivel például a 440 ből a 261,626-ot? Egyébként itt vannak a frekvenciák.: Bővebben: Linkhttp://www.vilaglex.hu/Lexikon/Html/Hangmaga.htm Nekem biztosan megéri tudni, van jó frekimérőm. Akinek meg nincs az hagyatkozzon a fülére.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2012
(#) fecameca válasza kadarist hozzászólására (») Okt 9, 2012 /
 
Kösz, amit belinkeltél ott csak szöveg van, de kapcs. rajz az nincs. Ha jól emlékszem, valaha Texas SN74121-el oldottam meg az ilyen problémát, nem tudom van-e jobb, majd ha eljutok odáig, fogok keresgélni olyat is. Mármint a felezést (2-vel osztást).
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2012
(#) fecameca válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 9, 2012 /
 
Ja, nagyon jók a könyveid. Mostanáig azokat nézegettem. Szerintem a vibrátó és a tremoló is onnan lesz, ha eljutok odáig. Még az is elképzelhető, hogy ezeken kívül még mások is. (Csak úgy ne járjak, mint a sokat akaró szarka). Lanemir a 60. hsz.-t feltétlenül nézd meg, és töltsd le a könyveket a gépedre! Köbzoli, még értékelhetlek is, csak azzal nem vagyok egészen tisztában még mindig, hogy a pontozás itt mire megy?
(#) kadarist válasza fecameca hozzászólására (») Okt 9, 2012 /
 
Visszatérve a frekvenciaosztós polifónkus orgonákra, a frekvenciaosztók alapelemei a bistabil multivibrátorok, amik a digitális számlálókban is vannak. 1971-es Rádiótechnika számokban volt egy nagyon jó cikksorozat az ilyen rendszerű orgonákról, konkrét rajzokkal, építési leírással.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2012
Következő: »»   2 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem