Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Előtétellenállás számítás LED-hez
Lapozás: OK   1 / 18
(#) Resident hozzászólása Nov 26, 2005 /
 
Sziasztok! először írok, ide, lenne egy-két kérdésem... Kezdem is, nem húzom tovább. Szóval, elolvastam a LED-ekről szóló cikket, és azt nem tudom, hogy ha van egy 5 mm-es, sima(nem magasfényű) zöld ledem, akkor azt kicserélhetem-e egy 3mm-es magasfényű kék LED-re, minden további nélkül? Tehát nem kell elé , vagy után valamiféle ellenállást cserélnem? (ez egy erősítőben van, a trafó felett, jelzi, hogy be van kapcsolva)
Második kérdésem: Mit szóltok, ehhez a tranzisztorhoz (sajnos nem tudom mit tud, jó-e, mennyire jó:rolleyes Szóval erről lenne szó : 2N3424 MEXICO Ha valaki tudna nekem segíteni azt megköszönném!
(#) Norberto válasza Resident hozzászólására (») Nov 26, 2005 / 6
 
Szia!

Először is üdvözlünk a csapatban

Semmi baj nincs, ha kérdezel, sőt...úgy tanul az ember igazán, ha kérdez :yes:

Szóval...a LED-ekkel kapcsolatban. Az előtte lévő ellenállást nem minden esetben kell kicserélni, csak akkor, ha úgy érzed, túl halványan világít. Olyankor csökkenteni kell az ellenállás értékét; először célszerű kb. a 3/4-ére, aztán ha az se elég, akkor a felére.

De mindez legegyszerűbben kis apró multiméteres vizsgálattal végezhető el, mikor is megméred a feszültséget a 2 vezetéken, ahova a LED kapcsolódik, de úgy, hogy nincs benne a LED. Aztán fogod az új LED-et (a magas fényerejűt), és letöltöd az adatlapját, megnézed, mekkora a nyitófeszültség. Ezt az értéket általában meg kell növelned elméletben 0,2V-tal, és akkor szépen fog világítani a LED-ed. A mért és a LED feszültségének különbségéből ki lehet számolni az ellenállás értékét, ami majd korlátozza a LED-en átfolyó áramot.

Egy példa az alkalmazásra:

LED nélkül a két vezetéken 3,5V-ot mérsz multiméterrel (DC állásban!).
Közben megszerezted a LED-ed adatlapját a netről, és abban az van, hogy a LED 2,5V-nál nyit ki. Ezt az értéket megnöveled 0,2V-tal, így kijön a LED-re 2,7V. Ennyiről fog működni a LED-ed.

A 2 feszültséget kivonod egymásból: 3,5V-2,7V=0,8V

Tehát 0,8V fog esni az ellenálláson.

A LED adatlapján megnézed azt, hogy mennyi az ideális áramfelvétele: ez átlagosan 20mA szokott lenni. Ebben az esetben ez a 20mA fog átfolyni mind a LED-en, mind az ellenálláson.

Így már egyszerű kiszámolni, hogy mekkorának kell lennie az ellenállásnak egy egyszerű Ohm törvény segítségével, mely kimondja:

R=U/I

Tehát megvan az ellenálláson eső feszültség (0,8V) és megvan az átfolyó áram is (20mA= 0,02A).

Ekkor kijön egy szép eredmény, R= 40 ohm (azaz negyven ohm).

Ilyet nem igazán fogsz találni boltban, mert a környezetében lévő értékek általában vagy 39ohm vagy 47 ohm.

39 ohm-osat válaszd, az bőven megteszi majd :yes:

A tranzisztor kérdésben meg nem tudom, mire vonatkoztatva lenne jó vagy rossz

Igazából nem nagy áramokat és nem nagy feszültségeket lehet vele kapcsolgatni, vagy erősíteni, de ez tényleg nagyon csekély...ez nagyon kisjelű tranzisztor.

Sokra sajnos nem fogod tudni haszálni :no:
(#) Resident válasza Norberto hozzászólására (») Nov 26, 2005 /
 
Köszi, hogy írtál. Úgy érzem menni fog ez a méricskélés, számolgatás, forrasztás. KÖszi, így fogom véghezvinni. A tranzisztorról meg talán annyit tudnék mondani, hogy az erősítőmben 4 db, ilyen található, 2db, elég nagy hűtőbordán. a trafójuk 470W-os. Így elég nehéz is, a doboz. Végül is, úgy van megépítve, hogy egy technics suv6x dobozából ki lett dobálva mindenféle cucc, maradt benne egy kis trafó, ami az előlapnak ad áramot. Ezután pedig be lettt rakva a többi dolog... na de mindegy, csak azért kérdeztem, hogy mit gondoltok erről a tranzisztorról, mert nekem ilyen van benne, de ezek szerint nem nagy valami.

Kösz mégegyszer, bocs, hogy elkezdtem másról is dumálni.
(#) Norberto válasza Resident hozzászólására (») Nov 26, 2005 /
 
Igazából annak a tranyónak az az egy baja, hogy elég régi darab...semmi információ nem található róla a neten, se adatlap, se semmi sajnos

Úgyhogy így nehéz megmondani, mire is lehet jó, mire nem
(#) _JANI_ válasza Resident hozzászólására (») Dec 2, 2005 /
 
A 2N3424-es tranyó adatai:

Anyaga: SI-n
Umax (V): 15
Imax (A): 0,05
Pmax (W): 0,45

Ha I=3mA akkor a B(Id)= 20...200

f (MHz): 600

Tot és bekötés: TO-71-1.
Megjegyzéz: duó / azonos polaritás

A lábszámozásának értelmezése:
Tokot alulnézetbe kell forditani.
A számozás sorrendje az órmutató forgási irányával megegyezöen.
Az eggyes láb a fül mellet található, az óramutató forgásával megegyezőirányban.

T1
1: E1
2: B1
3: C1

T2
4: E2
5: B2
6: C3

Remélem 1értelmű voltam, és hogy erre az alkatrészre gondoltál...
(#) _JANI_ válasza _JANI_ hozzászólására (») Dec 2, 2005 /
 
B+...
6: C2
(#) _JANI_ válasza _JANI_ hozzászólására (») Dec 2, 2005 /
 
És a TO77-es tokról is találtam rajzot itt.
(#) Resident válasza _JANI_ hozzászólására (») Dec 3, 2005 /
 
őőő, köszi, biztos, igazat írtál... Sajnos, én nem értek ebből egy kukkot sem, ezt megmondom őszintén... Csak kérdés, volt, hogy mit szóltok hozzá, hogy ilyen van az erősítőmben. (ja, igen, Ilyenm MOTOROLA, jel van rajta

Lenne viszot még egy kérdésem: van egy Astro AS-500 nemvű stroboszkópom, és állítólag ez hangvezérelhető... a hátulján van 1 bemenet, ahova 6,3-as Jackdugót tok bedugni, és van egy kimenete, ahova ugyaezt.
lenne itt egy kapcs.rajz is, de értelmezni nem nagyon tudom. Kellene egy kis kegítség ehhez. Itt a kapcsrajz

strobo_in.jpg
    
(#) Norberto válasza Resident hozzászólására (») Dec 3, 2005 /
 
Hali!

A helyzet a következő: ez úgy van megoldva, hogy egy optocsatolót hajt meg a bemeneti jel; ez igazából egy infravörös LED-et takar, ami be van építve egy általában 6 lábú tokozásba. Vele szemben a tokozásban van egy fototranzisztor. Mindezt azért szokták így csinálni, mert a bemenet teljes egészében külön van választva a többi belső egységtől. És hogy ez mért jó? Ha valaki nagy feszültséget kapcsol rá, akkor csak ez a parányi eszköz megy tönkre, a bemeneti egységnek semmi baja nem lesz.

A rajzon úgy van megoldva, hogy a bemeneti 2 db pólus rácsatlakozik egy ilyen beépített LED-re egy előtétellenállással sorban, mégpedig azért, hogy az ellenállás korlátozza a LED áramát...így védve van ez a LED egy bizonyos szintig. A rajzon lévő kimenet, meg bemenet egyébként teljesen párhuzamosan van kötve, tehát egyik se befojásolja a másikat...igazából így bármelyik dugóba lehet kötni a bemeneti jelet.
(#) Resident válasza Norberto hozzászólására (») Dec 3, 2005 /
 
Oks, és hogy tudom, zenére villogtatni? milyen dolgot kell ahhoz építeni? nekem mondtak egy olyat, hogy legyen benne mikrofon, mert az adja neki az ütemet... Lehetséges?
(#) Norberto válasza Resident hozzászólására (») Dec 3, 2005 /
 
Egyáltalán semmit nem kell építened, csak simán rákötöd egy kisteljesítményű erősítő kimenetét direktben. Semmi más dolgod nincs. Igazából, ha nagyon kötekezdni szeretnénk, akkor úgy kellene meghajtani a stroboszkópodat, hogy egy változó erősítésű erősítőt kellene használni előtte. Ez azt jelenti, hogy ha te az alap zeneforrás hangját felerősíted, akkor is egy meghatározott szintben tartja ez az erősítő a kimenetét.
Ugyanez a másik irányban is, tehát ha lehalkítod az zeneforrást, akkor meg felerősíti azt, és megint csak azért, hogy az erősítő kimenetén állandó szint legyen. És hogy mekkora az a szint? Ott van a kapcsolási rajzon: 0-10V-ig. Ez valójában nem igaz, mert nem 0 az alapérték, hanem akkora, amekkora a beépített LED nyitófeszültsége; gondolom, az olyan 2-2,5V körül lehet.

Tehát a legideálisabb esetet egy ilyen önszabályozó erősítő jelentené a strobi elé fabrikálva.
(#) Resident válasza Norberto hozzászólására (») Dec 7, 2005 /
 
Sziasztok megint! Kellene egy kapcsolási rajz nekem ehhez: Audio Mobile Acoustic S-440
(#) KisSzikra hozzászólása Aug 15, 2007 /
 
Üdv. Remélem nem gond ha nyitok egy "LED-ekkel kapcsolatos kérdések" topicot.
Hirtelen bele is vágnék.
Adott egy 5V-os áramforrás. Egy 3lábú kapcsoló. 2db 3.5V-os led.A kapcsoló középső lába álandó, oda megy az 5V, és a két szélsző függ a kapcsoló állásától.Így a kapcsoló eldönti hogy mikor melyik led világítson. Kérdésem, hogy milyen ellenállást kell betennem a kapcsoló és a led közé?
Mellékeltem egy teljesen kezdő rajzot hogy én hogy képzeltem el a dolgot.

12v_led.rar
    
(#) miklosch hozzászólása Aug 15, 2007 /
 
Ez LED-től függ! Tudni kell, hogy mekkora áram folyik át rajta, eddől ki lehet számolni, hogy mekkora előtét ellenállás kell. Ha pl van egy LED, amin 10mA folyhat át, és pl. 3V essen rajta, akkor a maradék 2V-ot az ellenálláson kell elveszteni, és ennek értékét pedig U/I-vel számolhatod, jelen esetben 2/0,01=200Ohm.
(#) Medve válasza KisSzikra hozzászólására (») Aug 15, 2007 /
 
Hello! Mondjuk 100-200 Ohmot. De ez attól függ, hogy mekkora áramot akarsz áthajtani a LED-en. Irányadónak jó a 10mA. A LED-eket ugyanis "árammal" szokás táplálni, ezen áram hatására a dióda nyitófeszültségének megfelelő feszültség fog esni. Ez függ a LED színétől (is). A legkorrektebb úgy lenne, ha a LED et egy potméterrel (pl 2,2kOhm) sorbakötöd s ráadod a kívánt feszültséget. Lassan növeled a fényerőt, ahol már szerinted elég fényes, vagy már nem nagyon fényesedik tovább, ott a poti ellenállását leméred, és egy hozzá közeli fix ellenállást alkalmazol. Jó infó, ha közben a LED-en átfolyó áramot is méred.
(#) KisSzikra hozzászólása Aug 15, 2007 /
 
Úgytudom ezek a ledek 20mA-osak. Régebben volt egy ballövésm, miszerint hasonló 5V-ra kötöttem egy fehér ledet. Melegedett, aztán idővel szépen eldurrant.
(#) Medve válasza KisSzikra hozzászólására (») Aug 15, 2007 /
 
Bizony ...Sosem szabad LED-et "direktben" rákötni a tápfeszre, ekkor ugyanis az történik, hogy ahogy a táp eléri a dióda nyitófeszét s a táp tovább nő, az átfolyó áram igen gyorsan megnövekszik, ami a LED halálát okozhatja. Ezt az áramot kell nekünk korlátozni.
(#) Attila86 válasza Medve hozzászólására (») Aug 15, 2007 /
 
Kérdés hogy mi és hogyan szolgáltatja a tápfeszt.
Labortápról -az ésszerűség keretei közt- lehet közvetlenül ledet hajtani, mástnem persze áramkorlátos üzemmódban.
(#) Medve válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 15, 2007 /
 
Igen, pontatlanul fogalmaztam. feszültséggenerátoros meghajtásra gondoltam, mint amilyet általában a feszülség stabilizátorok (pl 78xx) nyújtanak....na OK, 1A körül azok is áramgenerátorba mennek át, csak az nem üzemszerű...
(#) Stadi válasza KisSzikra hozzászólására (») Aug 15, 2007 /
 
U=5V=Uled+Uell=3.5V+Uell
I=20mA=Iled=Iell
R=?=Rled+Rell=3.5V/0.02A+Rell=175ohm+Rell=175ohm+1.5V/0.02A=175ohm+75ohm

Neked persze valójában Rell értéke szükséges (ez a soros ellenállás LEDenként), ami 75ohm-ra adódott.

A virágokat O h m bácsinak tessék átnyújtani.

Kicsit nagy az a 3.5V-os nyitófesz, azért ilyen kicsi az előtétellenállás...
(#) Thomas10100 válasza Stadi hozzászólására (») Aug 15, 2007 /
 
Helló!

Jó a te számításod is, de nem egyszerübb ez: R=(U-Uled)/I
(#) Stadi válasza Thomas10100 hozzászólására (») Aug 15, 2007 /
 
Dehogynem. Én bambán végigszámoltam, de így legalább látszik a levezetés. Néha kell egy kicsit gyakorolni.
(#) Medve válasza Stadi hozzászólására (») Aug 15, 2007 /
 
Frankó ez a képlet, az Uled-nek még csak utánanézünk, de az I-nél már szélesebb a skála! Hogyan válassza meg Barátunk az áramerősséget?
(#) KisSzikra hozzászólása Aug 15, 2007 /
 
A led 5V-ja egy 350W-os PC tápból származik. Így most megfordul a fejembe hogy 12V-ról egyszerűbb lenne ellenállást számolni? Valamint elhangzott egy 75ohm-os megoldás az 5V-ra. Akkor most hogyna tovább? 12V vs. 5V!
(#) Stadi válasza Medve hozzászólására (») Aug 15, 2007 /
 
KisSzikra: "Úgytudom ezek a ledek 20mA-osak." Én ezzel számoltam.
(#) Medve válasza Stadi hozzászólására (») Aug 15, 2007 /
 
5V-ról célszerűbb, mert az ellenállás kevesebb teljesítményt füstöl el. Bár az esetünkben nincs nagy különbség. S jut eszembe, az ábrádon két ellenállás van, de mindig csak egy LED éghet. Ekkor elég egy ellenállás is a +táp és a kapcsoló közepe közé. (Ó bocsi...ez a hozzászólás Kis Szikrának szólt...)
(#) Stadi válasza KisSzikra hozzászólására (») Aug 15, 2007 /
 
A LEDet nem érdekli, hogy rajta PLUSZ az előtétellenálláson EGYÜTT mennyi feszültség van. Neki csak az számít, hogy az adatlapjában is feltüntetett, rá jellemző üzemi paramétereket ne lépje túl a feszültség a lábain (és ezzel együtt a rajta áthaladó áram mértéke se). 12V-ra bármely fenti módszerrel kiszámíthatod a szükséges előtétellenállás értékét.
(#) Medve válasza KisSzikra hozzászólására (») Aug 15, 2007 /
 
Ezen az oldalon láthatod néhány SMT LED-nek a jelleggörbéjét: Forward Current vs
Forward Voltage: Az áram és feszültség összefüggését nyitóirányban, Relative Luminous Intensity vs
Forward Current: s hogy a fényerő egy határon túl már nemigen nől az áramerősséggel
(#) Stadi válasza Medve hozzászólására (») Aug 15, 2007 /
 
Az U-I görbét egyébként remekül lehet is mérni, ha az ember játszik LED+poti+voltmérő+ampermérő kombóval.
(#) KisSzikra hozzászólása Aug 15, 2007 /
 
Értem. Szal summa summárum, az 5V-ot egy 75ohm- os ellenállásal kell megfognom, hogy ne köszönjenek el a ledek.
Következő: »»   1 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem