Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Futófény-irányjelző visszajelző
Lapozás: OK   4 / 4
(#) bagira1 válasza _JANI_ hozzászólására (») Aug 2, 2016 /
 
Hálám örökké üldöz
(#) _JANI_ válasza bagira1 hozzászólására (») Aug 3, 2016 /
 
Szivesen!
(#) menyus válasza proli007 hozzászólására (») Máj 1, 2020 /
 
Vagy, esetleg 2 db jó öreg 4017 el is megoldható ha 20 db LED kell feltétlen, ha 10 LED is elég akkor elég 1 db 4017 meg pl egy UJT s oszcillátor ami lépteti. A régi "Rádiótechnikákban" (még a 'kék fehér" korszakából ami teli volt normális kapcsolásokkal...) az ilyenek a "hétvégi kapcsolások" rovatban voltak leközölve.
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2020
(#) proli007 válasza menyus hozzászólására (») Máj 1, 2020 /
 
Mindig az a kérdés, mit szeretne elérni az ember és menyi eszközzel.
- A 4017 egy dekadikus Jonson számláló, annak mindig csak egy kimenete magas szintű. Ha nem egy Led-et szeretne körbe futtatni az ember, akkor tárolni kell a kimeneteket.
- Ha sorban ki is szeretné oltani Őket, az gond mert az csak előrefelé tud számlálni. Akkor másik számlánc kell, ami "oltogat".
- Ha 20 Led-et szeretnénk, akkor kaszkádozni kell a 4017-et. Az alsót meg így meg kell állítani 9-nél, a 10.-et meg kapuzni kell.
- Szóval ha nem az alapműködését vesszük igénybe, már is nem célszerű a 4017. A tolóregisztert meg büntetlenül lehet a végtelenségig sorba kötni. Mint ahogy egy kollégának rajzoltam, egy "analóg órát" amiben egy napot, 96 Led jelzett. (Mert a fia sem a hagyományos mutatóst, sem a digitálisat nem tudja értelmezni.)
(#) pucuka válasza proli007 hozzászólására (») Máj 2, 2020 /
 
Én is gondoltam a 4017 -re, de rájöttem, hogy két számlánc kell, tárolni is kell, és még ehhez vezérlést is kell fabrikálni. Mikrovezérlővel egyszerűbb.
(#) kaqkk válasza pucuka hozzászólására (») Máj 2, 2020 /
 
Egy pici pic és sok 74ls595 ,az sokszor 8 led .... És az a szép hogy bármilyen kijelzésképet létre lehet hozni . Ebben csak 1 pic van
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2020
(#) menyus válasza proli007 hozzászólására (») Máj 3, 2020 /
 
Jogos, valóban én csak "mezei futófény" ben gondolkodtam. De ha már ilyen igények vannak amiket kirészleteztél, akkor már célszerűbb egy kontrollerrel megoldani. Pl az F628 nak is van annyi GPIO ja amennyi kellene (az eredeti kérdező a másik fórumban 20 LED et említett), a többi meg csak programozás kérdése. És esetünkben csak bitek billegetéséről van szó, meg egy várakoztató hurokról, nagyvonalakban. Még én is neki merek állni pedig tudod nem vagyok egy nagy favorit (sőőőt..) programozásban. Ha viszont a hagyományos digitális áramkörökben gondolkodik az ember akkor a megoldásod a tökéletes megoldás valóban. Csak hát az kb. alkatrésztemető egy kontrolleres megoldáshoz képest. Közel 100 LED esetében pedig már kontrollerrel is bonyolódik a helyzet...

Bocs hogy ide firkáltam, nem is néztem hogy átlinkeltél egy másik fórumra.
(#) proli007 válasza menyus hozzászólására (») Máj 3, 2020 /
 
A kontroller nem egyszerűbb, csak rugalmasabb lehetőséget ad. Mert mindig elfelejtitek, hogy hardver is kell köré, különben csak "magában beszél". Ha nem csak egy Led-et szeretnél működtetni és a táp nem 5V, már is van alkatrész igénye.
(#) proba válasza pucuka hozzászólására (») Máj 3, 2020 /
 
Esetleg egy jó fűrészfog generátor, meg két analóg kivezérlésmérő (pl LM3914) Kevésbé rugalmas mint a kontroller, de összeépítve működik programozás nélkül. ( akár a cd4017, shit regiszter...)
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2020
(#) proli007 válasza proba hozzászólására (») Máj 3, 2020 /
 
Elég könnyen teljesült a kívánságod.
Futó..
(#) Tomi111 hozzászólása Máj 3, 2020 /
 
Sziasztok! Nem egészen ilyenről van szó, de eszembe jutott egy régi rádiótechnikás cikk, amit akkor megépítettem a Wartburgba. Tökéletesen működött. Belső irányjelző visszajelző led fényponttal. Megkerestem, a '94. májusi számban volt.
Bár ma én is PIC-kel csinálnám, ha megépíteném újra.
(#) layzi hozzászólása Dec 24, 2020 /
 
Sziasztok. Rendeltem kintről egy ilyen menetfényes dinamikus irányjelzős cuccot. Minden jó lenne vele elég erős fénye van, viszont az irányjelző része nem úgy működik mint pl az oldalindexem, hogy amikor megkapja a jelet akkor az csak végigfut és világít addig amíg meg nem szakítja az áramot és megnem kapja újból. Ez folyamat megy amíg van áram és amikor az inemdex elveszi akkor ha úgy van féluton alszik ki majd megint megy másfelet és úgy alszik ki. Borzalmas. Nem lehetne megoldani hogy csak egy kört menjen? Indexnél végigfut majd világit amig az index el nem veszi az áramot és ujbol visszaadja? Sajna a chipen nincs felirat..
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2020
(#) kaqkk válasza Tomi111 hozzászólására (») Dec 24, 2020 /
 
Következő: »»   4 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem