Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   151 / 269
(#) Ge Lee válasza juhaz hozzászólására (») Ápr 28, 2014 /
 
Nem a szoftveres megoldásban kételkedek hanem abban, hogy valaki, akinek egy analóg gép összerakása is problémát okoz rajz és nyákterv mellett is, az unalmában összedob majd otthon egy ilyet.
Pedig így néhány évtized távlatából is hiszek még a mesékben.
(#) Ge Lee válasza Yowie hozzászólására (») Ápr 28, 2014 /
 
Megnéztem. Itt is van egy gép, amihez van csatlakoztatva egy fej, meg a PC a vezérléshez, kiértékeléshez, kijelzéshez. Ilyenek jó ideje léteznek már, de ugye ez sem az a kategória amiről szó volt (fej+USB).
(#) yaessu válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 28, 2014 /
 
Egy ilyen konverterbe nem sok elem van egyszerűen össze lehet dobni egy széle sávú teljesítményerősítő semmi más az adóoldal --a vevőnél meg egy széles sávú vevő
erősítő és kész többit a számítógép csinálja
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2014
(#) juhaz válasza yaessu hozzászólására (») Ápr 28, 2014 /
 
Hozzáteszem azt, hogy megfelelő applikációval így házilag akár teljes térképet lehet felrajzoltatni, 2 webkamerával meg már teljes 3d modelt, akár gps koordinátákkal Automatikus megjelölésekkel, anyag, jelerősség, stb.
(#) juhaz válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 28, 2014 /
 
Szerintem mindenkinek problémát okoz összerakni egy ilyet, még annak is, aki ért hozzá, ha már csak azt vesszük, hogy mondjuk nincs kedve hozzá...
Mi több az általad bonyolultabbnak vélt PC-s megoldás nem biztos, hogy több problémát okoz, mint mondjuk beszerezni a nyáklap készítéshez szükséges eszközöket és kivitelezni azt.
Beállítottság kérdése, hogy ki, milyen oldalról közelíti meg a kérdést, és ki mennyire szkeptikus a saját látókörével.
"Pedig így néhány évtized távlatából is hiszek még a mesékben. "
yaessu elég rövid mesét írt. Gondolom, gyermekkori vágyad teljesült.
Az USB 3.1 képes 20V /100W teljesítményt leadni, nem tudom, régebbieknél hogyan volt, de ez kombinálva yaessu által említett teljesítményerősítővel, szerintem házilag, hatványozottan jobb cuccot lehetne összerakni.
Részemről mindössze annyiról volt szó, hogy mely irányba ássak mélyebbre, először a kézi Garett átalakítással jöttem ide.
(#) juhaz válasza juhaz hozzászólására (») Ápr 28, 2014 /
 
Google szemüveggel...
(#) motyo válasza juhaz hozzászólására (») Ápr 28, 2014 /
 
Én már rég óta keresem a STAR TREK sorozatból megismert TRIKORDER kapcsolási rajzát... ha valaki hozzá jut, ossza itt meg! Köszi!
(#) juhaz válasza motyo hozzászólására (») Ápr 28, 2014 /
 
Androidra már van
(#) Yowie válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 29, 2014 /
 
Maradjunk ennél a delta3-nál. Persze nyilván a fejet meg kell hajtani, illeszteni, erősíteni kell, hiszen egy elég spec érzékelő, azonban ezen felül minden más mehet a maga útján. Az automatizálás terén ezer példa van erre, csak az érzékelő változik, meg a PLC beállítása vagy progija.

Ha a VLF ill inkább az IB detektorokra gondolok, onanntol, hogy szoftveresen állítják elő a működési paramétereket, pl a nagyon egyszerű a multifrekis működés tetszőleges számú frekin vagy az elvek, PI, IB keverése és ha gépet akarsz cserélni, csak az új szoftvert kell feltölteni. Arról nem is beszélve, hogy olyan lehetőségekre nyílik mód, mint egy terület szkennelése pl GPR jelleggel, akár mélységben 3D ben. (a videót erre kívántam példának felhozni).

Abban sem vagyok biztos, hogy ezt nem rakják össze otthon könnyebben, hiszen míg egy hagyományos detektor építésének hibalehetőségei az alkatrészek számával hatványozottan nőnek és ennek megelőzése gyakorlatot követel, ebben az esetben alig van alkatrész. Programozni vagy tud valaki vagy hozzá kell jutni a programhoz. És sokkal inkább ez lehet az, amiért ez a megoldás még nem terjedt el, és hagyományos detektorokat árulnak, mivel ha ebben az esetben valaki ellopja a progit, vagy jobbat ír, akkor viszlát gyártó.
(#) Yowie válasza yaessu hozzászólására (») Ápr 29, 2014 /
 
Mindenben igazad csak az alapfeltételezés sántít. A detektorok nem drágák. A jelenlegi csúcs hobbí detektorok 600ezer forint körül vannak, ez egy angol vagy amerikai, német, stb polgárnak kb olyan, mintha egy magyar venne egy tesoro cibolát vagy valami egyszerűbb gépet. Ez drága?

A másik, a fémdetektor azért (remélem) mindig egy kis szériás gyártmány marad és amíg ez így van, nem lesz olcsóbb, mert akkor tönkremegy a gyártó és az marad piacon aki a megszokott áron adja. Ezeknek a készülékeknek az árát a piac határozza meg, pl explorer, nem gyártják több mint egy éve, az ára ugyan ott van. Ami a legérdekesebb, régen is hasonló árban mozogtak a detektorok, 20 éve is 100-120ezerbe kerültek a jobbak. Kb annyival lettek relatíve olcsóbbak, amennyivel a kereslet növekedett. Az új technológiákat adják drágábban, tehát nem olcsóbbak a gépek, hanem a fejlesztésekkel drágábbak.

Én mérőműszerekkel foglalkoztam az elmúlt években. megjelentek az olcsó kínaiak, van amelyik használható is, de bizonyos cégek bizonyos feladatokra továbbra is megveszik az amerikai, angol, svájci és egyéb márkás készülékeket gyakran 100szoros áron, mint egy kínai és még ezer példát lehetne felhozni, hangszertől a sportszerig. Fémkeresőben már itt az olcsó kínai, már megjelent, de nem döntötte össze a piacot és mivel itt is van egy kis misztérium, sokan akkor is a félmilliós márkás gépet fogják venni, ha a kínai azt tudja már 30ezerért, azonban ez a veszély nem fenyeget, ugyanis a kínai sem hülye és ha olyan gépet épít, ami azt tudja, amit a félmilliós, akkor félmillióért fogja adni. Miért adná olcsóbban?
(#) yaessu válasza Yowie hozzászólására (») Ápr 29, 2014 /
 
Persze igazad van , egem az bosszant, hogy pl Tesoro Vakond oldalán vagy 10 db sorba emelkedő árakkal érméző gépek azért nem kevés pénzér. attól függ ki menyit keres nem olcsó gépek néztem teszteket róluk , inkább azt mondom Delta helyettük érméző gép az is a tudásához képest nem drága és nincs belőle 10 fajta csak egy de az jó érted , én azt mondom ár arány Kobra Delta ezek hiába 100 felett vannak de ezek nem drágák nem kerülnek 300 400-vagy akár 800 ezerbe talán egy ami megéri az árát 1 millió felett már annak aki ebből akar megélni a típusát nem ismerem az az a gép amit már kiveséztünk itt aminek nincs tekercse de akár 10 méterről is látja az érmét szinte akármilyen mélyen amit a végén egy pálcával tájol be az gép.
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2014
(#) Ge Lee válasza (») Ápr 29, 2014 /
 
Persze, mert azt könnyebb mint építeni, lásd 21:11-kor kelt hsz-em. Azért én néha építek is, képet is csatoltam róla.
(#) Yowie hozzászólása Ápr 29, 2014 /
 
Nos valóban elkalandoztunk, azonban egy új technológiát feszegetünk, ami a házi építésnek pont azért ad lehetőségeket, mert sok házi építő kevés építési tapasztalattal rendelkezik.

Egy köztes megoldás látható ezen a videón pl érdekes lenne, ha valaki ennek a kiegészítő modulnak a tudását le tudná programozni PC-re, vagy androidra. (ez a dolog egyik fele, tán az egyszerűbb, mert itt csak feszültségszinteket kell figyelni)
(#) juhaz hozzászólása Ápr 29, 2014 /
 
Én úgy gondolom, ugyanarról a témáról van szó, csak a PIC vezérlőt és körítését PC-re cserélném. El is indítottam a szálakat, mozgósítottam a programozó agyát, aki androidra, meg PC-re szokott szoftvert írni. Remélem, bizonyítok magamon kívül Ge Lee-nek is, mivel túl szkeptikussá válik velem szemben, azt érzem. Úgy hiszem, megalapozatlanul.

Az általam feszegetett megoldás forradalmasíthatja az itteni elgondolásokat, hiszen lehetőséget ad arra is, hogy a tekercselést újragondoljuk, avagy a vételezés módját hasonló, de más elvre építsük.

Egy kérdés: létezik olyan megoldás, ahol két tekercs, egymástól távol áll, és a köztük kialakuló térben történő változás szolgáltatja a jelet?
Itt gondolok egy példaként arra, hogy hidrogeológiai méréseknél egymástól x távolságra leszúrnak szegeket, amiken ellenállásokat mérnek, és a köztük létrejövő térről kapnak információt. Egymástól való távolságuk határozza meg a mélységet, így akár 50-60 méter mélységben is tudnak pontos rétegrajzot készíteni, anyagmeghatározással.
Jelen esetben mondjuk mozogna ez a két pont(tekercs).
(#) Yowie válasza juhaz hozzászólására (») Ápr 29, 2014 /
 
Magnum mint mélykereső

Ilyesmire gondolsz? Rémlik olyan szabadalom, ahol valami távolabbi adó jelét használják fel, xde nem tudok róla, hogy a gyakorlatban olyat használnának.
(#) DaviS válasza juhaz hozzászólására (») Ápr 29, 2014 /
 
Csak egy ötlet, a mai modern gépekben is sokszor alkalmaznak codec-et a jelfeldolgozásra, A Texas Instrumentsnek is van jópár USB csatolású codec-je. Volt egy nagyon jó honlap: http://phazitron.narod.ru/ Sajnos megszűnt mielőtt lementhettem volna :/ Nincs meg valakinek lementve esetleg? Vagy hasonló honlap, ahol vannak modernebb kapcsolások működési leírásokkal?
(#) Yowie válasza juhaz hozzászólására (») Ápr 29, 2014 /
 
A"szögleszúrós módszer" természetesen él a régészeti felderítés vonatkozásában is. Lehetőséget ad fémtárgyak felderítésére és persze minden talajban történő változás detektálására. Napjainkban nem igen alkalmazzák önmagában (régen igen) hanem sok mérés adatait összesítve jellemzően 2D térképet készítenek.

Természetesen minden mérés alkalmas 2 ill 3D képek készítésére, így ezek léteznek fémdetektor, magnetométer, ellenállásmérés, ultrahang, thermo vagy akár röntgen alkalmazásokhoz.
(#) yaessu hozzászólása Ápr 29, 2014 /
 
Sziasztok volna egy olyan kérdésem hogy a TGSL eduhoz hány tűs tekercs kell 4--5 ? http://tesoro.hu/fej23x20konc1.htm meg hogy jó e ez a tekercs ehhez a géphez
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2014
(#) Yowie válasza yaessu hozzászólására (») Ápr 29, 2014 /
 
ebből a szempontból mindegy, hiszen azt írja: "Eredeti, amerikai Tesoro fej, 3 év garanciával! 4/5 tűs csatlakozóval szerelve: minden Tesoro típushoz."
(#) yaessu válasza Yowie hozzászólására (») Ápr 29, 2014 /
 
Akkor nyugodtan megvehetem -lehet hozzá aljzatot venni valahol ?--mert a fejgyártást feladtam --próba kép rákötöttem a kínai gépem fejére igaz nem hozott nagy eredményt mert a kinai gépem feje 6,5 khz és van benne egy kondi amúgy koncentrikus és azért így is működött vele és stabil volt igaz a nem megfelelő freki végett ugye nem hozta a kb csak a felét a teljesítménynek de jól működött a feritel a geb és a diszk is működött jól most nem szűrte ki az ezüstöt alapból --gépet nem nehéz össze rakni a fej az a kényes dolog
(#) juhaz hozzászólása Ápr 29, 2014 /
 
Egy újabb kérdés:
Megfordítottam egy kicsit a dolgot... ha azt vesszük, hogy egy fejhallgató, vagy egy rendes nagy hangszóró tartalmaz tekercset, és elektromágnesességgel működik, akkor adott esetben egy oszcillátor szerepét ki tudja váltani a pc?Igazából sokféleképpen megkérdezhetném a dolgot, de ennek a kérdéskörnek a megfejtésében mi volna a legnagyobb feladat?
(#) Yowie válasza yaessu hozzászólására (») Ápr 29, 2014 /
 
Aljazatot kapsz hozzá.

Mi az oka, hogy a csatornák fázishelyzet beállítását következetesen elhagyod? Mert ez hogy szűr meg nem szűr, ez ezen múlik.
(#) Pitti hozzászólása Ápr 29, 2014 /
 
Tisztelt Építő Társak!

Lassan elkészül az új gépem, a nehezén már túl vagyok. Remélem mindenki jól halad.
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2014

új gép.jpg
    
(#) Yowie válasza juhaz hozzászólására (») Ápr 30, 2014 /
 
Tulajdonképpen igen, azonban a PC alapú nem kell hogy azt jelentse, valami a PC-ből áll.

PC vezérlésre, kiértékelésre való alkalmazása csaknem egyidős a PC vel. Nagyon sok készüléknél alkalmazták a PC-t, amíg nem jelentek meg különböző ipari célalkalmazások és végül a PLC, azonban most is van számos olyan megoldás, ahol egy hagyományos vagy esetleg egy különleges ipari környezetre fejlesztett PC végzi a berendezés vezérlését és az adatok kiértékelését. Ezekben az esetekben nyilván megtalálhatóak a különböző feladatokat végrehajtó egységek és az érzékelők, a PC-hez pedig valamilyen interface-n keresztül csatlakoznak.

Én egy PC alapú detektor esetében azt tudnám elképzelni, hogy PC (értek ez alatt minden lehetséges TAB, Mobil, Notbook, stb készüléket) előállítja az adótekercset meghajtó jelet (mezei négyszögtől a modulált multifrekvenciáig esetleg közben impulzusokkal spékelve)

Ezt egy illesztő különtáplált erősítő adja ki a fejre. A vevő tekercs jelét pedig egy egyszerű kis illesztő előfokon keresztül adnám be. A többit csinálja a progi.

Olyan lehetőségeket lehetne ezzel megvalósítani, amit ma csak a felsőkategóriás készülékek tudnak. De az is lehet, kezdeni egy olyan egyszerű alkalmazással kéne, int amit feljebb linkeltem, mely egy hagyományos kereső X,Y csatornáját olvassa ki és dolgozza fel.
(#) yaessu válasza Pitti hozzászólására (») Ápr 30, 2014 /
 
Gratulálok!igényes munka , Milyen gép?
(#) yaessu válasza Yowie hozzászólására (») Ápr 30, 2014 /
 
Őszintén most ha kell lesz mihez beállítanom lesz gyári fej ami már nem mozdul el --mert amiket csináltam tekercseket beállítottam akkor mikor jó lett az érzékenység nem diszkriminált rendesen ha elmozdítottam akkor jó lett a diszkriminátor de a teljesítmény esett a kábelek is kényes dolgok itt --itt valaki írta ép lehet te , hogy ha kezdő gép építő jobb ha valamihez tud viszonyítani --azért adtam fel a fej készítést mert ezt is megcsináltam rendesen saját géppel frekire tekercseltem akkor jöttek a gondok mikor megfújtam grafittal lettek zárlatos pontok benne pedig előtte belakkoztam nem egyszer --lehet az volt a baj hogy nem kaptam zománcozott rézhuzalt és a lakkozott volt helyette lehet vissza oldotta a lakot a lakk rajta vagy mártással és inpregnáltam is mégis talált a grafit utat magának ---azt netten nem találtam zománcozott huzalt kis kiszerelésbe én meg nem veszek 15 kg 300 ezerért legközelebb Ukrajnából tudtam volna rendelni de már így is kidobtam 10x ezret a semmire inább a gyári fej --mert ehhez több gép is építhető
(#) vandorbot válasza Yowie hozzászólására (») Ápr 30, 2014 /
 
Nem lenne rossz. Kell hozzá egy jó képességű programozó. Aztán persze nem mindegy az algoritmus. Kis hazánk agrárjellegű elsősorban, Amerikával és Ausztráliával ellentétben. Ezt figyelembe kell venni. Aztán az automata talajkiegyenlítést el lehet felejteni. És még egy sor gyakorlati dolgot figyelembe kell venni.
(#) vandorbot válasza Pitti hozzászólására (») Ápr 30, 2014 /
 
Mi van a dobozban ?
(#) Pitti válasza yaessu hozzászólására (») Ápr 30, 2014 /
 
Köszi! IDX.
(#) Pitti válasza vandorbot hozzászólására (») Ápr 30, 2014 /
 
A képen még üres a doboz, de az IDX lesz benne. A panel is készen van, már csak be kell szerelni. A doboz annyira pici hogy a kijelző és a VDI áramköre bele sem férne. A threshold-ot is kihagyom, mert soha sem tekergettem. A cél az, hogy csak olyan beállítási lehetőségek legyenek a gépen, amik a használat során feltétlenül szükségesek.
Következő: »»   151 / 269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem