Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   179 / 269
(#) Garaboncos válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 19, 2014 /
 
Nálam a pótméterek nem sokat érnek... vasmentes helyen kalibrálok a felszinhez... találatnál azért resetelnék egy kattintással h értékelhetővé tegyem a fémszűrést. vagy ez egy hülyeség? Nálam mintha beválna a terepen...
(#) Garaboncos válasza mateatek hozzászólására (») Dec 19, 2014 /
 
Köszönöm! A hangszórót beépítem a reset gombot tesztelem h kell-e vágülis..
(#) mateatek válasza Garaboncos hozzászólására (») Dec 19, 2014 /
 
Talán, ha írná valamit a resetelendő gépről, kapcsolásról, akkor többet tudnának segíteni a hozzá értők.
(#) vandorbot válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 19, 2014 /
 
? Párral fentebb azt írtad, az SMW-ből ki kell hajítani az LM393-at,minden más jó oda.
Ha mindegy, hogy egy komparátor ill. multiplexer fel és lefutási ideje közel 1mikrosec, (ráadásul feszültség és hőfokfüggő) akkor ott valami más baj is van szerintem. Lehet azért nem pancsol sokat a levesbe, mert a többi láncszemben is vannak gyengeségek.
(#) Ge Lee válasza vandorbot hozzászólására (») Dec 20, 2014 /
 
Nem azt írtam. Azt írtam hogy majdnem bármi jó oda. Pontos értékekre nem emlékszem és nem is fényképeztem le, csak érdekességként írom le, hogy pl. az LT1017 négyszer lassabb felfutást produkált ott, mint egy mezei OPA.
Ezért nem lehet megkerülni a kísérletezést, mert azt hiszed hogy, aztán dehogy. Ezért próbáltam ki többféle OPA-t a vevőerősítőben is, de ott kivétel nélkül mindegyik ugyanúgy tette a dolgát, az olcsó is és a drága is, nem volt különbség.

Nekem most már az sem egyértelmű hogy tetszőleges lehet az adójel formája. Ugyanis a tökéletes szinusszal sokkal jobban viselkedik a gép mint azzal amelyik valamennyire torz, és ezen az sem sokat segít ha a vevőerősítő sávszűrő. A torz szinusz tele van felharmonikussal, ami azért csak csak megkavarja a fokozatokat. Legalábbis a tesztekből ez jött le.
(#) Garaboncos válasza mateatek hozzászólására (») Dec 20, 2014 /
 
Szervusz itt irtam rőla és képeket is tettem fel! http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1719883.html#1719883
(#) vandorbot válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 20, 2014 /
 
Az élesztést, a precíz beállítást persze el kell végezni. Ha megnézed az LT adatlapját, többek közt az derül ki belőle, hogy az R Load értéke nagyon nem mindegy. 10K-nál alacsony a fel lefutás és éledési idő, 100K-nál már csapnivaló.
A négyszögjeles meghajtásról több okból is letettem. Igaz egy RC vagy LC oszci pontossága nem túl jó, valamilyen módon ennek hatását ki kell küszöbölni. Vagy az is eszembe jutott, hogy kvarcoszcival előállítom a négyszöget, majd kötök utána egy linear phase 10th order filter IC-t.
Ezeknek a megoldásoknak, törekvéseknek csak akkor van értelme, ha a fej kellően stabil, hőkompenzált.
(#) Ge Lee válasza vandorbot hozzászólására (») Dec 20, 2014 /
 
Nem lehet egyértelműen rámondani egy megoldásra hogy az jó vagy rossz amíg ki nem lett próbálva. Tettem az SMW-re kvarcoszis négyszöggel hajtott jó nagy adójelet, hogy azzal majd lesz jó nagy érzékenység. Aztán még akkora sem volt mint a kis 35V-os szinuszoszcijával. A fej ugyanaz volt mindkét esetben.
A négyszögből úgy tudsz szebb szinuszt csinálni, ha lelassítod a meghajtást. Csak mint utaltam is volt rá, izmos tranyó kell mert disszipálni fog rendesen. De jobb megoldás ha eleve szinusz van előállítva nagy amplitúdóval, vagy a kicsi van más módon erősítve.

Most egy olyan megoldású konvertert kell kiagyalnom ami minél kisebb zavart termel (mezei step up vagy boost kilőve). A szép szinusz adott, de eddig nagy amplitúdót pótakkuval csináltam. Csak ez többlet súly meg költség, jobb lenne a már meglévő 12V-ból megcsinálni azt a huszon vagy harminc akárhány voltot az adófokozatnak. Máris ott van a 80-100V-os adójel, de nem a négyszögből kierőltetve tele felharmonikussal, hanem kis torzítású, majdhogynem tökéletes szinusszal.
(#) vandorbot válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 20, 2014 /
 
Transzformátoros ellenütemű oszcillátoros feszültségnövelő.
Egyszer kipróbáltam azt, hogy TDA2822-es ellenütemű ic hajtotta meg a tekercset, melynek bemenetére potival állítható tiszta szinusz került. Konklúzió: az érzékelési távolság a poti állásával kb. egyenesen arányos volt.
Most azon gondolkodom, (ha már liba legyen kövér) megfelelő P.amp ic-vel hajtom meg soros rezgőkör módban. 1A és több száz volt lesz (a tekercsen és a kondin). Csak úgy kisérlet képpen.
Azt mondják, a legjobb antenna a térerő, mert ha a zajba "beleül" a jel, nincs az az antenna és készülék, ami abból várat épít.
(#) vandorbot válasza vandorbot hozzászólására (») Dec 20, 2014 /
 
Sőt, feszültségkonverter sem kell. Ha van egy kisfeszültségű nagy terhelhetőségű szinuszgenerátor, akkor meg lehet próbálkozni egy ferritmagos trafóval. 10KHz-n már van létjogosultsága.
(#) b_steve hozzászólása Dec 20, 2014 /
 
Szevasz vandorbot,
amint látom a nick neved alatt, van némi kontrolleres ismereted.
Gondold végig...sinustábla..PWM...itt még valami, aztán aluláteresztő, majd jöhet a keresőtekercs.
Pár alkatrész, jó hatásfok.

Bocsi...nem csak vandorbot-nak javaslom.
(#) vandorbot válasza b_steve hozzászólására (») Dec 21, 2014 /
 
Misztikus. D osztályú erősítőt neki hídban, abban van csardzs-pump, nem utolsósorban green technology.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2014
(#) vandorbot hozzászólása Dec 23, 2014 /
 
Az elektromágneses mező nagysága a tekercs induktivitásától és a benne folyó áramtól függ.
Az érzékelési távolság megkétszerezéséhez, az áramot 64 szeresére kell növelni.
(#) TreasureHunter hozzászólása Dec 23, 2014 /
 
Sziasztok!

Új vagyok itt, egy ideje lelkesen nézek kincskeresős videókat youtube-on. Az utóbbi időben pedig megfordult a fejemben, hogy a méregdrága bolti gépek helyett esetleg építenék egyet otthonra a bolti ár töredékéért. Elkezdtem kutakodni, és ezt a fórumot olvasni úgy a 150. oldaltól indulva, azonban rengeteg offolásba futottam bele, amit már nem volt idegem olvasgatni, és megpróbálni a lényeget kihámozni

Tehát ha felteszek itt olyan kérdést amit előttem már 100-an feltettek bocsánatot kérek

- láttam több tipust itt: SMW, IGSL, TGSL, Cibulla stb, melyiket érdemes megépíteni?
- mi köztük a különbség?
- melyiknek mi a fő erőssége és gyengesége?
- lehetne-e kombinálni az egyes típusok előnyeit egy eszközben?
- érméket (mindenféle anyagból), ékszereket keresnék vele, vagy mindenféle régi relikviákat

Olyan emberek válaszára lennék kíváncsi, akik konkrétan építettek már ilyesmit (vagy épp építenek) házilag és még találtak is vele klassz dolgokat "bevetésen"

köszi előre is a válaszokat!
(#) Ge Lee válasza TreasureHunter hozzászólására (») Dec 24, 2014 /
 
A topikban kettő van amit érdemes megépíteni, az egyik az IGSL a másik az SMW, utóbbin persze van mit faragni a 3.0-ás rajzhoz képest.
A többinek nekiállni sem érdemes, elvesztegetett idő.
Az IGSL hátránya a kis adóteljesítményében van, ami miatt nagyon oxidos talajban gyengébben teljesít.
Találtam végre egy olyan helyet a lakásban ahol semmi sem zavarja a fejet. Mindkét gép nagyjából a talajhoz van állítva, tehát ferrittel kihangolva, és olyan érzékenység van beállítva ahol a gép teljesen csendben van, nem cicereg vagy huppog. Az SMW-n emellett van némi vasszűrés is, egy kisebb oldalcsípő is ki van hangolva, azt nem jelzi.
Az 1Ft-ost az IGSL 27cm-ről hozza stabilan, az SMW pedig 34cm-ről. Ha esetleg nem hihető amit leírok akkor csinálok majd róla videót, de egyrészt csak az ünnepek után, másrészt nem nagyon szeretnék mert nincs a kamerához állványom, így elég macerás.
Érméket találtam ugyan de azok nem voltak értékesek, ami már képviselt némi értéket azt gép nélkül találtuk.
(#) vandorbot válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 24, 2014 /
 
Mekkora fejjel ?
Elektronika füzetek 1. szerint általában elmondható, hogy 1ft nagyságú tárgyakra a távolság sacca a fej átmérője.
Vannak gépek, amik ezt felülmúlják. Pl.: Nokta fors core. 4db ceruzaelemmel 25 órát működik. Nem lehet valami nagy adótekercs árama. Elgondolkodtató.
(#) Ge Lee válasza vandorbot hozzászólására (») Dec 24, 2014 /
 
Az Attila féle 29-29,5cm külső átmérőjű fejjel. Most nem tudom megmérni mert nem vagyok otthon, de maga a fej (tekercsek) 28,5cm körül van átmérőben.

Hogy a füzet mit mond azt nem tudom, de egy valamirevaló gépnek illik tudni a levegőben a fej átmérő plusz 15%-ot az 1Ft-ra. Az SMW tudja, az IGSL nem. Vannak gépek amik ettől többet is tudnak, de nem sokkal. Meg ez csak a száraz érzékenység, hogy mit tud a talajban az már más kérdés, leginkább a talaj meg adójel függvénye.
(#) DaviS hozzászólása Dec 24, 2014 /
 
Sziasztok!
Még senki nem próbált Igsl-hez egy jobb oszcillátort összehozni?
(#) mateatek válasza DaviS hozzászólására (») Dec 24, 2014 /
 
De. Igaz nem használom, mert lett jobb gép, de nagyobb adó teljesítménnyel az IGSL is frankóbb lett.
(Persze, ebből a hozzászólásból nem derült ki az, hogy az oszcillátor jobb lett-e)
(#) vandorbot válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 24, 2014 /
 
Hát ez úgy tűnik talajban is tud valamit
Nokta fors core air and ground test
(#) Ge Lee válasza vandorbot hozzászólására (») Dec 25, 2014 /
 
Egész szépen dolgozik a pici fejjel, de azért azt látni kell hogy milyen talajon. Nálunk a kertben biztos hogy nem produkálná ezt. Ettől függetlenül lehet hogy ez a legérzékenyebb gép az árkategóriájában.
Vegyél egyet, és megnézzük.
(#) mulderx hozzászólása Dec 27, 2014 /
 
sziasztok,

Oroszok nem tetlenkednek ugy nez ki a Terminator ujabb fejlesztesen dolgoznak aminek Trio-M nevet adtak. Hallottatok mar rola? Bővebben: Video
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2014
(#) bokonyi001 hozzászólása Dec 27, 2014 /
 
Helló!
A segítségeteket szeretném kérni,mert szereztem egy orosz fémkeresőt,de a csatlakozója le volt vágva. És nem tudom ,hogy melyik kábelt hova forrasztjam.A google-n nem találtam semmit és azért fordulok hozzátok,hogy ha valakinek van egy ugyan ilyen gépe az segíthetne működésre bírni.
Képek: http://postimg.org/gallery/12iwvs0by/

V.János
(#) Ge Lee válasza mulderx hozzászólására (») Dec 27, 2014 /
 
Az adó és a vevő nem változott, csak több funkció (jelzés) lett kialakítva. A trióban eleve párhuzamosan voltak kötve az inverterek, talán nem akkora katasztrófa az egész mint a megatron. De ez akkor derül ki ha megépíted.
(#) Ge Lee válasza bokonyi001 hozzászólására (») Dec 27, 2014 / 1
 
Ez alapján csak az tudja megmondani a bekötést akinek van belőle. Írd be a típusát a gugliba, és az orosz oldalakon keress. Lehet hogy nem véletlenül lett levágva róla a kábel. Túl sokat akkor se várj tőle ha működik.
Mondjuk ha van 2 tekercs a fejben, akkor azt ki tudod mérni egy műszerrel.
(#) Zs_21 válasza bokonyi001 hozzászólására (») Dec 27, 2014 / 1
 
IMP-55 a kereső neve. talán segít a keresésben.
(#) bokonyi001 válasza Zs_21 hozzászólására (») Dec 27, 2014 /
 
Igen,azt tudtam,hogy mi a neve,de így se találtam semmit ezért raktam fel ide.
(#) mulderx válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 28, 2014 /
 
Katasztrofa jelzot hasznalod az sok jot nem jelenthet
(#) TreasureHunter válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 28, 2014 /
 
köszi a választ
- És lehet a kettőt valahogy ötvözni? Tehát, építeni egy IGSL-t ami 34 centiről jelez, erős az adója és van benne vasszűrés?
- Illetve mennyi munka lenne még vmi kijelzőt is tenni hozzá, meg programot írni stb? Elég ütőképeset szeretnék, időm van, illetve nem sürgős a dolog.
- találtam még egy ilyet: https://www.youtube.com/watch?v=4qmBDe7CoeQ Valaki, egy barracudát épít itt, az nem jó?

u.i.: várjuk a videót is
(#) Ge Lee válasza TreasureHunter hozzászólására (») Dec 28, 2014 /
 
Ha rendesen átlátod a kapcsolás működését, onnantól már csak a fantázia, a kedv és az idő szab határt az építésnek, fejlesztésnek, stb. Az IGSL-be nem kell vasszűrés, mert alapból két csatornás, tehát eltérő hangszínnel jelzi a vasat a nemesfémtől (biztos találsz róla videókat a jutubon).

Ezek (Tesoro modok) egy egyszerű kapcsolás amivel már nagyjából el lett érve az érzékenység határa, persze itt ott lehet még foltozgatni rajta. Nekem a kísérletezéshez egyáltalán nincs se kedvem se türelmem, így inkább csak azokat a dolgokat szoktam kipróbálni egy már meglévő kapcsoláson, amikről a jelenlegi tudásom alapján úgy vélem hogy javíthatnak vagy egyszerűsíthetnek rajta.

Kijelzők léteznek, ott van például az IDX-hez a VDI ami hozzáépíthető bármelyik géphez, de saját is tervezhető. A jelfeldolgozás is javítható valamelyest szoftveres-kontrolleres úton, a gyártók is ebbe az irányba mentek el. Aztán a végeredmény vagy jobb lesz vagy nem, de a kiegészítő funkciók szoftverből könnyebben bővíthetők. Én nem szeretem a bonyolult dolgokat, így ezek a lehetőségek nem érdekelnek, meg hát a programozáshoz sem értek.

A barracuda PI gép, azzal nem érdemes foglalkozni ha érmézni akarsz mert arra nem jó.

Az SMW-s videóm ott van az előző oldalon, attól tud most kb. 1-2 centivel többet, ugyanolyan stabilitás mellett.
Következő: »»   179 / 269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem