Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   180 / 269
(#) Ge Lee válasza vandorbot hozzászólására (») Dec 28, 2014 /
 
Ma délelőtt rövidre zártam a 4053 vs. 4066 kérdést is. A 4053-al beállított gépet kikapcsoltam, kivettem a 4053-at, a helyére rámókoltam a 4066-ot majd bekapcsoltam. Egyetlen potihoz sem kellet hozzányúlni, a gép pont ugyanúgy működött mint előtte, az érzékenység is ugyanakkora maradt és a stabilitás sem változott.
Tehát az elmélet igazolást nyert a gyakorlatban is, amit ezúton üzenek annak a fórumtársnak is, aki szerint ez biztosan nem így van.
(#) TreasureHunter válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 28, 2014 /
 
köszi kezdek tisztábban látni a témában
- a te jelenlegi SMW verziódnak illetve IGSL-nek publikus a kapcsolási rajza? Nem szeretném elkövetni ugyanazokat a hibákat amiket előttem már elkövettek mások is. Ha neked már van egy jól bevált sémád, akkor megosztod?
- tudnál adni tippeket a keresőfej megépítéséhez is? A lehető legjobb fej kéne. Láttam olyat, ahol koncentrikus körök voltak, láttam olyat ahol két kör egymást mellett, meg olyat is ahol a két kör némileg átfedték egymást, most akkor melyik a legjobb szerintetek? A legjobbat szeretném megépíteni
- nem csak érmézni szeretnék: ékszerek, relikviák, aranyrög se hátrány
(#) vandorbot válasza mulderx hozzászólására (») Dec 28, 2014 /
 
Egy csomó gép van, ami asztalon príma, terepen meg eldobható. Tehát a nagy kérdés, terepteszten hogyan szerepel.
(#) vandorbot válasza TreasureHunter hozzászólására (») Dec 28, 2014 /
 
Ciboláról tudok nyilatkozni. Remek kis könnyű masina. A hang alapján jól megkülönböztethető az érme és a kupak. Némi gyakorlattal a tárgyak alakját is is meg lehet saccolni. Az egészen kicsi aranyat és ezüstöt is jelzi cca. 20 cm-ről. Hatékony kereső úgy 22 cm-ig (kis fejjel). Ha ennél kicsit többet tudna...akkor már Tejon lenne
Próbáltam ötvözni ezeknek a gépeknek az előnyét, született egyfajta készülék. Jelenleg egy baja van, egy saját öntésű vacakra sikeredett 20-as fejjel megy, amit 5 éve csináltam. Ennek ellenére remekül használható még szántáson is, sajna csak 20cm mélységig.
Túl vagyok a tesztelési szakaszon, levontam a tanulságokat, ezek alapján fogom módosítani.
(#) deexteer válasza bokonyi001 hozzászólására (») Dec 28, 2014 /
 
Több a semminél.: egy
kettő
(#) Ge Lee válasza TreasureHunter hozzászólására (») Dec 28, 2014 /
 
Az SMW-mé egyelőre nem, de még nekem sincs róla rajzom csak itt ott egy cetlire fel vannak írva hogy miket módosítottam rajta. Aztán terepen sincs még kipróbálva, azzal meg kell várni a tavaszt. Az IGSL-ét megtalálod itt a topikban, feltettem régebben a rajzot és a nyáktervet is ami alapján csináltam.

A fejekkel még annyi kedvem sincs szórakozni mint az elektronikával, de mateatek csinál neked egész jót, elfogadható áron. Olyan hogy jó fej szerintem nincs, mert mindig kell valamilyen kompromisszumot kötni, attól függően hogy mi a cél.
A DD a legelterjedtebb, de készülnek gyári gépek SEF, koncentrikus és OO fejekkel is. Elvileg az OO a legérzékenyebb, de ilyennel még nem kísérleteztem. Amit eddig kipróbáltam az egyfajta szögletesített, szimmetrikus, SEF-re hasonlító fej volt, ami a megatron féle gépekhez egész jó volt, de ezekhez a tesoro klónokhoz nem.
Egy módosított koncentrikusat akartam még kipróbálni, de a segédtekercs még nincs kész hozzá, meg elhagytam a cetlit amire a tekercsek adatait felírtam, így majd meg kell mérni, vagy kísérletezni kell a segédtekerccsel, mert le van lakkozva ezért a meneteket megszámolni már nem tudom. Egyelőre ehhez sem jött még meg a kedvem.

Építesz egy gépet, egyelőre nem kell semmi csak az elektronika, az 3-4000Ft-ból megvan. Aztán veszel huzalt, és csinálsz hozzá egy DD, egy OO meg egy koncentrikus fejet, és elválik melyik lesz jobb, illetve melyik miben jobb vagy rosszabb a másiknál.
Motortekercselőnél tudsz venni keveset is (összesen fél kiló elég), az adótekercshez 0,3-0,4-est vegyél, a vevőéhez meg elég a 0,15-0,2-es is.
(#) TreasureHunter hozzászólása Dec 28, 2014 /
 
ez nagyon tetszik:
https://www.youtube.com/watch?v=3SPuarDiRds

- messziről érzékeljen mint a videóban
- külön frekvencián jelez érme és vas felett
- fontos nekem, hogy mindkettőt észrevegyek, csak más hangjelzése legyen, hogy meg tudjam különböztetni mit talált.

Ilyenhez van valakinek bármi infója? Hol lehet vmi starting kit-et megvenni hozzá, vagy bármi leírást a megépítéshez? Alkatrészlista, áramkör?
(#) mateatek válasza TreasureHunter hozzászólására (») Dec 28, 2014 /
 
IGSL-hez mindent megtalálsz a topik csatolmányai között, többször is, ha kissé visszaolvasol, vagy keresőzöl. Kapcsolási rajz, nyákterv, fej és tekercs adatok.
(#) vandorbot hozzászólása Dec 28, 2014 /
 
Csinált már valaki DD fej hőmérséklet tesztet ?
(#) TreasureHunter válasza mateatek hozzászólására (») Dec 28, 2014 /
 
nos túl vagyok körülbelül 30 oldalnyi csatolmány átbogarászásán

akkor összegezve a dolgokat most ott tartunk, hogy van:
- SMW 3.0 amit érdemes megépíteni (bár mintha láttam volna 3.1-et is, illetve Ge Lee is javít még rajta)
- Cibola
- IGSL, ami a TGSL kéthangúsított változata
- meg van ez a Geós fórum: Link ahol a Super TGSL-t csinálják. A Super TGSL-t amúgy meg lehetne csinálni Super IGSL-nek, azaz kéthangúsítani azt is? Ha igen, körülbelül mennyit érne egy ilyen ha boltban árulnák? Csak kíváncsi vagyok, milyen értékű lehet az eszköz.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2014
(#) mateatek válasza vandorbot hozzászólására (») Dec 29, 2014 /
 
Igen. Nem meglepő módon nagyon gyantafüggő.
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2014
(#) Ge Lee válasza TreasureHunter hozzászólására (») Dec 29, 2014 /
 
SMW 3.0-át nem érdemes, azon sokat kell még variálni hogy jó legyen. A Cibola sem tud többet mint az IGSL, ráadásul csak 1 hangja van. A hiper szuper tgsl-ről nem tudok nyilatkozni, a rajzát is elég régen láttam már.

Igazából az a helyzet, hogy nem árt ha van legalább 1 de inkább 2 próbanyákod, amit aztán szanaszét tudsz forrasztgatni, és ki tudsz próbálni rajta dolgokat. Legalábbis nekem eddig még egyik gép sem felelt meg abban a formában ahogy a rajzát közzétették, mert mindegyiken találtam számomra variálni valót.
Mire meg olyan lesz az egész mint szeretnéd az nagyon sok munkaóra. Vagy ha együtt tudsz élni a hibáival akkor marad az, hogy megépíted valamelyiket úgy ahogy van.

Érni csak számodra fog valamit, mert ha úgy kellene megvenned egy olyan gépet ami ennyit tud akkor az olyan 60 és 150ezer között lenne valahol, de eladni nem nagyon fogod tudni, mert a kispénzűnek nem telik rá (ők Silver Star-t meg hasonlót vesznek), akinek meg igen az elvből sem vesz épített gépet. Ők a 200ezer feletti árkategóriában gondolkodnak, mondván csak az lehet jó.
Kivételt csak az olyan esetek képeznek, amikor odaviszed terepre az épített gépet és megveri az ő drága gyári gépét.
(#) mateatek válasza TreasureHunter hozzászólására (») Dec 29, 2014 /
 
Ez a SuperTGSL eléggé kísérleti masinának tűnik.
Az IDX-re is vethetsz egy-két pillantást.
(#) mateatek hozzászólása Dec 29, 2014 / 1
 
Csinálgatom a gépemet. Levegőben most ilyen. Ha az alufóliát mély hangba teszem, akkor kb 35-ről jelzi az 1 forintost.
Videócska
(#) vandorbot válasza mateatek hozzászólására (») Dec 29, 2014 /
 
Ez már valami. Mekkora az áram ? Ez melyik rajz alapján készült ?
(#) vandorbot válasza mateatek hozzászólására (») Dec 29, 2014 /
 
Már nem emlékszem rá, hogyan csináltam. Vagy zománcoldó hatású lakkot kapott, vagy az árnyékolását rontottam el. Nagyon süket. Anno csináltam egyet rétegelt lemez foglalattal silverhez.
Tenyérnyi kerek öntöttvas valamit találtam vele 50 cm föld+10 cm hó alól.
(#) vandorbot válasza TreasureHunter hozzászólására (») Dec 29, 2014 /
 
Ha nincs elég elektronikai tudásod, tapasztalatod, megfelelő műszerezettséged, akkor válasz a mások által kitaposott utat. Vagy kudarcélmény lesz. Szóval ez nem úgy van, hogy kapcsolási rajz alapján megveszed az alkatrészeket, összerakod aztán hurráá. Még nekem sem, 30 év tapasztalattal a hátam mögött, ebből tíz év fémkeresős. A legutóbbi projektem 1 hónap megfeszített munka, kb. 10db komoly fejtörést okozó felmerült probléma után valósult meg.
Aztán, ha még itt nem néztél szét, ajánlom figyelmedbe:
mielőtt fémkeresőznél
(#) mateatek válasza vandorbot hozzászólására (») Dec 29, 2014 /
 
Kb 80-100 milliamper foroghat az adó tekercsben, pontosan nem is emlékszem. kb 70Vpp amplitúdóval. Mehetne följebb is, de nekem elég. A gép kapcsolása saját gányolás.

Gyantáknál találtunk motyo kollégával olyant is, aminél a hőtágulás akkora volt, hogy 15 fokos hőmérséklet különbségnél már 50-100-szorosára nőtt az ofszet.
Vannak olyan gyanták is, amelyeknek a hőtágulása nem számottevő, de viszont a napra kitett kikeményedett gyantába bele lehet nyomni a körmömet.
Ami meg jó minden tekintetben, az drága.
(#) Ge Lee válasza vandorbot hozzászólására (») Dec 29, 2014 /
 
"Mi nem fémdetektort forgalmazunk, hanem minőséget!" Ez tetszik. Lehet is benne valami, főleg a mondat első részében.
(#) entorio válasza vandorbot hozzászólására (») Jan 1, 2015 /
 
Köszöm a segítséget, d emég azt nem értem, hogy az első sor után hogyna folytassam a tekercselést: visszafelé, vagy újból a sor elejétől? Most ez lehet nagyon amatőr kérdés, de még nem tekercseltem ilye...
(#) alita hozzászólása Jan 1, 2015 /
 
B.U.É.K. minden Fórumozónak!

Nagy a csönd a Megatron és a Fortuna épitése körül.
Érdeklődöm sikerült-e valakinek egy ütőképes keresőt épiteni ezekből,ami nem csak asztalon
jó,hanem lengetés közben szabadban is.Szeretném ha megosztaná tapasztalatát.Egyátalán
érdemes-e időt és pénzt pazarolni rájuk?Vagy felejtsük el,hogy léteznek,hiszen számtalan
kapcsolás található ezeken kivül.
(#) vandorbot válasza entorio hozzászólására (») Jan 1, 2015 /
 
Visszafelé. Előtte persze egy kis számolás. PL. ha 100 menet kell, akkor a sablont úgy kell megcsinálni, hogy kb 10x10 me legyen. ( 9/10 arány az ideális. )
(#) vandorbot válasza alita hozzászólására (») Jan 1, 2015 /
 
Fortuna-M-et elvetettem, mivel a pickit2 programozóval azt a kontrollert még nem tudom programozni. Az alap fortuna IC-ket némi moddolás után mostmár tudom.
Aztán, a nyákterv PDF.-ben van meg, most tervezem át lay-be. Mivel nem akarok rossz nyákot legyártatni, ezért többször is kinyomtatom, átnézem, ne legyen benne egy hiba sem.
(#) Ge Lee válasza alita hozzászólására (») Jan 2, 2015 / 1
 
Buék.

A megatronnal nem érdemes foglalkozni ebben biztos vagyok. Beleolvasgattam a Trio-M-es topikba, ott azon vitatkoznak hogy most akkor ér-e az valamit vagy sem, Jatagan szerint a terminátor sorozatból a Pro az amivel érdemes foglalkozni.
Akkoriban én is úgy láttam hogy a Pro-nak vagy a Trio-nak lenne érdemes nekiállni, fogalmam sincs hogyan lett Megatron belőle.
Ha lenne kedvem hozzá akkor szétbontanám a Megatron-t és átpakolnám az alkatrészeit egy Pro nyákjába, de nem látom értelmét, mert nem lesz jobb a többinél.
Ennél a kettőnél az erősítő fokozatok (ami a megatronnál a gondokat okozza) inverterei párhuzamosan vannak kötve, ami stabilabb működést kell hogy eredményezzen mint a megatroné.

Azt azonban látni kell, hogy az összes amatőr próbálkozású gép (legyen az TGSL, IGSL, SMW, Cibola, IDX, Terminator, Megatron, stb.) tulajdonképpen mind mind ugyanaz a kapcsolás, csak a fokozatok kialakításában vannak eltérések.
Ezzel azt akarom mondani, hogy nagyon rossz talán egyik sem lesz, de csodákat sem kell várni tőlük.
(#) entorio válasza vandorbot hozzászólására (») Jan 2, 2015 /
 
Köszönöm a válaszodat,delogikailag nem értem: ha az első menetetelőre tekerem és akövetkezőt vissza,akkor én úgy tudom az elelntétestekercselés miatt csökkeni fog a mágneses tér (pont ezért lenne az indulktív híd második fele). Teház akkor az lenne a legjobb ha nem soronként tekercselném, hanem az első m,eneteket egymásraés úgy tovább...???
(#) vandorbot válasza entorio hozzászólására (») Jan 2, 2015 /
 
Nem úgy visszafelé. Folyamatosan sor sor mellé. Úgy, hogy a sor utolsó menete után nem ugrasz vissza a következő sornál az első sor első menete fölé.
(#) mateatek válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 3, 2015 / 2
 
Idézet:
„Azt azonban látni kell, hogy az összes amatőr próbálkozású gép (legyen az TGSL, IGSL, SMW, Cibola, IDX, Terminator, Megatron, stb.) tulajdonképpen mind mind ugyanaz a kapcsolás, csak a fokozatok kialakításában vannak eltérések.”


Nem akarom szétoffolni a topikot. De a gyári gépek nagy része is ugyanezt követi. *esoro, *P, *arret, *exus, *oldenmask, stb. Csak az belépő szintű gépekre akasztanak egy pici koncentrikus fejet, amin van 4-8 Vpp, és nem vezetik ki a lehetséges kezelőszerveket. A közép kategóriánál már nagyobb a fej, akár 15 Vpp-vel, és több kezelő szervvel. A drágább gépek rendelkeznek VDI-szerűséggel, mint az IDX-ke némelyike, és már van bennük itt-ott PIC, vagy hasonló.
Amíg egy fél millás *exus kapcsolása tud olyan lenni majdnem, mint egy TGSL, addig szerintem a házilag épített hagyományos gépek sem olyan rosszak.
Csak míg arra rájön mindenki, hogy egy TGSL bizony nem tud csodát tenni, addig hisz abban, hogy egy csodafejű *exus minden bizonnyal tud.
Meg vannak bizonyos Brazíliában gyártott csodagépek, amikben hisznek az emberek. (Talán valami *okta nevű, ami még a találat képét is megjeleníti a kijelzőn, stb) Csak hát, onnan még egy háborús bűnöst sem könnyű kiadatni, nem hogy egy fogyasztóvédelmi eljárást elintézni.
Nagyon OFF voltam, megértem, ha ezt törlik.
(#) Ge Lee válasza mateatek hozzászólására (») Jan 3, 2015 /
 
Igen, a zöme valóban ugyanezt a topológiát követi, a Tesoro-kból gyakorlatilag az összes, de azért vannak más megoldások is. Ezt azért használják mert ez a legegyszerűbb, meg gondolkodás, tervezés nélkül is fillérekből előállítható, és jó áron eladható (már akinek).

Az amatőr meg nem veszi meg hanem inkább megépíti egy próbanyákon, aztán addig variálja míg kedve van hozzá, ezekből született ez a rengeteg változat ami a külföldi fórumokon fellelhető.

Mint most én a Serbian Most Wanted GT fantázianevű csúfságot. A beállítások ugyanazok mint eddig, ferritgyűrű és oldalcsípő kiszűrve, az oszci alapon, vagyis nem emelt adójellel megy.
Az 1Ft-ot 39 centiről stabilan hozza, ennyit számít ha a gép le van egy picit lassítva, ezáltal az apróbb zavarok nem tudnak átmászni olyan mértékben a fokozatokon. Ja és a 4053 helyett 4066 van benne, amiről mint tudjuk ide nem jó.

Videó
(#) mateatek válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 3, 2015 /
 
Az oldalcsípőfogós dolog miatt kezdtem el a dualdisc-es gépet faragni magamnak. Ha olyan vasszűrést használunk, aminél az oldalcsípő fogó is kiszűrésre kerül, akkor már rendesen beleszűrünk abba a tartományba is, ahol egy apró aranytárgy lehet. Ezért én most úgy próbálkozom, hogy egy apró szögre teljesen szűrök. Onnantól alufóliáig mély, fölötte magas. A mély hangba beletartozik az oldalcsípő is, de egy nagyobb vastárgyat, ami mélyen szól, kis gyakorlattal ki lehet szűrni.
(#) Ge Lee válasza mateatek hozzászólására (») Jan 3, 2015 /
 
Ez egy elég kicsi fogó, pont azért állítom be erre mert ennél a szögek már bőven ki vannak szűrve, de egy kombifogó még nincs.
A dual disc-től ez még elég messze van. Egyrészt fogalmam sincs hogy egyáltalán érdemes-e vele foglalkozni mert még nem tudni hogy milyen lesz terepen. Ha nem lesz jó akkor úgysem görcsölök vele tovább. A másfél hangot azt könnyen meg lehetne csinálni, de a kettőtől tartok mert akkor más jellegű disc lesz nem ez az összekötött erősítős megoldás, és azzal lehet hogy nem lesz jó.
Kipróbáltam ideiglenesen úgy is, és az utolsó 10 centiből eltűnt a dinamika, szinte alig hallhatóan cicergett csak, és olyan 25 centiről hozta csak rendesen az érmét.
Meg most előbb rá akarok még próbálni egy pinpointot, mert az nagyon hiányzik az IGSL-ből is. Igazából az IGSL disc-je sem nagyon tetszik, mert annál ha véletlenül egy leheletnyivel is feljebb van tekerve a GEB, akkor már szűri az ezüstöt is, meg van az alunak olyan fajtája hogy azt is.
Nem akartam hinni a szememnek amikor az 1Ft-ot meg az ezüst érmét hozta, egy majdnem sörösdoboz méretű alu flakonra meg meg se nyikkant.
Következő: »»   180 / 269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem