Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Hello!
A BC547-ek kollektor-emitterét én fordítva látom.
Hello! Nekem Eneloop még nem volt a kezemben. De nem ismerem a teszt körülményeket. A gyártók meglehetősen titkolják a dolgokat. Egy egy paramétert kiemelnek, a többit meg elhallgatják.
Az én tapasztalatom az, hogy egy hónap tárolás alatt a NiMh cella lemerült. Anno, mikor még volt Walkman, a lányom vagy 1000-szer töltött fel két pár Vartát. De úgy hogy hallgatta és mikor lemerült feltöltötte. A töltő, egy teljesen gagyi kétcellás töltő volt. Tehát vannak érdekességek, csak a használati módtól igen csak függnek a kapott eredmények. Nekem a NiCd akksi sokkal szimpatikusabb volt. Nagyobb áramot adott, lényegesen alacsonyabb volt az önkisütési árama. Hogy mi a környezetkímélőbb, kevésbé környezetkímélő anyagból gyártani kevesebbet, vagy környezetkímélőből többet, az jó kérdés. De a markecinget elég jól ismerem. A gyártó, mindig a saját érdekei mentén működik, papír mindent elbír. Az pedig a profit és nem más..
Analóg megoldást én nem látom, hogy erre a célra megfelelőt lehetne építeni.
De ne bánd, mert nekem van egy gyári négycellás, ami digitális, de az sem megfelelő, tönkre teszi a cellákat. Szerintem igazán jó megoldást NiMh cellára én nem ismerek. Voltak ilyen "tudományos cél Ic-k, de hogy mit értek, mit nem azt nem tudom. Minden esetre nemigazán terjedtek el. A NiCd aksikat kiutálták, (pedig jobb tulajdonságai voltak), a NiMh-nak meg nagy az önkisütési árama. Az technika meg az idő túllépett rajtuk. Én már nem tennék semmibe ilyen akksit. Mert ilyesmi csak akkor volt jó, mikor tölt-kisüt-tölt-kisüt volt az üzemmód. Akkor megérte. De van egy vezeték nélküli telefonom, abban két AAA-cella van, állandó töltés alatt vannak és nem igaz, hogy mit kibírnak. Ez van, abban valahogy jól működik.
Hello!
Ez a töltő, egy -dV/dT technikájú töltő lenne. Hogy megértsd, tanulmányozni kellene pld. ezt a töltési karakterisztikát. Ha a töltési feszültséget nézed, akkor láthatod, hogy 100% töltöttségi szintig a töltési feszültség emelkedik. Majd tovább töltve az akksi feszültsége csökkenő tendenciát mutat. Ezt a jelenséget próbálja detektálni a kapcsolás. Tehát hogy megtudjuk a feszültség csökkenését, a "múltat kell összehasonlítani a jelennel". Tehát két időállandó kell, egyik ami lassan követi a feszültség csökkenését (ez a "múlt") ez lesz a R6*C4 időállandója (100k és 1000uF). A "pillanatnyi feszültség pedig az R8*C5 időállandója. Amikor a töltési feszültség emelkedő tendenciát mutat, addig a C5 feszültsége magasabb, mint a C4-é. Így az OPA kimenete alacsony szinten van és a Q2 áramgenerátor be van kapcsolva. Amikor viszont megfordul a helyzet, az OPA kimenete "magas szintre vált", az R2-D1 pozitív visszacsatolás rásegít és az állapot "öntartóvá válik". Ha megnyomod a nyomógombot, akkor az opa + bemenete alacsony szintre kerül, erre az OPA kimenete is alacsony szintre vált és bekapcsolja az áramgenerátort. Nos, kb. ez lenne a működési elgondolás. A gyakorlatban viszont vannak neuralgikus dolgok, amik akár meg is hiúsíthatják a működést. Első, hogy ez a feszültség karakterisztika, akkor érvényes, ha a töltőáram értéke 1C feletti. Nos ezt egy AA méretű cella jelentős melegedéssel reagál, ami tulajdonképpen tönkre teszi a cellát. Másik, hogy a -dV változás, csak mV-os nagyságrendű és mind ez csak hosszú idő alatt vehető észre. A mV-ok észlelése eleve kritikus az OPA offset feszültség hibája miatt, ami kb. +-5mV körüli és esedékes az OPA gyártásától függően. Ha 1C töltőáramot vesszük figyelembe, akkor a 100% töltöttség 1 óra alatt jön létre. A 10mV-os feszültség csökkenés az ábrán szemre úgy 130%-töltöttségen jön létre a 100%-hoz képest, ami időben ugye 1/3-ára, vagy is 20 percre vonatkozik. Ekkora ideig tárolni egy kondi feszültségét úgy hogy az ne essen 5mV-ot, szinte képtelenség. Tehát én ezt a kapcsolást nem látom működőképesnek! (Azt meg sem említeném, hogy a TL072 + bemenetét nem lehet a GND-re húzni, mert nem tartozik a CMRR tartományába és ha megteszed, az OPA belül reteszelődik és a kimenete nem alacsony szintű, hanem magas szintű lesz. Ez a működés az adatlap nem deklarált tartományában van, tehát a működése esetleges.)
Közben rájöttem (míg írtam), hogy egyszerűbben i meg lehet úszni a dolgot. Az előző leírás alapján már könnyű megérteni a működését.
Hello! Alapvetően ez egy sima 555-ös időzítő, csak a hosszú idő elérése céljából módosítottam.
Az 555-ben van két komparátor, ami egy RS tárolót billegtet ide-oda. Az időzítést egy kondenzátor oldja meg, annak töltésével és kisütésével. A komparátorok két referencia feszültséghez hasonlítják a kondi feszültségét. A belső referencia osztó, három egyforma értékű ellenállásból áll, amit az Ic tápfeszültsége táplál. Tehát a referencia a táp 1/3-ada és 2/3-ada. Vagy is 12V tápfesz esetén, a felső szint (ami ki is van vezetve az 5-ös lábon) 8V, az alsó referencia szint 4V. Tehát alapból a kondi 4..8V között töltődik és sül ki. Hogy ez a feszültségtartomány nagyobb legyen (az idő növelése miatt), külső referenciűt használunk és külső komparátort. Ezt oldja meg az LM358 (mely nullkomparátorként dolgozik) és a külső osztó az R1-R2-R3-ból áll. Tehát így a koni 2V..10V között töltődik és sül ki. Ez kb. 8V és kétszeresére növeli az eredeti időzítést. Tehát az 555, már csak az RS tároló funkciót tölti be. A kondi töltését-kisütését egyszerűen ellenállás látja el. Mivel a DIS kisütő tranzisztor L szint kimeneti feszültség esetén ki van nyitva, H szint esetén le van zárva. Tehát a kondi töltését L szint esetén az R5, míg kisütését az R5+R4 oldja meg. Mivel a két ellenállás értéke egyforma, a töltési idő, fele a kisütési időnek. Mivel igény volt arra, hogy az egész folyamat "húzott relével" induljon, az időzítő kondit, nem a szokásnak megfelelően a GND és a bemenet közé helyezzük el, hanem bemenet és a tápfesz közé. Mivel az 555 alapvetően invertál (tehát ha a két bemenet magas szintű, a kimenet alacsony szintű és fordítva), a táp bekapcsolásakor a kondi nincs feltöltve, a bemenet magas szintű, a kimenet alacsony szintű. Ezért a relé a táp és a kimenet közé tesszük. Így bekapcsoláskor húzott állapottal kezd az időzítő. Az 555 eredeti kapcsolásában a kondi a bemenet és a GND között van. De az első ciklusban, nem 4-től 8V-ra töltődik a kondi. hanem 0..8V-ra, az első töltési ciklus kétszer annyi ideig tart. Mivel itt a referencia 2 és 10V, bekapcsoláskor 0..10V-ra töltődik a kondi. Ez az első ciklusban kb. 20%-al hosszabb a bekapcsolási idő, vagy is nem 5 perc, hanem kb. 6 perc lesz. Tehát valamivel javul az első bekapcsolási hiba. Tehát alapból kb. ennyit érdemes megemlíteni az 555 alap astabil kapcsolásához képest.
Hello! A feladat nem oly egyszerű, mint amilyennek tűnik. A váltóáram irányát csak úgy lehet megállapítani, hogy milyen fázisállapotban van az áram, a feszültséghez képest. Tehát fázisérzékeny egyenirányítóra van szükség.
A feladat másik része pedig szabályozástechnika..
"De maradjunk a szegény 555-nél." Na, akkor tegyük azt, mert úgy jár a topik, mint a vonat.(
(Nem olyan lassan, hanem kisiklik..) De hogy valami gondolat is legyen a dolgok mögött.. A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2025
Hello! Az 555 analóg módon időzít. Ilyen hosszú időzítés ezzel nem oldható meg tisztességesen.
Ilyen időzítést inkább számlálóval lehet megoldani. A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2025
Hello! Ez egy PTC biztosíték, csak szét van égve.
Hello! Kicsi ellentmondás van a kérésedben. Az A-ból vonnád ki a B-t, de Ha A>B ne legyen kimeneti jel?
![]() A megoldás, különbségképző kapcsolás. A második automatikusan teljesül, ha egy tápfeszültség van.
Hello! Esetleg zéró vizsgálat előtt maszkold ki a szükségtelen biteket. (AND) Akkor tudni fogod hogy az tényleg nulla és nem valami tetszőleges érték.
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2025
Hello! Általában földhurok szokott ilyen problémát okozni. Avagy a végfokozat földárama, (pld. hangszóró GND pontja) átfolyik valamelyik erősítő fokozat földpontján. Így egy pozitív visszacsatolás jön létre. Ezen a képen láthatod, hogy hogy vannak megkerülve ezek az áramok, amit a fekete vezetékek oldanak meg.
Meg kell nézni, ezek meg vannak-e és nincs-e repedés a fólián és a földáram máshol kerül oda. Ilyen hibákra alkalmazzák a "csillag földpont" kapcsolást, ahol minden fokozat földelő vezetékért egy közös pontba viszik, jellemzően ez a pufferkondi negatív pontja. És a tartókeret földelését is itt kötik le legrövidebb vezetékkel. Néha ha nem nézed a membránt, nem veszed észre, csak azt, hogy valamiért fura a hangkép. De pont így szokás ellenőrizni, hogy figyeli az ember a membránt és látja hogy a hallott hangás nincs összefüggésben a membrán mozgásával. Reflex nyílással ellátott hangdobozoknak is van ilyen rossz tulajdonsága, mert néhány alacsony frekvencián nem kellő a csillapítás és ettől "liheg" a membrán. (Mert a gumimembrán visszatérítő rugóerőjét a dobozba zárt levegő biztosítja. De a kérdésre csak általánosságban válaszoltam, nem készülék specifikusan, mert nem ismerem ehhez eléggé..
Hello!
Ha nem mérsz az Ic-nél tápot (6-7-lába), akkor a következő gondok lehetnek: - R1SR01..03 közül valamelyik szakadt. - ZDSS1 zéner zárlatos. - C1SF02 kondi zárlatos vagy kapacitás vesztes. - IC1 meghibásodott. - Zárlat van a szekunder oldalon, ezért nem tud felépülni a táp. A táp a következőképpen indul: A táp bekapcsolásakor, a 3db 270k-on keresztül töltődik a 33µF-os kondi. Amikor a kondi feszültsége eléri az Ic felső küszöbfeszültségét, beindul az Ic. Megjelenik a trafó tekercseken a váltófeszültség. A D1SF02 dióda a 47 ohm-on keresztül töltve tartja a 33µF-os kondit és működik a táp. Ha a dióda nem tudja feltölteni a kondit, mert nem működik a táp, akkor a 33µF energiáját felemészti az Ic és az alsó küszöbfeszültségen leáll az Ic. Néhány Ic ezt párszor elpróbálja, (újra töltődik a 33uF) majd véglegesen leáll a táp Ic.
"Értem én hogy villanymotor, de mi hajtja?"
Ha adva van egy PTC bizti, akkor annak sorba kell lenni az áramkörben. Hiszen ha túláram van, akkor felmelegszik, és a megnövekedett áram lecsökken. De látszatra ez az IC +In bemenete és a GND között van a kapcsolón keresztül. Vagy is párhuzamosan a mérőmű bemenetével. De ott mérés közben egy ellenállás nem lehet, mert az meghamisítja a mérést és nem is tudsz róla. A 200mA-es bizti, az láthatóan sorban van a söntökkel. Tehát ha kimegy, megszűnik az áram. Egy túlfeszültség védelemnek kellene párhuzamosan kötve lenni a bemenet és GND között. Akkor véd, ha lecsökken az ellenállása. De normál mérés közben annak szakadásnak kellene lenni, mert ha nem, megint meg van hamisítva a mérés. Na az én gondom itt van és én még nem láttam olyan VDR-t, ami pár V-os lenne. (Ettől persze még lehetne. Minden esetre, feszültség védelem gyanánt, pld. egy tranyó bázis-emitter diódáját szokták használni, záró irányban. Ennek lavina feszültsége 7..10V közötti. Ha van a bemeneten sorba ellenállás, meg tud védeni egy bemenetet. Ha nem túl nagy az áram, akkor visszafordítható a folyamat. Kettőt azért tesznek sorba, hogy mind két feszültség polaritásra megmaradjon a záró irány, ha ez követelmény. (Különben ugye a nyitó irányban diódaként viselkedik.) Minden esetre a PTC jelentése, "Positive Temperature Coefficient" (pozitív hőmérsékleti együttható), ami olyan alkatrészekre utal, amelyek ellenállása a hőmérséklet emelkedésével nő. Ezzel csak akkor lehet korlátozni valamit, ha sorosan van. Egyébiránt egy tranyó bázis-emitter dióda, záróirányban sokkal jobban zár mint pld. egy 1N4148 És annak letörési feszültsége 100V környékén van. De a forgókapcsoló zárása, számomra egy ördöglakat a rajz alapján. Leginkább csak kitalálni lehet mi, mikor zár és nyit, mint tudni. Legalább is nekem, de ez van.. A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2025
Az R27 az a számok szerint 20k tehát a 19,8k teljesen jó.
De ha a zöld tényleg varisztor, annak nem szabadna 1,3k-nak lenni. (Bár fogalmam sincs, hova és hogy van bekötve. A leírás szerint 600V-os a védelem, és 500V-os a méréshatár. De gondolom Te csak egy mezei műszerrel mértél, tehát nem 600V feszültséggel. De annyit meg lehet tenni, hogy pld 20V-os állásban 10V-ot adsz a műszerre és a GND-hez képest méred az osztó tagokat. Ott dekádikusan kellene a feszültségnek egyre nőni. (Rajz nélkül, nehéz dió ez, bár a műszer áramkörök ajz birtokában is elég kacifántosak a forgó kapcsoló összetettsége miatt..)
Valahol 900k-nak kellene lenni, Mert azzal kellene hogy meg legyen az 1M végérték 200V-ig.
De az is lehet hogy több tagból áll, mert az SMD feszültségtűrése nem sok. Vagy a panel másik oldalán van egy nagyobb ellenállás formájában. Bár én a képen nem nagyon látok a túloldalról forrasztott alkatrészt, ha csak a bizti másik oldalán nincs ott. (Mert a felső méréshatárnak, elvileg 2000V-nak kellene lenni a helyes kijelzés miatt, csak 600V-ra van korlátozva a gépkönyv szerint. Az a "katona zöld" lesz a 600V-os varisztor. Lehet azt is ki kellene emelni, hogy nincs-e bedurranva. Bár akkor nem lenne meg az 1Mohm, de ki tudja hogy hogy van elkövetve az AD Ic., már mint, hogy mit mér és arra mit mutat. A 10A-es árammérés "külön van", mert az árammérés általában csak 200mA-ig van biztosítva. (A bizti feszültségesése miatt, 10A határban kihagyják.)
Rajzot én nem találok. De egy másik műszerrel, meg kellene nézni, feszültségmérő állás mellett, hogy a COM és V bemeneteken mekkora ellenállást lehet mérni. Mert annak 1Mohm-nak kell lenni.
Ha ez meg van, akkor vélhetően ép a bemeneti osztó. Aztán nézd meg, hogy a Hold kapcsoló, nincs-e bekapcsolva, meg hogy jól kapcsol-e, mert megviccelhet. Aztán marad a kapcsolótárcsa érintkezők-vezetősáv ellenőrzése.
Meg kellene keresni a rajzát, mert onnan lehet tudni ki kicsoda. A "csipogó" az külön áramkör, szerintem az LM358 csinálja.
Ha nullát mutat, akkor vagy a mérőmű bemenetén van "zárlat", vagy szakadt a feszültségosztó. (Leginkább a felső tag, mert az van legjobban igénybe véve.) Meg kell nézni, áramméréskor működik-e. Mert azt kerüli az osztót.
Hello!
Az, hogy minden méréshatárba a kétszeresét mutassa egy digi, legkönnyebben úgy képzelhető el, ha a referenciája a felére csökken. Tehát én a referencia osztónál keresnék valami hibát. Nem tudom miből épül fel a "kis kínai", de h a egy digi nem mutat nullát, akkor alapvetően, vagy a bemeneti kőrben kell valami szakadásnak lenni, vagy az auto-zero és integrátor áramkör elemeinél van valami hiba. Ott általában minőségi alkatrészeket írnak elő. (Két kondi és egy ellenállás 47k 470nF és 220nF a szokásos érték.)
Hello! Meg azt is, hogy mire szándékozik rákötni, mi módon.
Ilyenekre természetesen nem tudok válaszolni. De előfordulhat, hogy a bemeneti osztó már sérült, de vannak feszültségvédő cuccok is a bemeneteken ami megviccelhet.
Hello! A Gimm egy gáztöltésű cső, és működése/karakterisztikája sokkal komplikáltabb mint amit feltételezel. Ezt olvasd el. Ez nem egy izzólámpa amit össze-vissza kötözgethetsz.
Hello! Bár nem ismerem ezt a műszert, de egyetértek Rudival. Ha az AC-t jól méri, akkor a műszeráramkörnek jónak kell lenni. A feszültségosztó ugyan az, annyi a különbség a váltónál, hogy az osztó után nem a mérőműre megy a villany, hanem előtte elmegy az AC/DC átalakítóra (feltehetően az a nyolclábú Ic) és onnan a mérőműre. Tehát ha az megy, szinte minden jó. Csak a tárcsa irányítja a villanyt ide-oda.
De célszerű lenne azért több AC-DC méréshatárt is megvizsgálni, hogy legyen valami kép..
Hello!
Nem, mert a többi RC tag határozza meg az alsó -3dB-es határfrekvenciát. Ami kb.18,7Hz. Ha megnöveled, szinte nem változik semmit. |
Bejelentkezés
Hirdetés |