Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   1 / 899
(#) proli007 válasza jdani hozzászólására (») Hé, 21:56
P=I^2*R Vagy is 0,1Ω/2W kb 4A átlagáramra megfelelő. Az 1,6W-ot jelent, de nem érdemes a 2W-ig elmenni. Mert a hőmérséklet emelkedésével csökken a terhelhetősége. Az adatlap pedig feltételezi, hogy az ellenállás a "szabad levegőben áll".
A hozzászólás módosítva: Hé, 22:00
(#) proli007 válasza jdani hozzászólására (») Hé, 21:19
Hello! Az 100 millohm, vagy is 0,1 Ohm.
(#) proli007 válasza Ódenka hozzászólására (») Hé, 6:38
Nincs ebben semmi titok. Már Los Alamos-ban is tudták, hogy a Marslakók, a magyarok!
(#) proli007 válasza boyscout hozzászólására (») Vas, 23:13
Oké, legyen úgy!
(#) proli007 válasza tki hozzászólására (») Vas, 15:22
Engem a segítőkész szándék motivál, nem az hogy kioktassak bárkit is. Sajnos azt sokan nem értik meg hogy itt a szabatos fogalmazás a lényeg, mert különben csak elbeszélünk egymás mellett.
Azt pedig szokni/tanulni kell, ha az ember segítséget várna. De ha nem, hát nem, bennem ez sem okoz törést.
(#) proli007 válasza Jzsolt79 hozzászólására (») Vas, 15:03
Oké, de ha nem ért az ember valamit, akkor a legnagyobb jóindulattal is helytelen választ kaphatsz. Nem a fogalmazással van baj, hanem úgy teszel, mintha egy titkos projekt lenne. Tartok tőle hogy feleslegesen. De akár hiszed akár nem a megértés fontos dolog. Ha az ember a teljes áramkört (legalább részletét) látja, akkor érthetőbb választ tud adni, és nem csak egy elméletit.

De ha a 4017 kimenetéről mennek a nyomógombok, amik "akárhová" továbbítják a jelet, akkor is van egy félreértés. Mert a 4017 amit Te ha igaz "forrásjelnek hívsz" L vagy H szintű jelet ad. Tehát nincs "lebegő állapot". A nem aktív kimenet, L szintű (GND) kimeneti jelet ad.

Én, ha ilyen helyzettel állnék szembe, akkor megfordítanám a működést. Vagy is a nyomógombbal a Led-et kapcsolnám, és ezzel a jellel kapcsolnék egy-egy analóg kapcsolót. A 4066-ban négy ilyen kapcsoló van. Ha megnyomod a nyomod a nyomógombot, akkor tápot ad a Led-nek és kapcsolja az analóg kapcsolót. Adott esetben optocsatoló, vagy akár egy mezei tranyó is használható, áramkör/tápfesz kialakítástól függően.
(#) proli007 válasza Jzsolt79 hozzászólására (») Vas, 12:42
Elég ködös a dolog ez a "nincs továbbítandó jel".
De Te úgy szeretnél egy kontaktus nyitott vagy zárt állapotát megállapítani, hogy nincs rajra feszültség? Az vicces, mert ellenállást mérni, csak árammal lehetséges.
Esetleg a mikrókapcsolón egy független másik kontaktus, ami csak a jelzést szolgálja.
(#) proli007 válasza Jzsolt79 hozzászólására (») Vas, 11:28
Hello! Számomra nem egészen érthető, mit is szeretnél.
Valamint egy egy mikrokapcsolónak két kontaktusa van. Valamelyik mindig zár, csak az átváltás állapotában "lebeg" a két kontaktus.
Vagy arra gondolsz, hogy csak egy záró kontaktus van és az nyitott vagy zárt? És a nyitott állapotot hívod "lebegésnek?
És mi az amit szeretnél kijelezni? Mert alapból, ha nincs zárva akkor nyitott.
De hogy mi a megoldás, azt maximum a feladat és a jelzés igényeid tisztázása után lehetséges egyáltalán megválaszolni!
(#) proli007 válasza Kastler hozzászólására (») Vas, 10:04
Nem ismerem a kamerádat, de meg kell nézni az adatlapját, hogy milyen feszültség tűréssel viseli el a tápot. Mert manapság szinte mindenben kapcsolóüzemű táp van és általában belül nincs szüksége a 12V-ra. (Ha csak a világítást közvetlen nem arról üzemelteti.) Tehát egy StepDown konverternek kell belül lenni, főleg a hatásfok miatt.
Persze ez mind csak feltételezés, de ha van egy szabályozható tápod, ki lehet próbálni, mekkora az áramfelvétele és mekkora feszültségtől-ig működik. Mert gyanúm az, hogy nem kell hozzá semmi.
És ha nem, az csak előnyére válik az egész projektnek.
Igen, a BMS általában visszakapcsol, ha a töltőfesz újra megjelenik a kapcsokon.
A hozzászólás módosítva: Vas, 10:08
(#) proli007 válasza Kastler hozzászólására (») Vas, 9:15
Hello! A LiFePO4 akksi névleges feszültsége 3,2V, tehát ebben az akksiban 4 soros cella van. A cella töltési végfeszültsége 3,65V, tehát a négy cellát 14,6V-ig kell tölteni.
Veszel egy ilyen StepDown modult, a kimeneti feszültséget beállítod 14,6V-ra. A töltőáramok. kb. 1,2A-ra ( a 18V/20W-os napelem, úgy sem fogja ennél többel tölteni, bárhova is állítod.) Jobb megoldás lenne hatásfokban egy MPP töltő, de ehhez szerintem felesleges. (A napelemnek egyébként is inkább áramgenerátoros karakterisztikája van.)
(#) proli007 válasza jdani hozzászólására (») Pé, 21:43
Így van. Az OPA fel és le is tudja húzni a kimenetét. Csak ez az Ic 5V táp mellett, csak 3,6V-ra tud felmenni.
(#) proli007 válasza Janoo hozzászólására (») Pé, 20:04
Hello! Ez egy mezei 78L05 5V-os stabilizátor.
(#) proli007 válasza boyscout hozzászólására (») Sze, 12:15
Hello! Azért tudtam ilyen biztosan, mert anno kukáztam egy ilyen panelt a Tecskóban és rájöttem, hogy csak is egy ilyen lámpában lehetett lánykorában.
Látszólag nincs baja, bár én be nem kapcsoltam. Azért ajánlottam a konik ellenőrzését, mert gondolkodtam, hogy mi tehette tönkre. De akár egy lámpa kiégése, vagy a magas hálózati feszültség (napelem/vacak hálózat) is beteheti a kaput a kapcsitápoknak. De ha jó, akkor jó..
(#) proli007 válasza jdani hozzászólására (») Júl 29, 2025
Igen, helyes.
Már mint ha 4,7k-val felhúzod a PIC bemenetet? Azt megteheted, de nem változik semmi.
Mert az OPA kimenete, nem nyitott kollektoros, az 3,6V fölé nem fog menni. De nincs is rá szükség. Mert ha megnézed az adatlapot, ez bőven elég a PIC bemenet H szintjéhez.
(#) proli007 válasza lóri hozzászólására (») Júl 29, 2025
Hello! Az hogy 220k vagy 200k nem sok vizet zavar. Az erősítés lesz kicsivel kisebb.
(#) proli007 válasza jdani hozzászólására (») Júl 27, 2025
Az OPA bemenetét az Rs söntre kell kötni, nem a tápra. 5V-nak meg ott van a PIC tápja.
Persze az LM358-ban benne van a két OPA, csak aTINA "nem tudja" (vagy én, hogy kell kiválasztani..).
Persze kondik kellenek a tápra.
(#) proli007 válasza jdani hozzászólására (») Júl 25, 2025
Így kötöd be.
(#) proli007 válasza jdani hozzászólására (») Júl 25, 2025
Ha egy áramköri rajzot szeretnél, akkor íme.
- Az R1 egy 0,1 ohm-os sönt, amin 5A áram esetén 0,5V feszültség esik.
- Ezt követi egy erősítő, mely a jelet kb. az 5-szörösére erősíti.
- Majd az R4/C1 integráló tag követi, hogy motor indulásakor, ne tiltson a korlát. Jelenleg az RC időállandó 0,22 sec, de ezt a motor tulajdonságához kell igazítani.
- A következő egy hiszterézises komparátor, a potival a billenési küszöböt, kb. 0..5A között lehet beállítani. A kimenet ugyan nem 0/5V, csak 0/3,6V (mert az OPA nem rail-to-rail, de a PIC magas szintjének ez megfelel.)

Másik lehetőség, hogy a Hall érzékelő kimeneti jelét közvetlen a PIC-el dolgozod fel.

MOCI-COMP.png

(#) proli007 válasza jdani hozzászólására (») Júl 24, 2025
Hello! Kívánságoknak megfelelő Ic, általában nem létezik..
De nem írtad, hogy a motor tápfeszültsége ás áramfelvétele milyen és mekkora.
De feltételezve, hogy ha a hálózati feszültségről van szó, érzékelő elemként vagy hall érzékelő, vagy áramváltó jöhet számításba. Ez kell követnie egy egyenirányító, majd egy komparátor áramkörnek.
(#) proli007 válasza Temela hozzászólására (») Júl 23, 2025
Ha tudnád milyen szaga volt a régi orosz készülékeknek az üzemben, dobtál volna egy hátast.
Mint a vak, mikor megy a sajtgyár előtt.. "Szevasztok lányok!"
(#) proli007 válasza Temela hozzászólására (») Júl 21, 2025
Hello!
- Egy cini nem mászott be még is valahol?
- Nem ég valahol egy villamos kötés, mikor megy? (Ez kötődoboz is lehet valahol.)
(#) proli007 válasza VIM hozzászólására (») Júl 21, 2025
Végre valami jó hír! Akkor hurrá van, lehet locsolni (meg kell is)..
(#) proli007 válasza tki hozzászólására (») Júl 20, 2025
Hello! Pedig kékkel oda van írva, hogy uA723..
(#) proli007 válasza majkimester hozzászólására (») Júl 19, 2025
Hello! Szerintem a kérdező rossz fogalmazása miatt félreértés van a társalgásban.
A kőrtokosnak kevesebb lába van és így hiányzik a kimeneten a szinteltolásnak szánt 6,2V-os zéner.
(#) proli007 válasza VIM hozzászólására (») Júl 18, 2025
Az enyém, már biztosan elmúlt 15 éves. Még eredeti konstrukció. Igaz meglehetősen ritkán használom. Van belőle kicsit újabb triac-os is, de az eszembe sem jutott, hogy azt a szivattyúhoz használjam. Az "új" távirányítót használom a régi kapcsolóhoz, mert a régi, "lelépett". De szerencsére kompatibilis.
Anno egyébként elegánsan lefordították a használati utasítást és a láb mértékegységet átírták méterre. Aztán így lett a hatótávolság 100 méter, ami igazából 100 láb volt.
(#) proli007 válasza VIM hozzászólására (») Júl 17, 2025
Sajnos nem ismerem ezeket a készülékeket, de ezzel a kinetikus működéssel és a 120 méter hatótávolsággal szembe azért szkeptikus vagyok.
Én is használok ilyesmit, mikor locsolok egy búvárral. Azon konnektor van, a távrángatóban 12V-os kis elem. De a hatótávot nem tudom, mert nekem kb. 15 méterre kell. Mondjuk ez egy régi cucc már.
(#) proli007 válasza VIM hozzászólására (») Júl 17, 2025
Hello! Az nem lehet valami opció, hogy ne a motor közelébe kapcsold a villanyt, hanem a kábel közeledbe eső végén? Már mint a hatótáv miatt..
(#) proli007 válasza boyscout hozzászólására (») Júl 17, 2025
Hello! Az hogy így elszállt, felvet némi kétséget. Körül kell nézni, megnézni a nagy kondit nem-e kapacitás vesztes, mert esetleg az is lehet ok. Az hogy érdemes-e, az nehéz kérdés.
(#) proli007 válasza boyscout hozzászólására (») Júl 16, 2025
Hello! TOP249YN
(#) proli007 válasza Tomi111 hozzászólására (») Júl 15, 2025
Én ezt nem fogom tudni megmondani, de a fiúknak, - akik itt ezzel foglalkoznak - biztos van benne tapasztalatuk.
Következő: »»   1 / 899
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem