Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLT-02 analóg forrasztóállomás
Lapozás: OK   117 / 123
(#) scooby_ válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 9, 2015 /
 
Szia!
Sajnos a digitális elektronika nem az erősségem, ezért nem is gondolkodtam se PIC-ben, se arduino-ban. Egyenlőre drágábbak lennének az eszközök amikkel kifejlesztem, mint maga az eszköz ami készül.
(#) proli007 válasza scooby_ hozzászólására (») Nov 10, 2015 /
 
Hello! Oké, nincs kontroller, de erre a "relétemetőre" sincs szükség. két CD4066-os analóg kapcsolóval megoldható az összes váltás. Potik meg mind párhuzamosan megkaphatják a feszültséget, mindössze a csúszkákat kell a komparátorra kapcsolni az analóg kapcsolóval..
(#) scooby_ válasza proli007 hozzászólására (») Nov 10, 2015 /
 
Szia!
CD4066-ost nem ismerem. Utána nézek majd!
(#) Tom7 hozzászólása Dec 8, 2015 /
 
Sziasztok

Valaki megtenné hogy segít?
Ez alapján lett megépítve

http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/forrasztoallomas.html?pg=1

az állomás, a páka egy IRON-N Solomon forrasztó páka
Az a gond hogy a feszültségek rendben (voltak) de a triak állandóan zárva maradt, a pákahegy vörösre izzott.
A thermoelem fordított bekötése is megvolt de ugyanúgy túlfűt. Tönkremehetett a triak? Mitől?
2 panel is lett építve egyszerre, a haveromnak meg nekem és mindkettőnék ugyanez a hiba

kösz a segítséget
(#) Mircsof válasza Tom7 hozzászólására (») Dec 8, 2015 /
 
Szia!
Nem ártott volna leírni, hogy ha pl fűt a páka és eléri mondjuk a 300 fokot, ekkor visszaveszed a fűtést pl 150 fokra akkor a led kialszik-e?
Esetleg a táplálásáról pár infó AC/DC fűti a pákát? Netalán tán kapcsi táp csupasz szekunderéről próbálod fűteni. Esetleg, hogy miben tértél el az eredeti kapcsolástól.
Több infóval könnyebben tudnak/tudunk segíteni.
Idézet:
„Az a gond hogy a feszültségek rendben (voltak)”

Az nem gond ha rendben voltak a gond az ha már nincsenek rendben!
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2015
(#) qvasz2 válasza Tom7 hozzászólására (») Dec 8, 2015 /
 
Ha a triak egyfolytában vezet (és nem zárva marad!) , annak két oka lehet: vagy DC-ről táplálod, és nem tud kikapcsolni, vagy tönkrement, és már vezérlés nélkül is vezet.
Kicsit több info kellene . . .
(#) Tom7 hozzászólása Dec 8, 2015 /
 
Sziasztok

Köszönöm a segítséget
Fűtés letekerésénél a zöld LED elalszik, a
páka tovább fűt, volt hogy vörös izzásig
24V AC toroid trafóról megy az áramkör
A zöld LED villog, valószínű a komparálás
működik?
Eredeti kapcsolástól semmiben nem tértünk
el, v3.3-as verziójú a nyák
Azt hogy lehet megállapítani hogy a hogy a triak milyen jelet kap? Szkóppal?

köszönöm a választ
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2015
(#) Monster02 válasza Tom7 hozzászólására (») Dec 8, 2015 /
 
Helló! Ezek a feszültségek menyire voltak rendben? Itt arra gondolok nem elég az IC (LM324) - esetleges tápfeszültség ami 8V-kb. Ha 2 db állomás is készült akkor mind a 2-nél ugyanaz lesz a hiba. A másik mérni kéne !! Ha a triak bontott vagy új és esetleg hibás lenne nem volt előtte ki mérve hogy jó -e sok lehetőség van. Triak ellenőrzése: Egy 40-100W-os izzóval amit be kell kötni a 24V palkafűtés helyére, a gétre adott gyújtófesszel (egy elem és egy soros ellenállás), hálózati táplálással is kipróbálható, de csak az életvédelmi előírások szigorú betartásával. A IC3C/9 lábán meg kéne mérni mekkora feszültség van ? És az viszonyítod a 10 lábon lévő feszültséggel. Ha a kiegyenlítődik akkor a 8 lábon megjelenő feszültség alacsonyba húz ami márt nem kapcsolja be az opto kaput és a triak se fog fűteni.
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Dec 19, 2015 /
 
Kedves Kollégák!

Megépítettem Attla86 Forrasztóállomás II áramkörét. A páka szabályzó rész jó, a 4066 kapcsoló jó, a hőmérséklet kijelzés is jó, egyedül, ha beteszem az IC3-at, vagyis azt az LM324-et, ami figyeli a potméter tekerését, vagy a K1 nyomógomb megnyomását, akkor azt tapasztalom, hogy a kijelzőn az utolsó tizedes pont nem alszik ki, a beállított értéket mutatja. (A potméter tekerésével változik a kijelzőn az érték) Ha kiveszem ezt az LM324-et, akkor pedig a mért értéket mutatja. Ebből arra következtetek, hogy itt körül kell keresni a hibát. Egy darab dróttal ha a diódákra +UT tápfeszt adok, akkor 3 másodpercre átvált a kijelző és a pont is kialszik.

No itt állt meg a tudomány. Az alkatrészek jól vannak beültetve, és az értékek is helyesek. A nyákon nem történt módosítás.

Mérési eredmények:

IC3B 5.-6. láb: 7,2V H szint
IC3B 7. láb: 7,2V H szint

IC3C 9.-10. láb: 7,2V H szint
IC3C 8. láb: 0V L szint

IC3D 12-13. láb: 7,2V H szint
IC3D 14. láb: 7,2V H szint

Az IC3D 14. lábnak L szinten kellene lenni nyugalmi állapotban szerintem.

A potméter tekerésére a 8. láb sem reagál. A 470n kondi után nincs jel változás a potméter bármelyik irányú tekerése estén.

Kérek szépen segítséget!
(#) Zoli_bácsi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Dec 19, 2015 /
 
Már sajnos nem tudom szerkeszteni a hozzászólást, jobb lett a helyzet. Egy - a beépített ellenállás - értéke rosszul volt feltüntetve az alkatrész testen, ez viccelt meg. A komparátor szintje gyakorlatilag mindig el volt tolva, ezért volt H szintű a kimenete.

Annyival előrébb vagyok, hogy a most már váltogatja a kijelzés, azonban a potméter tekerésére a kijelző nem vált át.

Összegezve tehát a komparátor rész, még mindig nem jó. Annyit értem el, hogy a kimenet nem tölti folyamatosan a C15 kondit, ami a kijelzés időzítéséért felel, és mivel a komparátor kimenet L szintű, a kijelzőn a pont is elalszik. A nyomógombbal át lehet váltani, mivel azzal az egyik diódára +UT-t kapcsolunk.

Van ötlet, hogy mi lehet a probléma?
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2015
(#) rockersrac hozzászólása Dec 19, 2015 /
 
Rég nem jártam erre. Nos. Én is bajlódtam sokat az ilyen-olyan pákaállomásokkal, majd megláttam itt az oldalon egy hirdetést, hogy hőfokszabályzót hirdetnek, potom 5000+500 posta áron. Kis utánajárás után találtam adatlapot hozzá, és megerősített a tulaj hogy JÓ pákaállomás gyanánt használva is(mert végülis az mindegy hogy mit szabályoz, hogy pl kemence hőfokát, vagy pákáét). Így belevágtam a projektbe, sajnos relés kimenetű verzió volt csak az eladónak, de így is használható, csak ki kell venni belőle a relét/kiforrasztani/ és a kivezetései helyét a tekercs tápjának a helyével össze kell kötni, így lesz egy olyan szabályzó, aminek dc12v a kimenete, és használható triakhoz, vagy ssr-hez akár(én utóbbihoz használtam, mert nekem ami van ssr az mindent tartalmaz, és 3-32V dc közt bármit ,,fogad" közvetlenül a bemeneteire.) A hőfokszabályzó PID-es, így kellően pontos a hőfokszabályzása. Van benne autotune funkció, így adott pákához/eszközhöz kalibrálható. On-Off módban akár 20-30 fok ingadozás is lehet, így meg általában 3-4 fokon belül tartja a páka hőmérsékletét. Egyszerre írja ki(két soros a kijelzés) a mért és a beállított hőfokot. Teljesen meg vagyok vele elégedve, jó pár hónapja használom, és hibátlanul üzemel a készülék! Nem kell külön táppal bíbelődni neki, mert 230V tápot igényel, saját tápegysége van. Hőfokszabályzó
(#) Zoli_bácsi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Dec 19, 2015 /
 
A működési leírásban azt írja, hogy

Idézet:
„Amikor azonban a potmétert eltekerjük, akkor a feszültségváltozás tranzienst idéz elő a kondezátoron. Amíg C14-en nem jut át jel addig IC3B feszültségkövetőként viselkedik, a kimenetén az R18 és R19 közti feszültség (féltáp) mérhető. Amikor a potmétert eltekerjük, akkor viszont egy elég nagy erősítéssel erősítőként dolgozik (R13, R21). IC3C és IC3D komparátorok kimenete L szintű, ha a potméter nincs eltekerve. Azonban IC3C nem invertáló és IC3D invertáló lábát a potméter tekerésének hatására IC3B kimenetet gyorsan elhúzza.”


a kapcsolás

No nálam ez nem történik, meg. Az IC1B kimenetén pedig ott a DC jel változás, az R13 után is, azonban a 470n után már semmilyen jel nincs. Gyakorlatilag, ha kiveszem az IC3-at, nincs változás a működést illetően. Tehát biztos, hogy ott van valami gond.
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2015
(#) proli007 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Dec 19, 2015 /
 
Hello! Ismételten meg kellene mérni az IC3 lábain a feszültségeket. Egyébként a C14 után nem fogsz tudni feszültségváltozást mérni, mert az virtuális földpont, vagy is mindig azonos feszültségen lesz az 5-ös lábbal. Az IC-t a 470nF-on átfolyó áram vezérli. Ugyan akkora csak ellentétes áram folyik át az R21-en. Így csak a 7-es kimenti láb feszültsége fog változni a poti tekergetésére.
(#) Zoli_bácsi válasza proli007 hozzászólására (») Dec 19, 2015 /
 
Szia Proli007!

Köszönöm, hogy reagáltál a felvetésre, illetve a hibajelenségre. Egyszerűen hihetetlen, mert pöccre indulnia kellene. (Végigolvastam a topikot és több fórumtárs is után építette több példányban és mind-mind elindult rendesen. )

Van itthon 3db LM324-es, az nem lehet, hogy mindegyik rossz lenne.

A korábbi mérési eredmények:

IC3B 5.-6. láb: 7,2V H szint
IC3B 7. láb: 7,2V H szint

IC3C 9.-10. láb: 7,2V H szint
IC3C 8. láb: 0V L szint

IC3D 12-13. láb: 7,2V H szint
IC3D 14. láb: 7,2V H szint
_____________________________________________________________________________

A legutóbbi mérési eredmények:

IC3B 5.-6. láb: 4V
IC3B 7. láb: 4V

IC3C 9.-10. láb: 4V
IC3C 8. láb: 0V

IC3D 12-13. láb: 4V
IC3D 14. láb: 0V

Jelen állapotban az IC3 komparátor nem működik. A 7-es lábon a potméter tekergetésére nincs feszültségváltozás, tehát a D5;D6 diódák egyike sem nyit. Csak a nyomógombbal tudom nyitni a D4-et, ami vezérli a 4066-ot.

Hátha meg tudjuk oldani ezt a hibát. Legalább is remélem!
(#) proli007 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Dec 19, 2015 /
 
A méréseid alapján jónak látom a fokozatot. De itt a feszültség mérést nem lehet "elbagatelizálni". Hiszen a 9 és 10 láb nem lehet azonos feszültségen. A 10-es láb 4V "féltápon van, de a 9-es láb az R19 ellenálláson eső kb. 84mV-al magasabb értéken. Ugyan így a 12-es láb ugyan ennyivel alacsonyabb a 13-as lábnál. De ez vélhetően rendben is van, hiszen a kimeneten helyesen alacsony szinten vannak. De..
Célszerű megmérni az R18 és R19 ellenálláson eső feszültséget, hogy a komparátorok eltolási értékei a kb. 84mV tartományában van-e.
Továbbá ha minden rendben van, akkor két lehetőség van. Vagy nem érkezik elég áram a C14 felől. Ez akkor lehet ha kisebb a kapacitása, vagy nem tekerjük elég sebesen a potit. De ha nagyobb a kapacitása a C23-nak akkor is kicsi lesz a jelváltozás, mert az "a változással szemben dolgozik". De sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy az R21 ellenállása sokkal kisebb, mint 1Mohm. Mert a működés időállandóját a C14*R21 adja. És ha az kicsi, sokkal gyorsabb jelváltozási sebességre (gyorsabb poti tekerésre) van szükség, hogy egyáltalán legyen a 7-esen kimeneti jel.
(#) Zoli_bácsi válasza proli007 hozzászólására (») Dec 20, 2015 /
 
Idézet:
„De sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy az R21 ellenállása sokkal kisebb, mint 1Mohm.”


Úgy bizony!

A beültetési rajzomon elírtam egy alkatrész paramétert, mégpedig ezt. Az 1Mohm helyett csak 4K7 volt benne. Amint cseréltem a helyes értékre, rögtön jó lett minden.

A figyelmetlenségemből adódott a probléma. Pedig számtalanszor átnéztem a beültetési rajzomat és a nyákot is, de arra nem is mertem gondolni, hogy hibásan írtam a pozíciórajzot.

Nagyon köszönöm a segítségedet, hálás vagyok érte! (nagy koponya vagy te, hallod.)
(#) proli007 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Dec 20, 2015 / 1
 
Abból is lehetett sejteni, hogy ez a gond, mikor megmérted a 6-os láb feszültségét. Hiszen a műszer belsőellenállása kb. 10Mohm. Ez a mért 4V-nál 0,4uA áramot folyatott be a bemenetre. Ugyan ekkora, csak ellentétes irányú áramnak kell átfolyni az R21 1Mohm-on. Az csak úgy lehetséges, ha a kimenet feszültsége 0,4uA*1M=400mV-al felemelkedik. Erre pedig át kellett volna váltani a komparátornak. Vagy is ezt észre kellett volna venned a kijelzőn. De mivel nem láttad meg hogy átváltott volna, nem volt ekkora a feszültségesésé az R21-en..
(Egyébként nem a fejem nagy, hanem az éveim száma, amit a szakmában töltöttem..)
(#) elactrofan hozzászólása Jan 8, 2016 /
 
Üdv!

Megépítettem a csatolt áramkört. Hogyan tudom beszabályózni, illetve leelenörizni, hogy hány fokra van beállítva?

solder11.pdf
    
(#) Kovidivi válasza elactrofan hozzászólására (») Jan 8, 2016 /
 
A páka végére rakj egy hőmérőt, ami minimum 400fokC-ig tud mérni. Tekerd a potit egy állásba, várd meg, amíg beáll a hőegyensúly, utána a leolvasott értéket felrajzolhatod az előlapra/számítógépen ráírhatod a megfelelő pozícióba. Esetleg a hőelem jelét feldolgozhatod, de az nem piskóta, főleg nem a kalibrálása.
(#) Droot válasza elactrofan hozzászólására (») Jan 8, 2016 /
 
A műveleti erősítő erősítéséből visszaszámolhatsz. A páka hőmérsékletét úgy kapod meg celsius-ban, hogy az OPA kimeneti feszültségét megméred, elosztod az erősítésével, majd azt a feszültség értéket átváltod uV-ba és elosztod 41-el. Majd hozzáadod azt a hőmérsékletet ahol méred.

Egyszerűbben: a páka kimeneti feszültsége 41uV/C-al változik. Hőkompenzálás kell.

Vagyis az áramkör nem valami jó, mert nincs benne hőkompenzálás. Beállítod szobahőmérsékleten (ami legyen 20 fok) 370 fokra, ami kicsit több, mint az forrasztón olvadáspontja, kiviszed -10 fokba forrasztani, de nem fogsz tudni vele. 20 fok és -10 fok között 30 fok különbség van, vagyis a pákád csak 340 fokos lesz, ott még nemnagyon olvad meg, arról nem is beszélve hogy a környezet is jelentős hőt von el.
(#) elactrofan válasza Droot hozzászólására (») Jan 8, 2016 /
 
Hány ohmos a termisztor ?
450 fokon?
(#) Kovidivi válasza elactrofan hozzászólására (») Jan 8, 2016 /
 
Ha uV-ról van szó, akkor hőelemről beszélünk, nem termisztorról.
(#) Droot válasza elactrofan hozzászólására (») Jan 8, 2016 /
 
K típusú hőelem van benne.
Azt, hogy hogyan működik nagyjából fent leírtam, abbol ki tudod számolni.
(#) proli007 válasza Droot hozzászólására (») Jan 9, 2016 /
 
"nincs benne hőkompenzálás" Pontosabban hidegpont kompenzálás..
(#) elactrofan válasza Droot hozzászólására (») Jan 9, 2016 /
 
Az áramkör évek óta hibátlanul működik. csak ost szeretnék hozzá egy skálát csinálni azért kellett.
de a k tipussal már meg van amire szükségem volt.
20fokon 0,838mv
450fokon 18,516mv
(#) Johnny0004 válasza elactrofan hozzászólására (») Jan 10, 2016 /
 
Szia! 20fokon 0,798mV a K hőelem feszültsége, de szobahőn hozzáadódik a szobahő, tehát már majdnem 40fokos lesz.
Droot: "vagyis a pákád csak 340 fokos lesz, ott még nemnagyon olvad meg", miért ne olvadna?
(#) Johnny0004 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 10, 2016 /
 
Nyilván nem így értettem. Amikor 0,798mV-ot mérünk a K hőelemen akkor az adott külső hőmérséklethez képest 20 fokkal magasabb a K hőelem hőmérséklete, tehát pl. 20 fokos szobában ahhoz képest 20 fokkal több a páka hőmérséklete, vagyis már 40 fokos. (Ezért kell mérni a külső hőfokot, vagy ha mindig bent forrasztunk elég kb. 20 fokkal eltolni a kalibrálást.)
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2016
(#) elactrofan válasza Johnny0004 hozzászólására (») Jan 10, 2016 /
 
Szerintem, hogy 20fokkal melegebb a páka semmi nem számít.
(#) hitter.zoltan hozzászólása Ápr 24, 2016 /
 
Üdv!
megépítettem itt a cikkek közt található forrasztóállomást: Bővebben: Link
A problémám az, hogy bekapcsolás után halk zizegő hangot hallani(,) nem tudom hogy ez normális dolog(-)e vagy sem(?) a 7808 melegszik egy kicsit(,) de nem vészesen. A páka elkezd melegedni, a ledek is ahogy kell világítanak(,) Viszont a panelen lévő 2,5A bizti kb 5-10 mp után elszáll.
Van valami ötletetek?
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2016
(#) Csupasz válasza hitter.zoltan hozzászólására (») Ápr 24, 2016 /
 
Valamelyik alkatrészen keresztül zárlatod van. Pl. fordítva van valamelyik dióda.
Következő: »»   117 / 123
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem