Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1417 / 1672
(#) Kovidivi hozzászólása Jan 22, 2017 / 8
 
Sziasztok!
Posztolok én is valamit, elrettentésképpen.
Ez egy 4 cellás lithium ion cella kapacitás mérő. Fix 1A-rel merít, ezt tartja is a merítés végéig. Az áram potival kalibrálható, egyszer kell elvégezni. Kalibrálás után beállítható kisebb merítési áram is 10bit felbontásban. A lekapcsolási feszültség jelenleg 2.75V, de ez is állítható. Méri az időt, a cellák egyenkénti feszültségét, csipog, ha készen van a merítés. Kijelzi a mért kapacitást, az aktuálisan átfolyó áramot is. Pontosságra 5%-ot saccolnék, ez szerintem bőven elég egy ilyen szerkezethez (+-50mAh egy 2200mAh-s akksinál). A venti fordulatszámát is tudja szabályozni, mivel egy DS18b20 van közvetlenül a melegedő alkatrészeknél. Ami melegszik: 4db 1ohm ellenállás, és 4db TIP120 vagy 121 darlington, így a szükséges bázisáram is a cellából folyik, nem a 12V-os tápomból.
A 4-es elemtartó mellé bekötöttem egy univerzális típust is, így kisebb cellákat is (AA méretű pl.) tudok tesztelni gond nélkül.
A cellák feszültségének egyik potenciálját az elemtartónál veszem le, a negatív pólust pedig 4-5cm-rel távolabb, már a nyákon, így 0.05V feszültség esés jelentkezik 1A esetén. Szoftverből korrigálható lenne, esetleg 1.5-ös vezetékkel bekötve csökkenne ez a hiba, de így marad. Négyvezetékes megoldást már túlzásnak tartottam.
A cellák merítése egyenként indítható a gombokkal lehet navigálni köztük. Nem lett szép, de hasznos kis szerkezet, gyorsan elintézi a cellákat.
Amit elfelejtettem: Atmega328 a lelke az egésznek, belső 8MHz-ről ketyeg.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2017
(#) pjg válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Nagyszerű! Saját terv? Publikus?
(#) Kovidivi válasza pjg hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Van valami téma, ahol elférünk? Oda felrakhatom megnézni. Saját terv, de szerintem szörnyű, dolgozni kell rajta még bőven, hogy vállalható legyen. Kétoldalasnak kellett volna a nyáknak lennie, de csak egyoldalas volt itthon. Gondolhatod hogy néz ki a másik oldalam.
(#) pjg válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Szerintem ebbe belefér: Bővebben: Link
(#) nagym6 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Idézet:
„Posztolok én is valamit, elrettentésképpen.”

Nem rettentem el. Hanem ügyes, nagyon hasznos. Gondolom előtte pontosan fel kell tölteni akkukat.
(#) Kovidivi válasza pjg hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Ha meglátjátok a tervet és a nyákot, majd másképp gondolkodtok. Felraktam ebben a témába: Bővebben: Link.
(#) pjg válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Látom. Köszi.
(#) Kovidivi válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
Köszi. Fel kell, teljesen, úgy kap az ember reális eredményt.
(#) sooty válasza kocsgab002 hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
De jó! Pont a múlt héten szedtem szét a dugdosós paneljét... Eszerint anno nem szabtam el , mert az utolso digit nem fért ki a breadboardra.
(#) kocsgab002 válasza sooty hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
Jó lett bizony. Nagy köszönet érte, régen hevert már nálam ez a pár darab szép kijelző, de csak néhány napja fedeztem fel a kapcsolást a topikjában.
(#) Kovidivi hozzászólása Jan 23, 2017 / 2
 
Még néhány cuccom elkészült a napokban.
Átalakítottam két csavarbehajtót lithium ionosra, és kellett hozzá valami töltő is. Az egyik dobozába belefaragtam 4db 5V 2A-es tápot, és 4db TP4056-ot, a LED-eket kivezettem az előlapra. Mind a 4 töltő külön-külön ki van vezetve oldalra, dugdosható sorkapocsra, így lehet variálni, hogy sorba legyenek a töltők kötve, vagy kettő-kettő párhuzamosan, aztán sorosan, stb. Az akksiba 3S2P elrendezésűek a cellák, 4.4Ah összesen. Ugyanehhez a töltőhöz készült egy 18650 cella töltő lap, itt csak fel vannak fogatva a foglalatok, kettő párhuzamosan kötve.
Elkészült még egy eszméletlen hasznos lámpa, Darbin Orvar youtube videója adta az ötletet. Át lesz még kicsit alakítva, kap önzáró- és szárnyas anyát, plusz a vezeték el lesz rendesen rendezve. 12W-ot fogyaszt, és 12V-ot kér.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2017
(#) dbase válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
Ezzel a boschal be kellett volna perelnünk a céget. Nekem is ilyen volt, újkorában sem bírt pár csavarnál többet behajtani. Látom a tied is karcmentes és már másik akkut kapott...
(#) Kovidivi válasza dbase hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
Úgy vettem használtan. Persze hogy karcmentes Ilyen akksikkal ezt tudták a mérnökök is. Az eredeti töltő is szemétbe való, de legalább volt benne trafó, nem úgy mint egy black&decker-ében. Csak egy soros jó nagy kondi, meg egy kis elektronika. Most viszont elégedett felhasználója vagyok a gépnek, és még a cellák is pont elfértek a régi akksik helyén, szóval rossz szavam sem lehet.
(#) teszti válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
Mekkorák a ledek az első képen? Az aksi dobozban lévő TP4056-okat izolált tápokról töltöd?
(#) pjg válasza teszti hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
Ledszalag.
(#) Kovidivi válasza teszti hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
Természetesen 4db tápegység van bent, egymástól teljesen függetlenek. Ha kivezetem az 5V-os részüket is, akkor szabadon variálható feszültségeket kapok: mint például: 5V 8A, 10V 4A, 20V 2A. Ezek Ebay-es USB adapterek, tudják is a 2A-t, jó fajták, és olcsók! A LED szalag 5050-es LED-eket tartalmaz, meleg fehéret.
(#) Zotyó83 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
Minden elismerésem!
Az a led óra a háttérben, az is nagyon szuper !
(#) zsoltee0001 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
Jó kis projekt
Én is csinaltam litiumosítást csavarbehajtón és fúrón, nagyon jól sikerült és pozitív véleménnyel vagyok, mindenféle fesz figyelő védelem nélkül már 1 éve használom folyamatosan, igaz a töltőt nem én csináltam, hanem 1 cellás fényképező töltője, de a belinkelt ic nagyon tetszik , az ára mégjobban (remélem nem elírás) eddig még csak 8-900-ért láttam ezert nem érdekelt, de így érdekes.
Ntc-nek mit használtál?
Üdv
(#) don_peter hozzászólása Jan 24, 2017 / 3
 
Készítettem egy kis videót a DPTP SNES és SEGA projektemről, mely azt mutatja be, hogy miképpen működhet egy kazetta két gépben..

Bővebben: Link
(#) Kovidivi válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jan 24, 2017 /
 
Szia. Köszi! Nincs hővédelem a celláknál, a töltő sem igényli. Csak túláram- és alacsony cellafeszültség védelem van bent, az áram 15A-nál határol, pont elég.
(#) Kovidivi válasza Zotyó83 hozzászólására (») Jan 24, 2017 /
 
Köszi!
(#) Attila86 hozzászólása Jan 24, 2017 / 3
 
Egy GPS modullal (Quectel L76) játszottam, írtam hozzá egy függvénykönyvtárat: Bővebben: Link
(#) pont válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 25, 2017 /
 
Gratulálok, de gondolom a pontosság értékelését még finomítod, mert ha teljesen elmegy a jel akkor kiválót ír. A szélesség-hosszúság 5. helyi értéke 0-9-ig az kb 7-10m, persze felhasználás függvénye, hogy ez kiváló-e. Nem tudom ez a modul SBAS-os e (EGNOS) ennek fennállásának kijelzése elég általános.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2017
(#) Attila86 válasza pont hozzászólására (») Jan 25, 2017 /
 
Ha teljesen elmegy a jel, akkor a legfelső sorban az érvényesség nullára vált át, ez jelzi hogy a struktúra összes többi eleme valószínűleg hülyeség. Ezt direkt csináltam így, hiszen ezeket az adatokat küldi a GPS modul. A szélességet és a hosszúságot a modul tízezred-fokperc felbontással küldi (xx° xx,xxxx'), ebből számítok fokot. A pontosságot a modul által küldött HDOP érték adja. SBAS-os egyébként a modul.
(#) Ktulu válasza don_peter hozzászólására (») Jan 26, 2017 /
 
Szia, hirom és lorom játékokat hogy kezeled?
(#) don_peter válasza Ktulu hozzászólására (») Jan 26, 2017 /
 
Sehogy, felmásolom és megy..
A hirom és lorom váltásra csak akkor van szükség, ha a rom tartalom meg van osztva..
Eredetileg is egy sima nand kapuval oldották meg a váltást.
(#) Ktulu válasza don_peter hozzászólására (») Jan 26, 2017 /
 
Loromnál A15 kimarad, és a BA bankcímek leesnek egyel. Szoftból átkavarod a romot mielőtt felmásolod a flashbe?
(#) don_peter válasza Ktulu hozzászólására (») Jan 26, 2017 /
 
A15 alapból kimarad, ott a címvezérlés ugrik egyet.
Mivel 8bit-es az adatbusz és byte módban kell kezelni a memóriát, D15 lesz A0 vagy is a cím vezérlés egyet jobbra ugrik, ezáltal az A15 már amúgy is ugrana HI-re mivel az már a felső tartományba esne mint A16 vagy is a HI A0, de ügye az nem kell, csak akkor ha a ROM tartamat megosztod, ha nincs megosztva, akkor arra nincs szükség.
Tehát a 16bit-es tartomány byte módban D15:A14-ig tart, majd A15 kiesik és A16:A23-ig lesz a felső 8bit.
(#) Moderátor hozzászólása don_peter hozzászólására (») Jan 27, 2017
 
Kollégák! Ennek tenyleg ebben a témában van a legmegfelelőbb helye?
(#) Ktulu hozzászólása Jan 27, 2017 /
 
Átmegyünk a Nintendo topikba.
Következő: »»   1417 / 1672
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem