Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   336 / 570
(#) G_Gyuri hozzászólása Jan 17, 2017 /
 
Sziasztok! Mint hozzáértők véleményét szeretném kérni gázfogyasztás optimalizálásával kapcsolatban. Adott egy 2 szintes 100nm-es ikerházi lakás 30-as porotherm falakkal, 8 cm-es nikecell szigeteléssel, a padlásfödém gipszkarton, amin kb. 15-20 cm közetgyapot szigetelés van leterítve és fölötte ledeszkázva, az ablakok jó minőségűek 2 rétegű üveggel. A fűtés lemez radiátoros, előbeállítós termoszelepekkel (az előbeállítással be is vannak szépen korlátozva a kazánhoz közelebb eső radiátorok). A 2 fürdőszobában és a konyha hidegburkolata alatt a radiátorokból visszatérő cső, mint egy kvázi padlófűtés van elvezetve. A fűtést és HMV-t egy hagyományos Bosch GAZ 3000W ZW 24-2AE kombi turbós kazán biztosítja. A helységtermosztát egy fix Computherm Q7, amin 0,1 fokra állítottam a hiszterézist. Kisgyerek miatt egész nap 23 fokot tartunk csak éjszaka vesszük vissza 22 fokra.
Tehát a fentiek és a külső hőmérséklet ismeretében, milyen előremenő hőfokot célszerű beállítani a kazánon, hogy a gázfogyasztás a legkisebb legyen? Van olyan előremenő hőfok ahol a kazán a legjobb hatásfokkal dolgozik?
Eddig kb. így állítottam:
Külső hőmérséklet: 10 - 20 fok --> előremenő 50 fok
0 - 10 fok --> 55 fok
(-5) - 0 fok --> 56-57 fok
(-15) - (-5) fok --> 58-60 fok

Azt vettem észre, hogy alacsonyabb előremenővel nyilván nő a felfűtési idő, viszont komfortosabb a hőérzet. A kérdés az, hogy a hosszab fűtési idő, mennyivel több gázfogyasztással jár.

Érdemes tehát az előremenő hőfokát állítgatni a külső hőmérséklet függvényében szerintetek?

Bocs a regényért
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2017
(#) Kovidivi válasza G_Gyuri hozzászólására (») Jan 17, 2017 /
 
Szia.
Nem vagyok hozzáértő, csak a tapasztalataimat leírom.
A kazán hatásfoka függ attól, hogy mekkora az előremenő víz hőmérséklete, hogy milyen irányban, azt nem tudom, de szerintem csak minimálisan (persze nem elhanyagolhatóan).
Ha veszel egy külső hőmérséklet érzékelőt, akkor automatikus lesz a hőfok állítgatása.
Saját észrevétel: ha túl magas az előremenő, és így a radiátor is, akkor fűtésnél a meleg levegő viszi magával a port is, "szaga" van a fűtésnek. Ami hőfokokat leírtál, nálam is pont ugyanígy volt.
Ahogy hűlt a külső hőmérséklet, egyszer észrevettük, hogy megy a kazán folyamatosan, viszont a lakás nem tud felmelegedni. Feljebb kellett csavarni. Gázt nem fogyasztasz sokkal többet, mert az alacsonyabb hőfokú előremenőnél sűrűbben kikapcsolgat a kazán, olyankor csak keringet, és várja, hogy lehűljön eléggé a visszatérő.
Ahogy írtad, kellemesebb hőérzet szempontjából az, ha sűrűbben fűt kicsit a kazán, mint ha túl magas az előremenő, ekkor a szoba hőmérséklete túl magas lesz, nagyobb lesz az ingadozás a beállított hőfok körül.
"Érdemes tehát az előremenő hőfokát állítgatni a külső hőmérséklet függvényében szerintetek?" - kell is, tavasz előtt visszább venni, télen feltekerni. Vagy külső érzékelőt bekötni.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2017
(#) VIM válasza G_Gyuri hozzászólására (») Jan 17, 2017 /
 
Szia! Nem értek hozzá de már régebben is beszéltünk itt erről, hogy a folyamatos szabályzású készülékekhez a hozzávaló termosztátot kellene venni és akkor nem két pont szabályzás valósulna meg mint a Q7-nél. Így elmarad a lángmoduláció.
(#) Kovidivi válasza VIM hozzászólására (») Jan 17, 2017 /
 
Ja, kapsz egy +-0.5fokC hiszterézises termosztátot, meg állítsd be a szobahatást, meg a felfűtési görbét válaszd ki, ami megfelelő, egy kétszintes lakás minden szobájához. Aztán kapsz egy olyan komfortot, hogy 22fokC-ra beállítva a szobában a termosztát 21,4 és 22,4 között kapcsol, és ettől még nagyobbat fog a ténylegesen mért hőmérséklet ingázni. Megoldható, persze...
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2017
(#) G_Gyuri válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 17, 2017 /
 
Helo Kovidivi, a kazánom nem tud külső hőmérséklet érzékelős termosztátot kezelni, szóval marad a kézi előremenő vízhőfok állítgatás.
"alacsonyabb hőfokú előremenőnél sűrűbben kikapcsolgat a kazán" - Ilyen problémám nincs, mert jól be lett állítva a kazán teljesítmény minimuma és maximuma, szépen lemodulál, ha 50 fokra állítom az előremenőt, azt is tudja tartani mindaddig amíg a szobatermosztát le nem kapcsolja.

A kérdés az, ha mondjuk (-10) fokban csak 50 fokos előremenővel fűtök 22 fokról 23 fokra kb. 3-3,5 óra alatt, akkor több vagy kevesebb gázt használ-e el, mintha 60 fokos előremenővel fűtenék fel 1 fokot kb. 2-2,5 óra alatt. 60 fokos előremenővel majdnem 1-1,5 órával kevesebbet megy a kazán. (ki nem kapcsol egyik esetben sem a kazán, tartja modulálással a beállított előremenő vízhőfokot, mindaddig amíg a szobatermosztát nem éri el a 23,1 fokot).
Hétvégén lehet teszek egy próbát, ha kb. állandó lesz a kinti hőmérséklet.
(Valahol azt olvastam, hogy kondenzációs kazánnál (az enyém nem az!) az volna a legoptimálisabb, ha ki sem kapcsolná a lángot, hanem folyamatosan a szükséges modulált teljesítménnyel (láng mérettel) tartaná a beállított hőfokot a szobatermosztáton, persze ehhez már szükséges egy külső hőmérséklet érzékelős szobatermosztát.)
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2017
(#) Kovidivi válasza G_Gyuri hozzászólására (») Jan 17, 2017 /
 
Nem csak külső érzékelős szobatermosztát van, hanem ha tudja fogadni a kazánod, oda közvetlenül kell bekötni a külső hőmérséklet érzékelőt. Vagy ha busz rendszeres, akkor csak simán a buszra. De miért írsz szürkén? Ez nem off amit írsz.
Most néztem, a te kazánod nem tud fogadni külső érzékelőt, de a termosztát se tudja megmondani a kazánnak, hány fokos legyen az előremenő víz, úgyhogy azt neked kell állítanod manuálisan.
Hogy melyik üzemmód fogyaszt többet, azt nehéz lesz lemérned. El kellene mindenkit a lakásból küldened, hogy ne legyen semmi plusz többlet hőforrásod. Mérned kellene a kinti hőmérsékletet is folyamatosan, ha találsz két napot, amikor ugyanolyan hideg van, akkor össze tudod hasonlítani a két állapotot gázfogyasztás szempontjából. Elég nehézkesen megoldható.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2017
(#) G_Gyuri válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 17, 2017 /
 
Köszi! Akkor maradok az előremenő állítgatásánál.
(#) hav válasza Szendy hozzászólására (») Jan 17, 2017 /
 
Szia!

Nem vagyok, szakértő de tegnapelőtt ugyanilyen hiba miatt járt nálam szerelő és sikerült megjavítania (bár más hiba még van sajnos). Nálam is rárohadt a kis villás fémlap ami a mikrokapcsoló házát rögzíti egy tömbszelencéhez. Letörte a fémlapot és lehúzta-piszkálta a műanyag házat. A hiba az volt, hogy a szelep a szennyeződések miatt nem húzódott vissza, benyomva tartotta a mikrokapcsolót, itt a környékét megtisztogatta. Kicserélte újra a tömbszelencét a rárohadt fémlapka miatt. Ezenkívűl új mikrokapcsolót szerelt be. Így a hiba ( a fűtés nem állt le) megszűnt.
Remélem segít az infó.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2017
(#) hav hozzászólása Jan 17, 2017 /
 
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. Egy Buderus U102 cirko kazánom van. A hibajelenség az, hogy alkalmanként meleg víz engedésekor vagy fűtés indításakor csak búg de nem gyújt be és ha eleget várok a középső piros égő jelzésével, hibával leáll.
100 %--ban segít az, ha resetelem a hibát és finoman megkocogtatom a presszosztátot.
Ez az alkatrész lehet a hibás? Ha igen akkor javítható vagy újat kell vennem mindenképpen?
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2017
(#) VIM válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 17, 2017 /
 
Igazad van, mert a kazán 1 és 4 pontjai vannak csak felhasználva érdemben. Azt gondoltam így elsőre, hogy ez a kazán kicsivel többet tud, de nem. Jó lesz az a Q7 is oda.
(#) VIM válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 17, 2017 /
 
A gáz minőségéről nem is beszélve, hogy mennyit fogyaszthat egy készülék a rosszabb minőségű gázból ha hideg van.
(#) Szendy válasza hav hozzászólására (») Jan 18, 2017 /
 
Köszönöm a hozzászólást, hétvégén megpóbálom mit tudok vele kezdeni. Addig is ha valaki tudja mitől alszik ki a láng HMV készítés után (áramlás megyszűnik, mikrokapcsoló ad jelet, stb ) az kérem ossza meg. Másvalaminek kell a leállító jelet adni mint ami az indító jelet adja, mert csak az egyik "irány" rossz.
Köszönöm.
(#) apostas hozzászólása Jan 19, 2017 /
 
Sziasztok!

Segitséget kérnék tőletek.Van egy 1,5 éves bosch 4000 túrbós falikazánom, a fűtés naponta egyszer,kétszer leáll és az 50 hőfok villog,resetelés után azonnal beindul.
Ha valaki tud valami ötletet milyen irányban induljak el,megköszönöm
apostas
(#) ropper hozzászólása Jan 19, 2017 /
 
Sziasztok!

Hozzátok fordulok mert a gázszerelő össze-vissza beszél.Én meg laikus vagyok. Nem akarom,hogy behúzzon ezért leírom a problémámat. Remélem tudtok segíteni. Vagy valami iránymutatót adni ,hogy ne álljak hülyén ha jön.

Szóval!

Adott egy Sanier Duvall Renova Star C24 E kombi fali kazán. 2006os modell. Tíz éve megy. Minden évben a hivatalos szervizessel fűtés elött átnézetve illetve kitakarítattva. Jól is megy. Fűtés van. Viszont a legutóbbi átnézés után (tavaly szeptember közepe) rövid idővel azt vettem észre,hogy ha melegvízet engedek a láng az égig ér ,de melegvíz helyett csak langyos folyik. Hideg víz egyáltalán nem kell hozzá. Max akkor tud forrót csinálni ha ilyen vizelet sugár erővel jön a víz.Illetve ha megy a fűtés akkor egyből ad forró vizet ,de csak pár másodpercig. A víz nincsen totálra kiengedve. Normál nyomással jön. Mutató ujj szélességben. Erre felé kemény a víz! A tusoló és a csapok vízkőtelenítve lettek.És rendszeressen vannak is Igazából ez után vettem észre ezt a jelenséget. A vízmelegítés ECO módra van állítva. A fűtés pedig kettesre,ez a szervizes szerint 55 fokos fűtővizet jelent. Így megy már évek óta.Jó volt. Mindig volt meleg víz amihez hideg is kellett. Most már nem. Sőt ha kisebbre veszem a vízcsapot a folyásnál a láng sem megy vissza ahogy korábban tette. Ég ahogy a csövön kifér. Egy esetben vesz vissza igaz akkor ki is alszik a gázláng mikor ilyen pisi erősséggel jön a víz. Továbbá. A készülék elején van egy kis kémlelő. Itt belátni az égőtérbe. Ha vizet melegít akkor ezen a nyíláson minimálisan ,de kijön a láng a két burkolat közé. És belülről melegíti a fehér burkolatot. De csak vízmelegítésnél. Fűtésnél nem.

A szerelő azt mondta,hogy mivel kint hideg van nagyon hideg a víz. Ezért van ez. Mármint a max láng. Másik eshetőségként a váltószelep hibáját jelölte meg. Azt mondta,hogy úgy tudom leellenőrizni a váltószelepet,hogy megnyitom a meleg vizet akkor a radiátorba menő cső is melegszik. Magyarul fűt is egyben. Ezt néztük. Nem csinálta. Egy picit melegedett mikor a melegvízet elzártuk. De ez csak a rendszerben lévő víz elmozdulása. Nem fűtötte a radiátort. Mi lehet a gond? Mert idejön mond dolgokat aztán lehet viszi a bankot. Ezt nem akarom.Ha hibás persze meg kell csináltatni tudom. De nem szeretném ,hogy behúzzon. Tudtok valamit mondani erről? Mi lehet a baj? Mire számítsak? Milyen alkatrészhibák okozhatják ezt? Mert mondott olyat is,hogy a hőcserélő rossz. Eldugult. És ha az rossz akkor visszafelé dolgozik a kazán és ő kérdés nélkül kikapcsolja.Ez ekkora mínuszokban nem lenne nyerő.Két szén-monoxid érzékelő van a helyiségben. Minőségi engedélyezett készülékek. Friss mindkettő. 2024ig dedikálva. Levegő ellátás is van. Az lakás ablakokon légbevezetők. Ha ez bármit segít még a probléma megoldásában. Új kazánra főleg kondenzációsra kéményezéssel együtt most nincs keret. Kérlek adjatok tanácsot! Előre is köszönöm!
(#) bbalazs_ válasza ropper hozzászólására (») Jan 19, 2017 /
 
Szerintem igaza van es rohadtul hideg a viz mostanaban.
Sajnos csak a vizmennyiseg csokkentesevel novelheted a homersekletet.
(#) ropper válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jan 19, 2017 /
 
És akkor égig érő lánggal kell égnie ami sárga? Mondjuk ez ok. Fel kell fűteni a hideg vízet. Fűtésnél kék. Illetve a kémlelőn ki kell jönnie a lángnak? Ezt nem értem.
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2017
(#) granpa válasza ropper hozzászólására (») Jan 19, 2017 /
 
A láng nem lehet sárga, ott levegőhiány van, be kell állítani. Valamint a lángnagyság sem változhat: gázmennyiség-beállítás. Keress másik szerelőt. A kémlelőn kicsit kilobbanhat, de az tényleg kicsi, és nagyon néha. A régi lakásomban olyan "légcsere" volt, -zárt ajtó-ablak, de redőnytokos, és gangra szimpla kétszárnyú ajtó-, hogy a papírforgó magától megindult a szoba közepén, mégsem változott a láng, meg mifene; annyi fok volt, amennyire beállítottam a szobatermosztátot, pedig a 22 év alatt volt 1-2 kemény tél. (1980-2002) Persze több gázt evett ha hidegebb volt.
(#) ropper válasza granpa hozzászólására (») Jan 19, 2017 /
 
Pedig mikor a vízet melegíti akkor a láng kék de a tetején sárga. És égig ér. Szerintem akkora mint az égéstér. Sosem volt ekkora. Ha meg meleg volt a víz vissza szabályozta magát. Most vagy ég vagy nem. A fűtésnél viszont kék lánggal ég.
(#) granpa válasza ropper hozzászólására (») Jan 19, 2017 /
 
Ez bizony beállítási/szabályzási probléma.
(#) bbalazs_ válasza ropper hozzászólására (») Jan 19, 2017 /
 
Amig a primer kor fel nem melegszik kb 80-90 fokra, addig az egig er, disznoperzselo modban indul (persze ez szubjektiv, de a primer hocserelon nem nyulhat tul, mert akkor mar rossz lesz a hatasfok. Ha viszont felmelegedett, akkor mar csak azt a hot kell potolnia, amit a szekunder hidegviz elvesz tole melegge valasahoz, ami ugye a bejovo homerseklettol es a vizhozamtol fugg. Ezzel o hul, amit a gazego potol. Ha tul gyorsan veszed el, nagyon hul, sok kell a szintentartashoz, elkepzelheto, hogy a beallitas szerint nem is vehet vissza, mert igy is keves. Nyaron, amikor mondjuk husz fokkal magasabb a vizhofok, akkor vissza tud szabalyozni.
A futesedet nem egy 4 fokos vizzel inditod, hanem futesi mod szerinti minimum 40-70 fokos vizzel. Ha mondjuk fel ev kikapcsolas utan visszajossz a jeghideg, 8 fokos lakasba, akkor a futes is disznoperzselo modban megy egy jo darabig.

Sajnos, ha a lang nagyon magas, akkor ahogy elottem irtak, levegoellatasi problemak lepnek fel, illetoleg a szoba porat intenziven besodorva elegnek a porszemcsek, amik natriumtartalma sargara fest. Valoszinuleg a szelep nem tud ennyire intenziv egesnel eleg levegot adni, mert mondjuk a kozepesre van optimalizalva, ami a leggyakoribb hasznalat.
(#) ropper válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jan 19, 2017 /
 
Az igaz,hogy akkor mikor megy a fűtés hamarabb jön a meleg víz. De akkor is hatalmas lánggal. Csak azt nem értem,hogy eddig télen is visszaszabályzott a láng . Mikor ősszel takarította a gázos csak takarított . Nem szabályozta a lángot. Akkor mi változott? Korábban is volt ilyen hideg a víz.
(#) ropper válasza ropper hozzászólására (») Jan 19, 2017 /
 
Akkor talán nem a kazán a rossz. Remélem.
(#) G_Gyuri válasza ropper hozzászólására (») Jan 19, 2017 /
 
Nálam a szekunder hőcserélő savazása oldotta meg a hasonló vízmelegítési problémát. Tele volt olajos vízkőlerakódással, amit a radiátorokból szedett össze. És az bizony nagyon jól szigetel ami miatt nem tudja felvenni a hőt a használati melegvíz a hőcserélőben. És ez nálam egy teljesen új 2 éves rendszerben jelentkezett.
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2017
(#) bbalazs_ válasza ropper hozzászólására (») Jan 19, 2017 /
 
Nem tudom, mi lehet a gond pontosan. Ami viszont jo hir, hogy te legalabb felismerted, hogy valami nem olyan, mint szokott lenni es probalsz tenni ellene.

Probalj ki valamit: amikor megy a futes, csak egeszen kicsit nyisd ki a melegvizet, hogy eppenhogy csorogjon. Figyeld meg a langot. Utana mondjuk egy perc mulva probald nagyon lassan egyre kijjebb nyitni.
Ha a lang szepen, fokozatosan erosodik (ciklikusan persze), akkor a szabalyzasi resz linearitasa rendben van. ettol persze lehet meg hoatadasi gond, de legalabb langmodulacio van. Szerelonek be kellene alitani majd a maximum langmagassagot, ami szerinte is jo, mert ha tul magas, akkor a primer hocserelonek nagyon nem tesz jot, szetegeti. Meg a gazfogyasztasnak sem tesz jot, mert rossz hatasfokkal melegiti, a ho nagy resze anelkul megy ki a kemenyen, hogy atadodott volna a hocserelo femjenek.
(#) ropper válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jan 20, 2017 /
 
Ezt a lassan engedem rá a vízet már próbáltam. Egyből ez az erős láng jön elő. Semmi folyamatos erősödés. Sem oda sem vissza.
(#) bbalazs_ válasza ropper hozzászólására (») Jan 20, 2017 /
 
Azt irtad, ha gyengen jon, akkor akar le is all a lang. Fenntartva a gyenge folyatást, utana kis idovel ujra begyujt, ilyenkor sincs modulacio?
(#) sanyi999 hozzászólása Jan 20, 2017 /
 
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni Beretta Colibri kéményes kombi kazánnal kapcsolatban. Egy ideje a kazán leállásnál egy nyekergő szívó hanggal áll le, valahonnan a váltómotor vagy a váltószelep körül jön a hang, mintha elakadna a szelep, egész belerezonál a váltómotor is, de nem tudom pontosabban meghatározni....A hiba csak a fűtés leállásánál jelentkezik, indulásnál, vagy melegvíz folyatás-leállásnál nem. Működik, hála az égnek, megy rendesen, a vezérléssel semmi baj, csak épp baromi hangos, és ez főleg éjszaka zavaró. Nem találom a hibát, már levettem a váltómotort is, kicseréltem, de nem az a baj. Segítsetek légyszi, ha van ötletetek! Köszi!
(#) VIM válasza ropper hozzászólására (») Jan 20, 2017 / 1
 
Szia! Ez a készülék bitermikus hőcserélős ha jól néztem és ennek nagy ellensége a kemény víz. Ha nem volt még savazva akkor időszerű volna vagy cserélni, mert az sem lesz hosszútávú kielégítő megoldás. A láng "kijárása" a tűztérből talán a hőcserélő elkoszolódására enged következtetni, nem megfelelő a huzat. Ebben a készülékben nincs váltószelep. Azt nézd meg, hogy a klipszes hőfokérzékelők a helyükön vannak e és a kontaktusuk megfelelő e.
(#) ropper válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jan 20, 2017 /
 
Igen! Ha gyengén engedem a láng nem vissza csitul hanem elalszik. Ha erősebbre nyitom akkor meg megint begyújt és az égig ér. Szóval nincsen finom leszabályozás. Vagy ég vagy nem. Régebben volt. ha gyengébre vettem az átfolyást akkor a lán visszacsitult de nem aludt el.
(#) frázis válasza ropper hozzászólására (») Jan 20, 2017 /
 
Annak van igaza, aki vízkő gondra utal. Mondod 10 éves, és "ránéztél". Nos a rendszeres karbantartási hiányára utal, valóban cserélj szakit. Neki kapásból tudni kellett volna, hogy mi a hiba. (lehet, csak egyszerű csőszerelő)
Következő: »»   336 / 570
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem