Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   319 / 840
(#) trotzkij23 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Nem nem abszolut nem sok meg is csinalnam, ha meg kerhetnelek nem tudnal egy kis kapcsrajzott csinalni azzal az aramgeneratorral es hogy azt hogyan kotom be.
Ezer koszonet.
(#) emmzolee válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Jó lesz ez.
A terhelő ellenállás kijelzését lehetne még jobbra tolni vagy 3-4 karakterrel. Ha jól tudom azért van így, mert a sor végén lesz a hőmérséklet riasztás jele.
Ha a hő riasztás bekerülne a sor közepére, akkor mivel az csak ritkán lesz látható, sokkal esztétikusabb lenne az elrendezés. Szerintem. Középen meg villoghatna egy 1 karakteres jelzés.
Ja, és lehetnének hosszabb ideig láthatóak az üdvözlő szöveges oldalak. Persze élőben biztos jobban látszik.
(#) Attila86 válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Köszönöm az észrevételeket, pont ilyeneket várok! :yes:
Igen, jobb oldalra a bordahőmérséklet értéke fog kerülni, ezért lett ott hagyva neki hely. Az ellenállás tényleg kerülhetne kicsit balrább (de hülye szó, van ilyen egyáltalán?!), de a videón a 'legjobboldalibb' kijelzés látszik. Ugyanis ha eltűnik az omega elől a k-betű akkor már balrább kerül, illetve ha az érték nem túlcsordul hanem kijelez valamit akkor megjelenik egy tizedespont is, így két karakterrel kerül balrább az ellenállás. Most el kell mennem itthonról de majd mutatok egy kijelzőképet.

Viszont tényleg fel lehetne cserélni az ellenállást a hőmérséklettel hogy a hőmérséklet legyen középen.
(#) emmzolee válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Várom a fejleményeket.
(#) proli007 válasza trotzkij23 hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Hello!
Ott van Frankye cikkében a megoldás. Legfeljebb a Led-el soros ellenállást nagyobbra cseréled, mert nálad nem a negatív segédtápról, hanem a másik oldali "nyers" tápról fog menni.
üdv! proli007
(#) nagy hoho válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Attól, hogy kevés hozzászólás érkezett, valószínűleg jó néhányan figyelemmel kísérjük a TÁPOD alakulását, és alig várjuk, hogy valamilyen formában után építhető legyen.
(#) Erick válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Ez bizony tökéletesen így van!
Nekem több kapcsolás/készülék is meg van építve az általad tervezett "szerkezetek" közül, és mind egytől egyig működik. Látszik hogy átgondolt kapcsolások, és teljes körű dokumentációval rendelkeznek, a most készülő labortáphoz is remélem nemsokára lesz cikk, vagy dokumentáció!
Sok sikert a további építéshez!
(#) boomerang hozzászólása Jan 22, 2011 /
 
Hello !

LM338-as ic-ből szeretnék labortápot építeni. Táplálásnak egy csengőtrafóra gondoltam ami 27V váltót ad le, ez így eddig jó, de egyenirányítás után nem lesz sok az LM338-nek a bemenő fesz. ? (38V-ot kalkuláltam)

Köszi a segítséget
(#) BarnaPili válasza boomerang hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
Ez az IC jó nagy áramot/5A/ tud,a csengőtrafó viszont nem.Nem fogsz tudni belőle rendes teljesítményt kicsikarni.A csengőtrafó ráadásul másképp is van méretezve mint egy rendes trafó.Ha jól tudom jóval nagyobb menetszámokkal van tekerve,mint kellene.A pontos okát sajnos nem tudom,csak azt,hogy csengőtápláláson kívül ásra nem nagyon alkalmas.Olyan mint a régi SOKOL töltőtrafók.Azok is így voltak tekerve.Ha rövidre zárva letetted egy napra ,akkor se lett semmi baja.
(#) Gabi válasza boomerang hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
Csengőtrafó 27V váltót ad le? Biztos, hogy csengőtrafó az? Alapból azok 8V-osak, szerintem még terheletlenül sem ad az le 27-et.

(Azért van nagy menetszámmal tekerve, hogy ne legyen sok a nyugalmi áramelvétele.)

Viszont a feladatra, amit kiszemeltél neki, valóban alkalmatlan.
(#) BarnaPili válasza Gabi hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
Sejtettem,hogy ilyesmi miatt van a nagy menetszám. Köszi! Megint valamit tanultam.
(#) saraha hozzászólása Jan 22, 2011 /
 
Sziasztok.
Ma megépítettem ezt a tápegységet.Elméletileg be is állítottam.12V/5W szofita izzóval próbálgatom.Beállítottam 12V-ra a tápegységet 0,34A-t vesz fel az izzó.Az áramszabályzó potit,ha lefelé tekerem akkor a feszültség is folyamatosan esik lefelé!Ütközésig tekerve is folyik még 73mA a multiméter meg 1V-ot mutat.Ez normális viselkedés?
(#) Proci_85 válasza saraha hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
A terhelő ellenállás fix, az áramot folyamatosan korlátozod, tehát a kimenő feszültséget csökkentenie kell ahhoz, hogy általad beállított áram menjen át a terhelésen. Magyarán ekkor áramgenerátorként üzemel. Normális, helyes működés.
(#) saraha válasza Proci_85 hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
Köszönöm, közben rájöttem én is
(#) alex0 válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
Szia Attila!

Nagyon tetszenek a munkáid, és ez is egy a sok közül. Ahogy már más is említette, az üdvözlő üzenet lehetne jóval hosszabb, megérdemli a programozó. Meg a labortápot amúgy sem olyankor használjuk, amikor nincs öt másodperc ideje sem az embernek.
A kijelzés bal oldalát is jó lenne úgy elrendezni, hogy a tizedespontok egy oszlopban legyenek. Nem tudom, hogy van-e tizedespontvándorlás, de jobban olvasható, ha fix helyen van. Persze lehet, hogy kicsi hozzá a kijelző. De úgy látom, hogy a felső két sort meg lehet oldani. Ekkor azonos is lenne a kinézete a jobb oldallal. (A kimenő a beállítottal)
Üdv: Alex
(#) boomerang válasza Gabi hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
Lehet hogy nem spéci csengőtrafó, de annak volt használva ezt tudom. Jó nagy toroid, és igen, 27 V váltót ad le. (persze terheletlenül). Tudom, hogy nem mérvadó', de masszív darab szóval én bízok benne.

Na de, 27V egyenirányítva nem sok az LM338-nak ?

Köszi
(#) solti_imre válasza boomerang hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
40 Volt a max. bemeneti feszültsége, úgyhogy nem gond.
(#) Attila86 válasza alex0 hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
Szia!

Az üdvözlő üzeneteknek szerintem elég ennyi idő, de ha akarom akkor kb 2-3 másodperc alatt át tudom írni hogy tovább tartsanak.

A tizedespontokat azért nem tudom egymás alá tenni, mert lesz méréshatár-váltás és a tizedespontok a feszültségnél, az áramnál, a teljesítménynél és az ellenállásnál is mozogni fognak.
(#) emmzolee válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
Igazság szerint nekem nem annyira jön be az "Adjon az isten szebb jövőt" szöveg, mert szerinterm kicsit "pimpós" Olyan szerencsesütibe illő. Mivel minden cuccodban benne van, gondolom ez neked fontos. Én nem tartom feltétlen fontosnak.
A paelektronika.hu is reklám szagú. Viszont nagyon jó lenne úgy, hogy "Pa Elektronika"
(#) alex0 válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
Szia!
Az üdvözlőképernyőre Neked elég ennyi idő, mert tudod mit ír ki. De aki először látja, nem biztos, hogy el tudja olvasni. (Nem csak én találtam rövidnek az időt)
A tizedespont mozgása megszokható gyorsan. Gondolom, hogy egy sokoldalú "műszer" lesz belőle, mert ha egy adott tápba kerül, akkor a fix mérés is járható lenne - bizonyos kompromisszum árán. De Te nem vagy a megalkuvás embere.
További jó munkát és nagyon várom a fejleményeket. A hozzá való tápot is, amiről már láttunk előzetest.
Alex
(#) shield válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
Gondolom vannak mások is akik már szeretnék kiváltani a trafót. Normális trafó drága, tekercselés sem megy pillanatok alatt. Na és a súly sem elhanyagolható. Az a kérdésem hogy a Skori féle rezonáns tápot is lehet hozzá használni vagy problémát okozna?
(#) jocokacska válasza jocokacska hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
Sziasztok!
Folytattam a labortáp vizsgálgatását. Az 1k/5W-os ellenállás, pár perc után irtóra felmelegszik. Más változást nem tapasztaltam. Kérdésem az lenne, hogy a bemenetekre hogy kell rákötni a szimmetrikus táplálást, hátha itt a hiba. És ezzel a két pótméterrel tulajdonképpen mit szabályozok? Mert eddig úgy gondoltam, hogy az egyikkel a feszültséget, a másikkal az áramerősséget. De jól látom, hogy ez mindkettő a feszültség szabályozására szolgál?
A válaszokat előre is köszönöm.
Üdv.: Jocó!
(#) Attila86 válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
Igen, nekem fontos.
A weboldalam címének kiíratása persze hogy reklám, de ennyit hagy engedjek meg magamnak. Amúgy nyáron dolgoztam a Samsungban és nem kis megrökönyödésemre egy igen profi és méregdrága gyári jelgenerátor írogatott ki hasonlókat. Minden hülyeséget, még a tervező vagy nem tudom ki becenevét is kiírta...
(#) Attila86 válasza alex0 hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
De a tizedik-huszadik bekapcsolás után idegesítővé válhatnak a szövegek. Sok érdekes úgy sincs bennük, ha meg valakit mégis érdekel akkor felveszi a telefonjával videóra és kikockázza.
Egyébként a reklámon kívül értelmes oka is van ezeknek, mégpedig hogy a feliratok ideje alatt a vezérlőmodul vár, hogy stabilan beálljanak a táp-és egyéb feszültségek.

A méréshatár-váltást azért tettem mégis bele, mert sikerült megoldanom reed-relé használata nélkül, csekély plusz anyagköltséggel.

A táp elsősorban AC-ról tud működni, de persze a DC-től sem esik kétségbe, legfeljebb felesleges a bemeneti graetz. Szóval lehet elé rezonáns tápot is kötni. Hogy a zajt hogyan fogja tudni kezelni azt nem tudom, mert ezzel ennél a tápnál igazából nem is szeretnék foglalkozni.
(#) Attila86 hozzászólása Jan 23, 2011 / 1
 
PIC-es vezérlőmodul V0.12
Bővebben: Youtube
Bővebben: Cikk
(#) edison14 válasza jocokacska hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
Az egyikkel az áramkorlátot szabályzod a másikkal pedig a feszültséget. Az nem jó ha az ellenállás melegszik. A trafódnak ha 3 kivezetése van:
- a két szélső kivezetés között mérsz feszt
-az egyik szélső és a középső kivezetés között mérsz feszt
- a másik szélső kivezetés és a középső kivezetés között mérsz feszt
- a kész szélső vezeték között mért fesz pontosan duplája azoknak a feszültségeknek melyeket a két szélső vezeték és a középső vezetéken mértél akkor jó
Ha a trafód ilyen 3 kivezetéses akkor a két szélső kivezetése megy a graetz bemeneteire a középső pedig a gnd-re.

Ha két kivezetéses a trafód akkor sajna ehhez a táphoz nem alkalmazhatod. A nyákot jól készítetted el? A számok és a betűk nincsenek tükrözve rajta? Jól kötötted be a trafót? Biztos hogy minden alkatrész jól van beültetve?
(#) jocokacska válasza edison14 hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
Két egyforma trafót használok. 2x13volt amit így leadnak. Az egyik kivezetést ugyebár összekötöttem. A két szélső szál a graetz híd bemenetére van kötve, de a középső szál nem a GND-re hanem a kapcsolási rajz TP2-es csatlakozójára, azaz a D1 diódára. Lehet, hogy itt csúszott el a dolog?
A nyák valószínűleg nincs tükrözve mert a hátoldalán olvasható Frankye neve, és minden egyéb. Ami azért számomra furcsa, hogy a nyákon a kimenethez az van írva, hogy +0-12V.(Elvileg 24V a max kimenet.) De ez biztosan csak egy apró tévedés. Az alkatrészek közt továbbra se találtam hibásat és nem oda valót.
Válaszodat köszönöm.
Üdv.: Jocó!
(#) Attila86 hozzászólása Jan 23, 2011 1 /
 
Kitaláltam egy másfajta vonal-kijelzési módot:
Bővebben: Youtube
Hogy kinek melyik tetszik arra itt, az oldal jobb oldalán lehet szavazni!
Bővebben: Link
Azt hagyom benne a programban amelyikre többen szavaznak.
(#) edison14 válasza jocokacska hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
Bocs én tévedtem. Jó az a TP2-esen. A trafót ezek szerint jól kötötted be. Cseréltél tranyókat? Át kellene mérned, hogy a tranzisztorok jók e a negatív feszültséget előállító vonalban. Nézd meg a tranzisztorok beültetését a kapcsolási rajz és az adatlap segítségével mert lehet hogy annak a típusnak amit vettél más a lábkiosztása mint amit Frankye beletervezett.
(#) jocokacska hozzászólása Jan 23, 2011 /
 
Csináltam közben két képet hátha segít. Ami látszik rajtuk, hogy a forrasztási oldal nagyon viseletes a sok ki-be szerelés miatt.
Következő: »»   319 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem