Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője
 
Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   137 / 315
(#) Norberto válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Ha a rendelkezésre álló akumulátorokat ideálisnak vesszük, azaz nincs elhasználódásuk, akkor is a 4 db-ból kivehető elméleti teljesítmény 23,68 W.

Ezzel szemben az igények egyenként - mivel ÉS szót írtál közéjük - , 36 W és 30 W. Azaz, egyik telj. igényt sem bírja kiszolgálni egyenként a 4 db akku, a két igényt egyszerre pedig még annyira se, akármilyen bekötésről is van szó. Sajna ez van.
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2016
(#) rockersrac válasza Norberto hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
18650 laptop akku mennyire lehet erre megfelelő? Nem occó kínai, hanem rendes samsung(vagy valami hasonló) akkucelláról van szó.
(#) Norberto válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Ha 4 db-ot összekötsz sorban, akkor kijön 15 és még pár tized V. Áramban tudhatják a 2 A-t, így sorbakötve. Viszont több órán át nem fog működni szerintem egyhuzamban.
(#) rockersrac válasza Norberto hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Nekem max egy óra(de ez már nagyon max) kell, mivel ha minden rendben van kötve, a frissítés letöltésével együtt is max 10 perc alatt összeáll a hgw, és utána már le lehet zárni a munkát, miután már a júzernek csak meg kell várni hogy összeálljon a rendszerrel, és már mehet is a net(mivel hiába van rákötve a hálózatra a hgw, meg hiába áll össze, míg nem zárom le a munkát, addig nem tud érdemben mit csinálni az ügyfél) És egyszerre úgyis csak egy eszköz fog róla működni.
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2016
(#) Kovidivi válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Ezt nem a munkaadódnak kellene biztosítania véletlenül?
(#) nedudgi válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Üzembiztosan 1 óra körüli időre számíthatsz. Minél nagyobb a kisütő áram, annál jobban csökken a kapacitás.
Nem értek ezekhez a kütyükhöz, de nincs valami távoli menedzselési lehetőség?
(#) weend válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Hehe, hány éves vagy királyfi
(#) urh hozzászólása Dec 25, 2016 /
 
Hogyan szoktak , ha egyáltalán szoktak ilyet, hogy egy adott Akkumulátort regenerálnak? Lehet nem a legmegfelelőbb szó, de kicsit rendbetenni. Meddig kellene lemeríteni és meddig tölteni? Gondolom lassú töltéssel nem?

Li-Po
3,7V
25C
550mAh
(#) Massawa válasza urh hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Regenerálni tudtommal csak autoakkukat (savas) lehet (oldani a szulfátot).
(#) nedudgi válasza urh hozzászólására (») Dec 25, 2016 / 1
 
Tudtommal sem szokták regenerálni. Ha elért egy bizonyos ciklusszámot, legfeljebb egy kevésbé megterhelő alkalmazást lehet keresni neki. lényeg, hogy a teljes ciklusokat kerülni kell.
(#) urh válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Rendben! Köszönöm!
(#) rockersrac válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Ebben az országban sok mindent kellene(pl sok dolgot a munkaadónak biztosítani) de jobban járok a sajáttal, mert bár van ilyen gyáriban, de az csak 12V dc-t tud, 1-1,5A körül, és a 4g gyorsítós gtw(Huawei HA35-11 ) is 12V 2,5A-t kér. A settopboxok némelyike meg 12V 2A vagy 15V 2,5A.
(#) rockersrac válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Távolról van menedzselve, szoftveresen, de a menedzselés csak szoftveres, a tápellátást mindenképp a helyszínen kell megoldani.
(#) nedudgi válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Nem értem. Eddigi ismereteim alapján, egy üzembehelyezéskor a tápellátást a felhasználónak kell biztosítania. Ha nincs tápellátás, akkor hogy üzemelteti?
(#) rockersrac válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
az üzembehelyezés a mi dolgunk, a helyszínen, az üzemeltetést meg a felhasználó megoldja. Kb ez a lényeg. Meg nem mindenhol van még delej(pl mert felújítás alatt van a hely), plusz pl a lépcsőházban ha tesztelni kell az eszközt-mert múltkor is jártunk úgy, hogy bár minden jól volt bekötve, mégsem akart összeállni a rendszer a lakásban-ahol volt delej- ellenben lent a lépcsőházban meg simán összeállt. A lépcsőházban a tápfejnél összeállt az 50mega, a lakásban meg a 30 is alig akart. Ilyen esetekre kell a külső tápegység.
(#) Kovidivi válasza weend hozzászólására (») Dec 25, 2016 1 /
 
Ha nekem nem adnának a munkámhoz szükséges felszerelést, keresnék másik céget. A másik, hogy miért mi oldjunk meg egy olyan problémát, ami egy cég feladata lenne, amivel egy cég profitot termel? Miért végezzük el a cégnek a feladatát, és főleg miért ingyen?
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2016
(#) weend válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Hogy miért, mert banánisztánban élünk, és a legtöbb cég spórol, ott ahol tud. Nagyon sok cégnél nem forgatnak vissza elég pénzt szerszámokra, felszerelésre, a munkavédelmi eszközökről meg ne is beszéljünk. Itt nálunk mindent ellopnak, beleértve azt a pénz is, ami jobbá és könnyebbé tenné a munkát. Az uniós fejlesztések is csak haszonszerzésre jók, mármint a tulajdonosnak.
Jelen esetben én úgy látom, hogy próbálunk segíteni egy fórumtársunknak, ingyen, emberségből. On.
(#) rockersrac válasza weend hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Én pedig köszönöm!
(#) RoliNyh válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 26, 2016 /
 
A következőképp közelíteném meg a dolgot. Neked a legnagyobb feszültség amire szükséged van 15V.
Ezt úgy venném figyelembe, hogy akkor is biztosítsa, ha az akkupakk már majdnem lemerült.
Mivel tudnivaló, egy ilyen cellát általában 2.8-3.0V -ig szabad kisütni (egyéni döntés adatlap híjján), te esetedben vegyünk pl 3V -ot. Tehát megnézem a minimális 15V -ot hány "lemerült" 3.0V -os cella tudja biztosítani:

15V / 3V = 5 db

Első körben 5db cellában gondolkodnék minimálisan.
Így biztosítható a leghosszabb üzemidő és kihasználtság.

Második szempont a pontos feszültségszint beállítása amit legegyszerűbben DC-DC konverterrel készíthetsz el, pl ilyennel: 75W step down...

Következő amit figyelembe kell venned, hogy elég egyszerre az egyik feszültség, vagy néha kell mind a kettő?
Ha elég egy, akkor elég egy konverter is. Ha néha szükséges mind a két feszültség, akkor két ilyen konverter kell amit beállítasz a szükséges feszültségekre.
Ha egy feszültséggel dolgozol csak, akkor a konverter potmétert vagy kicseréled egy normális forgópotira amit a szükséges feladathoz állítassz be, vagy beteszel helyette egy egyáramkörös kétállású kapcsolót a szükséges két feszültségosztóval ami a kívánt feszültségeket állítja be.

Mivel soros cellákat használsz, én még javasolnék mindenképpen legalább egy cellaőrt valami ilyesmit:
Li-Ion voltage monitor...

Ezzel az eszközzel minden esetben figyelni tudod a cellafeszültségeket külön-külön, ami az adott elrendezésben elengedhetetlen.

Vagy ha nagyobb konfortot szeretnél, akár akkuőr áramkör is szóba jöhet pl: 5S Li-Ion BMS...

Ha ezekkel kész vagy, és tudod az akkuid kapacitását és a szükséges terhelést, máris kiszámolhatod a körülbelüli üzemidődet. Aztán ajánlott éles helyzetben kipróbálni, az gyakorlatiasabb eredményt ad.
Ha kevés az üzemidő, akkor annyi a feladatod, hogy még öt (10-15-20 stb) cellát párhuzamosíts az eredeti elrendezéssel...

A töltő áramkör nyilván már egy másik projekt.

Viszont amire mindenképp felhívnám a figyelmet, mintha fél szemmel olvastam volna már olyat, hogy ezek és a hozzá hasonló DC konverterek ha meghibásodnak, állitólag a teljes tápfesz is megjelenhet a kimenetükön. Én ezt sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudom, ezzel kapcsolatban kérd ki hozzáértők (vagy esetleg az eladó) véleményét. Ha ez valóban fennáll, akkor esetedben mindenképp szükséges védekezni ellene külön áramkörrel, vagy olyan konvertert használni, amiben ez megoldott, esetleg nem áll fenn ilyen hibajelenség.

Még egy apró de nem elhanyagolható javaslat, ha teheted, az akkukat hagyd szabadon, így akár kézzel is követhető a pakk melegedése, és túlforrósodása elkerülhető körültekintő munkával.

A konverter és minden többi áramkör amit linkeltem, csak szemléltetésképp történt, az eszközöket neked kell kiválasztanod saját felelőségedre. Valamint itt jegyezném meg, az esetleges meghibásodásokért én nem vállalok felelőséget, ennek tudatában kezdj hozzá a projekthez, amihez sok sikert kívánok.


Keresőkifejezések:

5A step down, 5A buck...
Li-Ion voltage monitor, Li-Ion low voltage...
5cell BMS, 5S BMS...
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2016
(#) rockersrac válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 26, 2016 /
 
Először is: köszi az érdemi segítséget! Másodszor: 3,7V alá nem szeretnék menni, tudtommal az a kimerült li cella feszültsége. Ami az üzemidőt illeti, amit írtam az totálisan maximum, egy gtw nagyon problémás esetben is frissítéssel konfigolással együtt fél órát menne egyhuzamban. Így hogy adtál támpontokat, így már tudok keresgélni érdemben ebayen!
(#) RoliNyh válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 26, 2016 /
 
A 3.7V -ot rosszul tudod, egy kb 80% -ra merült cella is már csak 3.7V -os.
A 3.7V a névleges feszültsége, te azzal kevered.
Ha érdekel terhelési grafikon, csatolok neked párat, akár még 1600 mAh kapacitásút is keresek neked...

Nyugodtan menj csak le 3.0V -ig. Addig birnia kell akár a használt újrahasznosított celláknak is.
Elhiheted, ellenőriztem már pár százat...

Csak 3.7V -ig meríteni egy Li cellát több mint pazarlás...
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2016
(#) rockersrac válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 26, 2016 /
 
Értem, köszi!
(#) nedudgi válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 26, 2016 /
 
Sajnos ez az eset a "gombhoz a kabátot"-ra hajaz.
Szerintem előszö meg kellene határozni, milyen tápfeszültségtartományban működnek az adott szerkezetek. A 12V/2A nekem azt sugallja, hogy a tápegységtől elvárt maximális értékeket írod, a valós üzem közben kisebb áramokról van szó, a feszültség is inkább egy középértéknek tűnik. A legtöbb DC-DC átalakító hatásfoka akkor legrosszabb, ha kis feszültségkülönbséget kell legyűrni. Érdemes figyelembe venni, hogy (ha nem tévedek) nem új cellákról van szó, hanem valamennyire(?) elhasználtak az alanyok. Ilyenkor jöhet a mérlegelés, mi lesz akkor, ha végelgyengülésben kimúlnak? Mennyibe kerül pótlásuk életerős, új cellákkal (hiszen beruháztál már különböző segédáramkörökbe)? Én megfontolnám már eleve olyan cellák felhasználását, amik jobban illenek a feladathoz, mint például a LiFePo4.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2016
(#) rockersrac válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 26, 2016 /
 
A Li-ion és a Lifepo4 miben más? Mármint kezelésileg? (töltés-kisütés? )
(#) nedudgi válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 26, 2016 /
 
Más a feszültségtartományuk: LiIon 4,2-3,0V között, a LiFePO4 3,6-2,5V között van. A LiIon olcsó, de 300-1000 ciklusra lehet számítani, a LiFePo4 2000 fölött. Sokszoros terhelőáramot képes leadni.
(#) rockersrac válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 26, 2016 /
 
Ez a fajta cella megfelelő lenne nekem, sorba kötve 4, vagy 5 cellát?
(#) nedudgi válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 26, 2016 /
 
Igen, de 26650 méret "kiadósabb".
Akkuk esetén a beszerzési forrás is sokat számít. Most tesztelgetek egy hasonló matricájú, de 200mAh 10440 (AAA) cellát, kis terhelésen rendre 300mAh jön ki belőle. Amire használnád, az sokkal keményebb felhasználás, a ráírt (20órás kisütés) kapacitásértéket nem szabad elvárni, még garantált forrás esetén sem.
(#) RoliNyh válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 26, 2016 /
 
Mennyire "kis" az a kis terhelés? Gondolom nem 1C...
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2016
(#) nedudgi válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 26, 2016 /
 
Nem. C/200.
(#) weend válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 26, 2016 /
 
Én a 26650-es Li-Ion cellákkal is megvoltam elégedve.
Bővebben: 26650 Li-Ion
Következő: »»   137 / 315
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem