Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   15 / 276
(#) erbe válasza Zsooti79 hozzászólására (») Okt 26, 2009 /
 
Az IC NAND kapuiból multivibrátort kötöztek össze, ami a potméterrel változtatható kitöltési tényezőjű jelet állít elő.
Az IC tápfeszültségét meg a Z1 Zener stabilizálja. A trafó táplálja a heg. áram mágneskapcsolóját vezérlő relét. Gyanítom, azzal együtt megy a gázszelep, vagyis ez egy "enyhébb kategóriájú" CO2 hegesztő lehet.
(#) mpisti válasza Zsooti79 hozzászólására (») Okt 26, 2009 /
 
Valamiért a 12óra 20-kor írt hozzászólásodat nem láttam,amikor a választ írtam. Lehet,hogy amiatt,mert kettőre kellett jönni dolgozni,és rohantam. Amint az általad készített rajzon is látszik, az IC-t is ez a trafó látja el,-mint ahogy ezt Erbe is írta. A kapcsolási rajzon szerepló J1 csatlakozó 2-3 lába ugye a dugóban át van kötve, -vagy itt van a túlmelegedés védelem? Mert ha nem,akkor ez az áramkör nem működik.
(#) Zsooti79 válasza erbe hozzászólására (») Okt 26, 2009 /
 
Értem.
Tehát az IC mindig fix tápot kap, függetlenül a fokozatkapcsoló állásától, köszönhetően a zener diódának. A trafó meg a relének kell.
Ez a multivibrátor dolog nekem továbbra se tiszta bár biztos úgy van ahogy írod.
(#) Zsooti79 válasza mpisti hozzászólására (») Okt 26, 2009 1 /
 
A UNIVERSAL2P_MIG.pdf -ben lévő rajzot ha megnézed ott jelölve van a J1 csatlakozó kivezetései, hova mennek. 2-es a motor + tápja. Így tehát nem hiszem, hogy össze lenne kötve 2-3.
(#) mpisti válasza Zsooti79 hozzászólására (») Okt 26, 2009 /
 
Elnézést kérek, hülyeséget írtam!
Amire észrevettem, már írtad is a választ.
A 3-4 között van a startgomb, így az elektronika akkor kap feszültséget,amikor a startgombot megnyomod.
(#) Zsooti79 válasza mpisti hozzászólására (») Okt 26, 2009 /
 
Nem inkább az 1-3 között?
(#) mpisti válasza Zsooti79 hozzászólására (») Okt 26, 2009 /
 
Megijesztettél,már azt hittem hogy memóriamodul cserére szorultam. Gyorsan megnéztem a rajzot, és hál'Istennek most nem hibáztam el. Az S2-vel jelzett kapcsoló(nyomógomb) tényleg a 3-4 számú kivezetéseken van. Ez pedig a startgomb.
(#) Zsooti79 válasza mpisti hozzászólására (») Okt 26, 2009 /
 
Ááá értem mire gondolsz...
Amikor a nagy trafó le van választva (nem kap N-át), akkor a vezérlő panelon lévő trafó állít elő feszt, amit a 4-es kivezetésen kiküld és a pisztoly nyomógomb rövidre zárásával az 3-as kivezetésen beküld.
Ekkor az IC beindul meghajtja a huzal adagoló motort és közben a hegesztő trafó is beindul (megkapja a N-át a relén keresztül).
(#) mpisti válasza Zsooti79 hozzászólására (») Okt 26, 2009 /
 
Pontosan, ahogy írtad!
(#) Zsooti79 válasza erbe hozzászólására (») Okt 26, 2009 /
 
Nem értem miért nem oldották meg egy 555-ös IC-ből készített astabil multivibrátor vezérléssel. Egyszerűbb, áttekinthetőbb lenne. Lehet, hogy a kínaiak nem ismerik az 555-ös IC-t?
Szerintem ez az egész vezérlő áramkör túl van bonyolítva.
(#) mpisti válasza Zsooti79 hozzászólására (») Okt 26, 2009 /
 
Akkor te még nem láttál tolómotor vezérlőt,ha ezt bonyolultnak látod. Ez inkább egy nagyon takarékos megoldás az összes hátrányával együtt. Nincs benne visszaégés szabályozás, gáz előfolyás szabályozás, motor fékezés,fékáram beállítással,stb...Lehetne sorolni.
De a legnagyobb hátránya,hogy a hegesztőáramról kapja a tolómotor a tápot.
(#) Zsooti79 válasza mpisti hozzászólására (») Okt 26, 2009 /
 
Félreértettél. Én nem azt mondtam, hogy ez az áramkör bonyolult hanem azt, hogy jelen áramkör az ellátott funkcióját tekintve van túlbonyolítva.
Hidd el én is láttam már durva vezérlő elektronikákat, ahol minden biztosítva van. Mindenesetre köszi a magyarázataidat, így már átláthatóvá vált számomra... Eddigi elektronikai pályafutásom során hegesztőgép vezérlésekkel még nem igazán foglalkoztam.
(#) mpisti válasza Zsooti79 hozzászólására (») Okt 26, 2009 /
 
Eddig.
(#) petyes válasza mpisti hozzászólására (») Okt 26, 2009 /
 
Köszönöm a rajzot, sokat segített.
(#) mpisti válasza petyes hozzászólására (») Okt 26, 2009 /
 
Szívesen! Örülök,hogy tudtam segíteni.
(#) peetech hozzászólása Okt 30, 2009 /
 
Hahó mindenkinek
Most akarok egy awi masinát venni,de a márka számomra ismeretlen "JASIC"
ismeri valaki?
(#) mpisti válasza peetech hozzászólására (») Okt 30, 2009 /
 
Annyit tudok róla, hogy hazai gyártású, Solymáron készül.
De ha a gugliban rá keresel, szerintem több információhoz jutsz. Egy telefont szerintem megér neked a gyártó felé. Az áraik nem magasak, ha valami gondod van, hazai gyártóval talán könnyebb lesz megoldani.
(#) Bálint Lajos hozzászólása Okt 30, 2009 /
 
sZIASZTOK.hEGESZTÖGÉPET VENNÉK,SEGITENÉTEK MILYEN TIPUSÚT ÉRDEMES MEGVENNI OTTHONI BARKÁCSOLÁSRA KELLENE.kÖSZ
(#) ace válasza mpisti hozzászólására (») Okt 31, 2009 /
 
Ezt ki mondta neked, hogy magyar??? A JASIC kínai, de nem rosszabb, mint bármely más gép, és van magyarországi szervíze.
(#) (Felhasználó 5823) válasza ace hozzászólására (») Okt 31, 2009 /
 
Kicsit kulturáltabban is lehet közölni azt, hogy te másképp gondolod! Egy olyan ember aki elbujik a nickje mögé és úgy alkot véleményt, nekem kissé vicces! Mi vállaljuk az, hogy kik vagyunk, és hibázunk is néha-néha, dehát emberek vagyunk! Ennek a topiknak mpisti a lelke és motorja, légyszi ennek megfelelő hozzászólásokat a jővőben! Nem az a probléma, hogy másképp gondolod, hanem az ahogy ezt teszed![OFF]
(#) mpisti válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Okt 31, 2009 /
 
Szia János!
Nagyon köszönöm hogy kiállsz mellettem, megtisztelsz a rólam alkotott véleményeddel. Nem sértette meg az önérzetemet ACE kolléga, az igazának biztos tudatában írta le amit írt, és ezt biztos erős felindulásból tette.
De most ACE kollégának igaza van, valóban nem néztem alaposan utána a márka eredetének. A Solymári honlapot ha alaposabban átnézem, rájöhettem volna hogy "csak" szerviz , és nem gyártó. Egyébként a márkáról kb. 1 hete hallottam először egy kedves hegesztő ismerősömtől, azt is tőle hallottam hogy magyar gyártmány,Solymáron készül. Hát ezen infó alapján írtam a válaszomat a feltett kérdésre. Jobb lett volna először utánajárni az információnak. Tanulság:
(#) (Felhasználó 5823) válasza mpisti hozzászólására (») Okt 31, 2009 /
 
Szia Pisti a hozzászólásomban emlitést tettem arról, hogy mi is hibázunk, ez ilyen! Csak a hangnem amivel ace kolléga élt a problémás! Ja és annyi ha állít valamit akkor legyen szíves alátámasztani (pl. link), és akkor mindenki elismeri az igazát. De ehhez nem kell "Ezt ki mondta neked" kirohanás!
(#) mpisti válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Okt 31, 2009 /
 
Szia János!
Részemről a téma lezárva, hát a hangnem, - az meg majd kialakul az idő folyamán.
Engem inkább az inkognitó lehetősége zavar egy szakmai fórumon. De ez lehet hogy csak nekem probléma.
Na de vissza a szakmához!
Nem tudom, van-e,- volt-e tapasztalatod ignitronos vezérlővel szerelt ponthegesztővel?
Én most egy ilyennel szívok már második napja, a probléma az,hogy az ignitronok nem gyújtanak be. Dolgoztál-e már ilyen vezérlési megoldással, nincs-e valami trükk a gyújtás ellenőrzésére, ismered-e az ignitron tesztelésének lehetőségét? A gép 1973-ban Wroclaw-ban készült. Akkor még Európa innenső felén nem szereltek tirisztorokat ilyen gépekbe. Valahogy nincs most kedvem egy komplett tirisztoros szabályzást készíteni hozzá , ráadásul sürgősen működésre kellene bírni.
(#) (Felhasználó 5823) válasza mpisti hozzászólására (») Okt 31, 2009 /
 
Bocsi, de az ignitron annyit tudok amit most a neten elolvastam! Nálunk nem volt olyan berendezés ami ilyen rendszert használt! Sajnos!
(#) mpisti válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Okt 31, 2009 /
 
Kár, pedig benned bíztam, "öreg rutinos róka vagy" a hozzászólásaid alapján ilyen és hasonló problémák megoldásában.
Nos, ha a problémát sikerül megoldani, akkor részletes leírást fogok készíteni a tapasztaltakról, aztán a fórumon közzéteszem. Ha nem jön össze, hát akkor is egy tapasztalattal gazdagabb leszek.
(#) ace válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Nov 1, 2009 /
 
Elnézést kérek mindenkitől aki úgy érzi,hogy megsértettem. Nem megsérteni akartam, csak arra lettem volna kíváncsi, hogy ki hirdeti magyarként ezt a gépet!

Ui.:Nem bújok el a nicknevem mögé, ha valami érdekel kérdezz!
(#) vakondmeister hozzászólása Nov 5, 2009 /
 
Sziasztok. 3f co2 hegesztő készitek itthon. Mindent beszereztem már, csak a trafót kell megtekernem. Érdekelne hogy szerintetek mekkora kimeneti feszültségre csináljam?
(#) mpisti válasza vakondmeister hozzászólására (») Nov 5, 2009 /
 
A választ megtalálod a "hegesztőtrafó egyenirányítása"fórumon. Ha lesz további kérdésed, azt itt tedd fel.
(#) mpisti válasza vakondmeister hozzászólására (») Nov 6, 2009 /
 
Még annyit talán: A kimenet ívfeszültségének értéke az alábbi elméleti számítás szerint kell hogy változzon lapos karakterisztikájú gépeknél(pl. Co2 hegesztés):Uív=15+0,04xIiv /V/
Azaz, az íváram szorozva 4 századdal,plusz 15V
(A képletben az Amper paraméter mint prefixum elhagyandó. )
Pl. 100A hegesztőáramhoz 19V elméleti feszültség tartozik, 200A hegesztőáramhoz 23V. Ezek az értékek nyilván nem üresjárási feszültségértékként értendők.
(#) berlkodo hozzászólása Nov 18, 2009 /
 
Üdv mindenkinek!
Azt szeretném kérdezni, hogy felhasználhatom-e az oxigén reduktort a co2 palackhoz? CO hegesztéshez kellene. Arra gondoltam, hogy az oxigén reduktor kimenő csonkját összekötném a co géphez tartozó mérőóra nélküli reduktorral, vagy ez így hülyeség?
A co géphez tartozó reduktor ilyen kis egyszerhasználatos palackokra való cucc, ezért agyaltam ki, hogy veszek egy 60kg-os palackot, amire az oxigénpalack reduktorát tenném (mert az van raktáron)
Következő: »»   15 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem