Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mikrokontrolleres mérőműszerek
Lapozás: OK   3 / 5
(#) Attila86 válasza ktamas66 hozzászólására (») Szept 23, 2013 /
 
TrueRMS konverter? Akkor az lesz az egyik IC. De minek kell az? Ha ott a mikrovezérlő akkor a szoftverben viszonylag egyszerű a valódi effektív-érték mérés! Csak négyzetre emeled a mintákat, összegzel egy csomót, aztán átlagolod majd négyzetgyököt vonsz belőle. Ennyi, nincs benne sok ördöngösség. Én épp pár hete programoztam le egy ilyet, teljesen jól működik. Vagy te AC-t, vagy AC-t is szeretnél mérni? Az egy kicsit megbonyolítja a dolgot de nem vészes az sem.

Ha ilyen nagy felbontású, nagy pontosságú műszert szeretnél összehozni akkor engem nyugodtan keress meg a kalibrálásnál hogy ha nincs mihez kalibrálnod. Ugyanis van egy 5,5 digites asztali multiméterem ami elég pontos, 5-6 különböző értékű nagyon pontos (0,02%) referenciaforrásom és egy maréknyi (pár százezer Forint összértékű!) 0,01% tűrésű ellenállásom 6-8 különböző értékben.
(#) dB_Thunder válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 23, 2013 /
 
Nincs tapasztalatom a PICekkel, de az AVReknél pár dolgok be kell még állítani az ADC-re használt porton, nehogy valami még rajta maradjon a mérés alatt, ami bezavarhat. Teljesen véletlenül nem marathatott el valamilyen beállítás?
Nálam nem volt ilyen gond, persze AVR-t használok. Bemeneti impedanciáját megaohmos tartományba saccolom.
Egy RC tagon mérek feszültséget, ahol a R tag kapcsolva is van. Fontos hogy nem süsse ki a kondit..
(#) _vl_ válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 23, 2013 /
 
Idézet:
„Egy Microchip MCP3421 minden igényemet kielégíti. A belső referencia, állítható (1, 2, 4, 8) erősítésű PGA elég rugalmas felhasználást biztosít. Hátránya az I2C busz, és a beégetett eszközcím emiatt több eszköz felhasználásánál problémás beszerzés.”

Hátránya még a relatíve magas ára is. Már ahhoz képest, hogy egycsatornás csak, tehát bármi értelmeshez vagy kapcsolgatni kell a bemenetet, vagy kettő kell belőle.
Én egy ilyennel szeretnék játszani, majd amikor időm engedi: Bővebben: Link
A két diff. bemenet nekem jobban hangzik, az ára pedig ideális
(#) ktamas66 válasza _vl_ hozzászólására (») Szept 23, 2013 /
 
Ezért vettem én MCP3422-t is.
(#) _vl_ válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 23, 2013 /
 
Passz. Valami TL431-klónt. A rendszer kalibrálását amúgy se lehet megúszni (az MCP3421-nél se), ha ~0.5% abszolút pontosság nem elég, vagy ha bárhol ellenállásosztóval vagy söntellenállással mérünk.
(#) ktamas66 válasza _vl_ hozzászólására (») Szept 24, 2013 /
 
Ha kalibrálni kell, már kell egy még jobb műszer. Nézegettem én is (a kosaramban is volt egy darabig), de nem értettem tisztán a kalibráció működését. Nekem van LM4040A41 (4.096-V Precision Micropower Shunt Voltage Reference, 0.1% accuracy ) és LM4120 (2.5V, 0.2%) is.
(#) Attila86 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 24, 2013 /
 
Ez a PIC-eknél is így van, de nem volt bekapcsolva semmi más.
(#) CHZ válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 25, 2013 /
 
Köszönöm a segítséget, kipróbálom és beszámolok a tapasztalatokról.
(#) _vl_ válasza ktamas66 hozzászólására (») Szept 25, 2013 / 1
 
Idézet:
„de nem értettem tisztán a kalibráció működését.”

A probléma lényege, hogy nem mindegy, hogy egy darab rettentő pontos cuccot veszel aranyáron (amivel aztán kalibrálod a kevésbé pontos cuccokat), vagy sok-sok rettentő pontos cuccot kell venned.
A másik dolog, hogy a pontosságnak két része van: van egy abszolút pontosság (megveszed, és mérés nélkül tudhatod, hogy mennyit tud), meg van egy relatív pontosság (egyszer megméred, hogy az a példány mennyi, és ehhez képest mennyivel mászhat el különböző okokból kifolyólag). Ez azért izgalmas, mert a jó abszolút pontosság gyártósoron nehezen biztosítható (jellemzően valami egyedi beavatkozással módosítják a kész terméket, egyesével), míg a jó relatív pontosság már inkább konstrukció kérdése. Azaz könnyebb, olcsóbb jó relatív pontosságú cuccot gyártani, és nehezebb jó abszolút pontosságút.
Ezért az LM4040A1 jobb helyeken is minimum egy 500-as, cserébe hiába tud 0.1%-os abszolút pontosságot, a hőfokfüggése kb. ugyanannyi, mint a 25 Ft-os FAN431L-nek (ami csak 0.5% abszolút pontosságot tud - de ha egyszer megmérem, hogy mennyi az a példány, akkor már tudom, hogy mihez kell viszonyítani).
(#) ktamas66 válasza _vl_ hozzászólására (») Szept 25, 2013 /
 
Bocsi ha félreérthető voltam, én a NAU7802 kalibrációjára gondoltam. Van benne mindenféle kalibrációs regiszter, még hőmérő is, hogy pontosítsd a mérést.
Az összes normális árú referenciának van gyengéje, ezért tűnik jó választásnak az MCP3421, hiszen annak messze a legjobb a referenciája az említettek közül, nem kell kalibrálni, ellenben lassú .
(#) _vl_ válasza ktamas66 hozzászólására (») Szept 25, 2013 /
 
Az a dokumentáció szerintem is kívánnivalókat hagy maga után. Még én sem tettem bele annyi gondolkodást, hogy megértsem a kalibrálását.
Az MCP3421 nem rossz, a referenciája se rossz, de annyira azért mégse elég jó, mint amennyit mint A/D tud az IC. Azaz ha ki akarod használni a tudását, akkor mégiscsak kéne kalibrálnod a cuccot.
(#) ktamas66 válasza _vl_ hozzászólására (») Szept 30, 2013 /
 
Megvettem a NAU-kat. Terveztem egy teszt panelt, erre az ic-t és a referenciát lehet ráforrasztani. LM4040 és MCP1541 is használható. Ha részt szeretnél venni a tesztelésben csinálok kettőt, hogy próbapanelen kipróbálhassuk .
(#) _vl_ válasza ktamas66 hozzászólására (») Szept 30, 2013 /
 
Köszönöm a felajánlást, novemberig tuti nem lesz energiám rá...
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2013
(#) Attila86 válasza ktamas66 hozzászólására (») Szept 30, 2013 /
 
Megkérdezhetem miért ilyen fontos a pontos referencia? Azért érdekel mert én is hasonlóképp gondolkodtam először még az első kapcsolóüzemű labortápomnál, ahol a panelmérőnek precíz és drága referenciaforrása (REF198) volt. Aztán megjelentettem a cikket és sorra kaptam a visszajelzéseket hogy hogyan lehetne ezt kicserélni valami olcsóbbra. Személy szerint én úgy tapasztaltam hogy a hobbistákat nem érdekli a nagy pontosság. A panelmérőmben már ezért van csak sima TL431. De szívem szerint én is ilyen precíz dolgokat használnék!
(#) ktamas66 válasza _vl_ hozzászólására (») Szept 30, 2013 /
 
Tudod én legalább egy éve gondolkodok rajta , komolyabban pár hónapja. A tervezett műszer bizonyos részei már működnek, mások még tervben vannak, és még abban sem vagyok biztos mik kerülnek végleg bele.
Elvileg 3 része lenne:
1: függvénygenerátor (XR2206, ebből már kétfélét építettem), talán egy TTL is (LTC1799, tesztelve),
2: frekvenciamérő ( a megfelelő topikban Nemka fórumtársunk leírása alapján TCXO-val, ezt is kipróbáltam már),
3: feszültség és árammérő ( itt tartok most). Ezt két részre bontanám, egy nagy pontosságú egyenfeszültség (és mivel találtam itthon egy truRMS konvertert AC, ennek a rajzát raktam be), és egy áram és feszültségmérőt, ami inkább a nagy áram (10-15A) irányába megy el ( ez lenne MCP3422 vagy INA226). Ezek I2C porton mennének, valamelyik esetleg optikai leválasztással.
Szóval az elvi vitáktól kezdve a megvalósítási ötletekig nyitott vagyok mindenre (vagy legalábbis majdnem ).

Egy printerelosztó dobozába próbálom bezsúfolni valahogy így:
(#) Attila86 válasza ktamas66 hozzászólására (») Szept 30, 2013 /
 
Én is törtem a fejem egy hasonló többfunkciós műszeren, a véleményem erről a következő. Legalábbis én ere jutottam:
A jelgenerátor, a frekvenciamérő, a feszültségmérő és az árammérő külön-külön is relatíve bonyolult dolgok, ha ezeket még egy projektbe bele is gyúrom akkor soha nem készülne ez az egész. Inkább külön-külön műszerek legyenek és akkor lehet szépen sorban haladni. A másik dolog pedig hogy rájöttem: feszültség-mérőre nincs szükségem. Egyrészt van két digimultim és egy asztali 5 és fél digites multiméterem. Ezek áramot is mérnek, ezért különösebben arra sincs szükségem. Szükségem arra van, amit ezek nem tudnak! Ez pedig a nagy áramok pontos mérése. Ugyanis a digimultikkal Amperokat, netán még többet csak másodpercekig lehet mérni. Ráadásul itt a pontosság már nem létező fogalom... Úgyhogy arra jutottam hogy csak egy árammérőre van szükségem (a jelgenerátoron kívül) amivel 10-20A-t lehet mérni folyamatosan és pontosan, elmászás nélkül. És persze jó lenne ha mérne AC-t is, és akkor már valódi effektív értéket.

Amit ki akarok hozni ebből hogy ha árammérőt építesz akkor azt nagy áramú legyen szerintem.
(#) ktamas66 válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 30, 2013 /
 
Mindenkinek igaza van! De labortáphoz szerintem sem kell olyan pontos referencia (nem kell pontosabb mint egy 3,5 digites multiméter, úgyis ahhoz állítják be ).
Énbennem a nagyobb pontosság akkor merült fel, amikor ICL7135-ös DVM-et épitettem (1db-ot). Az annyira pontos amennyire a referenciát beállítom, ahhoz kevés a digitmulti. Ezért kezdtem el nézegetni az AD-ket, amik pontosabbak egy digitmultinál, és nem kell őket kalibrálni (és viszonylag olcsók).
(#) ktamas66 válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 30, 2013 /
 
Igazad van, ezért én is modulárisra tervezem. Itt vannak az utolsó próbálkozások.
Frekimérő bemenetek, függvénygenerátor. Külön modul lesz az LCD-PIC páros és a feszmérő.

DSC00979.JPG
    
(#) CHZ válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 3, 2013 /
 
Szia!
Nagyon köszönöm a segítséged, az új program jól működik.
Az eredeti nyákterv mérete miatt, a kijelző bekötése nem igazán ideális, a hosszú vezetékek miatt. Hozzáfogtam egy másik nyákterv elkészítéséhez. Két kijelző méretű panelre bontottam a kapcsolást, így közvetlenül beköthető a kijelző, az analóg rész ehhez igazítva, esetleges módosítás esetén az analóg panel könnyen lecserélhető.
(#) ktamas66 válasza _vl_ hozzászólására (») Okt 3, 2013 /
 
Összedugdostam próbapanelon, a tapasztalatok egyenlőre kiábrándítóak.
Az INA226 tudja amit kell, kb. 2mV pontos.
A NAU LM4040-el vegyes képet mutat. PGA-val kb. 50mV-tal mér arrébb és ezen semmilyen kalibráció nem segít (sem PGA állítgatás). Lehet a dugdosós panel hoz be hibákat. PGA nélkül sokat javul a helyzet, a hiba lemegy 3-5mV köré. (100mV és 1V teszt feszültségen is).
Régebbi tesztből maradt ADS1110 mér a legpontosabban 1-2mV hiba.
A referencia egy MAX1447-tel épített 4,5 digites műszer (ebben semmilyen kalibráció nem szükséges).
Több feszültségforrást kipróbáltam Attila86 SMPSII tápja az egyik legstabilabb , a 100mV-ot stabilan 1mV-on belül tartja .
Hétvégén letesztelem valamelyik MCP-t is.
(#) Attila86 válasza ktamas66 hozzászólására (») Okt 3, 2013 /
 
Idézet:
„Több feszültségforrást kipróbáltam Attila86 SMPSII tápja az egyik legstabilabb , a 100mV-ot stabilan 1mV-on belül tartja .”

De jó ezt hallani! Tudnád mennyit szenvedtem vele hogy jó stabil legyen...
(#) ktamas66 válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 4, 2013 /
 
Annyira pontos a szabályozás, hogy látható amikor a panelmérő ofszethibát mér . Kb. 52s-onként pár mV-tal elállítja a kimenetet, különben a beállított 1 volton csak a mikrovoltok változnak.
(#) ktamas66 hozzászólása Okt 5, 2013 /
 
A NAU PGA-t nem tudom kalibrálni, vagy beállítani. Végül felvettem egy karakterisztikát, ami így néz ki (ez már az ofszetkompenzáció után van):

Van valakinek valami ötlete?

PGA nélkül a 10 méréses átlag már jól néz ki (az MCP3421, a 4,5 digites műszer és a NAU 0,1%-on belül van).

NAU.jpg
    
(#) ktamas66 válasza ktamas66 hozzászólására (») Okt 7, 2013 /
 
Maradtam az MCP3421, INA226 párosnál. Első verzióban ezt fogom megépíteni:
(#) CHZ hozzászólása Okt 10, 2013 /
 
Elkészült a panelmérő, emeletes kivitelben.
Nagyon stabil, szalagkábel elhagyása előnyére vált.
(#) CHZ válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 10, 2013 /
 
Köszi. Előző is használható volt, a hosszú szalagkábel és a nagyméretű panel nem tetszett, ezért alakítottam át.
(#) CHZ válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 10, 2013 /
 
Neked köszönhetően!
Szalagkábel elhagyása, teljesen stabillá tette. Így könnyebben beépíthető, a digit és analóg rész szétválasztása is előnyére vált.
(#) llaczo hozzászólása Jan 5, 2014 /
 
Sziasztok.
Kerestem ezt a topicot de nem találtam, ezért saját magam építettem egy feszmérőt.
ide raktam ki először. Ha valakit érdekel valami részlet, szívesen válaszolok.
(#) llaczo hozzászólása Jan 5, 2014 /
 
Pontosabban ide
(#) janimester válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 25, 2014 /
 
Szia, azt hiszem ez a te panelmérődnek a külső referencia feszültség bemenetének a kapcsolása. Az lenne a kérdésem hogy én is most egy feszültségmérőt csinálok amihez külső ref.-et használnék csak a konfig bitek beállítása van hátra. (18f4550) Itt lenne a kód, ha jó a gondolatmenetem mind két bitet 1-esbe kellene állítanom az adatlap szerint és a te kapcsolásod ráültetve a tl-el pontosan is mérne. Mert így ref. nélkül sajnos elmászik.

  1. bit 5 VCFG1: Voltage Reference Configuration bit (VREF- source)
  2. 1 = VREF- (AN2)
  3. 0 = VSS
  4. bit 4 VCFG0: Voltage Reference Configuration bit (VREF+ source)
  5. 1 = VREF+ (AN3)
  6. 0 = VDD

Névtelen.png
    
Következő: »»   3 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem