Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   93 / 195
(#) Gabó válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 29, 2018 /
 
Az a gond, hogy látszik a kommutátoron az égés nyoma. Nem a sima szénkefék által okozott nyom. Jellegzetesen akkor húz ívet, ha a forgórész tekercse hibás. Elvileg maga az állórész (ha nem sütötték meg) nehezen hibásodik.
(#) elektroncso válasza Gabó hozzászólására (») Márc 29, 2018 /
 
Látom én is, bár szerintem a kinyílt szeletek okozták a tűzgyűrűt. De lehet tévedek. Abból indulok ki, hogy a kinyílt szeleteken látszik a vájat amit a kefetartó acéleleme mart bele, vagyis a gépet használták miután kinyíltak a szeletek. Persze jó kérdés, hogy az acél kefetartó milyen gyorsan tud ilyen vájatot munkálni a kinyílt szeletekbe. Elég lehet-e ehhez az a pár fordulat, amit a kinyílás után a leállásig megtett a forgórész, vagy járatni kellett hozzá a gépet így kinyílt szeletekkel.
Ami még érdekes, hogy az egyik szénkefe felülete nem sima, hanem keresztirányú (a forgással egyirányú) hornyok vannak benne. Nem tudom, hogy ezt valami okozta, vagy gyárilag ilyen, de ez utóbbit nem hiszem.
(#) Gabó válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 29, 2018 /
 
Mivel ezek igen nagy sebességgel forognak, elég pár fordulat. Minden esetre ha beindítod így, max egy ráindítást mernék. Ha azok a szeletek kirepülnek, vagy csak félig kiugrik forgás közbe, ott szétcsap mindent. (Tapasztalat.)
(#) pucuka válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 29, 2018 /
 
Nagyon valószínű, hogy menetzárlatos. Azt ohmmérővel nem tudod kimérni. vagy induktivitás mérővel, vagy menetzárlat vizsgálóval. Ez utóbbi egy gerjesztő tekercs, aminek a táplálásával sorban van egy izzó. Ha beleteszed a menetzárlatos tekercset, az izzó világít.
(#) elektroncso válasza Gabó hozzászólására (») Márc 29, 2018 /
 
Vesztenivalóm nincs alapon alányúltam csavarhúzóval a két kinyílt szeletnek és megfeszítettem felfelé. A kinyílt szeletek görbültek azon a helyen ahol a fényképen is a hajlat látszik, a további részük nem emelkedett meg. Járatni semmiképp nem járatnám így sokáig.
(#) elektroncso válasza pucuka hozzászólására (») Márc 29, 2018 /
 
Ezt szerinted az állórésszel meg tudnám csinálni? Betáplálnám 12V AC-val (persze soros égő is lenne) és beletenném a forgórészt. Működne?
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2018
(#) elektroncso válasza pucuka hozzászólására (») Márc 30, 2018 /
 
Kipróbáltam valamit. Sajnos szinte biztos a menetzárlat. 12V AC soros 12V-os izzó, árammérő és a szénkefék segítségével a forgórész tekercse is sorosan bekötve ebbe az áramkörbe. Az eredmény az, hogy ha a kinyílt szelethez érek forgatás közben akkor nagyjából 150mA-rel megemelkedik az átfolyó áram, az átlaghoz képest. Viszont találtam olyan állást ahol kb. 50mA-rel csökken az áram az átlaghoz képest. Úgy tűnik, hogy új forgórészt kell vennünk.
Kiszereltem az állórészt is, de teljesen be van öntve műgyantával, semmi nem látszik a tekercselésből. Annyit tudtam csinálni, hogy lemértem az egyenáramú ellenállását, ami alapján az állórész két tekercse egyforma, és soros égő 12V AC próbánál is egyformán világított az égő. Holnap még beszélek édesapámmal, aztán szerintem rendelek bele új forgórészt.
Köszönöm a segítséget mindenkinek!
(#) Gafly válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 30, 2018 /
 
Szerintem annyit megérdemel, hogy kapjon új forgórészt, és a keféket és tartót is tedd rendbe.
Ezt meg csak érdekesség képpen elolvashatod.
(#) granpa válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 30, 2018 /
 
Biztos, hogy a forgórész menetzárlatos, kommutátor cserélendő. Jó kis gyakorlat újratekercselni, de megéri. Kommutátort lehet hozzá venni/rendelni (jóval olcsóbb, mint egy komplett forgórész). Sajnos a beszerzési/rendelési helyeket csak ünnepek után tudom prezentálni (gépjavítós barátom is ünnepel). Állórész tekercs nagyon ritkán hibásodik meg. A kommutátor lehúzható, az új felpréselhető. Kefetartó is beszerezhető némely típushoz, ha nem javítható. De többnyire megbízhatóan javítható. Az impregnálás otthon is elvégezhető megfelelő minőségben.
(#) elektroncso válasza granpa hozzászólására (») Márc 30, 2018 /
 
Újratekercselni biztos nem állok neki. Sem huzalom, sem gyakorlatom nincs, az egész olyan vastagon le van kenve műgyantával, hogy csak na. Kicentírozni sem tudnám itthon. Meg időm sincs rá. Lesz véve egy komplett forgórész csapágyastul mindenestül és kész. De ezért köszönöm!

Ha jó lesz akkor készítek hozzá egy stabil állványt satuval, és pont jó lesz darabolónak. Úgyis akartam egyet építeni, de akkor csak állványt csinálok ehhez.
(#) mex válasza granpa hozzászólására (») Márc 30, 2018 /
 
A végeredmény :többe kerülhet a leves, mint a hús..
Korrekt módon lebontani a forgórészről az eredeti tekercselést, hornyokat tisztítani, kommutátort lehúzni már nem gyakorlatlan kéznek való feladat. A hornyok újraszigetelése, (megfelelő szigetelőanyag beszerzése), a huzal kézi behajtása, eligazítása, kommutátorhoz való csatlakoztatása, az impregnálás, majd az elkészült forgórész dinamikus kiegyensúlyozása házilag a megoldhatatlan kategória.
Felelőséggel nem biztatnák nem szakmabelit egy ilyen javításra.
(#) elektroncso válasza Gafly hozzászólására (») Márc 30, 2018 /
 
A linket köszönöm! Átolvastam. A kefetartót már rendbe tettem, kefét meg nagy eséllyel veszünk bele újakat, mert töredezett, asszimetrikusra van kopva, ráadásul nem is egyformák.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2018
(#) Goldman válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 30, 2018 / 2
 
Szia! Ne add fel, nekem is leégett már flex forgórészem, és nem gagyi gép volt (Bosch GWS) elvittem egy motor-tekercselőhöz és kb. 2400 forintér meg is tekerte, új kommutátort is kapott, jobb lett mint új korában.
Nem tudom holl laksz, de Göd felsőn az autópihenőben van egy ügyes srác, csak ajánlani tudom.
(#) Gafly válasza Goldman hozzászólására (») Márc 30, 2018 /
 
Szívemből beszélsz, és is szeretek +1 életet adni a javítható cuccoknak.
Aztán ha sikerül, akkor meg lesek nagyokat, hogy "ha ezt tudtam volna, akkor nem veszek másikat"
Utána meg csak kerülgetem a kettőt
(#) granpa válasza mex hozzászólására (») Márc 30, 2018 /
 
Nem kell túl misztifikálni. Mindenkinek el kell kezdeni valahol, senki nem születik profinak. Ha megvan a kellő elszántság, az útmutatás, nem ördöngösség. Az elsőt én is azelőtt csináltam, minthogy kitanultam volna a szakmát. Csak jó útmutató/tanító kell hozzá. Valamint van hozzá nagyon jó, leíró szakirodalom. Ja, és "elektroncső" szakmabeli.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2018
(#) Goldman válasza Gafly hozzászólására (») Márc 30, 2018 /
 
Ezzel én is így jártam, megnéztem az új alkatrész árát, és dobtam egy hátast, majd kb. ugyanennyiért vettem egy másik flexet. De abban se volt örömöm, mert az eladó azt mondta van benne lágy-inditás, de mégsem volt.
Ígyhát én nem adtam fel, és tettem egy próbát a tekercselőnél, és megmentett.
De mivel az új gép is masszívnak bizonyult, (Makita) építettem bele egy lágyinditót, és tökéletes lett.
(#) elektroncso válasza Goldman hozzászólására (») Márc 30, 2018 /
 
A Makita nem rossz, bent a suliban kapnak rendesen, csak kábelt győzünk rajtuk cserélni.
Ez a NAREX 250€ körüli áron volt kapható, ma már nem árulják. Lágy indítás is van benne. Fordulatszám szabályozás mondjuk nincs, de az annyira nem hiányzik. Polírozni nem szoktam. Ehhez képest a 60€ az új forgórészért "semmi". Most beszéltem édesapámmal, meg is lesz rendelve az ünnepek után.
Én is szeretek a gépeknek új esélyt adni, legyen az bármi. Ha eredeti funkciójára alkalmatlan találok ki mást. Most pl. egy tévére kellett azt mondanom, hogy javíthatatlan (repedt LCD). A hasznosítható alkatrészek a kidobás elől megmentésre kerültek. A LED-es háttérvilágítás egy érdekes feladatot fog kapni, hangulatvilágítás lesz belőle. Meghagyom az eredeti TV elektronikát, így távirányítható is. Gyakorlatilag a tévé egész hátulja fel lesz fogatva a plafonba. Tök jó lesz reggelente felkeléskor, így a nagy lámpa nem veri ki a szemem.
(#) mex válasza granpa hozzászólására (») Márc 30, 2018 /
 
Nem misztifikálok, csak realista vagyok
Persze kivételes tehetségek vannak, rád nem vonatkozik a bejegyzésem.
(#) granpa válasza mex hozzászólására (») Márc 30, 2018 /
 
Faguriga legyek, ha a 60 € töredékéből nem hoznám helyre a forgórészt (vagy akárki, akinek van egy kis affinitása hozzá; főleg Mátét ismerve!). Az ehhez kellő anyagok (szinte) minden elektromos bütykölő műhelyében megtalálhatók. Az igazi kihívás, a kávédarálók, meg a vállra akasztós ОРЁЛ porszívó forgórészei voltak. Hajszálvékony (0.05-0.08 mm) huzallal, magas fordulattal, kis tömeggel (amit nehezebb kiegyensúlyozni). Az ORJOL-on 3× kellett kommutátort javítani, cserélni 10 év alatt, a "minősége" miatt.
(#) granpa válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 30, 2018 /
 
A régi forgórészt ne dobd el, itt Zuglóban is van egy nagyon profi gépjavító. Elhozod/elküldöd, és jó lesz tartaléknak. Nem 60 €-ért!
(#) mex válasza granpa hozzászólására (») Márc 30, 2018 / 1
 
Az előbb már írtam, hogy kivételes tehetségekre, (rád) nem vonatkozik az egyébként realista írásom...
Az egy dolog, hogy megkókányolod a forgórészt, ami akár működik is egy darabig azon a tizenakárhányezres fordulaton a röpítőerők dacára, de hogy nem tartós az biztos, és ne gyere nekem a kiegyensúlyozás lényegtelenségével sem, mert anélkül lópikula a végeredmény. De alább írta elektroncső, hogy nem áll neki huzal és anyag hiányában, valamint gyakorlat nélkül.
Ez tipikusan az az eset, amikor a fiatalabbnak több a belátása, mint a "nagy " öregnek.
(#) goreny válasza granpa hozzászólására (») Márc 30, 2018 /
 
Azért már nem abban a hiánygazdaságos világban élünk, amikor ezek a dolgok voltak.
Nem azt mondom, hogy mindent ki kell dobni, de egy ismerősömet idézvén: ha annyi idő alatt, amit a javítással töltök, több pénzt keresek (esetleg más módon), akkor nem éri meg a javítás.
Persze, lehet ezzel bohóckodni, de van egy határ, ami után már nem érdemes.
(#) elektroncso válasza mex hozzászólására (») Márc 30, 2018 /
 
Ha volna anyagom és főleg a kiegyensúlyozást meg tudnám oldani (volna rá próbapad) akkor nekiállnék. Attól, hogy kézügyesség miatt ne sikerüljön attól nem félek.
(#) mex válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 30, 2018 /
 
Az összes beírásomban ezt akartam tudatosítani, hogy korrekt munkát csak megfelelő feltételek, és szerszámok esetén lehet végezni. Az egyéni kézügyesség természetesen szükséges, de ez adott ilyen irányú érdeklődés, hobbi esetén.
Lehet kinlódani, görcsölni, anyagokat helyettesíteni kényszerből, csak nem lesz tartós a végeredmény. Így aztán az "olcsó" lesz a drága.
(#) elektroncso válasza mex hozzászólására (») Márc 30, 2018 /
 
Itt főleg a 40-60 000 fordulat ami visszatart és az, hogy kézi szerszámgép. Ha egy állórész volna akkor megtekerném, de itt ha valami miatt felbomlik az egyensúly akkor eltöri a kezem. Nagy meglepetést tud okozni a hirtelen fellépő durva rezonancia.
A tekercseltetéssel az a baj, hogy sokat kéne utazni miatta, mivel a környéken nem foglalkoznak ilyennel. Ha BP-re kéne felmennem miatta akkor az kb. 20€ volna, plusz maga a munka. Ha postázok akkor az komplikált és drága innen Felvidékről. Ennyit nem ér, akkor inkább megveszem a gyárit ami elsőre biztosan jó lesz, ugyanis nem utángyártott alkatrész. Csehországból amúgy is sokkal könnyebb és egyszerűbb a postázás ide mint Magyarországról.
(#) granpa hozzászólása Márc 30, 2018 /
 
OFF: Nem kell ironizálni, csak gyakorolni. Nagyon kevés olyan munkám volt, ami időarányosan nem volt rentábilis (azaz: többet kerestem volna ez idő alatt). A szabadidő relatív, a hobbi egy másik dolog. Ha az érdeklődés, és a "haszon" egybeesik, akkor fel sem merül, hogy megéri-e. A hiánygazdaságban jobban (olcsóbban) tudtam beszerezni anyagokat, mint most (ár, érték arány). 50-60 évvel ezelőtt is voltak olyanok, aki a kényelmeseb, de drágább utat választották, s erre másokat (engem is) próbáltak rávenni. Ezt lustaságnak hívják (hogy a szellemi restséget, tehetségtelenséget ne is említsem). Sajnos dolgoztam olyan helyeken, ahol inkább vettek (drágán!), mint javíttattak helyben, pedig volt rá mód, lehetőség (persze volt mögötte ostobaság, irigység rendesen). Magyarul; szánt-szándékkal elherdálták, pocsékolták a más pénzét (a miénket).
A kiegyensúlyozást is meg lehet tökéletesen oldani "házi" körülmények között. Persze oda kell figyelni, és türelem kell hozzá. Ebbe a dologba belementem már >50 évvel ezelőtt, és a laboratóriumi mérés engem igazolt (sokat nyerhettem volna, de nem tisztességes biztosra fogadni). Nem baj, ha elsőre (másodikra se) nem sikerül, a hibákból tanulni kell. OFF.
(#) elektroncso válasza granpa hozzászólására (») Márc 30, 2018 / 1
 
Azzal egyetértek, hogy a hobbiban nem mérlegeljük, hogy anyagilag megéri-e, mert akkor az már nem igazi hobbi.
De azt mérlegelem, hogy időben megéri-e, mármint azt az időt nem tudnám-e számomra fontosabb érdekesebb dologgal eltölteni. Amíg órákat vonatozok tekercselő után addig más érdekesebb dolgot csinálhatok itthon. Számomra az jött ki, hogy időben nem éri meg utánautaznom, mikor megrendelve a postás házhoz hozza. Addig építgethetem az antenna tornyomat, fejlesztgethetem az asztali körfűrészemet, tanulhatok stb.
(#) granpa válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 30, 2018 /
 
Nem akartalak (főleg érettségi időszakban) mindenáron rábírni, hogy tekercseld meg, de ha nem sürgős, akkor úgyis jössz a nagy börzére, elhozod. Vissza már könnyen kerül.
(#) mex válasza granpa hozzászólására (») Márc 30, 2018 /
 
Idézet:
„A kiegyensúlyozást is meg lehet tökéletesen oldani "házi" körülmények között.”

Nos, ez egy tévedés. Hacsak nincs otthon dinamikus kiegyensúlyozást biztosító géped.
Az elmúlt 50-60 évet ne feszegessük, részese voltam én is, és ez nem politikai fórum.Ha nagyon kikívánkozik belőled magánba jöhet.
(#) pucuka válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 30, 2018 /
 
Látod, megint tanultál valamit. Ügyes vagy.
Következő: »»   93 / 195
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem