Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Némítórendszer
 
Témaindító: Oneill, idő: Máj 8, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Oneill hozzászólása Máj 8, 2006 /
 
Sziasztok!
Arra lennék kíváncsi hogy a régebbi videoton erősítőkön volt egy úgynevezett némítógomb, egy darab fém amihez ha hozzáértél akkor a végfok nemkapott jelet gondolom én mert elhalgatott. Arra lennék kíváncsi hogy ez hogyan működik és mivel szeretnék én is egyet készíteni kíváncsilennék arra is hogy hogyan és hová kell bekötni.
Mindenféle rajzot szívesen várok.

Üdv.: Oneill
(#) mspike válasza Oneill hozzászólására (») Máj 8, 2006 /
 
Szia, csak egy ötlet... a TDA-s végfokok legtöbbjén van egy úgynevezett MUTE bemenet, ezzel tudod lenémítani őket... másik fele, hogy két fémlapot lehetne használni kapcsolónak, egyikre kb. 40-50Khz-es szinusz jelet teszel 5-10V amplitudóval, mikor összeérinted a kezeddel olyan 2-3V amplitudójúúú szinusz kerül a másikra, ezt komparálod és kész is a kapcsoló (tranyós illesztés mehet a komparátor kimenetére...) De ez csak egy merész ötlet. Ezt a szinuszos dolgot meg suliba tapasztaltam egy mérésen... érdekes... de persze lehet nem így oldják meg máshol... Érdemes megnézzni egy régi TV csatornaváltó "szenzor"-ait. Jó építgetést.
(#) damatic válasza mspike hozzászólására (») Máj 9, 2006 /
 
A pontos működést nem ismerem, de asszem kapacitív elven működik. Megfigyelhető, hogy a Videoton némítója hatástalan, ha a burkolatot is megfogod, és úgy érinted a gombokat. Tehát a gombokon "vár" valami statikus feltöltődést vagy brummot, és ha a jel a burkolathoz képest meghalad egy bizonyos feszültségszintet (trigger), akkor némít.
(#) eSDi válasza damatic hozzászólására (») Máj 9, 2006 / 4
 
Szerintem a leg egyszerübb az a két fémlapocska mit mspike említett de csak simán tranyós szenzorral nem kell semmi extra freki meg komparátor. a lényeg benne hogy a bőr ellenálásától kinyit a tranyó. a jelet meg egy flip-flop-al kell feldolgozni és már kész is a szenzoros kapcsoló. A némitás meg úgy történhet hogy a bemenő jelet egy tranyó lehúzza a testpontra...
(#) Slope válasza eSDi hozzászólására (») Máj 9, 2006 /
 
Tulajdonképpen még két fémlapocskára sincs szükség, elég egy is. Kell hozzá egy komparátor.
(#) G-Lex válasza Slope hozzászólására (») Máj 9, 2006 /
 
mi az a komparátor????
az mint a harmónikus lineális oszcillátor???
(#) damatic válasza G-Lex hozzászólására (») Máj 9, 2006 /
 
Compare = hasonlítás

Tehát a testponthoz képest kell a külömbséget figyelni. Ha nincs külömbség semmi, ha van külömbség átbillen vagy valami. Vagy ad jelet az IC némításért felelős pin-jére. Analóg logika.
(#) Sebi válasza damatic hozzászólására (») Máj 9, 2006 /
 
Pontosabban: éppen a komparátor az, ami az analóg jelet egy meghatározott szint (a referencia)felett/alatt digitális jellé (igen/nem, 1/0) alakítja. A Vidi rádió nyomógombsora brummot érzékel (majd komparál) ezért nem reagál ha a testet is érinted ugyanakkor.
(#) damatic válasza Sebi hozzászólására (») Máj 9, 2006 /
 
Tessék, itt a korrekt válasz.

Tudtommal egyedülálló és pofonegyszerű megoldás. Minnyá hazamake, és a harmadik emeletig ható felindulásból meglooking Csabai Dániel Magnósok évkönyvében, hogy is csinyáták ezt Szfehérvárott - ott.

A gyakorlati kivitelezésben meg asszem a gombsorról a rugókon és a kapcsolóhídon át vitték a jelet a panelre valami rém egyszerű módon.
(#) deguss válasza damatic hozzászólására (») Máj 9, 2006 /
 
difference = különbség
(#) sirály12 válasza Oneill hozzászólására (») Máj 9, 2006 /
 
Ez kell neked.
(#) damatic válasza deguss hozzászólására (») Máj 9, 2006 /
 
Igen gyakori helyesírási probléma, de ez legyen a legnagyobb a HE-n!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem