Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Proporcionális szelep vezérlése
Lapozás: OK   1 / 3
(#) dcsabi hozzászólása Okt 8, 2008 /
 
A kérdésem az lenne: Ismeri-e valaki a topic címében említett szelepeket olyan színten, hogy tud segíteni a "megszólaltatásában".
Pontosabban: a hidraulikus gépeken használt,
PL: MOOG tipusu prop szelep "lelkére lennék kiváncsi"
Ezeket a szelepeket többnyire műanyag fröccsöntő gépeken használják.
Tudom a funkióját, és hogy mi csinál, viszont szeretnék egy vezérlést csinálni hozzá, Pl: PIC-el...
Ez a szelep amire én gondolok, 6-15 éves gépeken fordul elő és ezen keresztül van vezérelve a az összes mozgatott elem, PL munkahenger, hidromotor...
(#) Georgee válasza dcsabi hozzászólására (») Okt 9, 2008 /
 
Hello ismerem ezeket a szelepeket, bár még a vezérlését nem nagyon láttam, de szerintem PIC helyett PLC vel kéne vezérelned, a PLC a munkahengerekhez van kitalálva, a programozása meg erősen hasonló a PIC hez.
(#) aticska válasza dcsabi hozzászólására (») Okt 9, 2008 1 / 4
 
Szia! A MOOG szelepnek általában csak a fröccsöntésnél, utonyomásnál, torlónyomásnál van szerepe.
mivel itt sokkal fontosabb a pontos nyomás és mennyiség szabályozása.A többi hidraulikus elem vezérlésére van egy egyszerűbb propszelep.A MOOG-nál van visszacsatolás a tolattyú helyzetéről,és egy nyomásmérő is van benne. A tolattyú helyzet jeladójának a jelét méred, lezárt állapot 0%, teljesen nyitott állás 100%.
A szelep vezérlő feszültségét úgy szabályzod, hogy a jeladó (és a tolattyú) helyzete a kívánt legyen,pl: fröccssebesség. A nyomásmérőt is figyelni kell,hogy
pl. a max fröccsnyomásnál ne legyen több.
Én már több gépet(Battenfeld)átalakítottam. Bár a MOOG
vezérléssel nem foglalkoztam,inkább kicseréltük egy sima szelepre, és azzal a szeleppel vezéreltük a fröccsöt amivel a többi mozgást is.Gyorsan kellett megoldani és nem túl igényes darabokra tökéletesen megfelelt. De a MOOG és az eredeti vezérlése is még meg van, úgyhogy ha lesz időm majd még foglalkozom vele. Amúgy én is PIC-el csináltam, de kipróbáltam az AVR-eket és szerintem sokkal jobbak. Kevésbé érzékenyek a zavarokra.
(#) lllaci62 válasza dcsabi hozzászólására (») Okt 9, 2008 /
 
Szia.
Hidraulikus motor fordulatszámának szabályozásakor találkoztam ezzel a szeleppel.Tulajdonképpen egy egyszerű mágnestekercs kicsi hidrosztarikus szelepen.
A tekercset azonos frekvenciájú változtatható kitöltési tényezőjű árammal vezérlik.
Mivel hűtést vezérel vezetékszakadás vagy zárlat esetén a szelep kinyit kb. 80%-20% kitöltési tényező között vezérel.
Kipróbálni egyszerű 555 megfelelő áramú végfokkal.
A frekvencia nem kritikus nálunk kb 1KHz.
(#) dcsabi hozzászólása Okt 9, 2008 /
 
Köszi a hozzászólásokat. Ez kivülről úgy néz ki, hogy két kábel megy rá kétoldalra egymástől kb 20cm-es távolságra, kb 7 pólusu a csatija... Ha jól tudom Arburg gépen van, 88' körüli gyártmány majd megnézem pontosan mi van ráírva.
Valójában a gépet akarom életre kelteni, mert szegényke "agyhalott"... Mechanikusan állítólag jó állapotban van...
Pic, vagy egy olcsó használt PLC lesz rá "telepítve" agynak...
Majd pontosítom a tipust meg a kivitelt...
addig is kösz...
(#) Szirty válasza Georgee hozzászólására (») Nov 29, 2008 /
 
Helló DjGeorge!

Idézet:
„szerintem PIC helyett PLC vel kéne vezérelned, a PLC a munkahengerekhez van kitalálva, a programozása meg erősen hasonló a PIC hez.”


Már bocsánat, de a PLC nem kimondottam munkahengerekhez van kitalálva (bár azok vezérlésére is alkalmas).
Továbbá a PLC programozása szerintem a legkevésbé sem hasonlít a PIC-ek programozásához...
(#) k.pap válasza dcsabi hozzászólására (») Dec 20, 2008 /
 
Szia,

mi a Moog pontos típusa és milyen funkciót lát el a gépen?
(#) plastic hozzászólása Okt 31, 2009 /
 
Sziasztok,
nekem is van néhány kérdésem a propi szelepekkel kapcsolatban. Szintén fröccsöntő gépen van egy szeleppárom ami a sebességeket csinálja. Az egyik vezérli a másikat. A feladatukat végrehajtják, de a vezérlő szelep időnként kerreg és lökdösi a hidraulika rendszert. Nem tudom kiszűrni a hibát a sok visszacsatolás miatt. Ráadásul, teljesen elképesztő módon, a külső kocogtatásra abbahagyja a kerregést.
Mitől lehet ez a hiba? Hogyan tudnám kiszűrni az okot?
Van valakinek ilyen jellegű tapasztalata?
Bosch szelepek, 0 811 404 601 és 0 811 402 514
Köszi a segítséget
(#) gicval válasza dcsabi hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Sziasztok!
Nem igazán ismerem ezt a honlapot, véletlenszerűen kerültem ide. Így igazából használni sem nagyon tudom még, de szeretnék tőletek segítséget kérni!
Dolgozati anyagot gyűjtök SOS sietséggel a témában kérdés a szervoszelepek vezérlési módjai és égen-földön nem találok róla anyagot. Kérlek ha van valakinek használható infója írjatok előre is megköszönö. Üdv gicval@freemail.hu
(#) laczko1234 válasza aticska hozzászólására (») Szept 21, 2010 /
 
Szia nekem egy engel gépen purcantki a moog szelep tidnálsegiteni az átalakitásban elöre köszi
(#) Joseppe210 hozzászólása Okt 19, 2010 /
 
Üdv mindenkinek. Lenne nekem egy nagy problémám, az egyetemen kaptunk egy feladatot amiben nekem a proporcionális szelepeket kellene bemutatnom. Van valakinek fogalma, hogy hogyan lehetne ezt megtenni 10 oldal terjedelemben.?
A neten nem sok hasznos dolgot találok sajna. Vagy nem jól keresem. Pedig a google a barátom.
Köszi-
(#) gicval válasza Joseppe210 hozzászólására (») Okt 20, 2010 /
 
Írj e-mailt: nekem. / adatlap. /
(#) gicval válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 20, 2010 /
 
Köszi!
(#) DJozso válasza aticska hozzászólására (») Okt 20, 2010 /
 
Sziasztok! Lehet, hogy én vagyok hülye, és nem értem, mi is az igazi baj, de...
A gyári proporcinális szelep vezérlését akarjátok, PLC-vel (vagy más külső egységgel) megoldani? A tény, hogy proporcinális szelep akkor van a gépben, ha valamely hidraulikus mozgás, nyomás, vagy mennyiség értéket precíziósan szeretnék vezérelni.
Maga a vezérlés nagyon komplex. Minden esetben, van egy szoftveres felület, ahol megadjuk a sebesség, nyomás, és (vagy) mennyiség értéket. Amikor szükségessé válik az általunk megadott érték leképzése, a cpu panel utasítást ad az analóg panelnek, hogy hozassa létre a proporcinális szeleppel a kívánt értéket. Ez általában egy 0-10V-ig terjedő egyenfeszt kapcsol a szelepre (elméletben: 0V-0%; 10V-100%). A szelep ennek megfelelően elmozdul és létrehozza a a beállított értéket. De a folyamat itt nem ér véget. Minden esetben van kontroll a szelep tolattyúját illetően. Valamikor helyben a szelep tolattyú útmérője szabályozza be a tolattyú pontos helyzetét (van benne egy elektronika, ami tudja, hogy X volthoz milyen tolattyú elmozdulás jár). Vagy a másik lehetőség, a tolattyú útmérő jelét visszavezetik az analóg panelre, ahol az analóg panal intézi a további szabályzást. De itt még mindig nem ér véget a szabályzás, mivel a cpu folyamatosan dolgozza fel az adatokat, amik a külső analóg eszközöktől érkeznek(nyomásmérők, útmérők) és ha nem tetszik valamely bejövő érték (nyomás, sebesség - melyet az hidraulikus mozgások útmérőinek adataiból számít), utasítást ad az analóg panelnek a változtatásra. És ha jól értem ezt akarjátok PLC-vel vezérelni? Vagy kicserélni hagyományos szelepre???
Nem mindegy melyik proporcinális szelepről beszélünk. Nálunk Engel gépek vannak 0-20éves korosztályban, azokon a következő prop. szelepek vannak:
A szivattyúnként 2 (menyiség, nyomás), ikerszivattyúnál értelem szerűen 4, van egy a gyorsjárati hengernél (nyitás, zárás), és egy az adagolásnál a hidromoci körébe az elmenő olaj fojtását végzi (torló nyomás). A többi hidraulikus henger mozgásának kontrollját a szivattyú két prop szelepje (és a cpu) végzi, mégpedig úgy, hogy a szivattyúval különböző értékeket (nyomás, mennyiség) építettnek fel és ezt direktbe rákapcsolja a szelep a munkahengerre. Szerintem, ha ebbe a szabályzásba belenyúlunk, akkor a mozgások nagyon eldurvulhatnak, ami pillanatok alatt szétrázhatja a gépet.
(#) dcsabi hozzászólása Jún 21, 2012 /
 
Sziasztok, Proporcionális szelep témában kérnék egy fontos információt... (valamikor én indítottam ezt a témát, most megint előkerült egy másik feladatnál)
Egy Arburg -'95-s gyártású hidraulika egységét akarom felhasználni brikettálóhoz PLC-vel vagy PIC-el vezérelve. A rendszeren egy proporcionális szelep van (Bosch) ezt, gondolom valamennyire "vezérelni kellene", hogy a rendszerben nyomás legyen. Ha igen mi a minimum? 0-10V? stb...
(#) roozsa válasza dcsabi hozzászólására (») Szept 4, 2012 /
 
Ha megvan az arányos szelephez tartozó vezérlő kártya,90%,hogy 0-10V vezérlő feszültséggel kell 0-100%-ig működtetni,eltekintve a tápfesztől. Ha nincs meg a kártyája,akkor sincs gáz,mert a PLC-k többsége (tranzisztoros kimenet esetén) tudnak kitöltési tényezős szabályozást (PWM). A PLC kimenetét optocsatolóval összekötöd egy teljesítmény tranyóval csak a megfelelő tápfeszt kell kiválasztanod a szelephez,és kész a lehető legegyszerűbb proporcionális vezérlés.
(#) Szirty válasza roozsa hozzászólására (») Szept 25, 2012 /
 
Helló roozsa!

Idézet:
„Ha nincs meg a kártyája,akkor sincs gáz,mert a PLC-k többsége (tranzisztoros kimenet esetén) tudnak kitöltési tényezős szabályozást (PWM).”


Az úgy nagyon nem lesz jó!
A prop szelepek tekercsét árammal kell vezérelni nem feszültséggel. Ráadásul nagyon nemlineáris módon viselkednek.
Főleg ezért kell külön vezérlő elektronika hozzájuk, az megvalósítja a zárt hurkú áram szabályzást és a linearizálást.
(#) meili hozzászólása Szept 25, 2012 /
 
Sziasztok!

Nem találtam jobb topikot, amibe írhatnék. Egy olyan proporcionális szelepre lenne szükségem, ami a 0-50 ml/perces intervallumban képes folyadékot továbbítani. Googleben próbáltam keresni, de összesen két terméket találtam, melyeknek az ára 500-600 dollár között van. Ezt az árat jó lenne mondjuk legalább a felére levinni. Valakinek lenne valami ötlete, hogy hol kellene keresnem? Illetve ezeknél a szelepeknél, amit találtam sem írja az adatlap, hogy mennyi üzemórát bír ki. 10000 órás nagyságrendű szelepekre lenne szükségem.
Ha valakinek van ötlete, hogy hol keressek ilyet, az kérem, segítsen!
Előre is köszönöm!
(#) dcsabi válasza meili hozzászólására (») Szept 25, 2012 /
 
Keress régebbi fröccsöntőgépet, vezérlő hibás vagy hasonló... Pl Arburg.. Ezekben nagyon jó prop szelepek vannak, 80-100 000 üzemóra. (olajszűró, olaj, minőségre ügyelni) Ezek még használtan is nagyon megbizhatóak. Újonnan, 500-800 euro az áruk. 1987-1996 évjárat. Nekem van ilyen, de egy brikettálót építünk éppen vele. Neked mire kell pontosan?
(#) Szirty válasza meili hozzászólására (») Okt 1, 2012 /
 
Üdv dcsabi!

Elég hibiszkusznak tűnik ez a szelep. 50 ml/m az elég kevés. Lone wolf katalógusban láttam ilyesmiket, de még low flow miniatűr szelepek között is csak olyat találtam, ami 1 bar nyomáson 0.02mm résátmérővel tud hasonlót.
De ezeket orvosi műszerekben használják (pl. retina sebészet). Nem írtad el azt a flowrate-et esetleg?

Nem mindegy az sem milyen folyadékra kell mekkora nyomáshoz...
(#) roozsa válasza Szirty hozzászólására (») Okt 8, 2012 /
 
Hello Szirty!
Természetesen,a PWM szabályzás nem helyettesíti maradéktalanul a gyári vezérlőt,de ha ló nincs,szamár is jó.Egyébként én használtam már PWM szabályzást fröcsigépen és működik a mai napig.Természetesen 23-30% körül "szólal" meg a szelep és 70-80%-nál 100%-ot produkál a szelep."Kicsi pénz kicsi foci. "
(#) dcsabi válasza Szirty hozzászólására (») Okt 8, 2012 /
 
Azóta már tisztázódött az adat. Elnéztam az értéket. 50L/perc -re gondoltam felületesen.
Az amit ajánlottam, az erre az értékre jó is lenne. Az ezredrészére más való...
(#) pisti1818 hozzászólása Jan 14, 2013 /
 
Sziasztok egy kis segítségre lenne szükségem, egy kétirányú hidraulikus útváltó szelepet kellene vezérelnem hogyan tudnám megoldani a vezérlését? válaszotokat előre is köszönöm!
(#) Szirty válasza pisti1818 hozzászólására (») Jan 15, 2013 /
 
Üdv pisti1818!

Ez kevés infó! Ez propszelep? Van meghajtó elektronika hozzá?
Mit működtet a szelep, és mit kell csinálnia annak a valaminek?
(#) pisti1818 válasza Szirty hozzászólására (») Jan 16, 2013 /
 
Szia egy hidraulikus brikettáló gépen lenne csak annyi feladata lenne hogy a munkahengert mozgassa két végállás között erre a feladatra böngésztem egy vickers kétirányú útváltó szelepet de sajnos nem tudom hogyan lehetne megoldani hogy a hidraulika szelep két állás között mozgassa a munkahengert tudnál erre nekem valami konkrétat javasolni? Elöre is köszi.
(#) Szirty válasza pisti1818 hozzászólására (») Jan 16, 2013 /
 
Üdv pisti1818!

Ez aligha propszelep! Így viszont OFF lesz itt a téma.
Mágnesszelep ez? Hogyan vezéreld?
Attól függ mikor meddig akarod mozgatni a munkahengert. ha csak ki/be ütközésig, akkor két gombbal is kapcsolhatod.
Hidraulika tápegységed van hozzá? Szivattyú tehermentesítéséről nem árt gondoskodni még egy szeleppel...
(#) pisti1818 válasza Szirty hozzászólására (») Jan 16, 2013 /
 
Ahogyan utánajártam akkor a kétállású szelep "semleges állásban" át engedi az olajat és nem terheli a szivattyút én már arra is gondoltam, hogy a két végálláskapcsoló egy mágneskapcsolót kapcsolgatna és ez vezérelné a szelepet szerinted?
(#) Szirty válasza pisti1818 hozzászólására (») Jan 16, 2013 /
 
Üdv pisti1818!

Én segítek megoldást találni, ha tudom mi a feladat.
Úgy értem a vezérlési feladat egészen konkrétan. Mert az hogy munkahenger, szelep és brikettáló, nem elég konkrét ebben a tekintetben.

Egy vezérlés feladata egy gép működtetése. Ha nem tudjuk hogyan működjön, mit csináljon a vezérlés?
(#) pisti1818 hozzászólása Jan 16, 2013 /
 
A feladat az lenne, hogy van egy hidraulika munkahenger aminek ugye van egy teljesen kitolt és behúzott állása ezt akkor nevezzük első és hátsó holtpontnak amikor a munkahenger kiért az első holtpontra megnyomja a végállás kapcsolót és a szelep elindítja az olajnyomás hatására hátrafelé amikor a munkahenger eléri a hátsó holtpontot akkor megnyomja a hátsó holtponton elhelyezett végállás kapcsolót aminek hatására a szelep megint csak az első holtpont felé irányítja így végezne egy oda-vissza mozgást. Ezt kellene valahogyan irányítani!
(#) Szirty válasza pisti1818 hozzászólására (») Jan 17, 2013 /
 
Helló pisti1818!

Itt egy rajz kiindulásképpen a vezérlésről (melléklet).

Infó a rajzhoz:
- Az erősáramú részt (szivattyú áramkörét) nem tartalmazza, csak a vezérlését. A szivattyút mágneskapcsoló kapcsolja és az -S1.5 gombbal indul, -S1.6 gombbal leáll. (Nem tudom egy vagy három fázisú-e a motor, nem árultad el).

- Nem tudom hány voltos a szelep és mekkora a teljesítménye. A vezérlés 24V DC-ről működik, azt feltételezi, hogy a szelep is ilyen. Ha nem, akkor módosítani kell.

Működés:
A leírásodban nem egyértelmű, de feltételeztem, hogy csak egy ütemet kell csinálnia aztán leállni.
A szivattyú bekapcsolása után a Start (-S1.0) gombbal a munkahenger elindul előre (préselés). Az elöl véghelyzetig megy (-B1.2) ott azonnal irányt vált és elindul hátra. A hátul véghelyzetig megy (-B1.4) ahol a munkahenger megáll, a szivattyú tovább forog (kikapcsolásig).
A Start gombbal a folyamat újrakezdődik.

Ha a start gombot a folyamat közben, amikor a munkahenger előre megy újra megnyomják, nem történik változás. Ha a munkahenger hátra irányban megy amikor megnyomják, akkor a gombnyomás hatására irányt vált és ismét előre megy (nem írtad le mi legyen a gomb hatása ilyen esetben).

Ha áramszünet következik be, majd az áram visszajön a leállt folyamat nem folytatódik, a szivattyú nem indul el újra magától, csak gombnyomásra. Ha ilyenkor a munkahenger nem hátul helyzetben van, akkor a szivattyú indulásával egyidőben elindul hátra (attól függetlenül, hogy amikor az áramszünet bekövetkezett, akkor melyik irányban mozgott) és elmegy a hátul végállásig, ott megáll.

A rajz a lehető legegyszerűbb, aminek vannak következményei. Ezek.:

- Ha a START gombot nyomva tartják amikor a munkahenger előre ér (vagy a gomb beragad) akkor az előre/hátra irány nagy sebességgel (recsegve) oda vissza kapcsolgat mindaddig amíg a START gomb nyomva van vagy a szivattyút le nem állítják.

- Ha járó szivattyú mellett nyugalmi helyzetben munkahenger lemozdul a hátsó véghelyzetről, akkor meghúz a hátrafele mágnesszelep amíg a hátul véghelyzet meg nincs nyomva.

- Irányváltás azonnali (nincs időzített váltás), ezért irányváltáskor a terhelés alatt lévő munkahenger valószínűleg elég nagyot fog "rúgni".

Megjegyzés:
Nem ismerem a gép mechanikai felépítését, de tartok tőle, hogy az előre irány véghelyzet kapcsolóval történő megállítása probléma lehet. Ha kevés a tömörítendő anyag, akkor nem fogja eléggé összepréselni, ha meg sok, akkor nem fogja elérni a véghelyzetet és megállításig nyomni fogja előre a munkahengert.

Biztonsági (vész) leállításról is gondoskodni kell!

HS1.png
    
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem