Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Távolságmérés
Lapozás: OK   2 / 2
(#) deguss válasza RGRG hozzászólására (») Jan 2, 2008 /
 
Nagyon szépen köszönöm az információkat, átrágom a dolgot. :yes:
(#) Robi hozzászólása Okt 30, 2008 /
 
Sziasztok!
Távolságot kellene mérnem üvegen át. Az eszköz közvetlen érintkezne az üveggel, így talán nem kavarna be egy infraérzékelőnek, de kb 1.5 m méréshatár kellene, ilyen eszközt meg nem találtam.
Hogy érthetőbb legyen, leírom a feladatot. Egy autó vezető oldali ablakában lenne az eszköz, ami hang és fényjelzéssel figyelmeztetne ha valaki 1m-nél közelebb parkol az autójával. Egy olyan autóba kell, amibe kerekesszékkel száll be a vezető, és ha túl közel parkol hozzá valaki, akkor képtelenség az ajtót megközelíteni.
Van valakinek ötlete?
(#) deguss válasza Robi hozzászólására (») Nov 5, 2008 /
 
Tapasztalatból mondom, hogy az infra reflexiós szenzorok nem válnak be, ha egy nem ismert felület (autó eleje) áll elé, a fényes festés inkább szórja a fényt, mint sem hogy tükrözné. 100× egyszerűbb a kocsi és egy fal távolságát mérni, mint egy másik autóét. Ráadásul azt sem tudni, hogy milyen magasságban van a kocsi eleje (terepjáró, lapos sportkocsi...).
Az ultrahanggal majdnem ugyan ez a helyzet, talán precíz megoldást csak lézeres távolságmérők nyújthatnak, melyből vagy egy darab pásztáz fel-le, vagy több darab van beépítve egymás alá...
Szerintem. De hátha van valakinek jobb ötlete...
(#) deguss válasza Robi hozzászólására (») Nov 5, 2008 /
 
Közben eszembe jutott egy nagyszerű dolog, a megbízhatósága kétséges, mivel még nem próbáltam ki...
Lehet kapni olyan egységeket, melyek pl. sorompók elé az aszfaltba fektetett vezetéktekercsekre közeledő "vastömeg" jelenlétét detektálják, és adnak le egy jelet. Ez lényegében egy rezgőkör, amit a közeledő vastárgy elhangol.
Ha a kocsi üvegablakába be lehetne ezt építeni legalább 4-5 menet drótot, akkor talán sikerülhet is. A hatótávolságot azonban nem tudom megsaccolni sajnos.
(#) Robi válasza deguss hozzászólására (») Nov 5, 2008 /
 
Érdekes ötlet, de félek attól hogy ekkora távolságnál nem lehet mérni szignifikáns változást. Ha csak nem nagy sebességgel közeledik a másik autó, de parkolni ritkán szoktak 40-50 km/h-ás sebességgel.
A magassággal nem hiszem, hogy probléma volna, mert a készülék a B oszlop előtt, az oldalablak alsó részénél lenne. Esetleg 45 fokos parkolás okozhat gondot, de az ritka.
Akkor marad a lézer, megnézem van-e valami kompakt eszköz erre a témára. Köszi
(#) Robi válasza deguss hozzászólására (») Nov 5, 2008 /
 
Nekem meg erre az jutott még az eszembe, hogy vannak ún. mikrohullámú radarok, ami asszem doppler effektussal mérnek tömegmozgást (közeledést). Autóriasztóknál is használják, pl. cabriók beltérvédelmére. Ennek kb. 1-2 méter a hatótávolsága, így még meg is felelne nekem. Viszont ezzel az a baj, hogy azt is érzékeli, ha egy gyalogos halad el az ablak előtt. Valamint ez csak akkor ad ki jelet, amikor mozgás történik, tehát nem lehet azt megcsinálni, hogy figyel ha valami túl közel van, és ha még 30s múlva is ott van akkor riaszt.
(#) bigboy hozzászólása Feb 26, 2009 /
 
Sziasztok!

Autóajtóba építhető távolságmérő (kb tolatóradar nagyságú) szenzort keresek. A tolatóradar nem jó mert 20-30 cmen belüli érzékelésre kéne. Mindenféle adattal (ki- és bemeneti értékekkel), kapcsolási rajzzal. Szakdolgozathoz lenne.

Előre is köszönöm!
(#) mate_x hozzászólása Jan 17, 2015 /
 
Sziasztok!
Milyen szenzort ajánlanátok a következő feladatra?
Belső menetprofilt szeretnék mérni(M5-M6-os menet). Úgy képzeltem el, hogy a menetes furatba belevezetném a szenzort, és minden helyzetben megmérné az aktuális pozíciósík átmérőjét(két mérés is kellene, egyrészt az átmérő, másrészt, hogy milyen mélyen van a furatban). Ezeket az adatokat már fel tudnám dolgozni. Csak nem tudom mivel lehetne ilyet mérni, egyáltalán lehetséges-e ésszerű keretek között? Minden segítséget köszönök

szerk: Most jobban belegondolva elég lenne csak az átmérőmérés is, mert ha egy pontos menetes szárral léptetném a szenzort egy léptetőmotorral, akkor mindig tudnám az aktuális pozícióját függőleges irányban.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2015
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem