Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő
 
Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   508 / 607
(#) palp válasza reloop hozzászólására (») Nov 22, 2014 /
 
Nem csak független 9,5 V-t (a rajzon javasolt). Nem még a 15 V-s ágra
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2014
(#) Helios hozzászólása Nov 22, 2014 /
 
Üdv!

Elkezdtem össze szedni a dolgokat a két TDA7294-hez. Előfoknak és hangszínnek használhatom az LM1036N és TL072 kapcsolását?
(#) reloop válasza Helios hozzászólására (») Nov 22, 2014 /
 
Általában csak egy poti kell a végfok elé. Mi lesz a jelforrásod?
(#) Helios válasza reloop hozzászólására (») Nov 22, 2014 /
 
Nos az elképzelésem a következő: bemenet választó (3 bemenetről), egy szetero jelkimenet és egy szub jel kimenet mivel a mélyládámnak külön erősítője van aminek csak egy jel kell. Tehát a kérdésedre válaszolva laptop, beltéri illetve bármi olyan aminek van jack kimenete. Ezért gondoltam erre az lm1036 - tl072 kombóra... mert ha telefont dugok rá, annak kicsi a jelerőssége.
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2014
(#) reloop válasza Helios hozzászólására (») Nov 22, 2014 /
 
(#) Helios válasza reloop hozzászólására (») Nov 22, 2014 /
 
Nekem meg ez van itthon. Viszont érdeklődnék hogy volna-e egy sprint layout nyákrajzod, amit át tudnék alakítani, mert nem szeretnék kábelezni a potik miatt, és a helyük nem éppen szabványos helyzetben van... A hangerő potit viszont nem úszom meg kábel nélkül.
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2014
(#) reloop válasza Helios hozzászólására (») Nov 22, 2014 /
 
(#) lukacsp válasza Helios hozzászólására (») Nov 22, 2014 /
 
Nekem most ez a favorit: Bővebben: Link.
Azóta megépítettem rendesen a hidakat is, meg a szingliket is, mind kifogástalanul működik!
(#) Davidd hozzászólása Nov 23, 2014 /
 
Sziasztok! Ha emlékezdtek mondtam hogy szeretnék építeni egy tda7294el felépített 100V os rendszert. Na most ott tartok, hogy készvan az egyenirányitás a tda panelje, egy mikrofon előfok. Mutatok néhány képet is róla, de problémám van. Életre keltettem a tdat, ezzel nincs is baj. Eleinte az volt, hogy izzó a primerben elég erősen világított, de szimmetrikus +-9Vdcm megvolt. Mondom lessz ami lessz kivettem az izzót, és semmi. Azaz minden okés volt +-30vdct kap az ic. Elég érdekes mert a trafó lead 2x12VAC 2x24VACt. Nem valami nagy tetemes trafó ennek szűkön megfelel. Az a problémám hogy az ic nem nagyon hajlandó megszólalni. Tényleg igy is van hogy nem nagyon, szólni szól, tisztán de nagyon halkan. Már direktbe a kondira adtam a jelet telefonról. kb 450mV. Építettem már nem egy tdat, azért ennyivel már nem így kellene szolnia. Van egy tippem mi zavarhatott be vagy zavarhat. Mivel mindegyik szekundernek kozos a 0(fekete) drót. A tdanak rendes greats hidat ettem a 2x24 es részre. a 2x12-es reszre csak egy egy diodat mert asszimetrikus tápra volt szükségem. Szerintetek ez lehet probléma? Igazából a panel ami beszerelésre került asszimetrikus táphoz van kitalálva, de kihagytam belole a tranzisztorokat a nehany ellenallast meg a diodát. Na beszéljenek a képek:
(#) reloop válasza Davidd hozzászólására (») Nov 23, 2014 /
 
Szia!
A nyomtatott áramkört nézd át tüzetesen szakadásvizsgálóval, mert elég rosszul néz ki akár zárlat, akár szakadás szempontjából vizsgálom a látványt.
A primerköri izzó nem világíthat erősen, kár volt erőltetni a direkt rákötést.
A TDA7294 nem működik ±10V alatt.
(#) Davidd válasza reloop hozzászólására (») Nov 23, 2014 /
 
Igen tudom, hogy nem működik ezért adtam neki a +-30vdc t. A leírt dolog ennél a tápfesznél történt. Átfogom nézni, Mint látszik kihagytam a tranyokat stb de ettől még szimmetrikus táppal ha minden igaz működnie kellene. Okozhat-e problémát a különféle egyenirányitás? (Amelyik panelen látszik hogy a vezetősáv nem jó, az javítva lett végig lett az összes része nézve szakadás vizsgálóval.)
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2014
(#) reloop válasza Davidd hozzászólására (») Nov 23, 2014 /
 
Nézd csak a tápszűrő kondik polaritását! Bővebben: Link
Ami a dobozban van az jó szerencsére.
Szerk.: Elvben jó a táp amit építettél, kivitelezési hiba kizárható?
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2014
(#) Davidd válasza reloop hozzászólására (») Nov 23, 2014 /
 
Igen régebben rájöttem, hogy a tda panelbe forditva kerultek be. 2 ict ki is nyirtam meg annak idejen, hiába izzó volt primerbe, de ez a hiba javitva lett. A tápban is jó irányban állnak.
(#) reloop válasza Davidd hozzászólására (») Nov 23, 2014 /
 
A Mute láb feszültségét ellenőrizted?
(#) Davidd válasza reloop hozzászólására (») Nov 23, 2014 /
 
+3.5V felett kell mérjek rajta ugyebár. Jövő hétvégen folytatom az épitkezést, csak gondoltam valaki járt már így aztán lehet megvan hamar a baj. Ha nem fog menni, cserélem modulostól. Még van 2 darabom aztán meglátjuk mi lesz. Amiatt irtam már ma, hogy a hét folyamán azért infót szerezzek róla. Köszönöm az eddigieket is, és ha van valami jelentkezem. Jó éjt!
(#) reloop válasza Davidd hozzászólására (») Nov 23, 2014 /
 
El ne feledd a puffer-kondikat kisütni mielőtt a másik panelt rákötöd!
(#) cyberpalko válasza reloop hozzászólására (») Nov 24, 2014 /
 
T reloop!Melyik az egytáposod legutolsó verziója?köszönöm...
(#) reloop válasza cyberpalko hozzászólására (») Nov 24, 2014 /
 
(#) Helios hozzászólása Nov 24, 2014 /
 
Üdv!

Újabb kérdéssel fordulnék hozzátok. Adott egy 210x140x50mm-es alu hűtőborda. Mivel a készülék dobozom korlátozott mélységű, csupán csak 65mm vastag borda fér bele... Elegendő-e 210x65x50mm-es borda két darab TDA 7294-esnek? (mellékeltem a bordáról képet, így tehát "félbe" vágva képzeljétek.)
(#) pinyó39 válasza Helios hozzászólására (») Nov 24, 2014 /
 
Ventillátor?!
(#) Helios válasza pinyó39 hozzászólására (») Nov 24, 2014 /
 
lesz benne egy 6x6-os, 12V-os, automata szabályzós.
(#) azrob hozzászólása Nov 24, 2014 /
 
Üdv! Gyors segítséget szeretnék kérni. Mi a különbség a TDA 7293 és a TDA 7294 között? További kérdésem, hogy a mellékelt kapcsolási rajz kivitelezhető-e TDA 7294-es ic-vel? Ha valami változtatás szükséges akkor szeretnék kérni egy olyan kapcsolási rajzot amiben a változások ki vannak javítva. (kezdő szinten foglalkozom vele ezért kérnék javított változatot) előre is köszönöm!
(#) reloop válasza azrob hozzászólására (») Nov 24, 2014 /
 
Szia! A TDA7294 nem rendelkezik a TDA7293 minden szolgáltatásával, ezért nem is lehet ezzel a módszerrel párhuzamosítani őket.
(#) azrob válasza reloop hozzászólására (») Nov 25, 2014 /
 
Köszönöm! Tehát akkor maradok a TDA 7293-nál.
Következő kérdésem az lenne, hogy a mellékelt képen látható erősítő megépítését szeretném véghez vinni, viszont nem tudok adatokat. Pl hány V-os tápfeszültség kell neki, mekkora teljesítményű trafó szükséges (hány amperes biztosítékot tegyek be és hova), 4 illetve 8 ohm-os terhelés esetén mekkora teljesítményt ad le, kb mekkora hűtőborda lenne elegendő? (aktív hűtés is szoba jöhet, mert a nemrégen behalt számítógépemnek a processzor hűtője kifogástalanul működik) továbbá szeretnék bele tenni egy előerősítőt, de az még bőven a jövő "zenéje". Előre is köszönöm!
(#) reloop válasza azrob hozzászólására (») Nov 25, 2014 /
 
Nem kell a képet feltölteni, elég ha linkkel hivatkozol rá.
Méretezés.
(#) Gergol hozzászólása Nov 25, 2014 /
 
Sziasztok

Én is szeretnék egy tda7294-el működő erősítőt építeni. Két napja olvasom a topic-ot és kérdezek, de lenne még néhány kérdésem:
A hűtőfelületére ki van vezetve a negatív pólus. Ez milyen esetben jöhet jól? Miért nincs gyárilag leválasztva? Ha jól olvasom akkor ezzel csak szív az egyszeri építő. Valószínűleg megvan az oka csak én vagyok kevés ehhez.
Egy processzor hűtőt tervezek rátenni. A kérdés, hogy vajon kell-e az aktív hűtés vagy egy akkora felület elegendő lehet? Egy kétmagos 2 Ghz körüli processzort hűtött fénykorában.
Ja még egy a csillámot hogy kell használni? Mindkét oldalára paszta és úgy mehet a hűtőre meg az ic-re?


Köszönettel Gergol
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2014
(#) neocska válasza reloop hozzászólására (») Nov 26, 2014 /
 
A mellékelt linken levö kapcsolásnak mekkora a késleltetése?
Valami egyszerü erösitöt akarok késziteni TDA7293-al, clip fukció is kellene azért választottam azt, nameg, hogy tudjam hidalni, tehát egy kapcsoló segitségével mono(hidalt) illetve sztereó modban.
(#) lukacsp válasza Gergol hozzászólására (») Nov 26, 2014 /
 
Idézet:
„A hűtőfelületére ki van vezetve a negatív pólus. Ez milyen esetben jöhet jól? Miért nincs gyárilag leválasztva? Ha jól olvasom akkor ezzel csak szív az egyszeri építő. Valószínűleg megvan az oka csak én vagyok kevés ehhez.”


A teljesítmény félvezető IC-knek hűtésre van szükségük, ezért az "alaplemez" (szubsztrát) a jó hővezetés biztosítása érdekében fizikai kontaktusban van a hűtőzászlóval. Topológiailag közös pont egy-egy ilyen IC-nél kettő darab van összesen, a pozitív és a negatív táp. A félvezető gyártástechnológia amellyel a TDA7294-et gyártották olyan volt, hogy a szubsztrát a negatív táp pontot képviseli. Megnyugtató, hogy akkor sem járnánk jobban, ha ugyanez a pozitív tápnak adódott volna.

Idézet:
„Egy processzor hűtőt tervezek rátenni. A kérdés, hogy vajon kell-e az aktív hűtés vagy egy akkora felület elegendő lehet? Egy kétmagos 2 Ghz körüli processzort hűtött fénykorában.”


Igen, kelleni fog a ventillátor. A passzív hűtésre tervezett hűtőbordák bordázata szigorúan függőleges síkú, és a bordák sokkalta távolabb vannak egymástól, mint a processzorhűtők esetén (amiket kimondottan forszírozott hűtésre gyártottak). Ez azért van, mert a passzív hűtésnél a levegő természetes konvekcióját használjuk hűtésre, így biztosítani szükséges, hogy a levegő kellően átjárhassa a bordák közti teret. Passzív hűtésnél kimondottan kerülendő olyan távolság használata a bordák közt, amelyek esetén egyik borda hősugárzással is melegíti a másikat.

Idézet:
„Ja még egy a csillámot hogy kell használni? Mindkét oldalára paszta és úgy mehet a hűtőre meg az ic-re?”


Ahogy írod. Ha leszorító kengyelt használsz, akkor más semmi. Ha a hűtőzászlónál fogva csavaros rögzítést használasz, akkor még szigetelő átvezető-alátét is kell. Utóbbi rögzítési mód TDA7294-nél kerülendő.
(#) tiborjan válasza reloop hozzászólására (») Nov 26, 2014 /
 
Nem halt meg szerencsére, viszont közös trafóról szeretném működtetni a 7294 hidat (szimmetrikus táp 2x24V+2*20.000uF) egy tda2030-as sima végfokkal, egyoldalas táppal. Amikor bekötöm a 2030-at külön egyenirányítva és pufferelve minden csak hangosan búg. Külön-külön mennek a trafómról, viszont egyszerre nem. Lehetséges, hogy gyenge a tápom? Vagy az egyik oldali nagyobb terhelés miatt "megszűnik a szimmetria", és ez nem tetszik a hídvégfoknak?
(#) Helios válasza lukacsp hozzászólására (») Nov 26, 2014 /
 
Ezen szöveget tanulmányozva a kengyeles lefogatással fogom majd véghez vinni a rögzítésthiába nem tetszik... De itt említeném meg amit máshol olvastam, hogy ügyelni kell a túlzott erővel történő meghúzásra is, mert az IC tokja megroppanhat és akkor kuka az egész!
Következő: »»   508 / 607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem