Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő
 
Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   541 / 607
(#) Alkotó válasza palp hozzászólására (») Dec 6, 2015 /
 
Elkerülte a figyelmem a SUB-hoz való felhasználás. Ez egy "tömörebb" tartomány, a kivezérelhetőség határán már egy kis tortyogás elképzelhető lesz (ha meghallod).
(#) Dióda válasza V1rusH hozzászólására (») Dec 6, 2015 /
 
Szerintem elegendő lenne csak összepókolni egyáltalán működik-e megfelelően.
Nekem csak az a bajom hogy a próbatápom vacakol valamiért így meg nem merem mert ziccer esetén elküldi, megfelelő izzóm meg nincs élesztéshez.
(#) palp válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 6, 2015 /
 
köszönöm a segítséget.
(#) Allen Collins hozzászólása Dec 10, 2015 /
 
Sziasztok!
2db TDA 7294-gyel szeretnék megépíteni magamnak egy sztereo végfokot, szóval csak a sima nem hídba kapcsolt verzióra lenne szükségem. Van esetleg valami olyan NYÁK amit tudnátok javasolni az erősítőhöz? Nincsen esetleg valakinek pdf-es vagy eagles verzió belőle? A neten többségében csak kép formátumúakat találtam, amihez annyira nem ragaszkodnék, mert viccelt már meg egy párszor amikor elcsúsztak az IC lábak.... Olvastam a Cikk oldalon, elég vlágosan leírták ott a dolgokat, már tényleg csak be kellene rendelnem az alkatrészeket. Ami kérdésem lenne még az az, hogy nem ismerem annyira a hűtőbordákat, szóval ezzel kapcsolatban tudnátok segítséget nyújatni, hogy milyet keressek? Trafóból toroidot szeretnék gondolom 2×28v, majd egyenirányítás, mint a cikkben. Köszönöm a segítséget!
(#) Helios válasza Allen Collins hozzászólására (») Dec 10, 2015 /
 
Szia. Ajánlom reloop E_2-es paneljét, én is azt használom. De a 2x28AC egyenirányitva az +-39V lesz... Az sok a TDA7294-esnek. Én +-35V-al használom, azt még elviseli. Itt keresgélj.
(#) reloop válasza Allen Collins hozzászólására (») Dec 10, 2015 /
 
Szia! Itt az E_2.
Hány ohm-os hangszórókat fogsz rákötni?
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2015
(#) Allen Collins válasza reloop hozzászólására (») Dec 10, 2015 /
 
Köszönöm szépen a rajzokat! Videoton dc2550-t szeretnék, szóval 8Ω-t /csatorna. Majd valami előerősítőt is kerítek hozzá, hogy szabályozható legyen, félek tőle, hogy amúgy nagyon simán kinyírná őket.
(#) reloop válasza Allen Collins hozzászólására (») Dec 10, 2015 /
 
A táphoz 2x24VAC 4A szekunderű transzformátort ajánlok, ami nagyjából 200VA-t jelent.
Hűtőbordára (aktív/passzív) találsz példákat a téma képei között.
(#) Helios válasza Allen Collins hozzászólására (») Dec 10, 2015 /
 
Igaz hogy ez nem szimpla előerősitő, de kiválóan dolgozik nálam, csak ajánlhatom.
(#) Allen Collins válasza reloop hozzászólására (») Dec 10, 2015 /
 
Oké, köszönöm! A lomexnél láttam, 2×24V-os, 200W-os trafót, kb 9300ft-os áron, az szimpatikusnak tűnik nekem. Köszönöm a segítséget, felrakom a sprint layout-ot, aztán függően attól, hogy mikor érkeznek be a cuccok, de szerintem nagyjából szerda-csütörtök környékére lesz valami eredménye a dolognak, majd jelentkezem! Köszönök mindent!
(#) reloop válasza Helios hozzászólására (») Dec 10, 2015 /
 
Tedd azért hozzá, hogy a koppanásgátlót előbb rá kell kötni az erősítő kimenetére, mert igen nagyot koppan bekapcsoláskor
(#) reloop válasza Allen Collins hozzászólására (») Dec 10, 2015 /
 
A PDF ábrákat 1:1 nyomtathatod, nem kell a Sprint hozzá.
(#) Helios válasza reloop hozzászólására (») Dec 10, 2015 /
 
Igazad van, el is felejtettem. Fekete pont.
(#) Allen Collins válasza reloop hozzászólására (») Dec 10, 2015 /
 
Köszönöm!
Az a helyzet, hogy koppanásgátlókkal nagyon hadilábon állok. Egyszerűen nagyjából 3-4 különböző féle van itthon megépítve, de valamit mindig nagyon elszúrok, mert gyakorlatilag a bekapocslás pillanatában húz meg a relé. Most jelenleg egy bss - ről száramzót raktam össze éppen tegnap, ami nekem szimpatikus lenne, mert állítható lenne az időzítése, és kevés alkatrész kell hozzá, viszont a probléma itt is ugyan az. Még nem volt időm átnézni sajnos, de valószínűleg ott lesz a hiba, hogy más a bc556-nak a lábkiosztása, mint a bc212-nek. Csináltam hozzá nyákot is pedig...
(#) reloop válasza Allen Collins hozzászólására (») Dec 10, 2015 /
 
Ha nem akarod a Vidiket csúcson járatni, akkor kisebb trafó is elegendő 2x18VAC és 100VA tájékán.
(#) Allen Collins válasza reloop hozzászólására (») Dec 10, 2015 /
 
Köszi! Csak az szokott lenni, hogy elviszem Gödöllőn a papírboltba és ott fénymásoló fóliára csináltatom, és azt utána elég jól lehet vasalni. Az E_2 panelt csak .lay-ba látom fent.
(#) reloop válasza Allen Collins hozzászólására (») Dec 10, 2015 /
 
Úgy keresed: Vasal_réz.pdf.
(#) reloop válasza Allen Collins hozzászólására (») Dec 10, 2015 /
 
Nem csak a koppanást kell meggátolni, hanem a kimeneten megjelenő egyenfeszültségnél is bontani kell a relét. Sajnos egy korrekt áramkör bonyolultabb mint maga a végerősítő
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2015
(#) Allen Collins válasza reloop hozzászólására (») Dec 10, 2015 /
 
Kár :/ A dc feszültség az amúgy csak bekapcsolásnál léphet fel, ugye? Vagy ha meghibásodik az ic akkor is van rá esély hogy a kimenetre kerüljön?
(#) reloop válasza Allen Collins hozzászólására (») Dec 10, 2015 /
 
Az IC meghibásodás tipikus velejárója, hogy az egyik tápfeszültség jelenik meg a kimeneten. Ezért is használunk minden értékesebb hangszóróhoz ilyen védelmi áramkört.
(#) Allen Collins válasza reloop hozzászólására (») Dec 10, 2015 /
 
Oké, köszönöm! A hétvégén megpróbálok csinálni hozzá egy nyákot, aztán meglátom meddig jutok a dologgal! Köszönöm a segítséget!
(#) Alkotó válasza Allen Collins hozzászólására (») Dec 10, 2015 /
 
Saját tapasztalatomra támaszkodva, megfontolásra javaslom ezt a Reloop rajzaiból készült egységet.
Ebben 4 db végfokozat van -ami éppen az E_2- (2 front, és egy hidalt SUB), tápegység, előfokozat ami a hangerőt és a SUB aktiv vágását is megoldja, valamint a fázisfordítást is, illetve komplett védelem, és még CLIP jelzés is helyet kapott benne. Kapcsolóval némítható.
A panel csak váltófeszültséget igényel, minden szükséges kötést magán a panelon létrehoztam, ezért gondos kivitelezés mellett minimális a nem várt problémák jelentkezése. Gyakorlatilag zaj és búgásmentes. Nálam 2x20V/200W toroidról óriási hangnyomást tud produkálni.
A fotóhoz képest, a tesztelés tapasztalatait is figyelembe véve van néhány változtatás, amiket már beterveztem a panelre, és hamarosan ide is felteszem.
(#) subi válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 11, 2015 /
 
Sziasztok Alkotó!

Szeretném kérdezni, hogy az előbb felrakott Reloop rajz és az általad végleges panelterv hol
található?

Az általad bemutatott képen szép tervezéssel elkészített egység látható. Köszi.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2015
(#) Alkotó válasza subi hozzászólására (») Dec 11, 2015 /
 
Itt lesz majd, de még egy kis türelmedet kérem.
Az egységes koncepciónak én is számos előnyét látom, többek között a sikeres utánépíthetőséget, illetve a huzalozásból eredő anomáliák sokaságának elmaradását.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 11, 2015 / 1
 
Az első példány tesztelése során szerzett tapasztalatok alapján, a szükséges módosításokat is belegondoltam a paneltervbe.
Számomra rendkívül meggyőző ez az integrált változat, szinte kínálja az utánépítést. A panel mérete nagyobb az általában megszokottnál, ezért a saját kezű panel gyártásnál különös figyelemre van szükség (természetesen panel ügyben én is tudok segíteni).

Aktualizált kapcsolás, panelterv, és egyfajta alkatrészlista itt: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2015
(#) Allen Collins válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 12, 2015 /
 
Köszönöm én is a rajzot! Jól néz ki, tetszetős, de nekem a sub funkcióra egyenlőre nem lenne szükségem. Szerintem egyenlőre egy sima E_2-es változatot fogok megépíteni, illetve találtam fent a neten egy-két tetszetős koppanásgátlót, dc figyelővel. Tudom, hogy nem ez a topikja, de hamár itt elkezdtük a témát, nem szeretném máshová vinni, szóval találtam egyet a bss elektronika oldalán is, illetve egy skori által kialakítottat is. Természetesen nem vetem el a Reloop-féle változatot sem, csak tekintve, hogy eddig ezekkel nem volt nagy szerencsém, inkább egy egyszerűbb szerkezetet építenék először. Mit gondoltok ezekről?
(#) Alkotó válasza Allen Collins hozzászólására (») Dec 13, 2015 /
 
A BSS oldalt sok kritika éri, de engem még nem bántottak. Skori védelméhez magam is készítettem 3 féle paneltervet.
De!, azt tanácsolom neked, hogyha valamilyen egyéb ok nem zárja ki, akkor ne ebbe az irányba mozdulj el. Reloop jelentős energiát fektetett abba, hogy az ajánlott részegységei jól illeszkedjenek egymáshoz. Ezt az Ő saját építései, és az Én utánépítésem igazolják. A felrakott paneltervem fő erénye a komplexitás. Eleve ott van minden, ami kell, sőt a részegységek helyesen vannak egymáshoz kapcsolva, ezért minimális a hibázás esélye. Ha visszaolvasol, akkor a hozzászólások zöme arról szól, miért sikertelenek az építések, miért nem szólnak a végfokok, és hogyan lehetne a hibát megtalálni, és javítani. Jobb az ilyet lehetőleg elkerülni.
Ha neked nem kell a SUB, akkor egyszerűen a két jobb szélső végfokot nem ülteted be, meg ha nagyon spórolni akarsz, akkor a TL071-et és a TL074 se. De tápegység, védelem, előfok, CLIP, bemeneti fokozat, hangerőállítás úgyis kell, akkor pedig már miért ne lehetne egy jól átgondolt, kipróbált változat ezekből.
(#) Allen Collins válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 13, 2015 /
 
Rendben, köszönöm! Akkor ha a sub végfokok kivételével is működőképes a kapcsolás, akkor viszont ezt építem meg. Nem szeretnék én se heteket tölteni hiba kereséssel, ha nem kell. Elkezdem berendelni a dolgokat. Köszönök mindent!
(#) fly1443 hozzászólása Dec 14, 2015 /
 
Sziasztok!
Kis segítségre lenne szükségem, van egy radiotehnika 510d 5.1 erősítő-bol buheralt tda vagyis 3db tda vegfok panelem, ebből 2db szeretnék utólag hidalni, ez lehetséges?

szerk:tda7294
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2015
(#) Allen Collins hozzászólása Dec 14, 2015 /
 
Sziasztok!
Csináltam alkatrész dokumentációt, a reloop-Alkotó-féle 7294-es tervhez, ha gondoljátok nézzétek át, remélem semmit nem hagytam ki. Én .odt-ben csináltam, remélem, hogy a docx-es verzió is használható, írható.
Következő: »»   541 / 607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem