Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Lapozás: OK   90 / 141
(#) clipart válasza Csupasz hozzászólására (») Szept 26, 2015 /
 
Köszi,de a 13V-ot közelítő értéknek gondoltam,ami természetesen nagyobb mint 13V, mert egy járműről van szó,aminek a generátora több mint 13V-ot ad le,általában 14V-nál is többet.
A kérdés arra vonatkozott,hogy a sorbakötött LED-ek működnek-e ha a nyitófesz megfelelően nagy a 3 db esetében,tehát a lényeg a sorbakötésen volt
De azért köszi
(#) Kovidivi válasza didyman hozzászólására (») Szept 26, 2015 /
 
Itt a magyarázat a 160W-ra: Bővebben: Link
Plusz: az árnyékolás így nem lesz annyira zavaró, sok LED egy vonalban jobb, mint néhány nagy teljesítményű egymástól távolabb, és 10W-nál kisebb LED-et csak 1W-osat találtam. Abból meg túl sok kellene. Az 5W-os meg pont annyiba került, mint a 10W-os. Egyébként 10évre tervezem a világítást is, ne kelljen évente szervizelni!
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2015
(#) didyman válasza clipart hozzászólására (») Szept 26, 2015 /
 
És azt a válaszoló honnan tudja, hogy te mire gondolsz?
Amúgy hibás az elgondolásod. LED-nek áramgenerátor kell. Ha sorbakötöd és rárakod egy feszültséggenerátorra, akkor két valószínű lehetőség van. Nem, illetve alig fognak világítani, vagy gyorsan tönkremennek. Mielőtt említed, azért lehet mégis feszültségforrásra kötni, mert az ilyenkor ott lévő soros ellenállás miatt áramgenerátoros jellegű lesz a meghajtás (az áramgenerátor jellemzője a magas forrásimpedancia, de gondolom, ezt hiába írom le). De ez sem azt jelenti, hogy ha beraksz egy pártíz ohmos ellenállást, az azonnal ideális áramgenerátor lesz. Minél nagyobb ellenállás kell a LED differenciális ellenállásához képest (ha jól gondolom, ez is fölösleges adat), amennyiben a feszültség viszonylag kicsit is változik (a generátorod esetében a kicsinél nagyobb ez a változás). Minél nagyobb ez az ellenállás, annál több feszültség esik rajta s annál rosszabb az eredő hatásfok. Teljesítmény LED-eknél ezért nem szokás ellenállásokat rakni, ezért kell aktív eszköz, ami áramgenerátoros hajtást produkál.
Próbáld meg konkrétan leírni a kérdésed: Mit szeretnél, mi a cél, miből.
(#) didyman válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 26, 2015 / 1
 
Értem.
(#) clipart válasza didyman hozzászólására (») Szept 26, 2015 2 /
 
Bocsi,de Nem sikerült elolvasnod a kérdésem első részét,amiben konkrétan leírtam,hogy mit szeretnék,így most a saját csapdádba estél a kérdés konkretizálását illetően,de azért köszi az értékes hozzászólásod
(#) didyman válasza clipart hozzászólására (») Szept 26, 2015 /
 
Tévedsz barátom, mert elolvastam. De ebből: "A kérdésem:hogyan tudom megmérni egy LED meghajtóját hogy valóban csak annyi áramerősséget ad le amennyi kell,anélkül,hogy a LED-et tönkretenném" még nem kaptam választ a kérdésemre (a többiből is csak annyit tudunk, hogy sorba kötnéd). A csapdát nem értem, miért emlegeted, de nem is akarom. Ha nem akarod, hogy segítsen valaki, akkor az a te dolgod.
(#) nedudgi hozzászólása Szept 26, 2015 / 1
 
Csak úgy, gondolatébresztőnek.
Olvasgatom a nagyteljesítményű LEDekről szóló topikokat, és nem győzöm a fejemet kapkodni a több kiloLumenes világítótestekről. Legalábbis ennyinek illene lennie az emlegetett "LED"-eknek. (Manapság a 100 Lm/W az elvárható minimum).
Van két szempont (talán több is), amit sokan elfelejtenek:
- A nagyobb teljesítményű LED koncentrált hőtermelése vastagabb, nagyobb keresztmetszetű hőelvezetést igényel.
- A LED hatásfoka a teljesítmény növelésével csökken - az alacsonyabb bekerülési ár az élettartamon belül megbosszulja magát a magasabb üzemeltetési költséggel.
(#) clipart válasza didyman hozzászólására (») Szept 26, 2015 /
 
Szerintem tök felesleges vitatkoznunk,ha ebből a meghatározásból,idézem a kérdésem :"hogyan tudom megmérni egy LED meghajtóját" nem egy áramgenerátoros táp adódik,akkor sajnálom,tényleg sajnálom,mert mindenki másnak érthető volt.
Teljesen amatőr én sem vagyok, bocsi, és most tényleg jó lenne ha ezt befejeznénk ez lenne a tiszteletteljes kérésem és természetesen megköszönöm rendkívül értékes ,mélyrehatóan elemző hozzászólásod, igazán sokat segítettél.
Még egyszer köszönöm
(#) hotib válasza clipart hozzászólására (») Szept 27, 2015 /
 
Ahogy Csupasz kolléga is írta: "Led nyitófeszültsége 3,4V. 4x3,4V az 13,6V."
Mint közben kiderült, autóban akarod használni (remélem jól értettem) Rendben, hogy üzem közben ~14,5V egy autóban a hálózat (legalábbis ennyinek kellene lennie) de azért ez változhat. És nem felfelé, gondolj erre is. De próbáld ki, ha neked megfelel ahogy működik, akkor jó.
(#) kkornell hozzászólása Szept 27, 2015 /
 
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni tőletek. Vásároltam egy LPHC 18 700 tipusú Led tápegységet. És van 6db 3w-os meleg fehér ledem 3.4V , 700mA. Milyen megoldást javasoltok a bekötésére? A tápegység 6-25V között működik 700mA és 17.5W. Az adatokat átgondolva, szerintem csak sorba kell őket kötni.....De nem szeretném elfüstölni őket. Terasz dekorációs világítás keszül belőle. A lámpa test is Aluminium, és a led hűtőcsillag is egy kicsi alu tombre van épitve, ami a lampa testhez van rögzítve, gondolom a hűtéssel nem lesz gond.
(#) nedudgi válasza kkornell hozzászólására (») Szept 27, 2015 /
 
A LED beépítés látszólag rendben van, ha a hő el tud távozni az alutömbből. Ami gondot én látok, az a 700mA áram. Jobb lenne picit kevesebb - 600-650mA már hosszabb élettartamot ígér, a fényerő szemmel alig észrevehető csökkenése mellett.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2015
(#) Gafly válasza kkornell hozzászólására (») Szept 27, 2015 /
 
Ha igazak az általad leírtak, akkor tényleg mehetnek elektromosan sorba.
Gondolom erről beszélünk.
Azon azért gondolkozzál, hogy hogyan kötöd be, és és hová teszed (hűtési és érintésvédelmi szempontból is). Kicsit "csupasz" (két "drót" elől, kettő meg hátul) az én ízlésemnek kicsit "sovány"...
(#) kkornell válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 27, 2015 /
 
Gondooom ezt csak egy kerámia ellenállással tudnám megoldani......végülis hely van bőven. Kb 15w 20-30 ohm megfelelne? ?(ilyen van itthon).
(#) kkornell válasza Gafly hozzászólására (») Szept 27, 2015 /
 
Megfelelő védett helyen van !
(#) Gafly válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 27, 2015 /
 
Idézet:
„Ami gondot én látok, az a 700mA áram.”

Ez honnan is jött?
(#) nedudgi válasza Gafly hozzászólására (») Szept 27, 2015 /
 
700mA az elméleti maximum, amit betartva meghibásodás valószínűsége alacsony. Ezt csökkentve az élettartam nő, lassabban öregedik a LED.
(#) Kovidivi válasza didyman hozzászólására (») Okt 8, 2015 /
 
Hello.
Ki lett próbálva a konyha világítás. 2db 10W-os LED sorba lett kötve, ehhez párhuzamosan van kötve egy ugyanilyen soros pack, ebből van 4db, tehát összesen 16db LED-em van, 4 csoportra osztva, és a csoportok külön vezérelve, a tápom 18.5V-os laptoptáp, és ahogy teszteltem, 0.5ohm sönt ellenálláson mérve, az áram hidegen kb. 600mA-nél limitálódott, ahogy melegedtek a LED-ek, kúszik felfelé az áram, de ezt szépen lassan teszi.
Maximálisan 16x10W, vagyis 160W-ot venne fel az egész világítás (a táp pedig 80W-os), nálam a maximum LED csoportonként 550mA-re van korlátozva, ez kb. 50W összesen. Ez óriási fényerő. Jelenleg olyan 160mA-t kapnak a LED-ek, ami kb. 12-15W-nak felel meg. Ekkora teljesítményen a melegedésük is minimális.
Ha tönkre is menne a vezérlésem, azt azonnal észrevennénk a nagy fényáradat miatt, és kellene kb. fél óra, hogy a LED-ek annyira felforrósodjanak, hogy 1A-nál több folyjon, és károsodjon. De szerintem beállna valahol egy egyensúly.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2015
(#) lac1 hozzászólása Okt 9, 2015 /
 
Sziasztok,

ledek sorba kötésénél van valami, amit nem értek. 3 ledet sorba kötve (3 W, 700 mA, 3...3,6V) labortáppal megtáplálva 10 V-nál nem tudok rajtuk 450 mA-nál nagyobb áramot keresztülhajtani, hiába van a labortáp áramkorlátozója maxra hajtva. A táp jó, egy izzót rákötve 3 A-ig tudtam hajtani azon az áramot. Ha pl. 1 led van rákötve, akkor 3,5 V-nál viszont ki lehet hajtani a ledet. Ha tovább emeltem a feszültséget, akkor 10,5 V-nál, ami majdnem a max feszültség, akkor 510 mA volt az áram.
Miért van ez így, vagy jó ez? Így a ledek csak kb. 50%-ban vannak hajtva, ami jó az élettartamnak, de azért ennél kicsit jobban meg kéne küldenem őket. Szeretném. Sőt, ha csak 9 V-ban gondolkodom, akkor a rajtuk átfolyó áram az 220 mA, ami viszont nagyon kevés.

Köszi
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2015
(#) Zsarka hozzászólása Okt 9, 2015 /
 
Ebbe a projectbe szeretnék 10W-os ledeket használni. Mit kell ahhoz tennem?
(#) Kovidivi válasza lac1 hozzászólására (») Okt 9, 2015 /
 
A LED-eknek van nyitófeszültsége, ami hőmérséklet és gyártás függő. Te is leírtad: 3-3.6V. Minél nagyobb áramot szeretnél áthajtani rajtuk, annál nagyobb lesz a nyitófeszültség is. 3x3.6V=10,8V, tehát minimum ennyi kellene a maximális áramhoz. Ez normális jelenség. Majd nézd meg, hogy maximális és fele áramon mennyi a fényerőkülönbség (nagyon pici), és nézd meg, mennyire melegszik a LED (fele áramon sokkal kevésbé).
(#) Kovidivi válasza Zsarka hozzászólására (») Okt 9, 2015 /
 
Ott van a lap közepén, hogy kell meghajtani: Bővebben: Link
(#) nagzso hozzászólása Okt 9, 2015 /
 
Sziasztok!
Van egy Cree MPLEZW-A1-R100-0000B030F típusú LED-em. Ehhez lenne szükségem egy használható kapcsolási rajzra.
(#) 187BodyGuard válasza nagzso hozzászólására (») Okt 9, 2015 /
 
Nézd meg egy pár oldallal ezelőtt írt HSZ-emet, ott van egy LM317 Áramgenerátoros téma. Azt tudom ajánlani. De belinkelek ide egy kapcsolást róla.
LM317/TS1084 Áramgenerátor

Ezzel a kapcsolással kb. 1.5A-ig lehet játszani, a TS1084-el elvileg 5A-ig lehet ilyen áramgenerátort építeni.

Ehhez már csak egy sima DC táp kell ami 28-30V DC-t ad ki magából.
(#) lac1 válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 9, 2015 /
 
Köszönöm, értem is akkor.
(#) rockersrac hozzászólása Okt 10, 2015 /
 
Sziasztok! Olyan kérdésem van, hogy van egy pt4115-el szerelt led driver, jelenleg 300mA ledekhez van. Ezt az áramot szeretném 30-40 mA-ra csökkenteni. Ha a jelenlegi figyelő ellenállást 10x-re növelem, az jó, vagy nem jó az elkópzelésem? Előre is köszönöm a segítséget!
(#) nedudgi válasza rockersrac hozzászólására (») Okt 10, 2015 /
 
Iout=0.1/Rs az adatlap szerint.
(#) Dr Endugu hozzászólása Okt 10, 2015 /
 
Van két áramgenerátorom. Nem teljesen tiszta ezek bekötése előttem. Vajon, egyen vagy váltóárammal mennek, ugyanis 4 dióda olyan, mintha graetz lenne. Elvileg egy egywattos diódát hajt meg. Tehát 300mA ad le.

image.jpeg
    
(#) philips100 válasza Dr Endugu hozzászólására (») Okt 10, 2015 / 1
 
SZia,

Elvileg PT4115 meghajtó van rajta.Nézz adatlapot.
Ezek MR16-os spot helyére készültek,azok meg 12V váltóval mennek,ha jól emlékszem.
ADC és DC táplálás is lehetséges.
(#) Dr Endugu válasza philips100 hozzászólására (») Okt 10, 2015 /
 
Egy dolog nem tiszta még, a villás, vagy a vezetékkel ellátott pólus a kimenet, tehát ahova a ledet kell kötnöm?
(#) 187BodyGuard válasza Dr Endugu hozzászólására (») Okt 10, 2015 / 1
 
Mivel Spot helyére készült, így több mint valószínű hogy a Villás a betáp, nomeg a LED-nek meg is van jelölve hogy Piros + Fekete -
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2015
Következő: »»   90 / 141
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem