Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése
 
Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   151 / 227
(#) Collector válasza velkey hozzászólására (») Szept 16, 2011 /
 
Az a fél méter legyen inkább 25-30 centi.
Véletlenül nem szokott kioldani a megszakító, jól is néznénk ki, ha gondol egyet, és leold, mert éppen telihold van. Ha a fázisban éppen csúcs közelében van a feszültség, és akkor dugod be, na akkor van a kioldás.
(#) velkey válasza Collector hozzászólására (») Szept 16, 2011 /
 
Nem tudom miért gondolod a 25-30 centit, mert nekem ott volt a vonalzó az ív alatt, és a vonalzóval 40 centit mértem pedig az ív nem egyenes hanem fölfelé "púpos" az áramlás miatt ezért olyan 50 centire saccolnám.
(#) Collector válasza velkey hozzászólására (») Szept 16, 2011 /
 
Azért gondolom, mert én is építettem már pár rezonáns tápot.. kanyarokat nem számolunk bele. Ha felfelé húzod, akkor nem nagyon lesz több 30 centinél.
(#) Collector válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 16, 2011 /
 
Fürge ujjak? Számolhatnánk éppen, csak kissé nehéz lenne.
Matematikailag meg úgyis végtelen hosszúak az ívek
(#) velkey válasza Collector hozzászólására (») Szept 16, 2011 /
 
A 3fázisos az miképpen volt összerakva? Ezeken a képeken lévő ívek mekkorák?
(#) Collector válasza velkey hozzászólására (») Szept 16, 2011 /
 
Bővebben: Link
Kanyarokkal 1,5 méteresek Normál mérésnél a legnagyobb 60 centi lehetett, általában 40-50 centisek.
(#) Elektronboy hozzászólása Szept 18, 2011 /
 
Hogyan tud ez a jákob létra folyamatosan működni ?
nem kell rövidrezárni egy pillanatra??
Nekem a motról csak úgy működőtt
!Bővebben: Link
(#) Collector válasza Elektronboy hozzászólására (») Szept 18, 2011 /
 
Nagyobb feszültségre van szükség.
(#) velkey válasza Collector hozzászólására (») Szept 18, 2011 /
 
2 Mottal rezonáns üzemben úgy is megy, hogy nagyon közelre rakod a létra aljait egymáshoz.
(#) Elektronboy válasza velkey hozzászólására (») Szept 18, 2011 /
 
És ha velkey kapcsolását használom...
Bővebben: Link
(#) velkey válasza Elektronboy hozzászólására (») Szept 18, 2011 /
 
Előbb írtam hogy megy.
(#) Collector válasza Elektronboy hozzászólására (») Szept 18, 2011 /
 
1 trafóról nem fog menni, 2-ről is még elég kicsi a feszültség, a rezonancia meg csak akkor jön létre, amikor áram is folyik, tehát nem fogsz nagyobb üresjárási feszültséget kapni, csak nagyobb áramot.
(#) ikarusbusz hozzászólása Szept 20, 2011 /
 
Üdv! Új vagyok itt a fórumon, de nem az elektrós szakmában. Végigolvastam ezt a Tesla-s fórumot (kb. 2 hét alatt), hihetetlen becsülendő a "kollektív tudás", de még azért lenne kérdésem, illetve megosztanám "tapasztalataimat". Én egy VTTC-vel próbálkozom, PL500/504 csővel. Tudom, ne is számítsak sokra, nem teszem. A tápfesz feszkétszerező (még a váltakozó oldalon sorba be van iktatva egy 150W-os izzó), fűtés kis 24V-os trafóról, szekunder 50-es szürke PVC-n 0,18-as drót, 1000 menet. Rezonanciafreki tetőkapacitással (átm. 120-as tárcsa) 460kHz körül. Skori programja nagyobbat számol, de feltételezésem szerint önkapacitásban sokat számít a gyantázás (poliészter gyanta, 2 réteg, Nagy Lajos király úti boltból). Primer tekercs most éppen 110-es PVC (de majd 80-ason szeretném, csak még nincs), menetszám 20, másfeles sodrott vezetékből. Visszacsatoló a primer alatt, szintén 20 menet, fél négyzetmilis vezetékből. A kapcsolás már itt is fönn volt néhányszor, annyi a különlegessége, hogy a segrács nem pluszra van fölkötve, hanem néhány k-val a feszduplázó váltakozóáramú oldalára. A kapcsolás működik, egyáltalán nem jól kihangolt állapotban 1cm-es 50Hz-es (vagy 100?) brummal jelentkező, sötétkék, enyhén fa alakú korona látható. Cső nem izzad, a 150W-os izzó épp csak dereng.
A gondom az, hogy a primer tekerccsel párhuzamosan kötött kondik igen-igen melegszenek, nem is merem pár percnél tovább járatni. 1n/2kV-os kerámiák, és már most is kettő van sorban (és ilyen láncból 3, de kevés, nemsokára próbálom majd néggyel - tehát 2n-val). Valóban ilyen komoly igénybevétel van itt? A kerámia a legjobb, vagy esetleg fólia (mintha valahol olvastam volna)? Kösseg esetleg sorba még többet (3-at, így kb. 6kV)? Izmosabb kondikat szerezzek be?
Válaszaitokat előre is köszönöm.
(#) velkey válasza ikarusbusz hozzászólására (») Szept 20, 2011 /
 
VTTC-be primer köri kondinak én a nagy teljesítményű (doorknob) kerámia kondenzátort javasolnám, nekem az ilyen 2 kV-osak sorba robbannak a meghajtásban. Fóliakondit pedig nagyon túl kell méretezni.
(#) _BiG_ válasza ikarusbusz hozzászólására (») Szept 20, 2011 /
 
Ezeket a kis kerámia tárcsakondikat nem erre az igénybevételre tervezték. A táplálás hiába nem sok, de a rezgőkörben mégis amper nagyságrendű áramok folyhatnak, több száz kHz-en. Ezek az "inggombok" ezt nem bírják.
Rádióadóba való kondenzátorokat érdemes beszerezni.
Vagy nagyon-nagyon túl kell méretezni, hogy eloszoljon a terhelés. Így meg már drága lehet.

A közönséges fóliakondiknak meg nagy a sajátinduktivitásuk, meg a belső ellenállásuk ehhez az üzemhez.

A Lomex-ben kapható 7,7nF/1600V-os kerámia tömbkondenzátor (8 db-os csomag 200 Ft, ha épp van) viszont a GU81-gyel is működött. Igaz, azokból 6-8 volt nekem sorban, mert a táplálás is 4kV volt.
(#) ikarusbusz válasza _BiG_ hozzászólására (») Szept 20, 2011 /
 
Köszönöm! Ugyan végigolvastam, de lehet, hogy újból kéne, mert elkerülte a figyelmemet, amit még jan. 6-án írtál: "A VTTC-hez a primer körbe, olyan GU81 szintig, tökéletesen jó a Lomex 7,7nF/1600V-os kondija, viszonylag olcsó. Nem kell oda dooorknob meg csőkondi, nincs akkora áram, se meddő teljesítmény. Igaz, én csőkondenzátorokat használtam, de előtte kipróbáltam a fent említett típus és bevált, működött, nem durrant el (a pici kerek kerámia viszont azonnal, pedig csak egyet tettem be a láncba próbából).
Persze többet sorba kell kötni, és ha kevés a kapott kapacitás, akkor párhuzamos láncokkal lehet növelni. Így lehet elosztani a terhelést közöttük."
Megpróbálkozom a Lomex-essel!
(#) Collector válasza ikarusbusz hozzászólására (») Szept 20, 2011 /
 
A használt kondenzátort a frekvencia határozza meg. A kondikhoz használt kerámiából nagyjából 5 fajta van ezek közül 3 nem alkalmas nagyobb frekvenciatartományokban, a maradék 2 viszont igen. A csavaros kivitelű kerámiakondik azok, amik tudnak bőven akár 1MHz felett is működni. Fóliakondikról (WIMA) nemrég tettem fel egy kisebb leírást, karakterisztikával. Abból minden kiderül.
(#) Elektronboy hozzászólása Szept 21, 2011 /
 
Jó Reggelt mindenkinek!
Jelentem elkészült a az új tápom a még születésben lévő teslámhoz 12 mot-tal fog dorombolni áldott legyen a lomtalanítás és az a villanyszerelő aki engedéjjel kísérve kicserélte a kismegszakítónkkat ha kész minden
teszek képeket!
(#) _BiG_ válasza ikarusbusz hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
Szívesen
Ja, azt kifelejtettem, hogy az én tekercsem 200kHz alatt működött, bár volt, amikor valamelyik felharmonikusra is kihangoltam. Azt is bírták a kondik. A tekercs kevésbé, a derekánál meglágyult a PVC, jelezve, hogy ott is volt egy árammaximum.
(#) Collector válasza Elektronboy hozzászólására (») Szept 21, 2011 / 1
 
Elég sokba fog az kerülni, nameg 10kVA-hez nem mindegy a szikraköz sem, hisz azonnal megeszi az elektródákat levegőn. Érdemes úgy megoldani a szekunder oldalt, hogy tudj váltani fázis illetve vonali feszültség közt, ezzel a megoldással máris 2 fokozathoz jutsz, veszteségek nélkül.
Viszont normál szabályozháshoz kellene egy 3 fázisú szabályozható toroid, vagy hegesztőtrafó.
Az viszont tuti, hogy ennyi trafó esetén a hálózatban brutális meddő áramok fognak folyni.
Nekem is tervben van egy ilyen cucc, a trafók megvannak hozzá, csak sok más dolgom van. Majd talán kérek támogatást rá az iskolától.
(#) marksman hozzászólása Szept 28, 2011 /
 
Sziasztok !

Elkészült a Skori féle 24 V -os teslatekercsem.
Csak a tápegységem nincs még kész , úgyhogy csak egy 18 V -os kis trafóról tudom üzemeltetni + 33000 µF -os kondi .

Kéne egy kis segítség hogy meg tudjam csinálni az C4 , L4-et :help:

Itt van pár kép :
(#) Fritzi91 válasza marksman hozzászólására (») Szept 28, 2011 /
 
A hűtőborda igényel hűtést?
(#) pcroland válasza marksman hozzászólására (») Szept 29, 2011 /
 
Kérdezd meg Skory-t, hogy ő milyet tett bele és te is tedd azt. Elvileg ki is lehet mérni valahogy, de nem tudom hogyan. Amúgy jó lett!
(#) velkey válasza pcroland hozzászólására (») Szept 29, 2011 /
 
L4-c4-nek az a lényege, hogy ugyanaz legyen a rezonanciafrekije mint a szekunder tekercsedé, tehát kiszámolod a szekunder tekercsed rezonanciafrekijét valamilyen programmal és az egyenlő lesz 1/[2*PI*SQR(L4*C4)].
(#) marksman hozzászólása Szept 29, 2011 /
 
Ezzel kiszámoltam a rezonancia frekvenciát :Bővebben: Link
486.5 kHz jött ki , és utána hogyan tovább ?
Honnan tudom meg hogy milyen kondi és tekercs kell ?
(#) ekkold válasza marksman hozzászólására (») Szept 30, 2011 /
 
Az L4-C4 rezonanciába a fetek gate kapacitása, és a trafó tekercseinek induktivitása is beleszól. Gyakorlatilag: tegyél be egy 20...40uH körüli induktivitású tekercset, és ezután kísérletezd ki mekkora kondi kell mellé, hogy jól működjön (vegyél többféle kondit és ezeket cserélgetve, ill. párhuzamosan kapcsolgatva sokféle értékel ki tudod próbálni)
(#) marksman válasza Fritzi91 hozzászólására (») Szept 30, 2011 /
 
persze :vigyor5:
(#) marksman válasza ekkold hozzászólására (») Szept 30, 2011 /
 
És azt hogy kapom meg hogy mekkora legyen a menetszám és a huzal átmérője ? És mekkora áramot kell kibírnia ?
(#) Collector hozzászólása Okt 2, 2011 /
 
Na, lassan összeáll a drsstc. Minden megvan hozzá. Úgy láttam, hogy az eredetileg szárazcellához levágott 250x250x15-ös plexilap pont megfelel méretben állványnak hozzá, csak egy kis polír kell majd rá. Egy köztes tetőkapacitásra van még szükség mindössze, nameg az egész összerakására. Az iskola miatt ez persze még jócskán késni fog, pedig alig pár tárgyam van. Gondoltam arra is, hogy akkor az egész állvány legyen plexiből, de mivel szükséges egy fémháló köré a szikrák ellen, így marad csak az alja és a teteje plexi (vagy csak a teteje, még ezt eldöntöm).
(#) TheBartucz válasza Collector hozzászólására (») Okt 3, 2011 /
 
Jó kis darab plexi ez Nem tudom, ez saját építésű meghajtás vagy után építesz? Ha tényleg valós veszély, hogy elérhetik az ívek a meghajtást, akkor komoly kis sstc lesz ez, várjuk a fejleményeket!
Következő: »»   151 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem