Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tirisztor vezérlése egyenáramú körben
Lapozás: OK   2 / 2
(#) reteck hozzászólása Jún 8, 2010 /
 
Sziasztok!
Valaki tudna segíteni,hogy azt hogy valósítsam meg hogy egy tirisztort vezérlek, ami egy akkumulátor pozitív ágát kapcsolná a fogyasztóra, attol függően, h van e a lakásban hálózat feszültség.
Azaz azt szeretném elérni,ha áramszünet lépne fel, akkor egy akksit kapcsoljon 1 fogyasztóra, avagy le.
Csak azért gondoltam a tirisztorra,mert max 30-40A folyna.

Help MEE!
(#) EcoPityu válasza reteck hozzászólására (») Jún 8, 2010 /
 
Szia!
230V-os 3x16A-es relé lepárhuzamosítva, szakítóérintkező az akksiddal sorba, és kész!
Ha van hálózat, a relé behúz, és szakítja az akksit, ha megszűnik, már kapcsolja is...
A szünetmentes tápok is így kapcsolnak, csak azok még vissza is alakítják egy MOSFET párral és egy trafóval az akksifeszkót 230v-ra...

(bár ennek innentől semmi köze a téma címéhet, mert egy árva tirisztor sincs benne! )
(#) reteck válasza EcoPityu hozzászólására (») Jún 8, 2010 /
 
Szia!
Kösszi a segítséget, én is gondoltam ilyesmire, csak azon aggódog,h idővel nem lenne elég stabil a rellé nyugalmi érintkezője, s ezért akartam valami szilárdtest relébe gondolkodni.
Bár utána felmerült bennem a kérdés,hogy hogyan oltanám ki a tirisztort ha sikeresen begyújtott, vagy vegyek GTO-PNPN-t.
Szóval csak komplikált lenne amit én akarnék.

Mégegyszer köszi!
(#) qvasz2 válasza reteck hozzászólására (») Jún 8, 2010 /
 
Ezek autós relék, ha jól látom. 50-100-200 A-es típusok:
Bővebben: Link
A kocsiban évekig szolgálnak gond nélkül
Vagy vannak ilyenek:
mágneskapcsoló
(#) szivar7 hozzászólása Dec 26, 2010 /
 
én abban kérném a segitségeteket , ha van valakinek egy oljan tirisztoros kapcsolasa amelyel párhuzamos lc kört lehetne rezgésre birni 160-400vdc között 40-hz max 5khz -en
(#) staci123 válasza szivar7 hozzászólására (») Dec 26, 2010 /
 
Szia,
elméletileg megoldható, az induktivitás középkivezetéses,két tirisztor ellenütemben,egy feleakkora segédinduktivitás,szinkronizáló és gyujtóelektrónika... DE a rezgési frekvencia az LC től függ,nem csupán egy potival változtatjuk... Azután pedig ide 50Hzes tirisztorral jó ha 200Hzig működik...Valmi közelebbit, mire volna jó...?
(#) jostu hozzászólása Aug 15, 2011 /
 
Űdv mindenkinek, szeretném a hegesztőm teljesítményét szabályozni tirisztorral,a trafó egyenáramú, ebben szeretném a segítségeteket kérni. ha valaki eltudna látni tanáccsal, esetleg kapcsolási rajjzal azt megköszönném.
(#) proksa1 hozzászólása Szept 1, 2011 /
 
Nemtudja valaki hogyan kell a tirisztorral párhuzamosan kapcsolt LC kört méretezni? kb. 450V-ról menne és ugy kellene méreteznem hogy 1ms ideig vezessen egy impulzásra. A kapcsolás ugyan az amit belinkelt előttem valaki, de nekem az LC kör számítása kellene.
(#) Busz-os hozzászólása Aug 29, 2013 /
 
Üdvözletem. Érdeklődnék,hogy milyen képlettel lehet kiszámítani a tirisztor G lábára hány Ohm-os ellenállás kell ? 24 voltos rendszerbe (BUSZON)Leszállás jelzőt szeretnék tirisztorral .A tirisztor anódjára + fesz megy az ajtó zárt állapotában az ajtónál lévő mikró kapcsolótól .A katódra 3 db 24 volt 2W-os izzó menne párhuzamoson kötve. A tirisztor G lábára az utas által meg nyomot gomb + 24 voltot kapcsol mint vezérlés ellenálláson keresztül. Ez a gyakorlatban működne-e? Hogyan lehet kiszámítani milyen ellenállás kell a G lábra a tirisztoron ? Milyen típusú Tirisztor kell hozzá?

A Válaszokat előre is köszönöm.

Üdv.
(#) mpisti válasza Busz-os hozzászólására (») Aug 29, 2013 /
 
Szerintem inkább FET-et használj. Sokkal kisebb a vesztesége még analóg üzemben is. Valamint a vezérlése sem lenne ördöngösség.
(#) kadarist válasza mpisti hozzászólására (») Aug 30, 2013 /
 
Szia!
Az öntartó kapcsolást egyszerűbb tirisztorral megcsinálni, mint FET-el.
(#) Busz-os válasza kadarist hozzászólására (») Aug 30, 2013 /
 
Üdv. kadarist .

Valami tip ,hogy milyen tirisztor kell ,hozzá és milyen ellenállás 24 voltos rendszerbe ? A segítséget előre is köszönöm .

Üdv.
(#) kadarist válasza Busz-os hozzászólására (») Aug 30, 2013 /
 
Szia!
Nézd meg a Fig.2 ábrát.. Az ellenállások értékén nem kell változtatni és a tirisztor típusát úgy válaszd meg, hogy a lámpák áramának legalább kétszeresét el tudja viselni.
(#) Busz-os válasza kadarist hozzászólására (») Aug 30, 2013 /
 
Üdv. Köszönöm a segítséget . Az gond lenne ,hogy a jelző lámpákat nem az anód előtt hanem a katód után kötöm be és lámpákat testelem ? Mert a rajzon anód előtt van és testet ad a lámpának. Valamint nem kell-e hűteni a trisztort ?

Üdv.
(#) Busz-os válasza kadarist hozzászólására (») Aug 30, 2013 /
 
Üdv . Bocsi az lemaradt a rajzon az R1 2,2 Kohm?/2K2[b][/b]


Üdv.
(#) kadarist válasza Busz-os hozzászólására (») Aug 30, 2013 /
 
Nem maradt le a rajzról semmi és jó a válaszod. Próbáld ki a testelt lámpás verziót és a hűtési igényt csak a próbaüzem alatt lehet megítélni.
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2013
(#) proli007 válasza Busz-os hozzászólására (») Aug 30, 2013 /
 
Hello! Nyugodtan bekötheted úgy is. De a Katód és a Gate közé, tegyél egy 100nF-os kondit, mert a hosszú nyomógombvezetéken érkező tranziens tüske, bekapcsolhatja a tirisztort. Melegedni nem igazán fog, mert a begyújtott tirisztoron kb. 1V feszültség fog esni, ami 250..300mW hőt jelent majd. üdv!
(#) Busz-os válasza kadarist hozzászólására (») Aug 30, 2013 /
 
Üdv. félreértés a lemaradt azt úgy értetem az előző üzenetben elfelejtettem meg kérdezni ,hogy a R1 2,2 Kohm.A rajzról nem marad le semmi. Katód utáni jelzőlámpa bekötés azért lenne jobb kivitelezés szempontjából mert egy vezeték van a műszerfaltól az ajtóig a leszállásjelzőnek .Ha anód elé kötöm akkor kell még 1 szál emiatt le kellene bontani az egész plafont ami nagy munka.

A három Jelző lámpa 24 volt 6 Watt . Net- en nézegettem tirisztort TIC 106 N 4A/800V[b][/b]az jó hozzá ?

Üdv
(#) Busz-os válasza proli007 hozzászólására (») Aug 30, 2013 /
 
Üdv . Köszönöm a Segítséget

Üdv.
(#) Busz-os válasza proli007 hozzászólására (») Aug 30, 2013 /
 
Üdv A Kondi MINUSZ kivezetését a Katódra vagy a Gate-ra kell Kötni?

Előre is köszi Üdv.
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2013
(#) kadarist válasza Busz-os hozzászólására (») Aug 30, 2013 /
 
Fólia vagy kerámiakondenzátornál nem számít a polaritás, neked pedig olyan kell.
(#) roland507 hozzászólása Szept 22, 2013 /
 
Üdv ! Hogyan tudok 555-el tirisztort vezérelni ami kapcsolgat 300v dc-t 5A ? Ha esetleg rajzot tudna valaki ! Köszönöm szépen !
(#) proli007 válasza roland507 hozzászólására (») Szept 22, 2013 /
 
Hello! Egyszerűen egy soros Gate ellenálással, de valóságban sehogy. Mert ha egyszer bekapcsolt, nem fog kikapcsolni egyenáramon a tirisztor. Egyébként az hogy "kapcsolgatni" elég tág fogalom.. üdv!
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2013
(#) roland507 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 23, 2013 /
 
Üdv! A "kapcsolgatás" alatt olyan 100hz-et értek ! Vagy mivel tudom megoldani ? Már megnéztem mindent ! Köszi a választ !
(#) kadarist válasza roland507 hozzászólására (») Szept 23, 2013 /
 
Szia!
Miért akarsz ilyen célra tirisztort használni? A tranzisztor jobb lenne.
(#) proli007 válasza roland507 hozzászólására (») Szept 23, 2013 /
 
Ezzel ugyan nem tisztázódott, hogy mit miért, hogyan szeretnél "kapcsolni", és a 300V az tényleg sima egyenfeszültség, vagy egyenirányított jel, mert tirisztor számára olyan feszültséget célszerű használni, ami periódikusan le is esik nullára (mint a hálózati feszültség), mert különben csak "keservesen lehet" kikapcsolni. üdv!
(#) roland507 válasza kadarist hozzászólására (») Szept 23, 2013 /
 
Nekem tökéletes a tranzisztor is csak működjön ! Úgy kell működnie mint egy "kapcsoló" max 100hz-ig , és csak a pozitívot szaggassa meg . Üdv!
(#) Peter65 válasza roland507 hozzászólására (») Szept 24, 2013 /
 
Szia! Jó lenne, ha többet elárulnál a feladatról, mert így nehéz segíteni. Ha egy 300V, 5A-es tápegység kell mondjuk DC motor szabályozásához, akkor azt célszerű lehet tirisztorokkal megoldani, áramirányítós kapcsolással (váltakozó fezsültségű hálózati táplálás esetén). Ha máshoz kell, mert a frekvenciát is valamiért változtatni kell, akkor ez biztosan nem jó. Ha lehetséges, írd meg hogy mihez kell ez a 300V-os kapcsolgató, milyen betáplálás áll rendelkezésre.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem