Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PPM Oszcilloszkóp
Lapozás: OK   2 / 4
(#) shield válasza t0bi hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Fáj a szívem a képen látható cuccért.
(#) t0bi válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Elkészült a panel, bár néhány apró módosítás kellett bele. Kicsit le kellett vágni belőle, így befért egy szabvány 100x60x25ös dobozba. Az SMD IC-ket precíziós foglalatokba forrasztottam, ami simán belemegy a foglalatba. Sajna még mindig nem minden kapható nálunk. Rezonátor helyett is csak kvarcot kaptam, ezért a panel aljára be kellett tenni két SMD kondit. Trimmerkondi is csak nagyméretü volt, ott is át kellett buherálni a nyákot.
Most jön a neheze, meg kell oldani az USB illesztést, de ehhez sajnos még nem eléggé értek. A kapcsi rajzon feltehetőleg FT232RL van, de nekem MCP2200. Ebbe a kapcsolásba megfelel? Az FTD driver Windowshoz jó lesz az MCP-re is?
A rajzon van egy tekercs is (L1), ez mekkora? (szerintem ki is hagyható).
(#) bbatka válasza t0bi hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
"Most jön a neheze, meg kell oldani az USB illesztést, de ehhez sajnos még nem eléggé értek. A kapcsi rajzon feltehetőleg FT232RL van, de nekem MCP2200. Ebbe a kapcsolásba megfelel? Az FTD driver Windowshoz jó lesz az MCP-re is?
A rajzon van egy tekercs is (L1), ez mekkora? (szerintem ki is hagyható)."

A két IC jelentősen különböző. Én az FT232RL-t használom szinte minden gond nélkül. Az L1 zavarszűrő. Én a saját modulomon nem használtam. Ha egy 100uH-is teszel be szerintem jó lessz.
Mind az FT232RL-ről mind az MCP2200-ról rengeteg alkalmazási példát, drivert találsz a gyártó oldalán. Az FT232RL drivere nem lesz jó az MCP2200-hoz.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
(#) t0bi válasza bbatka hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Köszönöm, akkor most nekiállok tanulgatni. Érdekes módon az MCP sokkal olcsóbb, miont az FT, ezért szeretném ezzel megoldani. Ha nem menne, majd kiabálok segítségért
Közben találtam egy régi Nokia DKU-5 tip. kábelt. Sajnos a barátom nem ad egyértelmü kapcsi rajzot róla, pedig biztos ezzel még egyszerűbben megoldható az illesztés. Van valakinek erről valami infója?
(#) fzs válasza t0bi hozzászólására (») Jún 30, 2011 /
 
Üdv t0bi!
Csodálkozom, hogy a fórumozók csak most fedezték fel a Dpsscope-ot. Kezdő célra nagyon megfelelőnek tartom. "Az alacsony költségű digitális oszcilloszkóp" topicban már tavaly a 87. és a 88. oldalon írtam róla. Veled ellentétben én saját tervezésű nyákot alkalmaztam. A firmware-t is én írtam hozzá (kihívás!).
Ami az USB csatlakozást illeti. A PC-s szoftvernek 500000 dpi kell. Ha FT-t használsz, akkor figyelmedbe ajánlom a USER Manual által leírt beállítást. A "Fixed Serial Number"-t és a "Manufacturer", valamint a "Product Descriptor"-t az ott leírtak szerint kell beállítani. Kb. 2000 Ft környékén lehet kapni USB-Serial átalakítót, azzal is lehet használni, ha tudja a sebességet. A szoftver csak a tx, rx vonalakat használja. Úgy emlékszem egy olyan pc-s szoftver is közzé lett téve, ami a felnti, FT-nél leírt beállításokat figyelmen kívül hagyja. Az MCP2200 nem tudom, hogy tudja-e azokat a feltételeket amit a sw vár. Azt olvastam róla, hogy nagyobb sebességeknél probléma van vele. Kiváncsi vagyok, hogy az eredeti firmware-el hogyan működik ET módban. Ha már működik a DSO, kérlek tájékoztass róla.
(#) t0bi válasza fzs hozzászólására (») Jún 30, 2011 /
 
Szia!
Gratulálok a szkópodhoz :kalap: és örülök, hogy nem csak én látok fantáziát ebben, remélem többen is megépítik. Nem tartok még olyan magas szinten a programozásban, ezért választottam inkább a "gyári" megoldást. A panel megépítése nem volt nehéz, viszont az interfész dolgokban még fejlődnöm kell.
Az MCP2200 tud 1 Mbaudot (az FT 3M), de 20k felett 0,16% hibát ír a doksi. Ráadásul nincs belső oszcija, tehát kvarc is kell hozzá. Meg aztán milyen driver kell?
A DKU5-ös kábelben PL2303 van, azt olvastam, hogy a gyártó driverét kell letölteni a Nokiáé helyett. Szóval bonya a helyzet.
Azon gondolkodom, hogy elég lenne az első kipróbáláshoz egy TTL-232 converter (MAX232) a PC soros portra, ez működne szerinted?
Néhány kérdésem még lenne: mihez kell az 500000 dpi? Mi pontosabban az említett USB-Serial átalakító?
(#) fzs válasza t0bi hozzászólására (») Jún 30, 2011 /
 
500000dpi-vel kommunikál egymással a PC-s program és a dspic2020. A program kiadja a parancsot, (lásd: a dpscope honlapján download menüpont alatt: software user manual and command interface 7.1) a pic dekódolja és végrehajtja. A pc soros portja kb. 100000 dpi-t tud max. ezért kell egy interface. A PL2303 úgy tudom 2millió dpi-t is tud, de nyilván megfelelő drivert kell a gépre telepíteni. Az FT chip kb. 1.5 millió dpi-t tud, a drivere megtatálható a honlapján, kapható több helyen is, beforrasztani egy kicsit macerás (0.65 mm lábköz), én már több ilyen átalakítót készítettem, elsőre működtek. A MAX232 nem tud 500000 dpi-t, de a pc sem, tehát ez az út nem járható.
Az MCP2200-ról az RS232-USB topikokban találsz sok információt. ICSERNYI szerzőtől található dip tokos pic-el készített kristályos usb-serial átalakító, de nem tudom mekkora dpi-t bír. (http://esca.atomki.hu/PIC18/usb-uart.html)
(#) fzs válasza fzs hozzászólására (») Jún 30, 2011 /
 
Bocsi: dpi helyett baud-ot kell érteni. (Egy dpi-s projectben vagyok nyakig, ezért a tévedés.)
(#) bbatka válasza fzs hozzászólására (») Jún 30, 2011 /
 
Ha egy esetleg gyorsabb mintavételezésű PIC-el meg akarsz próbálkozni akkor a dsPIC33FJ64GS608 már 4MSPS sebességgel mintavételez. Áprilisban vettem belőle hármat. 1537Ft-ra jött ki darabja. Igaz ehhez még a PC-s szoftvert is újra kell írni. Ezen felül 3,3V-os I/O-s.
(#) fzs válasza bbatka hozzászólására (») Jún 30, 2011 /
 
Kösz. az infót, de ezt az ic- t nem igen tudom beforrasztani. Smart board-al se hiszem, hogy sikerülne. Viszont már gondolkodtam a dspic33fj16gs502 irányában, ez PDIP tokozásban is kapható, viszont az ERRATA szerint egy kis hibája van a komparátornál, amit persze a program használ. Egy külső eszközzel esetleg áthidalható. A pc-s programot amúgy sem akarom újraírni, az túl komplikált lenne, de egy kis ügyeskedéssel esetleg tudja fogadni (megfelelő felbontásban) a megnövekedett max. sebességet. Még erőssen gondolkodom a dolgon.
Mellesleg a dpscope konstruktőre dolgozik egy jóval egyszerűb, és olcsóbb dso-n. (http://www.picaxeforum.co.uk/showthread.php?t=17938&page=8).
Állitólag nyílt firmware lesz. Mindössze 2 (kettő!) IC-t használ, sávszélessége persze kicsi, de logikai analizer is lesz benne.
(#) t0bi válasza fzs hozzászólására (») Júl 2, 2011 /
 
Na végre!
Nem úsztam meg FT232 nélkül. Készítettem egy kis interfész panelt, ami pont befér majd a DPScope panel tápegység része fölé (úgysem kell, USB-n kapja a snapszot), aztán elpöcsikéltem egy fél napot a driverekkel, beállításokkal, de beindult! Most már csak dobozolni kell, viszont a PIC szépen melegszik.
Köszönöm minden hozzászólónak a segítséget, nem hiszem, hogy enélkül meg tudtam volna építeni.
(#) fzs válasza t0bi hozzászólására (») Júl 3, 2011 /
 
Gratulálok, szép munka!.
Ha lehetne egy kérésem: amikor teszteled a frekvenciákat, kivéncsi lennék, hogy ET módban (1Ms/sec beállítás felett ) milyen jelalakot ad ki pl. 100 kHz, és 200kHz frekvencián. Az áltlam írt firmware megoldás nem valami szép. Ha tudnál erről feltenni valami képet nagyon megköszönném. A videó még jobb lenne. Ha nincs berendezésed szoftveres megoldással is lehet készíteni (pl. CAMSTUDIO). A videót a mérete miatt csak az e-mail címemre tudnád küldeni.
(#) bbatka válasza t0bi hozzászólására (») Júl 3, 2011 /
 
Én is gratulálok.
Az MCP2200-as még macerásabb állítólag.
Nekem az FT232RL-el csak annyi a problémám hogy WinXP alatt nem választódik le. Akár hányszor rádugom mindig kioszt neki egy új ComPort címet.
(#) fzs válasza bbatka hozzászólására (») Júl 3, 2011 /
 
A device manager-ben be kell állítani a kívánt com portot, és mindig ugyanabba az USB foglalatba kell bedugni, akkor nekem nem változik a kiosztás. Szintén XP-t használok.
(#) repata hozzászólása Júl 3, 2011 /
 
Sziasztok!
Jutott egy kis időm a ,,szkópomra" bekötöttem a ledeket, az órajelre kötött ledet tudom lpt-monitorból vezérelni pic nélkül, pic-kel pedig ha elindítom a szkóp programját és megpróbálom a beállításokat elvégezni akkor villog, a datain- re kötött led viszont csak világít folyton, bármit csinálok!
(#) t0bi válasza fzs hozzászólására (») Júl 3, 2011 /
 
Még nem is nagyon nézegettem, milyen címet oszt ki, mert automata módban használom. Manuálban mindig egyet ugrott, de nekem még mindig nem tiszta ez az egész.
Most elkezdem áttanulmányozni az ET módot, bár ha le tudnád írni pár szóban, megköszönném. Aztán összedobok 555-tel egy 100-200 kHz-es oszcillátort.
(#) fzs válasza t0bi hozzászólására (») Júl 4, 2011 /
 
Az ET (Equivalent Time Sampling Mode) működése: Hasonlóan működik, mint a Normál Mód, egy kis különbséggel. NM-ban vár a triggerre azután kezdi a mintavételt pl. jelen esetben max. 1 millió minta/sec sebességgel. Max. ennyit tud a PIC ADC-je. ET módban az első lekérdezés után folytatja a lekérdezéseket, de a trigger után a vár egy kicsi delta t időt, és azután kezdi a jel lekérdezéét. A két lekérdezést együtt dolgozza fel, ezért 2 millióminta/sec mintavételezésnek tűnik a lekérdezés. A delta t idő eltolódású lekérdezés többszörös is lehet, ezért akár 20 Msample/sec lekérdezést is tud kezelni a program. Ennek a módnak a pontossága nagyban függ a jel ismétlődésétől és a trigger pontosságától. Az AWG bekapcsolásával simulnak a jelek. (AWG több beolvasott rekordot átlagol, azután rajzolja ki a képernyőre.)
(#) t0bi válasza fzs hozzászólására (») Júl 5, 2011 /
 
Egy egyszerű 555-ös áramkört építettem, ráadásul a frekije is rendesen mászkált 100 kHz fölött, de legalább meg lehet nézni, mit csinál a szkóp. Az első kép NM, itt szép, tiszta a jelalak. A második ET, a frekiváltozás miatt a 2-3-ik periódus erősen szőrösödik. A 3. kép ET, 10-es AWG-vel, ahol a jel és trigger freki eltérése miatt a 3. periódustól már elég gnóm jelalakok vannak. Remélem, tudtam segíteni.
(#) h2oo2h válasza fzs hozzászólására (») Júl 6, 2011 /
 
fzs!
Gratula az sk fejlesztésű fw-hez és NYÁK-hoz!
Milyen stádiumban van a fw? Miket tud?
Esetleg publikus a NYÁK és a FW?
kb. mennyibe lehet neked a szkóp eddig?
(#) fzs válasza t0bi hozzászólására (») Júl 6, 2011 /
 
Kössz. a képeket. Én is küldök pár képet a sajátomról, a saját készítésű fv. generátorom által szolgáltatott 50 kHz színusz, és 100 kHz négyszögjelekről ET módban.
Ha a jel alakjának vizsgálatára nem is, de a jel meglétére azért alkalmas.
(#) fzs válasza h2oo2h hozzászólására (») Júl 6, 2011 /
 
A firmware már teljesen készen van, ugyanazokat tudja, mint az eredeti változat. A 30F2020 egy, két további, ott üres, kivezetésének adtam még további funkciót. Úgy saccolom kb. 8000 Ft az alkatrész igénye, plusz nyák, doboz. A nyák kissé bonyolultra sikerült, mert fejlesztés alatt ez volt a próba board is. Ha esetleg érdekel a nyákterv és a hex, feltehetem.
(#) t0bi válasza fzs hozzászólására (») Júl 6, 2011 /
 
Gondolom, a kapcsi rajzon nem változtattál. Én is kíváncsi lennék a gépedre, mennyiben más, mennyiben tud többet, mint az eredeti.
A jelalakok szerintem kifogástalanok, de ha nem így látod, szívesen kölcsönadom a kütyüt egy összehasonlító mérésre, úgyis megyünk nyaralni.
(#) h2oo2h válasza fzs hozzászólására (») Júl 7, 2011 /
 
Persze hogy érdekel! Előre is köszi, ha megosztod velünk.
Milyen új funkciókat éítettél bele?
A NYÁK gondolom kétoldalas. Azt is sk csináltad, vagy legyárttattad?
(#) fzs válasza h2oo2h hozzászólására (») Júl 7, 2011 /
 
Természetesen a kapcsolási rajzon nem változtattam, de a DSPIC 15 lábán egy nagyobb kalibráló négyszögjelet vezettem ki. A bekapcsoláskor villogó LED mellett betettem egy POWER jelző LEDET, valamint a Tx, Rx vonalba egy-egy LEDET, hogy látható legyen a kommunikáció. Az FTDI chip gyári ajánlását építettem meg, Ök 100 mA feletti használatnál (a DSPIC többet fogyaszt) egy FET beépítését ajánlják és setupolásnál be is kell állítani a nagyobb áramigény kérését. A nyák egyoldalas, a házi technológia egyszerüsége miatt, de két "szintes". Egymáshoz hüvelysor, tüskesor révén csatlakoznak. Beépítettem egy kapcsolót is, valamint egy külső táp használatának lehetőségét is. Ez utóbbi tulajdonképpen felesleges. Felteszek három képet, az egyik a fejlesztés "adaptere", a PICKIT2 programozó is csatlakoztatható itt. Különben bootloadert hsználtam.

PUBLIC.ZIP
    
(#) shield hozzászólása Júl 8, 2011 /
 
Fogadja gratulációmat fzs és t0bi mester!
(#) t0bi válasza shield hozzászólására (») Júl 8, 2011 /
 
Köszönöm, shield, bár a nagyobb gratulációt fzs érdemelné, hiszen ő még a programot is sk írta. Ha gondolod, segítek a beszerzésben
Nekem ez a szkóp teljesen megfelel, audió jelek mellett leginkább kapcsolóüzemü tápok, pwm-ek és alacsonyabb vivőfrekik vizsgálatára bőven alkalmas. Vékony koaxot tettem a bemenetre, de szerintetek ilyen frekin elég lenne a sima árnyékolt kábel is?
Kíváncsi lennék a program felépítésére is még, hogyan szabályozza az erősítést, az offsetet, milyen módon tárolja az adatokat, hogy küldi a jeleket. Le tudnád írni, fzs, nagy vonalakban a progi működését? Akár írhatnál egy cikket is.
bbatka jelezte, hogy újabb PIC-ekkel már nagyobb sávszélesség érhető el. Ami szerintem ennél könnyebben megvalósítható, az a külső ADC. Olcsón lehet 10 MHz-es darabokat venni, a DPScope erősítő része szintén tudja a 10 MHz-et, így egy nagyságrenddel jobb szkóp építhető.
(#) bbatka válasza t0bi hozzászólására (») Júl 8, 2011 /
 
"Vékony koaxot tettem a bemenetre, de szerintetek ilyen frekin elég lenne a sima árnyékolt kábel is?"

Vagy akár 2db. egy eres merev rézvezeték. Így a bemeneti kapacitás csak minimálisan nő.

"bbatka jelezte, hogy újabb PIC-ekkel már nagyobb sávszélesség érhető el. Ami szerintem ennél könnyebben megvalósítható, az a külső ADC. Olcsón lehet 10 MHz-es darabokat venni, a DPScope erősítő része szintén tudja a 10 MHz-et, így egy nagyságrenddel jobb szkóp építhető."

Nagyon foglalkoztat a 2007-ben fejlesztett szkópom bővítése. A ChipCAD-nél találtam olyan PIC32-t ami lábkompatibilis a 30f5011-el. Ebben az a jó hogy az előzőleg kitalált dsPIC30f5011 dugaszolható moduljaim helyére benyomható egy ilyen PIC32 modul.
A sebessége 120MIPS tehát a dspIC30-nak a négyszerese. Úgy vélem a 10MSPM mintavételi sebesség elérhető lesz. A PIC32 ára 950Ft+ÁFA.

Amit meg kell oldanom hogy 5V semmiképpen nem juthat a PIC32 lábaira. A Texas gyártmányú 74LVT244-ekkel meg jól ráfaragtam a grafikus kijelző vezérlős munkámnál, úgyhogy kerülni fogom. Kifogok próbálni egy másik fajta alacsony feszültséggel müködtethető 74244 családhoz tartozó meghajtó IC-t. Ha ez sem jön be akkor SMD MOSFET-kel fogok kísérletezni.
(#) h2oo2h válasza fzs hozzászólására (») Júl 8, 2011 /
 
Köszi!
Most már csak meg kell építeni...
Következő: »»   2 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem