Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Lapozás: OK   114 / 141
(#) Directors válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 6, 2016 /
 
Rámértem a Led feszültségére. Úgy mértem hogy a lámpát bekapcsoltam és lemértem a led plusz és mínusz pontján a feszültséget. 3V

Rákötöttem a labortápra. Beállítottam rajta 3V-ot és növeltem folyamatosan az áramot. 44mA vett fel.
Az érdekes az hogy láthatóan gyengébben világít mint a saját aksijával és áramkörével.
Miért ? Mit csinálok rosszul ? Egyszerűen nem értem.
(#) Kovidivi válasza Directors hozzászólására (») Nov 6, 2016 /
 
A pwm jel megbolondítja a multimétered. Inkább mérjed az akksiból felvett áramot. Rákötheted labortápra a lámpád. Látni fogod, hány mA-t vesz fel. Ezt megszorzod az akksi feszültségével (mármint a labortápon beállított feszültséggel), és megkapod, hány W-os a LED-ed. Ezután labortáppal szépen meg tudod határozni a maximális áramot és a nyitófeszültséget. Egyébként nem csodálom, hogy kevés a fényerő, hiszen csak 3V*0.044A=0,132W-tal hajtottál meg egy minimum 1W-os LED-et. Adhatsz neki 1W-nyi kakaót is simán, biztosan nem lesz baja. Az már tetszeni fog fényerőben is valószínűleg. Ha lehet a labortápot inkább úgy használd, hogy feltekerd a feszültséget 5V-ra, az áramkorlátot pedig minimumra. Ezután kapcsold le a kimenetet, kösd a LED-et a kimenetre, majd engedélyezd a kimenetet. Emeled az áramot szép lassan (ne a feszültséget!!!), és számold át gyorsan, hány W jut a LED-re. Meg fogod találni a megfelelő áramot, ami elegendő fényt ad.
(#) sirály12 válasza O3 hozzászólására (») Nov 6, 2016 /
 
Egy képet tudnál mutatni a megépített kapcsolásról?
(#) Directors válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 7, 2016 /
 
Lemértem. Ha 2,9V mérek a leden és 180mA kap akkor egész jó fénye van.
4,7 ohmos 0,6W előtét ellenállást használnék.
Ez így akkor járható út ,ugye ?
(#) nedudgi válasza Directors hozzászólására (») Nov 9, 2016 / 1
 
Ha szerencséd van, akkor a rossz úton is eljutsz a célba. Minekutána egy LED arra gyúr, hogy a rajta eső feszültség nagyjából változatlan legyen, nem sok értelme van a feszültségmérésnek. Tisztességesebb megoldás a vele sorbakötött ellenálláson feszültséget mérni.
Bár a szem eléggé megbízhatatlan műszer, mégis legjobb lenne, ha az eredeti áramkörrel keletkező fényt, és labortáppal meghajtva kijövő fényt hasonlítanád össze. 350, 700, esetleg 1050 mA értékek a legvalószínűbbek.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2016
(#) gammabuta hozzászólása Nov 10, 2016 /
 
Sziasztok! Újra elővettem az egyik LED driverem, MC34063A vezérlő van benne.
Nem tudjátok esetleg van ennek vezérlő lába amivel ki/be tudnám kapcsolni vagy pwm jellel vezérelni hogy mikor működjön a LED?
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2016
(#) pjg válasza gammabuta hozzászólására (») Nov 11, 2016 /
 
Ez nem LED meghajtó IC. Egyszerű tápegység. Nincs Enable lába.
(#) Saggitarius válasza gammabuta hozzászólására (») Nov 13, 2016 /
 
Az 5-os (komparator in) labra magasabb mint 1.25V juttatva letilthatod.
(#) Saggitarius válasza pjg hozzászólására (») Nov 13, 2016 /
 
Egyszeru step-down konverter is kepes allando aramu forraskent uzemelni! Valoban nincs engedelyezo laba, de mas modon is le lehet tiltani.
(#) rockersrac válasza gammabuta hozzászólására (») Nov 13, 2016 /
 
Miért nem PT4115 ic-vel csinálod? Azon van dim bemenet is, tudod pwm-el használni.
(#) Directors válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 13, 2016 /
 
Köszi!

Végül is 3,9 ohmos ellenállást tettem bele. Jó fénye van így.
3V 230mA kb.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2016
(#) zolee1209 hozzászólása Nov 14, 2016 / 1
 
Sziasztok!

Lenne egy tapasztalásom, amivel kapcsolatban kíváncsi lennék a Ti tapasztalatotokra/ véleményetekre.

Van négy darab 10W-os, 400nm-es UV LED-em. Bővebben: Link Nem most, és nem innen vettem, csak a kinézete és "adatlapja" miatt linkelem. Ahonnan én vettem anno, ott is 1000mA körül írták az áramot.

Ilyen tokozású LED-ből RGB van még a tulajdonomban, azoknak 300mA-ben van megadva a maximális áramuk. Nedudgi ajánlása alapján, ahová építettem be ezekből az RGB LED-ekből, az áramot úgy állítottam be, hogy a LED- chip tetején mérhető hőmérséklet 70°C-nál ne menjen fentebb. Ezt a szilikonos védőborításon, egy K-típusú hőmérő "csepp" végével mértem, nyomva a LED- chipre ésszel. Ezt a hőmérsékletet 200- 220mA körül értem el. Tekintve, hogy a LED-ek hűtőfelületét én elég egyenetlennek ítéltem meg, (ráadásul homorúak, nehogy a csavaros rögzítés által felfeküdjön a bordára rendesen) felszoktam finoman síkra csiszolni. Amíg az RGB LED-ek hűtője vörösrézből, addig két UV LED (másik kettőt ami van még nem néztem) hűtője sárgarézből készült.

Amit észrevettem, hogy az UV LED hőmérséklete a fentebbi módszerrel mérve már 300mA-nál eléri ezt a 70°C-t. 700mA-nál pedig 100°C felett mérek picivel, és akkor még "messze" vagyok az elméleti 1000mA-től. További érdekesség, hogy a LED-et először egy P3-as hűtőbordára rögzítettem, 500mA-ről járatva passzív hűtéssel a borda átmelegszik, de simán megfogható. Ha a LED elé teszek egy ehhez való optikát, akkor ahhoz tenyérrel közelítve, érezhető egy kis melegség, mikor az ember kezét direkt süti a nap. Lehetséges-e, hogy azért mérek ekkora hőmérsékletet, mert a szilikonos rétegben és a hőmérő szondában is elnyelődik valamennyi energia az UV fény hatására és ez növeli a mért értéket, vagy ténylegesen ennyi (nyilván valamennyivel nagyobb) lehet a chip réteg- hőmérséklete?
(#) Bakman válasza zolee1209 hozzászólására (») Nov 14, 2016 /
 
Ennyi lehet a hőmérséklete. Hővezető pasztát raktál a LED és a borda közé?
(#) dokidoki válasza zolee1209 hozzászólására (») Nov 15, 2016 /
 
A sárgaréz rossz hővezető. Illetve tapasztalatom szerint lassan terjed benne a hő. Inkább alu-t vagy rezet kellene használni.
(#) zolee1209 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 15, 2016 /
 
Egy vékony rétegre valót szoktam alá rakni, hogy lehetőleg a rések között működjön hővezetőként, s ne az egész alatt szigetelőként.
(#) zolee1209 válasza dokidoki hozzászólására (») Nov 15, 2016 / 1
 
Ezt hiába gondoljuk így mindketten addig, amíg a LED gyártója nem.
(#) nedudgi válasza zolee1209 hozzászólására (») Nov 15, 2016 /
 
A LED kupakján mért hőmérséklet szerintem csak összehasonításra érdemes használni - nem mérvadó. A gyártók az alapon levő hűtőfelület felé történő hőlevezetésre figyelnek oda, a búra/takarás felé véletlenszerű eredményt kapsz. Ennél még a szerelőlap mérése is közelebb jár a valósághoz.
Jól csináltál mindent, de elsiklottál egy (az adatlapokban is méltánytalanul ritkán emlegetett) tényen, hogy a megadott csúcsáramok akkor érvényesek, ha a hűtőfelület x (202/25/50 stb) fokos hőmérsékletű. Ezt a hőmérsékletet folyékony nitrogénnek, hurrikánnal, vagy hasonló módszerrel, de tartani kell.
Ne keseredj el, ha nem sikerül az adatlapban megadott áramot elérni. Ha elég a fény, akkor jó, ha nem, akkor növelni kell a hűtőfelületet. Az alap legyen vastag, az ágakhoz így könnyebben eljut a hő.
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2016
(#) rockersrac hozzászólása Nov 18, 2016 /
 
Sziasztok! Van egy ilyen ic alapú panellel szerelt ledlámpám, szintén cree leddel. Ha jól láttam, elvileg ,,kiválaszthatom" hogy milyen módban menjen. Jelenleg úgy működik a lámpa, hogy 1. nyomásra maxon megy, 2. gombnyomásra kisebb fényerő, 3. gombnyomásra villog, mint egy kerékpárlámpa, 4. gombnyomásra kikapcsol. Kérdésem az, hogy hogyan tudom megoldani azt ezzel az elektronikával, hogy ne villogjon a lámpa? Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) Johnycorp válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 18, 2016 /
 
Szia.

Az általad linket oldalon ott a válasz.
Az IC 5. és 6. lába az üzemmód választás.
Most elvileg a tieden:
5: GND
6: GND
potenciálra kötve

Amit szeretnél:
5: VDD
6: GND
potenciálra kötve.

A GND a negatív, míg a VDD a pozitív tápfeszültség csatlakozási pont.
(#) rockersrac válasza Johnycorp hozzászólására (») Nov 18, 2016 /
 
Köszi! Az említett két láb nincs sehova kötve most, de köszi akkor a megfelelő lábat tápra kötöm. Hálás köszönet!
(#) Johnycorp válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 18, 2016 /
 
Szívesen.

Takarékosan csinálták. Elvileg, ha nincs magas szintre (VDD) kötve, akkor alacsony szinten marad.
Kivéve persze, ha "lebeg".
(#) rockersrac válasza Johnycorp hozzászólására (») Nov 18, 2016 /
 
Jó lett, végre nem villog(még gondolkozom rajta, hogy beleteszek egy picike kapcsolót, és kedvtől függően használom, hogy legyen rajta csökkentett fényerő, vagy ne) Viszont a másik kérdés: a panelen a tápnál van egy 100R felirat, ahol elvileg 100 ohm kellene, de ehelyett valami kis dióda van a + táppal sorba kötve. Ennek mi értelme van? Nem zavar, csak kíváncsiskodok, mitől jobb a dióda mint az ellenállás?
(#) Zsolti22 hozzászólása Nov 20, 2016 /
 
Sziasztok
Ilyen ledhez keresek infót mert a neten nem találtam. Aki tud az legyen szíves kisegíteni
Köszönöm.

image.jpeg
    
(#) Saggitarius válasza Zsolti22 hozzászólására (») Nov 20, 2016 /
 
Regi (2007) Osram Ostar. Adatlapot nem konnyu talalni mert elavult tipus. Egy-ket fontos adatot itt talalhatsz rola:Bővebben: Link
(#) Zsolti22 válasza Saggitarius hozzászólására (») Nov 20, 2016 /
 
Ez szuper
Köszönöm szépen
(#) rockersrac hozzászólása Nov 22, 2016 /
 
Sziasztok! Párom apjától kaptam ma egy 230V-ra való led meghajtót, de kb semmit nem tudok róla. Honnan tudom meg, hogy milyen ledhez való? A led felőli csatlakozók le vannak törve róla, és jelölve van hogy melyik lenne a lednek plusz meg a minusz, és kb ennyi amit tudok róla. Remélem valaki tud segíteni!
(#) Kovidivi válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 22, 2016 /
 
Kép alapján megmondjuk.
(#) nedudgi válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 23, 2016 /
 
Ha titkos a kinézete, akkor legalább az IC feliratát áruld el Ha tudod, melyik a váltóáramú bemenet csatlakozása, akkor üresjárási feszültséget is megpróbálhatsz mérni a kimeneten levő kondenzátoron.
A fő kérdés a leadott áram. Ezt vért izzadva, de ki lehet tapasztalni. 180-200, 280-300 esetleg 600-650-700 mA egyszerű (például LM317 egy ellenállással) áramgenerátor, megfelelő hűtéssel. Amelyiknél a feszültség elkezd csökkeni, az lesz a nyertes.
(#) rockersrac válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 24, 2016 /
 
Nem titkos a kinézete, csak eddig nem voltam itthon. Napközben csinálok róla képet.
(#) rockersrac válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 24, 2016 /
 
Itt a kép az elektronikáról, balról van a bemenete a tápnak, jobbról pedig a kimemete, a filc a mérete miatt került oda.

DSC_3192.jpg
    
Következő: »»   114 / 141
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem