Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   384 / 960
(#) papo69 válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 5, 2014 /
 
Hát eléggé tévedésben vagy, nem véletlen a másik neve életvédelmi relé. Fázis nulla zárlatra nem old le. A földelő, és EPH hálózat egy szivárgó áramtól nem véd meg.
A Fi relé, és a kismegszakitó nem véd alapból készüléket. Ha egy rozsdás fémtestre kikerül a fázis akkor a földelés nem fog leoldani, de ha hozzáérsz, és mondjuk mezitláb vagy akkor a Fi relé le fog oldani.
(#) kameleon2 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 5, 2014 /
 
Szia! Elmagyaráznád hogyan? A fázisvezető árama a nullán tér vissza. Ez az üzemi áram. Hogyan kerülne rá az EPH-ra vagy a csapra? A védővezető éppen azért van és az EPH is, hogy ilyen ne fordulhasson elő. Ha ilyen mégis van akkor már legalább két - egymástól független hibának is kell lennie.
(#) berobbantam válasza papo69 hozzászólására (») Nov 5, 2014 /
 
Szia
Nem életvédelmi hanem érintésvédelmi relé.De olvass utána nyugodtanÍrok konkrét példát.1980-ban épült a ház.Akkortályt felénk épp kezdték feszegetni a kell földelés nem kell földelés kérdést.Jött hogy lehet nullázni is a hálózatot fi relével horror áron.A lényeg földelés volt fi relé nem.Két 120 literes bolyler van a házban.Első hiba.A két bolyler egy áramkörön van 16 amperes kismegszakítóval.Vezeték 6 négyzetmilis alu.Evvel nincs gond.Földelés is bekötve.A lényeg.Tipikus hiba.Bolyler elkezd csöpögni.Pont a vezetékekre.Az emeleti egyszer csak zárlatos lett.A kiépített hálózat birta.A 16-os kismegszakító is.Eredmény.A bolyler teljesen kiégett.A lakás csak azért nem mert a lecsöpögő égő műanyag a kádba csöpögött amiben a "rendes" kisfiam jó szokásához híven benne hagyta a fürdővizét.Ha van fi relé ebben az esetben leold.Jah és még valami.A gyorsasága miatt hívják érintésvédelmi relének.Minimális hibaáram esetén is olyan gyorsan leold hogy nem érzed hogy ráz az áram.
(#) kameleon2 válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 5, 2014 /
 
Hát az sem túl szerencsés, ha a kád fölött van a bojler. Tudom - sokan meg fognak szólni ezért, de elég perverz dolog ha az ember zuhanyrózsával a kezében egy kádban, vagy fémtálcán állva 1 műanyag lapnyira van egy vezetékborító dekni mögötti vezetéktől. Arról nem is beszélek, ha leesik a dekni....
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2014
(#) Bakman válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 5, 2014 /
 
Pl. fűtőbetét zárlat esetén, ahol a zárlat a betét és azt magába foglaló fémtest között jön létre. Nem ritka eset, ha kell, tudok neked küldeni ilyen betétet. Kismegszakítót nem (10 A), Fi-relét leoldja. 0 Ohm-os földelés és EPH pedig nem létezik, tehát szükségszerűen esik rajta valamennyi feszültség nevezett zárlat esetén. A "nullához" közelítve ez arányosan csökken, a vezető ellenállásától függően.
(#) berobbantam válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 5, 2014 /
 
Tudom és igazad van.A kényszer szülte és a 80-as években sokminden más volt.Felénk komplett lakótelepek épültek fel ezzel az elrendezéssel.De ez nem is tartozik igazán a témához.Mondjuk nálunk senki nem zuhanyozik,de akkor sincs jó helyen.A kádbol felszálló gőz se tesz túl jót neki.Én félévente cserélem a vezetékelést.Nem a gyárit használom.2.5-es sodrott réz vezetéket szoktam felsaruzni,a sarukat zsugorcsövezni.Évente takarítom tömítéseket cserélem.Nekem megéri azt a pár órát és pár száz forintot.
(#) berobbantam válasza Bakman hozzászólására (») Nov 5, 2014 /
 
Mindíg elsiklasz a részletek felett.Pedig abban van a lényeg"megfelelően kiépített földelő és eph hálózat esetén"Ha a csap ráz valamelyik nem megfelelő.Tul nagy az ellenálás és így rázhat a csap.Mi pl nem a nagy áramok miatt használunk 6 négyzetmilis vezetéket eph-záshoz.Amúgy tudtam hogy ebböl parázs vita leszA példa amit irtál.Ha nincs fi relé akkor sem rázhat a csap.A jól kiépített eph hálózatnak le kell vezetnie a zárlati áramot,és a csapon nem lehet pár voltnál több.És pont ezért mondom azt is hogy a készüléket védi a fi relé.Esetedben a bolyler többi részét.Lekapcsol mielőtt kialakulhatna nagyobb zárlati áram.Mondjuk egy bojlerben nem sok minden van
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2014
(#) pont válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 5, 2014 /
 
A Fi relé az életvédelmi relé. Ha egy készülék zárlatos attól még nem old le, tehát simán tönkremegy. Az emberi életet 30ma-es védi, a nagyobbak azok összegzők tehát a társasház betápnál feltesznek egy nagyobbat majd lakásonként leosztják...
Idézet:
„A készülék megszólalási érzékenységét a védett helytől függően választják meg. Mivel az emberre a 70 mA-es áram már életveszélyes lehet, a megszólalási érzékenységet általában 30 mA-ben határozza meg a szakma elfogadott szabályrendszere.[7][8] Az épületek vezetékezésében gyakran felléphet valamennyi átvezetés (szivárgás) – különösen nedves környezetben, nyirkos falakban, pl. pincékben vezetett régi öreg szigetelésű vezetékek esetében stb. – ezért a kisebb értékű megszólalási érzékenység a készülék felesleges lekapcsolásait okozhatná. Speciális célokra gyártanak 10 mA, 100 mA, 300 mA és 500 mA megszólalású készülékeket is. A 10 mA-es változat felhasználására kiváló példa egy elektromos motorokkal üzemelő pezsgőfürdő, ahol csak a fürdő motorjait tápláló kört szokás külön ilyen magas szinten biztosítani, míg a többi áramkörnek megfelelő a 30 mA-es relé is. Az 500 mA-es relé egy nagyobb épület összegző fő reléje lehet, ahol cél az, hogy az egész épület is védve legyen, de külön alkörök biztosítják az egyes kisebb áramkörök védelmét (jellemzően emeletek, speciális szobák, műhelyek kerülnek ilyen módon alhálózati szegmensekre).”
(#) Bakman válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 5, 2014 /
 
Valóban, jó (mert tökéletes, 0 Ohm-os nem létezik) EPH és földelés esetén nem lehet nagy gond, de abban bízni, ezt neked is be kell látnod, és ezért Fi-relét nem felrakni, butaság. Szélsőséges esetben, megfelelő EPH és földelés esetén rázhat a csap/zuhany. Éppen az a pláne ebben, hogy az érzési küszöbhöz nem kell sok, annyi pedig könnyen ki tud alakulni.
(#) berobbantam válasza Bakman hozzászólására (») Nov 5, 2014 /
 
Nem is bízok benne.De mint írtam a ház 80-ba épült.Akkor még misztikum volt a fi relé és kimondottan földelés nélkül nullázott hálózattal szerelte nálunk a szolgáltató.Sőt volt ahol még a mérőszekrényt is átalakították a szakik mert így többet lehetett kérni.Én épp idén nyáron szurtam le két uj szondát,és fi relé is van.
(#) proba válasza pont hozzászólására (») Nov 5, 2014 /
 
Apró adalék, már csak a mihez tartás végett, a halálos áramütés talán 10-15 mA -nál kezdődik, FI meg 30mA .Egyébként úgy tudom hivatalosan sem fogadják el érintésvédelmi módnak.
(#) bakos13gab válasza proba hozzászólására (») Nov 5, 2014 /
 
A 10-15mA azért csak szélsőséges esetekben ölhet meg (kádban fürdés pl.). Van erre táblázat, de mindig megjegyzik, hogy a körülményektől függ (hangulat, születési adottság, nedves bőr, vízben állsz vagy gumin stb.). A 70-100mA az már majdnem biztosan megöl, de már 30-40mA esetében sem tudod elengedni, ha rámarkolsz.
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2014
(#) papo69 válasza proba hozzászólására (») Nov 5, 2014 /
 
Kötelező kiegészitő védelem a FI relé. Orvosi, gyógyászati helyekre 10mA-es megy.
(#) szamóca válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 6, 2014 /
 
"olyan gyorsan leold hogy nem érzed hogy ráz az áram. "
Ez nem igaz. Érzed.
(#) pucuka válasza proba hozzászólására (») Nov 6, 2014 /
 
Az irodalom szerint ha az áram útjába a szív is kerül, akkor 24 mA egyenáram, vagy ezzel egyenértékű váltóáram. Ez normális esetben elég ritka. Gondolom innen jön a 30 mA.
(#) szamóca válasza pucuka hozzászólására (») Nov 6, 2014 /
 
Lovaknál 6mA. Csak érdekességképpen.
(#) bakos13gab válasza szamóca hozzászólására (») Nov 6, 2014 /
 
Azért tudnak olyan gyorsan futni, mert kisebb az ellenállásuk...
(#) ötfelezős válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 6, 2014 /
 
Csak kiváncsiságból, te nem Magyarországon élsz? Mert itt ugyan nem szerelt a szolgáltató semmit.
Egyébként valóban, volt egy időszak, mikor hétvégi házhoz nem kellett földelés.
(#) gyuszo válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 8, 2014 /
 
Idézet:
„két bolyler egy áramkörön van 16 amperes kismegszakítóval.Vezeték 6 négyzetmilis alu.Evvel nincs gond”


A két bojlert azért illene két áramkörre tenni külön-külön 10 A kismegszakítóval. Akkor talán nem alakul ki ez a helyzet. Nagy áram felvételű villanytűzhelyt és bojlert egyébként sem szerencsés alumínium vezetékre kötni.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2014
(#) gyuszo válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 8, 2014 /
 
Természetesen a jól kiépített EPH, földelés, kismegszakító és FI-relé. Mind a négyre szükség van. Nincs 100 %-os védettség, de törekedni kell rá. Ha bármelyiket elhagyjuk, csökken a biztonság.
(#) V.Cs. válasza Bakman hozzászólására (») Nov 8, 2014 /
 
Ehhez kapcsolódó élményem!
Pár napja egy családi háznál voltak gondok. 3 fázisú betáp, légkábeles. Mint kiderült, nullaszakadás. Szerencsére a földelések és az EPH jól volt kialakítva, így csak 10-20V eltérés volt a fázisok között.
Az egész úgy derüt ki, hogy vizet szereltek és szikrázott a kettévágott cső két vége között... Addig volt jó, amíg össze volt kötve! Lehetséges, hogy hónapok óta így volt - szakadt nullával!
(#) pcsoma válasza gyuszo hozzászólására (») Nov 8, 2014 /
 
Semmi baj nincs azzal, hogy alumínium vezetékkel van szerelve. A megfelelő keresztmetszet a lényeg szakszerű szereléssel párosítva. A 6 mm2 bőven túlbiztosított 16 A terhelésre.
(#) berobbantam válasza pcsoma hozzászólására (») Nov 8, 2014 /
 
Ebben a témában hatalmas anomália van.Ha most köttetsz le kell fi relé,érintésvédelmi mérés és még a jó isten tudja mi.A meglévő lekötések azonban le vannak ... .Nem más ez mint szolgáltatói fogás.Ha most végigellenőriznének minden házat a mai szabványnak megfelelően a mi utcánkbol azt hiszem ki is kapcsolhatnák a villanyt.Nekem tervbe van egy nagy átalakítás de csak apránként.Majd ahogy festésre kerülnek a helyiségek úgy csinálom a villanyt.Most ugyanis nincs egy fél misim rá.A műhelyrész már kapott új tápot.5x6-os és sehol nincs megszakítva.A műhelyben egy kiselosztóra csatlakozik.A fogyasztok szétosztva és külön biztosítva.Egy földelés leverve az óránál egy a hátsó udvarba.Ezek össze vannak kötve.Egy másik 5x6-ost felhúzok az emeletre és oda is teszek egy kiselosztót.A két vízmelegítőt szétválasztom két körre külön kismegszakítóval.Egy 5x4-est le akarok húzni a konyhába,mivel villannyal főzünk.A lakás földszinti részével van még bajom.Az mmfallal van megcsinálva.De ha mást nem is egy külön kismegszakítót kap a földszint is.Most a 25 amperes védi csak ami az óránál van.Tervek vannak,de isten sem egy nap alatt teremtette a világot.És ha hiszitek ha nem magyarországon élek,és apósom titászos volt mikor épült a ház.A villany úgy lett megcsinálva ahogy a 80-as években a titász megkövetelte felénk.Egy pozitívum van.Igaz alu vezetékek vannak de legalább vastagok.
(#) JOJO válasza kisrobert hozzászólására (») Nov 8, 2014 /
 
Szabvány szerint 10 átmérőig elég azonos a 0 átmérő
(#) Bakman válasza V.Cs. hozzászólására (») Nov 8, 2014 /
 
A csak 10 - 20 V-nyi eltérés a fázisok közt a szerencsének és nem a jó földelésnek és EPH-nak köszönhető. Ideális esetben sem a földelésen, sem az EPH-n nem folyik áram, a kialakult feszültségkülönbségeket a fázisonkénti fogysztók eltérő ellenállása okozza.
(#) proba válasza Bakman hozzászólására (») Nov 8, 2014 /
 
Mondjuk ha a vízcső szikrázott, akkor az EPH-n nem nulla áram folyt. Ez azért segített a szimmetria fent tartásában.
(#) berobbantam válasza proba hozzászólására (») Nov 8, 2014 /
 
És ilyenkor hol a fi relé?Sok itt a sötét folt számomra.
(#) Bakman válasza proba hozzászólására (») Nov 8, 2014 /
 
Ez sokkal súlyosabb probléma, mint a nulla szakadása. Mellesleg a hihetetlenség felé sodorja a történetet sok kérdés. Pl.: hogyan segített a szimmetria fenntartásában? Minden fogyasztó földzárlatos volt?
(#) berobbantam válasza Bakman hozzászólására (») Nov 8, 2014 /
 
Hát számomra is._Nem mondom hogy nem történhet ilyen._De._Nekem az a tapasztalatom,_ha egy három fázisú betáplálásbol kiesik a nulla akkor ott nem csak aszimetria lesz._Akkor 240 helyett 400 volt kerül ki az egyfázisú fugyasztókra és dugaljakra és hullanak a fogyasztók mint a legyek.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2014
(#) proba válasza Bakman hozzászólására (») Nov 8, 2014 /
 
Ha a szolgáltató felé a nulla szakadt, akkor az EPH-ra kötött tárgyak és a földelő szonda veszi át a helyét. Erre az ÉV relé sem tiltakozik, ha egyébként az EPH-ra kötött dolgok jól földeltek, rendes szonda, földben menő hosszú fém vízcső EPH-ba bekötve (esetleg különböző szerkezetek földelő vezetékén keresztül ) a csillagpont csak szélsőséges terhelés elosztás esetén mászik el nagyon.
Következő: »»   384 / 960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem