Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Robotfűnyíró vagy fűnyíró robot
Lapozás: OK   10 / 24
(#) mrex hozzászólása Aug 14, 2013 /
 
Nos feltöltöttem egy gyors videot A Fűnyíró stabil vezérlése A fűnyírórész nélkül

Mielőtt elpakoltam.
A deszkán van a vezérlés a deszka helyére jön majd a benzinmotoros fűnyíró.
Amint látható erő van bőven két hátsó kerékre áll gyors előre hátra mozgatáskor.
S az is, hogy még van mit gyakorolni irányításból.A farakásnak direkt mentem neki hogy látható legyen a maximális terhelés.

Az eredeti kerekesszék 45Ah-s akkukkal 1 hétig is üzemelt ez 60Ah-s akkupakk

A terep amin üzemelni fog kb ilyen hepehupás mint ami a felvételen is van
Szerintem ha magát a nyírást is kibírja akkor már biztosan jó a vezérlés.
A következő fejlesztés a lánctalp lesz.
A távirányító egy 400m ig megfelelő repülőgép távirányító. csak ülni sörözni és fűvet nyírni.
Üdv nektek.
(#) zolika60 válasza mrex hozzászólására (») Aug 14, 2013 /
 
Jó lesz ez, csak kicsit magasan van a súlypontja. Azért is ágaskodik. Bár ha a vágó rész rajta lesz egy súlyosabb motorral az javíthat ezen. Lánctalpasat képzeltem el én is, mert nálam elég meredek domboldalt is kell vágni. Persze nekem még csak terveim vannak, de tán a télen neki látok.
(#) mrex válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 15, 2013 /
 
A fő tömeg a hátsó kerekeken van ehhez képest az eleje mintha nem is lenne tömeg.
Ebbe egy 50cm-es briggs motoros 35 kg os vágórész kerül s akkor nem ágaskodik.
Te hogy csinálnál egyszerű, olcsó, könnyen pótolható lánctalpat?
Van ötletem! Csak kíváncsi vagyok más ötletére is!
Az amit meg kell oldani, a fű kiszórása a lánctalp között. ezért nagyon igénytelen szerkezetnek kell lennie.
A gyári gumilánctalp megfizethetetlen.
Na nem játszom kérdezősdit. még van egy kis időm ndulás előtt.
Szóval veszek 1/2" os 3 soros láncot, ez nem olcsó viszont csak egyszeri befektetés.
Az 1/2" azért kell , hogy M4 12.9 es csavar átmenjen a láncszemek között.
(1/2"->08B-> osztás 12,7, görgőátmérő 8,51 szabad nyílás 4,19) .
A középső sorban fogok egysoros lánckerékkel hajtani.
A két szélső sorban a kívánt lánctalp szélességű műanyag,deszka,akármi. egy egy csavarral őnbiztosító anyával átcsavarozva a szabad láncsorban minden szegmens egy egy csavarral, vagy ha egy görgőt fogsz közre akkor 2-2 csavarral ami, ha menetes szárból van vágva akkor a lánctalp oldalán ki is lógatható tüskének a jobb kapaszkodás érdekében..
A lánctalp billegés ellen jobbról balról egy néhány mm es hézagú belső műanyag deknit kap amin a lánctalp csúszik majd
Ezzel egy nagyon gyorsan pótolható saját magad által előállított lánctalpat kapsz, amit csak hosszában kell feszíteni.
Nyilván léteznek láncra szerelhető tolóelemek is de nagyon drágák.

Kíváncsi vagyok mi a te megoldásod a lánctalpra.

Te mekkora teljesítményű motorokat szeretnél beépíteni?
Ebben 250W os van hajtóművenként.
Ha meredek oldalt kell nyírnod akkor sokkal kisebbel nem kezdhetsz te sem.
Na tényleg indulok.
Üdv
(#) zolika60 válasza mrex hozzászólására (») Aug 15, 2013 /
 
Az én elképzelésem lánctalpra bordás szíj. Az olcsó, mert minden autószerelő kukája tele van vele. Mondjuk a kívül-belül bordás ritkább, de olyan is létezik. Bár elképzelésem szerint kifordítva dörzshajtással is jó lehet, vagy ha ez kevés felül két görgő között kívülről kapná a hajtást. Azért is jó mert mindenféle görgő meg feszítő is található ugyanabban a kukában hozzá. Amit az autón már lecserélnek bizonyos futásteljesítmény okán az még a fűnyírón sokáig szolgálhat. Itt nincs akkora igénybevétel és fordulatszám, meg szakadásig mehet, hiszen nem okoz károkat mint az autóban. A többi alkatrészt is autókból szedném össze, mert ehhez férek legkönnyebben és szinte ingyen. A hajtását ablaktörlő motorral képzelem, Ez ugyan kisebb teljesítményű, de nagy áttétel van rajta. A fűnyírónak nem kell rohannia a szép munkához. A vágó motor pedig hűtőventilátor motor lesz, van belőle 1kW feletti is. Csak a tengely csapágyazását kell megváltoztatni masszív golyósra. A vágó tengely és a motor közé egy röpsúlyos kuplungot is gondoltam, hogy a hirtelen elakadás ne viselje meg annyira a motort. Egy szép nagy autó akku hajtaná a szerkentyűt, esetleg kettő. Félig rosszhoz szintén ingyen jutok.
Még az jutott eszembe, hogy neked nem kell ennyi akku bele, hiszen a benzinmotor tölthetné is őket, nem bonyolult megoldani.
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2013
(#) mrex válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 15, 2013 /
 
Az akkuk a 24v os motorok miatt szükségesek. Az ablaktötlő motor domboldalon felejtős néhány Ncm-es a nyomaték és nagyon gyengécske az áttétel. Hacsak nem teherautó ablaktörlő.
A bordás szíj nem elég széles legalábbis nekem nem az.
A töltés nálam a majdan megoldandó feladatok egyike.
Üdv
(#) zolika60 válasza mrex hozzászólására (») Aug 15, 2013 /
 
Nem muszáj a szíjat egymagában használni, lehet duplán vagy triplán is, attól függ milyen széleset szeretnél, gyakorlatilag ingyen van. Például a kompresszor szíj a feltöltős macskán kb. 8cm széles. Az általam elképzelt gépre szerintem jó lesz, de ha kevés megduplázom. A hajtó motort még meglátom, van egyéb lehetőség is mint az ablaktörlő motor, de egy próbamasinával hamar kiderül.
(#) snowboarder hozzászólása Aug 15, 2013 /
 
Sziasztok. Én még nagyon az elején tartok a robot fűnyíró témában de azért próbálkozom. A legújabb kudarcom hogy nagyon gyenge a fűnyíró motor ami beszereztem... 12V 2.4w... Az alábbi kérdések fogalmazódtak meg bennem. Ha tudok kérlek segítsetek. (arduino vezérelt, kicsi 10 cm-es vágókésés robotot tervezek)

1. Van egy olcsóbb fajta elektromos fűnyíróm (220v) melyet nem használók. Ezek jellemzően hány voltos motorok? Egyáltalán egyenárammal működnek? Esetleg felhasználhatom a motorját a projektemhez?

2. Ha nem lenne motoron, honnan lehet szerezni motort a fűnyíráshoz? Mire kell figyelni? Milyen motor a megfelelő?

A segítségeteket előre is Köszönöm.
(#) zolika60 válasza snowboarder hozzászólására (») Aug 15, 2013 / 1
 
A fűnyírók legtöbbje 230V-os AC motorral működik. Nagyon ritka a kivétel. Valami ehhez hasonló.
(#) szsrobert válasza snowboarder hozzászólására (») Aug 15, 2013 / 1
 
1. megoldás: kefés univerzális motor, AC-ről és DC-ről is működik.
2. megoldás: DC motor
például ezek:
Bővebben: Link
(#) sirály12 válasza szsrobert hozzászólására (») Aug 15, 2013 / 1
 
Én 100-150W-ostól nagyobb motort nem tennék rá, mert akkor már egyész akkuhegyek kellenek egy normális üzemidő eléréséhez.
(#) zolika60 válasza sirály12 hozzászólására (») Aug 16, 2013 / 1
 
Ha nagyobb a motor, nem biztos, hogy többet is fogyaszt, mert csak a szükséges teljesítményig van igénybe véve. A gond inkább azzal van, ha nagyobb teljesítmény kéne mint amit a motor tud. Szóval nem baj az, ha van erőtartalék.
(#) Beachway hozzászólása Aug 16, 2013 /
 
Néhány észrevétel. Az első, és legfontosabb szempont a biztonságnak kell lennie a robot megépítésénél.Tehát minden eshetőségre fel kell készülnünk mielőtt önálló életet adunk a masinánknak.Itt szeretném kiemelni a tapéta vágó kést, mint baleseti forrást.Ez a penge nagyon kemény, rideg anyagból van.Ennél fogva könnyen törik.És a nagy sebességgel kirepülő darabka sérülést okozhat.Én erre azt a védelmet találtam ki, hogy a géptest lejjebb van mint a kés, és egy szoknyaként védelmet nyújt.A tökéletes fűnyíró kés fél kemény anyagból készül, hogy az erő behatolásakor deformálódni tudjon.Viszont az éle fel van keményítve úgynevezett cementálással, ami az él tartóssága miatt szükséges.Ezt házilag nem lehet kivitelezni.Esetleg valami kompromisszumos megoldást lehet rá találni.
A másik dolog a terep.Nem egyforma egyenletességű talajban gondolkodunk.Van akinek lövész árok is van kertjében vakond túrásokkal, kövekkel, meg még ki tudja milyen akadályokkal.Ide indokolt egy robosztus erős gép.És a másik véglet a tökéletesen sima, és pázsit fűvel bevetett terültet. Itt kell megtalálni a leggazdaságosabb megoldás.Nem sok értelme van verébre ágyúval lőni.
A gazdaságosság szempontját azért is kiemelném, mert esetleges távlati cél lehet az is ,hogy a gépünk napelemmel működjön.A gép teljes felületét beborítani vele, és 3-4 nap alatt képes lenne feltölteni egy 60Ah-s akksit.Egy töltés figyelő áramkör a feltöltéskor elindítja a robotot, és az véletlen szerint kóborol a kijelölt területen, mind addig, míg le nem merül.Majd kezdődik előröl az egész.Így kelne életre a szerkezet.És az árról még nem is beszéltem.A legtöbbünk lomolt mások által kidobott dolgokból dolgozik.Ami szintén szempont a tervezésnél.
(#) Beachway hozzászólása Aug 16, 2013 /
 
Készen lettem a fordulat függő PWM vezérlővel.Még panel nincsen, de próba padon megy.Itt van, ha valaki használni akarja.
(#) sirály12 válasza Beachway hozzászólására (») Aug 16, 2013 1 /
 
Egy kérdés. Miért nem egy darabka mágnest teszel a motortengely végére és egy hall elemet mellé? Ezt a hall szenzort pedig egyenesen be lehet kötni a mikrovezérlőbe.
Vagy ez a rajz miben/miért jobb?
Vagy neked nem a mikrovezérlő vezérli a motorok fordulatszámát?
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2013
(#) snowboarder hozzászólása Aug 16, 2013 /
 
Köszönöm a válaszokat! Azért reméltem, hogy olcsóbban is meg tudom úszni... ...de ezek szerint nem. szsrobert válasza alapján viszont azt látom, hogy csak 24V-os motorok vannak (nincs 12V-os).

1. A kérdésem az lenne, hogy a kerekeket hajtó motorok 12 voltosak, ezért ezekhez külön akksit kell beszerelnem? (így összesen három energiaforrás kell a robothoz: arduino 9V; kerék motorok 12V és fűnyíró motor 24V)? Jóg gondolom, vagy butaságot kérdezek?

2. Mivel a 24V-os fűnyíró motornak csak egyirányba kell forognia és a kapcsolási gyorsaság sem fontos, elég ha egy síma relével oldom meg az arduino általi be/ki kapcsolását ugye?

Köszönöm előre is a segítséget!
(#) zolika60 válasza snowboarder hozzászólására (») Aug 16, 2013 / 1
 
A három energiaforrás valójában kettő, mert beleteszel két 12V-os akkut sorbakötve a 24V-os motornak, a 12V-osakat csak egy egy akkuról használod és az arduino-nak beteszel egy feszsabot.
(#) Beachway válasza sirály12 hozzászólására (») Aug 16, 2013 /
 
Teljesen jogos felvetés. Az a nagyon egyszerű oka van, hogy ezek az alkatrészek voltak itthon, hall elem pedig nincsen. Tudom, hogy mind ezt meg lehet oldani programban is, de nem vagyok egy gyakorlott programozó, ezért készült ez így el. Leegyszerűsíteném a programot a lehető legegyszerűbbre, amit magam is képes leszek megoldani.A mikrovezérlő csak a hidakat vezérelné így első elképzelésre.Viszont híd dolgában kellene egy kis segítség. 4 N-csatolású fet-el szeretném megoldani, és kellene egy vezérlő IC hozzá.Tudni illik ilyen Fet-eket tudtam kibontani egy valag számítógép tápból.Minden segítséget előre is köszönök!!
(#) snowboarder válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 16, 2013 /
 
Na ezért érdemes idejárnom nekem hülye/laikus kérdezőnek! Az ilyen válaszokért! Köszönöm!

Kérdésem csupán annyi lenne, hogy:

1. a "közös" 12V-os akksi így hamarabb fog lemerülni, nem?
2. az arduinot és kerék motorokat külön akksira kössem, ugye? ne egyre kössek mindent?

Köszönöm
(#) zolika60 válasza snowboarder hozzászólására (») Aug 16, 2013 /
 
Persze külön is teheted, de az arduino fogyasztása elenyésző lesz a motorokéhoz képest. Esetleg olyat is tehetsz a programba, hogy figyelje az akkuk feszültségét és ha a hajtómotoroké nagyon lecsökken cserélje át a 12Vot a másikra. Így kiegyenlítődik a különbség.
(#) Beachway hozzászólása Aug 16, 2013 /
 
Találtam egy vezérlőt, amihez még FET-ek sem kellenek, mert benne vannak az áramkörben. LMD18200 a tipus, és a Texas gyártja.Be lehetne gyorsan szerezni.Azt írják a specifikációban ,hogy 3A, 50V- ot tud.Ez egy ablaktörlő motorra elég necces lenne szerintem. Jobb lenne valami jó kis Fet- vezérlő csupa N-csatolású hídhoz.Mit gondoltok?Valakinek van ilyen irányú tapasztalata?Tud valaki ilyen vezérlő áramkört ajánlani esetleg?
(#) mrex válasza Beachway hozzászólására (») Aug 17, 2013 /
 
IR 2111 IR 2104 Például.
A egyik félhídvezérlő bemenetét egy tranzisztoros inverterrel invertáljuk, és kész a vezérlés.
az IR 2104 SD lába ha tápon van akkor engedélyezi a hidat ha földön akkor tiltja.
De tucatszám vannak hídvezérlők ezen kívül.
(#) GPeti1977 válasza Beachway hozzászólására (») Aug 17, 2013 /
 
L9903 hídmeghajtó lenne neked jó.
(#) Beachway válasza mrex hozzászólására (») Aug 18, 2013 /
 
Köszi mind kettőtöknek! Ezt a félhidat néztem, de reméltem van teljes híd is, ami jóval egyszerűsíti a dolgot. Pont ilyenre gondoltam GPeti! Azért beszereztem a Texas-os LMD18200-ast is. Egy próbát megér.Meglátjuk mit tud a valóságban.Nagyon ügyes kis áramkörnek tűnik.Áram érzékelés, túlmelegedés érzékelés is van rajta, ami még jó lehet valamire. Majd beszámolok az eredményről.
(#) mrex válasza Beachway hozzászólására (») Aug 20, 2013 /
 
Hát egy egészen kicsi motorhoz biztosan elég. de a 3A elég soványnak tűnik a számomra.
(#) Beachway válasza mrex hozzászólására (») Aug 20, 2013 /
 
Papír forma szerint 3A-t tud. Az ablaktörlő motor pedig 1.5A-al megy, ha nem terhelem le. Tehát bírnia kellene, de nem építek rá amíg ki nem próbálom. A gyors diódákat sem hagyom ki , így a disszipáció is jobban szét fog oszlani. A napokban fog megérkezni, de már nagyon várom.
(#) Beachway hozzászólása Aug 22, 2013 /
 
Tegnap a Fedex meghozta a motorvezérlőket. Elsőként egy alap kapcsolást építettem, melyben nem voltak benne a gyors diódák. A motor is kis teljesítményű volt. Mellékeltem egy képet a hűtőborda mérete miatt. Nem akartam nagyot, hogy jobban érezzem a disszipáció mértékét. Miután semmi melegedés nem volt, 1A-os motort kötöttem rá.Még itt sem alkalmaztam visszáramú diódákat. 25- 50- 75 % kos kitöltési tényezőjű PWM jeleket küldtem rá 5 peren keresztül, egy 555-ös áramkörről. Test hőmérsékletű volt a hűtőborda. Ez után jött az ablaktörlő moci. A képen láthatóról van szó, mely 1.3 A-os terheletlenül. Itt már rátettem a gyors diódákat is a kimenetre. Ezzel ment 5 percet úgy, hogy szórakoztam vele, és le föl gyorsítottam. Kéz meleg volt így is a borda. Szerintem ez tökéletesen megfelel számomra. Jaj, a féket, és az irányváltást nem használtam a próbák során.
(#) AbaJoe hozzászólása Márc 2, 2015 /
 
Sziasztok!
Szeretném kérni a segítségeteket! RC fűnyírót szeretnék építeni, de az elektronikához sötét vagyok.
A feladat az, hogy két db elektromos kerekesszékről beszerzett motort kéne meghajtani. (még nincs meg, ezért nem tudok paramétereket)
Az ötletem az, hogy veszek egy rc tankot és az vezérelné a mozgást.
Kérdés, hogy megvalósítható-e, hogy az a kis vezérlő ami egy tankban van, az meghajtsa a 24v-s motorokat? Ez a fő feladat. De ezen kívül még lesznek ilyenek: h az önindítós traktormotornak gyújtást adni, önindítózni, esetleg vágási magasságot állítani valami szervomotorral...
Ha valaki tud megoldást elsősorban a két nagy motor távirányítós vezérlésére akkor azt nagyon szívesen venném.
(Azért gondoltam a tankos megoldásra, mert ott már meg van a működési elv, meg vannak benne alapból egyéb funkciók és csak azt kéne megoldani, h nagyobb teljesítményű motorokhoz igazítani)
Előre is köszi!
A cél: ZTR-42 FPV RC
(#) mrex válasza AbaJoe hozzászólására (») Márc 31, 2015 /
 
Kérlek meg ne haragudj. Én évek óta küzdök vele s minden problémáját meg is oldottam. A fórumban jelenlévők jelentős segedelmével, de!
Legalább az alapokkal tisztában voltam, s profi módon tudok nyákot gyártani. Ha úgy gondolod könnyű akkor nosza rajta kezd az alapoknál. De nagyon nem az. Én már vehettem volna 2 db gyárit azon a pénzen amibe a fejlesztése került.
S olyan mondattal kezdeni a kérést hogy sötét vagyok az elektronikához?
Nekem most már jól működik.
De hogy önkéntest találj az ötleteid megvalósítására azt kétlem.
Ha kérdezel válaszolok ha van időm.
Igen, megvalósítható, keress rá a H-hídra s annak a vezérlési lehetőségeire.
S mikrovezérlővel az RC modell vezérlése megoldható.
Előbb meg kell ismerni az RC szabványt miként milyen sorrendben jönnek ki a jelek,
Aztán miként mi módon lehet ezt a mikrovezérlővel feldolgozni és pwm jelekké alakítani.
Azán milyen teljesítményfeteket használjak?
Milyen disszipáció lesz?
Hogy vezérlem a féket?
Szükségem van-e a nagy idukciós anomáliák miatt különleges árnyékolásra?
Vajon az itt tanácsadók többsége gyakorlatból is tudja amire válaszol?
Kell-e bekapcsolási késleltetés a nagyáramú hídnak?
Szükségem van-e túláramfigyelésre, vagy elég egy jól eltalált biztosíték?
És még jó hosszan sorolhatnám azt az éveken át húzódó folyamatot ami egy ilyen cél megvalóstásához vezet.


Az én programom csak ahhoz a távirányító-vevő pároshoz jó ami nekem van. Ez már kiderült.
Tehát van célod, lássuk van-e kitartásod is hozzá
Sok sikert!
(#) hgpl hozzászólása Júl 1, 2015 /
 
Sziasztok, elolvastam majdnem a teljes topicot. Tetszenek az ötletek és megoldások és főként a kitartás. Elkezdtem egy saját fűnyírót építeni. Bővebben: Link Ez egy teljesen alapoktól felépített megoldás.
Cél, hogy magas fűben is használható eszközt kapjak, azaz kvázi kaszálásra is jó legyen
Több részre osztottam a projektet, aminek az első fázisa a tulajdonképpeni járó-szerkezet megépítése. Ebben a fázisban tartok. Szervo motorok, térbeli érzékelés és a vezérlő elektronika.
Második nagy lépés a nyíró rendszer lesz, melynek első változatát szeretném sövény-nyíró jelegűre elkészíteni. Ennek tervezése is folyamatban.
Szívesen várok ötleteket, előremutató kritikát, szívesen osztok meg tapasztalatokat.
Üdv,Gábor
(#) sirály12 válasza hgpl hozzászólására (») Júl 1, 2015 /
 
Örömmel olvasom, hogy van még aki épít robotfűnyírót.
Szívesen olvasnék még róla.

Bár az enyém még nem készült el, félig elkészült, azóta csak porosodik. Egyszer ha lesz elég időm rá, akkor talán be is fejezem.

Drukkolok neked.
Következő: »»   10 / 24
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem