Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő
 
Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   295 / 607
(#) Cumo válasza reloop hozzászólására (») Szept 19, 2011 /
 
Nohát ezt még én sem tudtam hogy az S széria ezt tudja :eek2:
Eddig erről senki nem irt
(#) neocska válasza reloop hozzászólására (») Szept 20, 2011 /
 
Kár hogy ritka mint a fehér hollo
(#) Edek hozzászólása Szept 20, 2011 /
 
Üdv Tisztelt Mesterek, a fent nevezett IC-ről lenne egy pár kérdésem, megépítettem a MikroShop féle hidas cumót eme ketyeréből, az első próba alkalmával kitünően működött aztán dobozba került, a két végfok panel két brutál bordára, aztán jöttek a meglepik, az első hogy a szigetelő szilikon átvezetett, ezt megoldottam aztán jött a következő ami iszonyú nagy brumm először földhurokra gyanakodtam, de nem az, potit kötöttem a bemetére hangerőszabályzó gyanánt de ez is csak fél siker, ha kitekerem akkor is van brumm de már nem akkora mint először, egy Ecler Smac dj keverőről hajtottam. Kérnék egy kis segedelmet ha valami szükséges kép videó akkor jelezzétek.
(#) reloop válasza Edek hozzászólására (») Szept 20, 2011 /
 
Üdv! Jó lenne látni, hogy futnak a dobozban a kábelek. Fotó nélkül csak tippelgetnénk.
(#) Edek válasza reloop hozzászólására (») Szept 20, 2011 /
 
Földhurok volt a hiba konektor miatt mivel a szoba másik végében lévőből adtam neki 230-at, de közben sikeresen ki is végeztem az egyik oldalát kivezérlés jelző tesztelése közben, rendelhetek tda-t
(#) reloop válasza Edek hozzászólására (») Szept 20, 2011 /
 
Elég a rendszernek egy ponton védőföldet adni (nálam a lejátszók gyárilag földeltek, keverő, végfok nincs védőföldön). A dobozban a 230V-os részt amúgy is gondosan kell szigetelni, így nem alakulhat ki áramütés veszélye.
Ha sima túlhajtástól pusztult el a TDA akkor valami hiba lesz az erősítődben.
(#) Edek válasza reloop hozzászólására (») Szept 20, 2011 /
 
Tranzisztorosat egy párat csináltam már ez az első IC-s végfokom,amien egyszerű olyan kényes is, visszatérve a kivégzésre én voltam láma szerintem mert hangfal nélkül hajtottam a kivezérlésjelzőt, mivel feleségem már alszik és hát nem akartam estére zajongni, valszin az tette be a kaput az egyik ic-nek. Mondjuk volt már problémám ezzel a fajta szintjelzővel más végeknél is(LM3915). na de majd orvosoljuk
(#) reloop válasza Edek hozzászólására (») Szept 20, 2011 /
 
A terheletlen túlvezérlést valóban rosszul tűri.
(#) zoka válasza reloop hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
Nekem még soha nem okozott problémát, hogyha hangfal nélkül hajtom az erősítőt. Még olyan méréseket is készítettem, hogy mekkora kijövő feszültségnél villan be a clip LED terhelés nélkül. Nem is értem, hogyan tud így tönkremenni, még az áramfelvétel sem változik.
(#) reloop válasza zoka hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
Clippelésig nyugodtan hajthatod.
Abban nem vagyok biztos, hogy az IC tartalmaz Ugs korlátozást. Ésszerűtlenül túlhajtva a végfet gate-je átüthet.
Mások is jeleztek már ilyen hibajelenséget. Érdemes rá odafigyelni.
(#) zoka válasza reloop hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
Még egy dolog, amiért hasznos a clip LED
(#) Alkotó válasza zoka hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
Szerintem nem hasznos, fölösleges LED. Talán a kivezérlésjelzőt próbálná helyettesíteni.
(#) reloop válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
Üdv! Ez a clip történet arról szól, hogy legyen visszajelzésünk, ha a kimenő jel egyenáramú komponenst tartalmaz. Persze nem a torzítás végett, hanem a hangszóró tekercs túlmelegedését szeretnénk elkerülni. Együttesen kell figyelni, hogy a teljesítmény félvezető szaturál-e, illetve működébe lépett-e az áramkorlátozó. Nem praktikus szkópon figyelni a kimenő jelet, sőt nem is figyelemfelhívó. A clip áramkörök többsége, és persze a kivezérlés jelző sem felel meg a fenti kritériumoknak. Zoka nem írja, csak korábbi hozzászólásaiból tudom, TDA7293-at használ, aminek a clip kimenete már elégséges szolgáltatást nyújt.
Mindezzel a TDA7294 építő fórumtársak figyelmét szerettem volna felhívni a '3-as egyik erényére. Bővebben: Link
(#) Alkotó válasza reloop hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
Amit a CLIP-ről mondasz érdekes felvetés.
Amiket én láttam eddig, azok semmi mást nem csináltak, mint a kimeneti feszültség effektív értékét összehasonlították a tápfeszültséggel, és ha a kimeneti feszültség egy bizonyos mértékig megközelítette a tápfeszültséget, akkor kigyulladt a LED. Tehát csak és kizárólag a kivezérlés mértékéről adott egy elég bizonytalan információt.
Akkor ez a fajta CLIP jelzés valójóban nem is az?
Aztán teljesen nem értem mi köze ennek az egyenáramú komponenshez. Annak figyelésére van egy külön hangszóróvédő elektronika -ami mást is csinál persze még-, ami elvileg nagyon korrektül vizsgálja az egyenszint megjelenését, és azonnal letilt ha baj van. További zavart jelent nekem mikor az áramkorlát is szóba kerül, ami megint egy egészen más funkció.
Ha nem terhes, légyszíves írj részletesebben mit is kéne ennek a CLIP jelzésnek valójában mutatni.
(#) beregike hozzászólása Szept 21, 2011 /
 
Sziasztok van nálam 1 zenegép erőlködő tda 7294-el valakinek nincs e ez a kapcsirajza meg?

SDC10587.JPG
    
(#) reloop válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
Az egyenáramú komponens alatt a "színusz levágott tetejét" értem. Eddig magam is csak a puszta torzítást láttam benne, de a hangszórós kollégák meggyőztek arról, hogy a jel négyszögesedésével a hangszórót már jóval a névleges teljesítménye alatt tönkre lehet tenni. Ilyenkor a hangszóró tekercsén átfolyó áram effektív értéke aránytalanul megnő a membránelmozduláshoz képest, tehát nincs meg a tekercs hűtése.
A kivezérlésjelző lehet jó, egy adott hangsugárzóhoz kalibrálva. Itt lehet következtetni, hogy mikor torzul a kimenő jel alakja. Azért ez is odafigyelést igényel, nem olyan mint egy a periférikus látómezőben bárhol elhelyezhető figyelmeztető led.
Visszakanyarodva a TDA-hoz, a sematikus rajz jelzi, hogy a clip detektor a rövidzár védelemtől kap jelet. Az csak gyakorlati tapasztalat, hogy terhelés nélkül is van clip jelzés. Erre alapozom, hogy a detektor két jellemzőt is figyel. Az adatlapból annyit értettem meg, hogy a torzítás mértékétől függően változik a detektor kimenő jelének kitöltési tényezője. Vizsgáltam a TDA7293 végerősítőt - a lehetőségeimből adódóan - 4,8,16 ohm impedanciával és tapasztaltam, hogy a clip jelzés és a hallható torzítás kielégítően szoros összefüggésben van.
Szívesen megosztom a témával kapcsolatos egyéb tapasztalataimat is. Ha igényt tartasz rá, kérlek jelölj meg egy alkalmas topicot.
(#) beregike hozzászólása Szept 21, 2011 /
 
És még pár kép.
(#) zoka válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
Ezzel nem értek egyet. Nem a kivezérlésjelzőt próbálja helyettesíteni, teljesen más az értelme, és a "maximális" torzításmentes hangerő megállapításában lehet nagy szerepe, akkor, ha a hangfal többet tud, mint az erősítő. A LED megmutatja meddig tekerheted a hangerőt, úgy, hogy a hangfalra torz jel ne kerüljön. Torzítás alatt nem az ilyen kis finomkodó 0,1% és társait értem, hanem az igazi torzítást, ami már százalékokban mérhető. Egy kivezérlésjelző nem fog erről megbízható infót adni, mert a hangszóró impedancia belerondít a képbe. A Clip terheléstől függetlenül működik.

Szinusz jellel teszteltem az erősítőt, a kimenetét visszavezettem a hangkártyára, és mértem a feszültséget. Még korábban tettem fel egy képet: Bővebben: Link. Itt jól átható, milyen érzékeny a Clip, már a kicsi torzításra is reagál.

Szóval ha használod is az erősítőt, és szereted maxra húzni, akkor nélkülözhetetlen. De úgy tudom a jobb gyári végfokokon is van. Az igazán jó megoldás, ha kivezérlésjelződ és Clip detektorod is van.
(#) reloop válasza beregike hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
Az adatlapi kapcsolás elegendő a javításához. Valamit mértél már rajta?
(#) beregike válasza reloop hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
szia rendesen müködik
csak szeretnék ilyet csinálni mert a giantsound.hu -osok nem adnak csak táppal együtt
(#) reloop válasza beregike hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
Ha nem kerülne elő a rajz, akkor a 9,10 lábakra menő ellenállások és kondenzátorok értékét másold le, valamint a kimeneti RC tagot. A többi általános.
(#) skero válasza Bassmester hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
Lassan de bizonytalanul nekikezdtem. A táp és egy hangszínszabályozó elkészült. A hangszín tesztelve (tudom ,hogy a szűrőkörbe fólia kondik kellenek de nem volt itthon ,csak a próbára raktam be a kerámiákat ,cserélve lesznek). Megvannak a végfok ic -k is ha lesz idő akkor azzal folytatom.

PICT0003.JPG
    
(#) Alkotó válasza skero hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
A felirat hogyan készült? Nekem eddig még csak feketét sikerült vasalni.
(#) skero válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
Kaptam erős öntapadós papírt ami 170 fok felett bír. Rányomtattam tintasugaras nyomtatóval. Véletlenül rájöttem hogy rejtélyes módon nem oldja föl a festéket ha lekenem alkoholban feloldott forrasztógyantával. Ez így konzerválja a festéket a papírba és vízhatlanná is teszi. Érdekes ,hogy az eredeti epson tinta (kár ,hogy drága) alapból vízhatlan (száradás után). De nekem így megy a dolog utángyártott tintával.
(#) Alkotó válasza skero hozzászólására (») Szept 22, 2011 /
 
(#) peter1995 hozzászólása Szept 23, 2011 /
 
Hello. Van egy hidalt TDA7294em. Nagyon jó kis cucc. Van is két hangfalam amiből egyet vígan kihajt. A kettő már sok neki. Arra gondoltam úgyis elég nagy a doboz amibe van csinálok a hídnak egy testvért. Az egyetlen gond ott van hogy a mostani trafó egy 6-700W-os trafó ami 0,7es primerrel van gyárilag megterekve. A szekunderét én teketem 2x26V-ot 1mm átmérőjű drótból. Viszont a két hídnak ez vékony lesz. Milyen vastag dróttal tekerjem meg hogy bírja a két hidat?
(#) reloop válasza peter1995 hozzászólására (») Szept 23, 2011 /
 
Helló! Hajts fel még 2x26V-ot a másik csatornának. A primer elég vékony. Javaslom érdeklődj trafós topicban.
(#) TheShaft hozzászólása Szept 24, 2011 /
 
Sziasztok!
Azt meg tudná nekem mondani valaki, hogy egy 400VA körüli teljesítményű trafó primer körében mekkora áram folyik, ha a szekunder oldal terheletlen? Konkrét mért adatot (akinek van ilyen trafója otthon) nagyon megköszönnék...
(#) reloop válasza TheShaft hozzászólására (») Szept 24, 2011 /
 
Szia! Ha nagyon fontos megmérem. Azért előbb írd le mi a probléma. Legjobb lenne egy trafós topiban.
(#) Frakk hozzászólása Szept 24, 2011 /
 
Sziasztok!

Mehet az IC-nek +-43 volt? Vagy tekerjek vissza picit a szekunderből!?

Köszi..
Következő: »»   295 / 607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem