Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése
 
Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   153 / 227
(#) TheBartucz hozzászólása Nov 2, 2011 /
 
Üdv!

Időközben beszereztem a hiányzó magnetront plusz időm is van, így nekiálltam a fűtésnek. Vettem a karusnál 20kV os vezetéket, 0,7-0,8 mm2-s a vezető keresztmetszete, kicsit aggaszt, hogy hosszútávon elbírja-e a 10A-t, de kicsit járattam üresbe egy magnetronnal, nem melegedett jelentősen.
Annak ellenére, hogy 20kV os a vezeték, el kell szigetelni a lemezeléstől és a primertől. Arra jutottam, hogy egy réteg 3-mas Polikarbonát lemez szerűség, utána két menet 20kV os vezeték és a primerre pedig 1,5 PVC padlót csavarok körbe 1szer. Kép mellékelve. Ez így megfelelő lenne?

Köszönöm,
Üdv!
(#) Elektronboy hozzászólása Nov 2, 2011 /
 
:O Ezt meg hogyan csinálja ??? Magnetron ?????
(#) _BiG_ válasza TheBartucz hozzászólására (») Nov 3, 2011 /
 
Ez milyen trafó? A magnetron fűtéséhez tökéletesen jó a MOT, szigetelt és még nagyfeszt is ad
(#) _BiG_ válasza Elektronboy hozzászólására (») Nov 3, 2011 /
 
Persze. Mágnesek nélkül csak egy dióda, ami nagyon strapabíró.
(#) TheBartucz válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 3, 2011 /
 
Bocs nem írtam, hogy egy 3 fázisú egyenirányítóhoz kell. Ahol 2 (mot) * 2,1kV * gyök2 * gyök3 = 10kV erre sajnos már nem alkalmas a mot fűtése.
(#) TheBartucz válasza TheBartucz hozzászólására (») Nov 5, 2011 /
 
Arra lennék még kíváncsi, hogy a Motok fűtése durván 3-4V között van. Nagyon rontok a helyzeten, ha mondjuk kicsivel nagyobb feszültségre tekerem meg, vagy ez kőbe van vésve, hogy ennyinek kell lennie? Egyébként 5,5V körül jött ki üresjárásban. Terhelve kb 4,6-4,8V körül mozog.

Köszönöm!
(#) Collector válasza TheBartucz hozzászólására (») Nov 5, 2011 /
 
Exponenciálisan csökken az élettartama az üzemi áramon felül.
Idézet:
„Annak ellenére, hogy 20kV os a vezeték, el kell szigetelni a lemezeléstől és a primertől.”

Miért is?
(#) TheBartucz válasza Collector hozzászólására (») Nov 5, 2011 /
 
Igen, igazad van, nem kell, de egyrészt lehetővé teszi a trafó is vagyis elfér a vezetékek mellett és ez a sima felület se sértheti fel a szigetelését a vezetéknek, másrészt mechanikailag is szoros illesztést biztosít, egyszóval talán üzembiztosabb konstrukció lesz a végeredmény, egy hibalehetőséggel kevesebb. Mellesleg a karusneonnál is szóba került, hogy sok esetben üzemszerűen használt vezetékeknél is átüthet a fémszerkezetekbe épített vezeték, ha nincs megfelelően elszigetelve.

Akkor olyan 3,5V körül állítom be.

Köszönöm!
(#) Collector válasza TheBartucz hozzászólására (») Nov 5, 2011 /
 
Ha valaki ráköt a vezetékre 20kV-ot, és a földpont mondjuk egy hegyes sarok a kábel közelében, akkor persze, hogy átüt. Ez egy komoly szerelői hiba. Én a 20kV-os kábelt 60kV-on használtam, DC-re. A megosztás miatt 2-3 centis szikrákat lökött a trafó magja és a föld között, de a kábel kibírta. Ezt is cső fűtéshez csináltam (de az kicsit más cső volt )
5-10kV felett mindent le kell kerekíteni. Ha befér a szigetelés is, akkor oké.
(#) Collector hozzászólása Nov 5, 2011 /
 
Régebben ígértem képet a csőről, amink van. A feladat az, hogy megállapítsuk az adatait.
Tungsram gyártmány, de semmi infót nem találtam róla.
Valószínűleg 15-20kW-os lehet.
(#) ampervolt válasza Collector hozzászólására (») Nov 6, 2011 /
 
Szia! A szkennerem döglődik, ezért csak mobilos fotót tudok
küldeni. Van néhány Tungsram kézikönyvem, ha kell még valamiről adat.
(#) ampervolt válasza ampervolt hozzászólására (») Nov 6, 2011 /
 
Adattábla a teljességért.
(#) Collector válasza ampervolt hozzászólására (») Nov 6, 2011 /
 
Kösz. A párolgó hűtés az milyen? Csak nem kompresszoros hűtés kell neki?
Tehát 10kW-os. Ezt még 3 fázisról meg tudom táplálni
(#) ampervolt válasza Collector hozzászólására (») Nov 6, 2011 /
 
Olyat még én sem láttam. Csak léghűtéses adócsövekkel
dolgoztam pl.(SRS326, SRS360).
Persze ezt is lehet csak léghűtéssel használni,de teljesítmény maximumon már csak tornádóban lehet "hűvösen" tartani.
(#) _BiG_ válasza Collector hozzászólására (») Nov 6, 2011 /
 
Szerintem be kell tenni egy vödör vízbe Mármint desztillált vízbe
(#) ekkold válasza Collector hozzászólására (») Nov 6, 2011 /
 
100C az üzemi hőmérséklete. Be kell tenni egy vödör desztillált vízbe, és a víz forrás közben vonja el a hőt (a halmazállapot változás miatt nagyion sok hőt lehet így ellvonni) Kell egy WCtartály szerü szerkezet ami áűllandó vízszintet tart fenn.
Egyébként vízhűtéssel is simán használható ez a cső, sőt impulzusüzemben léghűtéssel is - mivel az anód elég nagy réztömb. Annyi a lényeg hogy nem melegedjen 100C-nál lényegesen nagyobb hőmérsékletre.
(#) Collector válasza ekkold hozzászólására (») Nov 6, 2011 /
 
Az nem gond, hogy az a desztillált víz egy pár perc után már vezetni fog a környezetből felvett víztől és szennyeződéstől?
(#) ekkold válasza Collector hozzászólására (») Nov 6, 2011 /
 
Ahol ilyet használnak ott az egész "fazék" az anód potenciálján van, szigetelőkön áll, és enyhén túlnyomásos. A gőz elvezetés üvegcsővel van megoldva, a desztvíz utánpótlás szintén az egész zárt rendszer a hűtővel együtt (olyan mint egy autóhűtő).
Teslánál azonban elképzelhető olyan kialakítás is, hogy az anód DC szempontból földpotenciálon van, a táp pedig neagtív (-5...10kV). Persze akkor a fűtőtrafónak is igen jól szigeteltnek kell lennie.
További lehetőség, hogy ha pl. egész hűtőrendszer nagyfesz potenciálon marad, akkor a desztvíz csak a keveseb vízkőképződés miatt kell.

DSCF2741.JPG
    
(#) ekkold válasza ekkold hozzászólására (») Nov 6, 2011 /
 
Még egy kép....

DSCF2742.JPG
    
(#) _BiG_ hozzászólása Nov 9, 2011 /
 
Ebből kondibank lesz, akárki meglássa!

2nF / 20kV~ -os kondik, szép sorban, bevetésre várva... Lépés innn-ddulj!

Üdv!
(#) sastas01 válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 9, 2011 /
 
Ezeket a szépségeket honnan szerezted ?
(#) Collector válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 9, 2011 /
 
Kondi eső volt vagy mi? Ha sorbakötöd őket, lesz egy 2,2MV 25pF-es kondid.
(#) Edm hozzászólása Nov 9, 2011 /
 
Üdv srácok!

Én csak egy ilyen kissebbet szeretnék építeni!
http://www.free-energy.hu/pajert/index.htm?FoAblak=../pajert47/Tesl...ad.htm

De sehol sem találok hozzá kondit ami megfelelne... :S Esetlegesen valaki nem tudna nekem segíteni hogy milyet rakhatok még be? Vagy valaki tud ilyeneket? Köszönöm segítségeteket
(#) Fritzi91 válasza Edm hozzászólására (») Nov 9, 2011 / 1
 
E helyett inkább csinálj egy ilyet:http://skory.z-net.hu/tesla/mini_tesla2.html

Ez a miklós árpád féle elég veszélyes!
(#) Collector válasza ekkold hozzászólására (») Nov 10, 2011 /
 
Na hát akkor ezt valahogy ki kéne váltani, nem szeretnék pancsolni 10kV-nál vödörben. Mondjuk az sem most lesz, hogy ez be lesz üzemelve. Mondjuk 30MHz 10kW mellett igencsak zavarna mindent a környéken, arra majd ki kell valamit találni.
(#) _BiG_ válasza sastas01 hozzászólására (») Nov 10, 2011 /
 
Privátban adhatok egy mailcímet, arrafele tán még akad, bár most szerintem utánpótlás kell ott, mert eléggé elhordtam a készletet
De megbeszélitek, más kapacitású is van, kisebbek, de ilyen doorknob kivitelűek. VTTC-be kitűnőek. SGTC-hez kicsit sok kéne azokból.
(#) _BiG_ válasza Collector hozzászólására (») Nov 10, 2011 /
 
Hát, majdnem

Én azon filózok, hogy ha tudnék valahonnan nagy feszültségtűrésű, nagyértékű egyforma ellenállásokat szerezni, akkor lehetne egy Marx-generátort is összedobni.
Mekkora ellenállások kellenek? 10k? 100k? Vagy megohmos? Van egy marék 4k-s ellenállásom, valami 20W-osak. Szerintem kicsik ide.

Az összes kondit felhasználva elméletileg 1,68 MV-ot is ki lehetne hozni, 20 kV töltés mellett... 20kV/cm átütéssel számolva az 80 centis szikra
Bár lehet, hogy akkora láncon nagyon nagy lenne a veszteség (meg az égig érne). De 2*200kV (plusz-mínusz oszlopokkal) már elérhető. Az is nagyot szól

De egyenlőre ez csak ötlet.
(#) mikrofarad hozzászólása Nov 10, 2011 /
 
Ha 1 230v AC/ 9v DC Trafót megfordítanék számításaim szerint Kb 5577v DC-t kapnék.Ezzel a feszültséggel két, egymással szemben elhelyezett fémrúd között lenne villám?
(#) Collector válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 10, 2011 /
 
Az a cím jöhet nekem is
Lomexbe van 3,5kV-os ellenállás, csak az a gond, hogy 1Mohmtól kezdődnek, és az sajnos túl sok, főleg hogy abból is kéne sorba 28kV-ra legalább 10 darab, ami minimum 10Mohm lenne.
A marxba az ellenállások tulajdonképpen azt a célt szolgálják, hogy az impulzus lefutása során annyira megnöveljék az időállandót a lépcsők közt, hogy ne süljenek ki a kondik. Van egy olyan, hogy karakterisztikus marx impedancia, ezt kéne valahogy meghatározni. Egyébként pedig nem egyszerű a méretezése, mert minden paraméter függ az összes többitől. Ezért készítettem én tekercses marxot 4 kondival, így DC szempontból párhuzamosan, míg impulzus szempontból sorosan vannak a kondik. A tekercseket akár 0,1mm-es huzalból is el lehet készíteni, én gondoltam arra is, hogy nyákon lehetne kimarni egy nagyon vékonyka induktivitálst (egy 100uH azért nem árt, én 500uH-ket tekertem, azzal ment), és gyantával lekenni. Az utána tökéletesen működne, kevés helyet foglalna, és gyorsan el lehet készíteni rengeteg darabot. Ami hátulütője van a tekercses marxnak az egyben az előnye is, rendkívül magas lehet a bps ráta. Ha nincs valami korlátozó ellenállás, minden szikrázáskor a tápot rövidre zárja a generátor, és leesik a feszültség, fennmarad egy ív, a trafó meg búg. Tehát ebben az esetben is szükséges valamiféle áramkorlát, akár az AC oldalon kapacitív úton.
Idézet:
„1,68 MV-ot is ki lehetne hozni, 20 kV töltés mellett... 20kV/cm átütéssel számolva az 80 centis szikra”

A feszültség, és a térerő két, teljesen különböző dolog! Amit mondasz csak és kizárólag totálisan homogén erőtérben létezik, a valóságban ilyen pedig nincs. Ezért is látni már 500kV-on fél méteres golyó elektródákat, hogy a térerőt legalább próbálják kicsit 'homogenizálni'. Ha ugyanis erősen inhomogén a térerő (csúcsos elektróda), hiába van csak 10kVDC-d rajta, a térerő ennek lehet, hogy a százszorosa lesz az elektróda körül (és emiatt van a korona is). Szerintem ha 1,68MVDC-t előállítasz (ami a marxnál szerintem nem lehetséges ilyen kis kondikkal), az inkább 3 métert fog szikrázni legalább.
Én csináltam normál kaszkád sokszorozót ezekből a kondikból, azok jobban tetszettek, folytonos DC feszültséged van, viszont 2 lépcsőnél tovább nem nagyon lehet menni, mert túl kicsik a kondik kapacitása (Bővebben: Link, a kondiknak már az is komoly terhelést jelentett, hogy közel tettem a két kivezetést egymáshoz).
Nincs egyébként túl nagy hangja, egy kondi 1J sincs. Az 1kJ-os fázisjavító kondik azért jóval dallamosabbak
(#) Edm válasza Fritzi91 hozzászólására (») Nov 10, 2011 /
 
Köszönöm!
Következő: »»   153 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem