Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Optikai kimenetre erősítő
 
Témaindító: pakibec, idő: Márc 2, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 2
(#) Inhouse válasza kokanyk hozzászólására (») Ápr 26, 2012 /
 
(#) kokanyk válasza Inhouse hozzászólására (») Ápr 26, 2012 /
 
Köszönöm, Nem tudtam hogy van ijen converter. De Főleg azt nem tudtam hogy van 5.1-es. Egyébként a TV-m az ad ki hangot a skarton, de csak ha TV-műsort nézek. De nekem van benne Media lejátszó és az csak az optikai kimeneten ad kifele hangot, skarton nem! De így ezzel a converterel működni fog. Még egyszer köszi.
(#) Inhouse válasza kokanyk hozzászólására (») Máj 1, 2012 /
 
Szívesen.
Sajnos a TV gyártók mostanában megnehezítik a kábelezést, sokszor van így, hogy a hang mostoha gyerek, és így vagy úgy nem megy. A kivezetéseket is lespórolják, ahol csak lehet...

Üdv
Inhouse
(#) zolyma hozzászólása Ápr 1, 2016 /
 
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy van egy optikai kimenetem, ami gyengélkedik és meg meg szakad a hang.Az optikai jeladóra rákötöttem 2 szál vezetéket és abból csináltam koaxiál kimenetet míg megérkezik az új optikai jeladó!
A kérdésem pedig az lenne, hogy így nem e ártok az erősítő koaxiál bemenetének?

Valahogy így van bekötve a koax, mint ami a képen is látszik, 2 szál vezeték az optikai kimenetről és annyi!

spdif2.jpg
    
(#) FAZ1 hozzászólása Ápr 5, 2018 /
 
Az a kérdés merült bennem fel az optikai kábelekkel (üvegszálas technológia) kapcsolatban, hogy
a TV - mint hangforrás, esetleg valami más (CD, DVD lejátszó, beltéri box, stb.) - valójában csak kiadja a Hi-Fi sztereo (esetleg 5.1-es) hangot, vagy netánTÁN azokon a csatlakozókon keresztül tán be is lehet adni neki? Értem hát én pontosítva ezalatt - maga az optikai kábel (illetve a szereléke) egy-, avagy kétirányú kommunikációra képes? Csak ki, avagy ki és be?
Vagyis - adhatom én a hangot kifele TV-ből egy külső erősítőre, de -
adhatom pl. bele a TV-be - egy külső CD vagy DVD lejátszóról?

Vajon oda-vissza működne ez a dolog?
(#) Bakman válasza FAZ1 hozzászólására (») Ápr 5, 2018 /
 
Csak egyirányú kapcsolatra alkalmasak, egyszerűen nincsenek meg bennük a szükséges alkatrészek a kétirányú adatátvitelhez.
(#) Inhouse válasza FAZ1 hozzászólására (») Ápr 5, 2018 /
 
Magának a "kábelnek" nincs irányítottsága, de a készülékek ezen csatlakozási pontja egyirányú. A kimeneteknél világító dióda, a bemeneteknél fényre elektromos jelet produkáló alkatrész található.
(#) FAZ1 válasza Inhouse hozzászólására (») Ápr 5, 2018 /
 
Köszönöm!

És bizony elég nagy kár.
Akkor tehát a TV felé optikai kábelen én sohasem tudok egy DVD-ről - pl. befelé adni.
De van még ott rajta egy másik-féle csatlakozó? (Valami COAXIAL)
Esetleg azon? Avagy - az is valamerre "egyirányú"?
(#) Massawa válasza FAZ1 hozzászólására (») Ápr 5, 2018 /
 
A TV-be a szabványos bemenetek a SCART, Antenna USB, LAN meg a HDMI. Minden más csak kimenet.
(#) alex0 válasza FAZ1 hozzászólására (») Ápr 5, 2018 /
 
Szia!
A digitális audio csatlakozások egyirányúak, tehát ha oda-vissza szeretnél küldeni, akkor két kábelen kell küldeni a jelet. Egy-egy pár csati, mert egyirányú. Ha coaxial is van, valószínű, hogy ugyanaz a szerepe, és még a jel is ugyanaz - S/PDIF.
A TV hátulján valószínűleg kimenet van, amit a házimozi erősítőre lehet kötni. Viszont ha a TV HDMI kábelen kapja a videójelet, azon a hang is átmehet. Nem kell külön kábelezni.
Alex
(#) FAZ1 válasza alex0 hozzászólására (») Ápr 6, 2018 /
 
Értem.
De azért elég furcsa.
Ha már egyszer van házimozi hangkimenete, mint digitális száloptikai tényező, akkor netán nem lehetne mellette egy digitális opto-bemenet is? Mondjuk csupán azért, hogy legyen rajta.
Persze - gondolom és tudom, egy ilyen átalakító nem olcsó (van vagy ezer forint), na meg aztán - 1000 emberből - tán ha 2 használná.
Tehát - értelmezésem szerint - ha a berendezésen ilyen szál-optikai csatlakozó van, az minden esetben csakis kifelé ad jelet. Legyen az bármiféle TV, házi-mozis kivetítő rendszer, CD, avagy DVD (esetleg Blue Ray) lejátszó, netán számítógépes hangkártya (már láttam olyat is!)
Nekem pl. a TV-men 4 db HDMI csatlakozó (hogy azok ki, vagy bemenetek, én még sose néztem), a klasszikus SCART csatlakozó, Jack csatlakozó, a már említett optikai - ... és persze 2 db. USB. Érdekesség, hogy RCA viszont nincs rajta. Ám létezik még valami modem, vagy előfizetéses kártya-csatlakoztatási lehetőség.
Meg amit még észre se vettem ... (SAMSUNG, de nem magyar gyártású)

Köszi a tanácsokat.
(#) Massawa válasza FAZ1 hozzászólására (») Ápr 6, 2018 /
 
Mi értelme lenne ha a TV-n lenne optikai hangbemenet? Te a TV-t rádio vagy CD hallgatásra használnád kép nélkül?

Az alapfelállás az, hogy a házimozi erösitö a középpont, az hajtja a hangszorokat és kezeli sok bemeneti jelet (CD, TV, GRAMO, MAGNO, RADIO stb) viszont maga nem ad ki digitális jelet.
A TV nem szerepel mint központi erösitö, sokkal inkább ma a központi jelgyüjtövé vált (a jobbak olvassák a házi hálozatba bekötött berendezések jeleit meg az internetet és jelenitik meg a képernyön, és adják ki digitális formában az erösitö felé).
A hangot vagy maguk dolgozzák fel vagy digitálisan átadják a központi hangerösitöbe. (Nekem még egy régi tipus van az még a videojelet is kezelné igy van video bemenete is a DVD stb videoforrásokhoz, csak már nincs SD müsor).
Manapság a komplett csomag átvitelére (HDvideo, hang stb) a HDMI csatlakozo van (PC, BR kimenete HDMI + optikai hang), ez ma a közös jelforma A/V készülékekre.
A másik dolog, hogy rengeteg hangforrás van, de azokbol jelenleg csak néhány digitális megfelelö formátumban (S/PDIF) - igy minden kütyüben kellene egy ilyen átalakito (vagy pl magában a házimozi erösitöben minden jelet át kellene konvertálni S/PDIF-be.)
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2018
(#) FAZ1 válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 6, 2018 /
 
"a TV-t rádio vagy CD hallgatásra használnád kép nélkül?"

Például - és miért ne?
Ha már egyszer megvettem valaha, tőlem akár szobasarki lámpa is lehetne, ha erősen tök fehérre állítom a képernyőjét!
A DVD vagy Blue Ray kimenetet - ha én a TV-be pl. hang-ként adnám be - az miért annyira ördögtől való?
Mondjuk nekem tetszik az a tipikusan "szokolos" deszka, avagy bödönhang, amit manapság a lapos TV-k a saját kismértű hangszóróikkal tudnak. Házimozi rendszere meg - valójában még nem mindenkinek van! Ahhoz tényleg olyan lakás kell, jó nagy terekkel, és jó akusztikával.
Például - egy panelházban - nem mindegy?
Legfeljebb a szomszéd kalapáccsal veri a falat ...
(#) Inhouse válasza FAZ1 hozzászólására (») Ápr 6, 2018 /
 
Legyen inkább Blu-ray. Sajnos a mérnökök nem neked tervezik a készülékeket, valószínűleg a igényfelmérések igen kicsi hányadát képezi az ötleted.
(#) Massawa válasza FAZ1 hozzászólására (») Ápr 6, 2018 /
 
Nem ördögtöl valo, de nem is hanglemez hallgatásra. Arra meglehetösen vacak minden TV hangja.
(#) FAZ1 válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 7, 2018 /
 
"meglehetösen vacak minden TV hangja."

HÁÁÁÁT - én ezt annyira nem igazán vallanám. Lehet, hogy a magyar gyártásúaké tényleg vacak, DE!
Javítottam én egyszer a volt szomszédommal egy Svédországban gyártott szines TV-t. A nevére sajna már nem emlékszem, de majd 2 napig nem jöttünk rá a hibájára. (de ez itt mellékes!)
Olyan hangot én még TV-től sohase hallottam. Igaz, még mono volt, de saját belső hangfala volt - két hangszórós - hangváltóval, meg miegymás egyéb flanc!

Később javítottam itt a házban egy hófehér ITT sztereó TV-t.
Na - annak aztán a hangja se volt semmi! Már akkor extra lapos volt a lelkem, egyedül a képcsőnyaknál dudorodott a hátulja. És már amennyire egy csöves TV lehetett akkor lapos.
Ráadásul sztereo videomagnóval ment. Persze sztereóban - csak a műsoros kazetták. Pfúúúú!
Mi ezt a közgyakorlatban csaknem teljesen kihagytuk, mert nagyhirtelen ránkszakadt a nyugati technikai fejlődés eme ága - a szines plazma és az LCD TV-k sztereo hangú áradata, és akkor már nem is foglalkoztunk mással, csak hogy - húú de jó nagy a képernyője! A csöveseknél az üveg képcső önsúlya miatt 70 cm-es képátló fölé nem igazán mehetett, a videoprojektorok pedig jóval nagyobb teret igényeltek, mint egy mezei lakótelepi héder.
Az én LCD TV-m is pl. olyan lapos, ha néha benézek mögé, mindig felteszem magamnak a kérdést - "egyáltalán hol van maga a TV"? A teljes gép kb. 2 cm vastag! (Igaz, valami Samsung lenne a márkája, de nem jászfényszarui magyar licenc gyártás.)
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2018
(#) Massawa válasza FAZ1 hozzászólására (») Ápr 7, 2018 /
 
Akkor valoszinüleg egész más felfogásunk van a jo hangrol, ha neked bármelyik TV hangja szupernek tünik. Én pl semilyen zenei TV müsort nem hallgatok a TV hangszoroin meg erösitöjén, mert attol egy kicsit igényesebb vagyok.
De ez megint csak maradjon a te magánügyed.
(#) FAZ1 válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 8, 2018 /
 
Ez egyáltalán nem "jó hang" felfogás kérdése, hiszen én is eléggé "vájtfülű" vagyok.
De tényleg létezett egy időben a még képcsöves TV-knél egy olyan kezdeményezés (mindez nyugaton persze), hogy a gyártók elkezdtek a tévéiknek "minőségi hangot adni".
Mostanában, hogy a lapos TV-ben már gyakorlatilag a hangszóró lenne a legnagyobb "mélységi" alkatrész, már persze hogy nem lényeges annyira a tökéletes hangminőség (meg aztán - fizikailag se oldható meg igazán)
A lapos TV-mhez már többnyire én is külső erősítős hangszórókkal csatlakozom. A TV gyári hang csak olyanféle "szokolos". (Tipikusan deszka-hang.)
A külső csatolható hangrendszer pedig Média-center, házimozi cucc, Sound Bar, SUB Box, stb. - vagy mi a szösz mostanában ezek hivatalos megnevezése.
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2018
(#) FAZ1 válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 9, 2018 /
 
Talán kezdjük azzal a végelátatlan eszmecserét, ami már a legelején kimaradt!
- Én nem a mai lapos (plazma vagy LCD) TV-kről beszélek.
- Nem a Magyarországon gyártott (Orion, Videoton) tévékről, de nem is a KGST piacán gyártott csehszlovák, lengyel, NKD, román, vagy szovjet import, ide bárhogy behozott tévékről, hanem eleve arról a "rothadó kapitalista" Nyugaton gyártottakról!
Amiket én láttam, hallottam, s amit javítottam - egy svéd TV, de a nevére sajna nem emlékszem.
továbbá egy Loewe hófehér 70 cm-es nagyképernyős sztereo TV.
(Eleve nem tudom, az a Loewe gyártású készülék nyugatnémet TV volt-e?) - viszont a hangja csodálatos!. Nálunk még a honi élehetőségek tárházában a sztereo hangú TV egyszerűen nem létezett - ráadásul SEM képcsövesben, de nem is hazai gyártásúakban.
Már alapból a TV adás maga sem volt sztereo! na nem mintha ma annyira az lenne - nagyon oda kell fülelni, hogy kijöjjön a Sound-barból valami ilyesmi
A nyugati TV-k már eleve a minőségi hangra mentek - ha már a képi megjelenítés a valóságban egy ponton véges, miközben a hangban még voltak/vannak lehetőségek!
Eleve az URH sáv sokkal jobban képes volt az ilyesmire (6,5 MHz, vagy a nyugati szabvány 5,5 MHz! Ráadásul a szereo dekódolás is teljesen más irényban haladt, mint pl. a sztereo rádió-adásoknál.)
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2018
(#) Massawa válasza FAZ1 hozzászólására (») Ápr 9, 2018 /
 
Idézet:
„hanem eleve arról a "rothadó kapitalista" Nyugaton gyártottakról!”


Én is, de ez egyáltalán nem változtat a tényeken. A TV hangja a rendszer miatt pocsék, teljesen mindegy, hogy hol gyártják. Néha sikerül jobbat összehozni, néha nem - biztosra menni nem lehet, s elöfordult már nem egyszer, higy a jobb hangu TV-t egy rossz követte ugyanabbol a gyárbol. Nekem is volt egy 80 kg-s SONY 100 Hz-s TV-m extra levehetö hangszorokkal, TV hangra jo volt, zenét csak képpel együtt lehetett élvezni, kép nélkül, csak olyan bömbölö volt mint a mai gyerekek bombasztikus utcai hangokádója.
A Loewe egy nyugatnémet márka - ma is létezik, de már ök is csak a névvel maradtak németek. (Mint a Grundig, ITT, Telefunken, S&L, Philips, Blaupunkt, Tandberg stb).
Nálunk valoban nem igen volt sztereo TV, mert csak nagyon késön (~2002) vezették be a sztereo adást, ráadásul egy modernebb NiCAM technologiával, amikor már mifelénk minden TV gyár csödbe ment (Orion, VT). Külföldön ekkor már jo 15-20 éve a sztereo volt a standard ( igaz nem a féldigitális NiCamban)
Miután nyugaton a sztereo hang A2 szabványban ment ( ami sokkal rosszabb mint pl az FM rádio) ami miatt abszolut semmi nem kényszeritete a gyártokat sokkal jobb hangcsatorna kialakitására.
Ezen még a HiFi VHS magno sem igen tudott változtatni, pedig az elvben valoban teljesitette a HiFi szabványokat ugy sávszélességben mint jel/zaj szintben ( amit a sima analog TV adás nem tudott). A baj ott volt, hogy a HiFi VHS kazettára is a müsor gyakran az adásbol került, azaz konzerválta a rossz TV hangot.
Ráadásul mifelénk, ahol az OIRT-ben vezették be a sztereo hangot (Csehszlovákia) jobb eredményeket hoztak mint a PAL BG szabvány 5,5 MHz-s szükebb hangcsatornájával.
Szoval nem igen van indok arra, hogy a TV-n hallgass bármilyen minöségi hangforrást. Arra ott van a házimozi, amiböl még a legocskább filléres is többet tud, mint bármelyik TV. (Még ma is ).
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2018
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem