Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Keltető hőfokszabályozó
 
Témaindító: Bfg10k, idő: Máj 21, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   25 / 41
(#) frázis válasza vicsys hozzászólására (») Máj 2, 2012 /
 
Van egy ötletem! Mi lenne, ha egy ötletet megvalósításhoz dobjunk össze egy (kis) forrást (egy-két ezres), és aki segített anyagilag, megkaphatja a "mű" kapcsolási rajzát, vagy akár anyag költségen magát a terméket. Magam részről járható útnak gondolom. Ha sokan, de keveset segítenénk, az ügyes fejlesztők nagyokat tudnának alkotni. Mit szóltok?
(#) Iszkakof István válasza frázis hozzászólására (») Máj 2, 2012 /
 
A keltető hőfokszabályzó toicban vagyunk. Mekkora keltetőgépet vezérel az a csodaáramkör, amiről irtok? Majdnem 20 évet használtam 10000 tojásos csibekeltetőket, három tranzisztoros hőszabályzóval és rengeteg mosoly volt a járulékos haszon. Rosszul esik, hogy a csibekeltetésre fogjátok rá az elektronikai gondotokat. Nem szólnák semmit, ha a csibekeltetési technológia nagyon olcsóvá, könnyen kezelhetővé, és biztonságossá tételéről beszélnétek. A kínaiak, több mint 2000 éve keltetnek csirkét, a rendelkezésükre álló eszközökkel.
(#) frázis válasza Iszkakof István hozzászólására (») Máj 3, 2012 /
 
Gondolom, félreértetted a témát. Nem a "csodakeltető"-ről beszélünk, nem akarom ismételgetni. Pusztán arról van szó, hogy keressük a minél egyszerűbb, de biztonságosabb és pontosabb szabályzókat. Magam sem vagyok elektronikában profi, de iránymutatással, amatőr módon meg tudjam építeni. Itt ez a lényeg! Ez a lap www.hobbielektronika.hu, de örömmel fogadjuk a profi, segítőkész szakikat, szerencsére van itt jó pár.
(#) alex199303 hozzászólása Máj 19, 2012 /
 
Sziasztok! Bogarásztam a netet és találtam keltetőt meg páraszabályzót egy török oldalon. Hála a gugli barátomnak megértettem amit írnak. Letöltöttem az isis professional programot hogy meg tudjam nézni a hogy működik stb. Szerintem működőképes mert semmi rosszat nem írtak róla. Aki kicsit jobban ért az elektronikához mint én és érdekli az legyen szíves megnézni és ha tud véleményt mondani róla. íme a kapcsolások: a keltetőés a páramérő és a páramérő és egy másik termosztátszerűség
(#) kyrk válasza alex199303 hozzászólására (») Máj 19, 2012 /
 
Ugy tunik alapjaban veve jo a cucc (a kepek alapjan). Bar az SHT11 melle minek kell DS18B20 azt nem ertem, mert az SHT11 is mer homersekletet. Es szerintem van olyan pontos. Kell hogy pontos legyen kulonben a paratartalommeresnek is fuccs.

Alapvetoen onmagaban az SHT11 szenzor alkalmas lehet keltetogepnek. Egy dolgot tudok elkepzelni amiert meg bevett egy DS18B20-at. Azert mert a paratartalmat mashol kell mernie mint a homersekletet. Pl paratartalom a tojasok mellet homerseklet meg a tojasok felett.
(#) kyrk válasza kyrk hozzászólására (») Máj 19, 2012 /
 
Ja igen, egy dolog nem derult ki szamomra. Hogy ez most hiszterézis szabályozó vagy PID?

Azt hiszem ezen igen sok múlhat mert mintha a hőmérsékletet elég pontosan kellene tartani. És egy állásos hiszterézis szabályzó esetén mindig van túllendülés. Sőt tulajdonképpen a kívánt hőmérséklet körül leng.

A páratartalom szabályzás is érdekes lehet. Gondolom ha vizet spriccelek be attól csökken a hőmérséklet. Ide akár kompenzációt is el tudok képzelni, mintegy előrevezett hibajel formájában. Pl a páratartalomszabályzó kimenete rá van kapcsolva a hőmérséklet szabályozó hibajelképzésére (nyilván valamilyen jelátviteli tagon keresztül) és így kompenzálja a hőmérsékletcsökkenést.
(#) joededy válasza kyrk hozzászólására (») Máj 20, 2012 /
 
Szevasztok
Azt irja azért van két érzékelő mert az egyik alul a másik a páramérővel együtt felül.Ha a két érték nem egyezik akkor növeli a ventillátor fordulatszámát,hogy kiegyenlitődjön a hömérséklet mindenhol.
(#) telectro hozzászólása Máj 24, 2012 /
 
Szeretnék kérdezni "fongab" fórumtárstól.
Látom, hogy nagyon érti a tyúk tojások lelki világát.

Szóval azt szeretném tudni, hogyha olyan tyúkok vannak amik még nem találkoztak kakassal (2 évesek) és ha odaengedem a kakast az jól megtojózza a tyúkot akkor utána mennyi idő múlva lehet számítani olyan tojásra ami kikeltethető ?

köszi
(#) fongab válasza telectro hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Szia
Ha a tyúkokhoz a kakas hozzájutott, onnan két nap amire a tojás előjön és elvileg (kakasfüggő) de minimum 7 napig termékeny a tojás.
Egy kakas 5-8 tyúkot bír karbantartani. Ha több a túkod, lehet le kellene különiteni a kivánt tyúkokat. Vagy több kakast beszerezni.
Az a másik hogy egy hetes tojás kelése kezd romlani de 2-3napot hűvös helyen illene tárolni, mielőtt kelteted.
Ha teheted (ha a tyúkot tenyészteni akarod, akkor előtte nézd végig a kínálatot. Tyúk, kakas szárnyai ne lógjanak. Ha a kakas jó kiállású, akkor figyelni kell, a kívánt tyúk mikor rakja a tojást és azt kellene keltetni. Ugyan így lehet válogatni a jó tojó tyúkokat is. )
De ez csak ötlet. (működik az ötlet) Ha csak hirtelen keltetni akarsz, tehát csak vágásra, akarod, akkor ezek mindegyek.
üdv. neked
(#) joededy hozzászólása Máj 25, 2012 /
 
Szevasztok
A problémám az,hogy adott egy szabályzó aminek az esze PIC16F648a.A beállitott ,tartani kivánt hőmérsékletet kiválóan trartja de áramtalanitás után a beállitott hőmérséklet átiródik mondjuk 37-ről 286-ra
vagy valamire.tettem a táplábakra kondit de igy is előfordul bár ritkábban.Ez keltetés közben gubanc mert egy áramszünetnél átiródik a tartandó hő.
Mit tegyek vele?Bár ez még tesztüzem.
(#) telectro válasza fongab hozzászólására (») Máj 25, 2012 /
 
Köszönöm válaszod, tényleg nagy tapasztalattal bírsz.

Azt hittem egy kakas többre képes, gondoltam legalább 20 tyúkhoz elég

Igazából én még soha nem keltettem és gépem sincs, de van egy csomó alkatrészem, meg egy kombi hűtőm, és így 2 db keltetőt szeretnék egybe építeni amiben egyikből a másikba pakolom át a tojásokat és gyakorlatilag folyamatosan üzemelhetne és sorba kelnének ki a csibék.

Ha a tyúkok most éppen tojó szakaszban vannak és odaengedek egy kakast, (ami még nincs is meg, be kell szereznem) akkor is a következő tojások már keltethetők ?

Továbbá mi van ha folyamatosan teszem be a tojásokat a keltetőbe és mindegyiket megdátumozom, aztán időrendben teszem át a másikba ahol kevesebb pára és hőmérséklet kell nekik.
Van a tojásoknak kolletktív kisugárzásuk vagy hogy is írjam ?
Tehát ha nem egyidősek vannak egymás mellett akkor ez bezavarja a kelésüket ?

Én inkább olyan hobbiból keltetnék, nem vágásért vagy eladásra, csak a 2 éves tyúkoktól megválnék és lenne helyettük új generáció.
Ja és persze az elmény, hogy építettem egy elektronikai cuccot, és nem kellett kidobni a rossz hűtőt sem

Van egy tyúk amelyik nagyon nagy tojást tojik kb. L méretű vagy annál nagyobb, érdemes őt az egyik tojónak kinevezni vagy a tojás mérete egyáltalán nem mérvadó ?
köszi, üdv.
(#) fongab válasza telectro hozzászólására (») Máj 26, 2012 /
 
Szia
( jó atyám állattenyésztő szakon végzett. (sokszor mondták hogy nagy állat vagy. ?na mindegy)) ismét zárójel kellene, de csak simán jegyezném meg.
Hogy az állat csak akkor öl, ha éhes. Az ember nem.

"akkor is a következő tojások már keltethetők ?"

elvileg amíg a tojás nem kapja meg a héját addig lehet termékenyíteni. Ez kb 2nap. Ha a kakas a tyúkra mászott, és a tyúk 2óra mülva tojt egy tojást, Az nagyon jó tükörtojásnak. Keltetni nem. De egy rámászás az ~1hétig fias a tojás. Ha volt egy aktus akkor 5napig fias lesz a tojás ez 2 -3 tojás, egy tyúktól. De ez megint fajta függő (van olyan ami évi 150 -170 tojást hoz ami 2naponta 1 tojás. De a leggyorsabb tojás az 1,5 naponta. De ezt szünetekkel tudja csak.
Első lámpázásnál eldöntheted, hogy a kakas csinálja e a dolgát vagy mehet a fazékba.

"Van a tojásoknak kolletktív kisugárzásuk vagy hogy is írjam ?"

Tojásba embrió van ami hőt termel. az a baj hogy a keltetési szakaszokra van bontva ahol más hőmérséklet, pára kell es más a szellőztetési idő, és más a tojás forgatás száma. Ezért nem javasolnám a folyamatos, tojás rakást a keltetőbe.

Nem tudom hogy érdemes keltetőt kettészedni. Részemről több keltető 15-20db tojás 50-70tojásos esetleg 100-140tojásos. ha csak 5tyúk kell akkor nem kell a 100 tojásost fűteni. De ezt te tudod. Az a másik, hogy folyamatos üzem nem egészen jó, néha fertőtleníteni is kell, a keltetőt. ( minden keltetés után ) A párás meleget, szeretik a bacik. A keltetőbe meg az van.
Amit nagyon javasolnék az a naponkénti jegyzet egész keltetés alatt. Onnan lehet majd tudni hogy a környezet vagy más befolyásolja a eredményt. Amíg nem tudod hogy a keltető milyen több részén mérni, és írni.
Áramszünetre, felkészülni. Egy 4órás áramszünet, felezheti a kikelt csirkéket. De te tudod, hogy mi lesz a vége.
Üdv.
(#) frázis válasza telectro hozzászólására (») Máj 26, 2012 / 1
 
Szia!
Szeretnék segíteni Neked. Ezen http://forum.index.hu/Topic/showTopicList?t=45 a topicban rengeteg válasz kapsz a kérdéseidre, de rengeteget kell olvasni.
(#) fongab válasza telectro hozzászólására (») Máj 28, 2012 /
 
Tiszteletem
Sajnos tévedtem minap jártam jó atyámnál és beszélgettünk. Mint írtam a tojás sárgáját termékenyíti meg a kakas. Amit rosszul tudtam az hogy 2nap a elő jövetele. Sajnos 2hét. A mészhéj keletkezése 28-30 óra innen a két nap, de nem gondoltam, a fehérje keletkezésre.
Sajnálom.
Ami jó az hogy fajta, és kakas függő, de egy nap, elvileg végig járja az összes tyúkot. Az más kérdés hogy a tyúk nem engedi magára a kakast, akkor a fias tojásoknak annyi. ( Mint tudjuk, vannak háklis tyúkok. ) A 5-8 tyúk/kakas, helytálló.
Amit még javasolt a apám az hogy a tarajnak élénk pirosnak kell lenni, a lábnak sárgának, ha nem, akkor az állatnak, valami gondja van. ( Mind a kakas, mind a tyúknál, érvényes.) Természetesen, a állat kinézete is döntő (szárny lógás, stb.. )
További szép napot. És elnézésedet kérném, a hiányos tudásomért.
üdv.
(#) Iszkakof István válasza fongab hozzászólására (») Máj 28, 2012 / 1
 
Van egy módszerem, amivel a kakas *működőképességét* felbecsülöm. Egy kicsit időigényes, de lehet, hogy megéri kivárni. A kakas, miután kötelességét teljesítette, a tyúk megrázkódik és a szárnyát is megrázza. Láttam olyan esetet is, hogy a kakas egy darabig taposta a tyúkot és egy idő után abba hagyta. A szárnyrázás ebben az esetben elmaradt. Sőt, olyan rosszul sikerült aktust (petélést) is láttam, hogy a tyúk a szárnya rázása helyett a kakast fejtetőn ütötte a csőrével. Szerény véleményem szerint az a kakas tökéletes, de csak nokedlivel.
(#) glaci válasza alex199303 hozzászólására (») Jún 4, 2012 / 2
 
Én meg is építettem ezt: "és egy másik termosztátszerűség" http://320volt.com/ayarlanabilir-termometre-devresi-16f628-ds18b20-picbasic-pro/
és be is üzemeltem. Egyenlőre jól teszi a dolgát.
Egy kissé átalakítottam, főleg azért mert optocsatolós, triac-os fűtéskapcsolót alkalmaztam és mert méhtelepi alkatrészekből készült, kivéve a pic-et .
(#) glaci válasza glaci hozzászólására (») Jún 4, 2012 / 2
 
Mivel pm-ben kérték a nyáktervet, inkább ide rakom fel, bár a kijelző más mint az eredetiben, de adaptálható másra is és nincs a lábak között átvezetés, ami vasalásos nyák esetében előnyös.
(#) alex199303 válasza glaci hozzászólására (») Jún 9, 2012 /
 
Szia! Egy kis segítséget szeretnék kérni. Felraktad a nyáktervet amit nagyon szépen köszönök de nekem nem teljesen egyértelmű az összes alkatrész helye és hogy mi mi és még a kijelző típusa is. Meg szeretném építeni a Te verziódat mert a török nehéznek tűnik. Köszi szépen!
(#) glaci válasza alex199303 hozzászólására (») Jún 17, 2012 / 2
 
Beírtam az esetleges hiányzó értékeket, bár az eredeti kapcsolás és adatlapok alapján kikövetkeztethető lenne. A ki-be kapcsoló elmaradt.
A kijelző LFU-4421 egy bontásra ítélt videorecorderből lett kitermelve. Ezen az oldalon megnézheted Bővebben: Link, bár akármilyen közös katódú kijelzőt be tehetsz, csak át kell a bekötést rajzolni.
(#) telectro válasza fongab hozzászólására (») Jún 30, 2012 /
 
Köszönöm válaszod.
Egy kicsit eltűntem, de legalább felbővült a wayand állományom...
Tehát akkor amit írsz, hogy 2 hét is kell mire kakasos lesz a tojás akkor gondolom a kakas után is 2 hét amíg jönnek keltethető tojások... vagy nem ?
Lassan el kell kezdenem építeni a keltetőt, mert már gyűlnek a tojások.

Most itt az előzőben éppen van egy pices rajz, meg nyákterv is, a régi jdm programozóval tudok 16f628-at írni ?
(#) frázis válasza telectro hozzászólására (») Jún 30, 2012 /
 
fongab! itt , http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9180932 mindent megtudhatsz a keltető építéséhez, sőt van ott olyan topic is ami a tyúk nevelésrő is szól, van, kacsa, liba, fürj, topic is. Sok sikert. Bővebben: Link
(#) glaci válasza telectro hozzászólására (») Jún 30, 2012 /
 
A jdm programozókat senki sem ajánlja, de ha neked van és jelenlegi gépeden már sikerrel égettél pic-et, meg lehet próbálni. Én is több égetővel próbálkoztam már, sokszor ért meglepetés, a bosszúságról nem beszélve. Utoljára a Bővebben: Link Hp41C által közölt pickit2-t építettem meg, ebben még nem csalódtam, soha nem csapott be.
(#) telectro válasza frázis hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
Köszi, már néztem az indexes fórumokat de annyi benne a szemét, hogy elmegy a kedvem a 10ik oldal végignézése után. kb. minden 20 ik hozzászólásnak van gyakorlati haszna, de lehet, hogy minden 30iknak.
(#) telectro válasza glaci hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
F84-et simán csináltam vele, ráadásul elsőre.
A keltetőre is alig van időm, nemhogy még programozót is építsek.
(#) fongab válasza frázis hozzászólására (») Júl 2, 2012 /
 
Szia
Köszönöm neked, a linket. De én nem akarok keltetőt építeni. (van 5db 20 tojástól egészen a 200 tojásig )
Üdv. fongab
(#) fongab válasza frázis hozzászólására (») Júl 2, 2012 /
 
Szia
Köszönöm neked, a linket. De én nem akarok keltetőt építeni. (van 5db 20 tojástól egészen a 200 tojásig )
Üdv. fongab
(#) lali026 válasza vicsys hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
(#674031) vicsys Válasz ? Márc 28, 2010 [vicsys jelenleg nincs az oldalon] [Moderációt kérek!]
Itt tartok most.
Megjött a szenzor és mint látható, szépen működik.
Amit tervezek:
- Fűtés vezérlés
- Ventillátor(ok) vezérlése
- Forgatás vezérlés, léptető motorral
- Párásító szelep vezérlés
- Riasztás
- Visszaszámláló kijelzés (óra és dátum)
- manuális beavatkozási lehetőségek.
Kellhet még valami? Helló megtudnád csinálni nekem ezt az elektronikát ha igen mennyi lenne ?
(#) vicsys válasza lali026 hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
Sajnos nincs időm és pénzem a projectet folytatni. Belátható időn belül nem tudom befejezni.
(#) otto54 hozzászólása Júl 3, 2012 /
 
Sziasztok!

A "MINI-MAX" keltetőben lévő U217B IC-vel készített szabályozóban milyen értékű a tápvonalban lévő első ellenállás?
Elégett így nem tudom az értékét leolvasni.
Ez azaz ellenállás,amelyik a 330nF-os kondenzátorral sorban van.
Amennyiben véletlen meg van a komplett rajz,azt köszönettel venném,mert nem kellene a visszarajzolással bajlódnom.
Nem építeni akarok,hanem javítok egy ilyen készüléket.
Üdv. Ottó
(#) telectro válasza alex199303 hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
Valaki megépítette az előzményben belinkelt szabályzót ? Jól működik ?
Következő: »»   25 / 41
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem