Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » STK erősítők javítások
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Lapozás: OK   15 / 42
(#) reloop válasza dumboo hozzászólására (») Máj 4, 2012 /
 
Zárlat ezek szerint nincs a kimeneten. Izzó be, IC be. Az IC lábak ne legyek zárlatosak! Az I, J, K feszültségeket mérd meg első körben. Ha az izzó folyamatosan világít, akkor vagy rossz az IC, vagy a kimenet mégis testzárlatos valamilyen fondorlatos módon.
Az izzó viselkedését még az IC beültetése előtt tanulmányozd a jó csatornával. Bekapcsoláskor felizzik, majd elhalványul, ha ráadod a hangerőt ismét felizzik. A tápfeszültség csak +/-20-25V-ig megy fel.
(#) dumboo válasza reloop hozzászólására (») Máj 4, 2012 /
 
Rendben reggel az első dolgom az lesz hogy beforrasztom az IC-t, a biztonság kedvéért a jelenleg is működő Ic-t forrasztom át, mivel az 100% hogy jó! Sajnos most búcsúznom kell, haza ért asszony Köszönöm szépen a segítséget, holnap leírom a tapasztalatokat. Az izzót a "hálózati feszültség" egyik pontjára írtad, azaz a trafó primerjére?
(#) reloop válasza dumboo hozzászólására (») Máj 4, 2012 /
 
Az izzót a primer egyik ágával kell sorba kötni. Ezt megoldhatod a készüléken kívül is. Egy hosszabbító egyik ágát (nem a védőföldet) megszakítod és a vezeték végeket egy izzó foglalatba kötöd.
(#) dumboo válasza reloop hozzászólására (») Máj 4, 2012 /
 
Ez a rész menni fog, villanyszerelésben otthon vagyok Automatizálási technikus a szakmám.... Erősáramú próbapadról dolgozom, ott könnyű manipulálni a vezetékeket... Tényleg nagyon köszönöm hogy segítesz, ha ez az erősítő is beindul vendégem vagy egy sörre
Jó éjt mindenkinek!
(#) dumboo válasza reloop hozzászólására (») Máj 5, 2012 /
 
Jó reggelt mindenkinek!
Az IC átültetés megtörtént az Technics SA200-as erősítőben. Akik lemaradtam némi előtörténet: Jobb oldali végfok füstjeleket küldött hogy valami nem jó! Megtalált hibás alkatrészek: Q604 tranzisztor (nem találtam vele valót, helyettesítve "bámilyen NPN") és R635. Új végfok bele, és ismét búgás.... Reloop jóvoltából méréses ellenőrzés (ez úton is köszönöm neki, nélküle még keresgélném hogy mi a baj, nem merném beforrasztani az utolsó végfokot!) Mérések rendben, sorba kötött izzó mellett bal oldali jó végfok átforrasztás és működik! Tanulság, a hibát okozhatja egy új pocsék minőségű STK-is! Üdvözlettel: Z.
(#) ical92 hozzászólása Máj 7, 2012 /
 
Sziasztok! Nekem van egy HI-FI-m Sony MHC - W55 típusú. Gyárilag STK4152 II 2x35W típusú Ic lakozik!
Trafó teljesítménye 160W.
Én Bővíteni szeretném a teljesítményét! Ki is néztem egy IC-t csak segítségeteket kérem hogy jó lenne e bele?! a lábak meg egyeznek 18lába van ennek is. amit kinéztem IC-t az STK412 - 040 2x120W.ezt szeretném bele tenni a HI-Fi-be.

Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) reloop válasza ical92 hozzászólására (») Máj 7, 2012 /
 
Szia! A wattokat nem az IC állítja elő! Az a tápfeszültségből és a hangsugárzó impedanciájából (4-6-8ohm) alakul ki. Az IC teljesítménye mindössze azt mutatja meg, hogy elviseli-e az általunk megkívánt igénybevételt.
(#) ical92 hozzászólása Máj 7, 2012 /
 
Üdv! a HI-Fi-m 16ohm-ig kezel , most akkor ezzel azt mondod hogy ha én most bele teszek 2x 120Wattos IC-t akkor nem lesz 120Wattos a Hi-FI-m?
(#) szamóca válasza ical92 hozzászólására (») Máj 7, 2012 /
 
P=U^2/R (2Rt)
Hol látsz a képletbe az IC cseréjével teljesítménynövelő tényezőt?
(#) ical92 hozzászólása Máj 7, 2012 /
 
Na most ne térjünk el a kérdéstől!! Elfogadja a HI-Fi ezt a típusú IC-t vagy nem?
(#) szamóca válasza ical92 hozzászólására (») Máj 7, 2012 /
 
Nem.
(#) szamóca válasza ical92 hozzászólására (») Máj 7, 2012 /
 
Nem csere-kompatibilis a két típus.
(#) ical92 hozzászólása Máj 7, 2012 /
 
Ha Szted beleteszem leég? a 2x120Wattos IC? mert a hangerejét szeretném növelni! ahhoz IC kell. Nem hiába vannak 20Wattos IC-ék és 2x150Wattos stb..
(#) szamóca válasza ical92 hozzászólására (») Máj 7, 2012 /
 
Nem csipázom hogy sztedezel.
Csak hajtod a saját helytelen elgondolásod a teljesítménynövelésedről. Értsd már meg, hogy a 4152 és a 412 - 040 különböző belső kapcsolású, és lábkivezetésű. Nézz utána a pdf-jükben.
Ha megegyeznének is, akkor sem érnél el teljesítménynövekedést, mert ahhoz a tápfeszültséget kellene emelned, és-vagy a terhelő impedanciát csökkentened.
Hogy értsd. Hiába kötsz egy lapos elemre autóreflektort, az akkor sem fog úgy világítani mint az autóban.
(#) ical92 hozzászólása Máj 7, 2012 /
 
Rendben! De ha az az IC Típus nem jó ennek már jónak kell lennie! IC: STK4192 II Ha ez jó akkor ezt megvásárolom! Előre is Köszi Szépen!
(#) reloop válasza ical92 hozzászólására (») Máj 7, 2012 /
 
Az IC cseréje részletkérdés. Az adatlap alapján tervezhetsz hozzá nyomtatott áramkört, és ugyan ott megtalálod a szükséges passzív alkatrészek ajánlott értékét. A nagyobb gond, hogy a transzformátorod szekunder tekercsének a menetszámát meg kell növelned. Ez a megfelelő huzalátmérőből lehet rá sem fér. Ha gyártatsz hozzá megfelelő trafót, és elkészíted a kiszemelt STK-hoz a panelt, alig marad eredeti alkatrész az erősítőd dobozában, a horribilis költségekről nem is beszélek.
Itt megtekintheted a gyakorlati megvalósítását.
(#) ical92 hozzászólása Máj 7, 2012 /
 
Köszi Szépen! akkor ezt kihagyom ezt a fajta IC-t. Akkor még megpróbálkoznék az előbb említett STk4192 II típusú IC-vel. Ehhez már nem kéne átalakítani szerintem semmit sem.
(#) reloop válasza ical92 hozzászólására (») Máj 7, 2012 /
 
Pár évvel ezelőtt, amúgy ezen bejegyzés alatt pár sorral már ott a válasz a kérdésedre: Bővebben: Link
(#) ical92 hozzászólása Máj 7, 2012 /
 
Akkor Nem Is Érdemes Ezekhez Nyúlni De Azért Köszönöm Szépen a Segítséged! Amúgy a HI-Fi-m 2x55Wattos állítólag , gyárilag azt írják. Pedig csak 2x35Wattos IC van benne akkor hogy lehet 2x55Watt? szerintem sehogy , csak becsapják az embert hogy 2x55watt.
(#) Saggitarius válasza ical92 hozzászólására (») Máj 7, 2012 /
 
Velemenyem szerint nincs megfelelo szaktudasod az egeszhez. Talan a legalapvetobb problema, amire nem is gondolsz, vagyis adott egy meretezett rendszer es Te ebbol nagyobb teljesitmenyt szeretnel kivenni. Fizikai keptelenseg, mert nagyobb teljesitmenyt kiszedni mint beleadsz, a technika jelenlegi allasa szerint nem lehetseges.
A 160W-os trafo van benne honnan jott? A hatuljan levo adattablarol, mert az nem egy es ugyanaz, vagyis a maximalisan felvett teljesitmeny nem egyenlo a benne levo transzformator teljesitmenyevel.
Ha lenne megfelelo szakmai tudasod, akkor ertened mire szeretett volna kilyukadni szamoca a #1224211 hozzaszolasaban, vagyis a kiveheto teljesitmenyed az erosito altal leadott feszultseggel es a terhelo ellenallassal van osszefuggesben. Vagyis, ha neked adott a tapegyseged, ami jelenleg kb +/- 30V-os nem elegendo taplalni a Te altalad valasztott vegfok IC-t sem feszultsegben, sem teljesitmenyben. Ennek az IC-nek min +/- 54V kell, de ajanlott a +/-84V (SANYO adatlap szerint). Mindemellett gondolnod kell arra is, hogy ezek az erositok hatasfoka is kb 65-70%-os, azaz Te szeretnel 2*120W-ot, akkor neked kell egy tapegyseg ami minimum 340W teljesitmenyt tud szolgaltatni.
Mint lathatod nem olyan egyszeru az egesz, mint gondoltad.
(#) Saggitarius válasza ical92 hozzászólására (») Máj 7, 2012 /
 
Valoszinusitem a 2x55W az PMPO, ami nem egyenlo a szinuszos kimeneti teljesitmennyel (PMPO- Peak Music Power Output, pontos ertelmezese: Bővebben: Link )
(#) ical92 hozzászólása Máj 7, 2012 /
 
Akkor nem jártam sikerrel! De azért Nagyon szépen köszönöm mindannyiótoknak a segítséget.
(#) reloop válasza ical92 hozzászólására (») Máj 7, 2012 /
 
Hacsak nem számít sikernek a szerzett tapasztalat
Közben letöltöttem az erősítőd kapcsolási rajzát. Nyugodj meg nem vagy becsapva. A +/-40V tápfeszültségből kijön az ígért teljesítmény. Szerintem az téveszt meg, hogy az STK4152 mellé az ajánlott teljesítményt szokták feltüntetni, holott a kétszeresével is vígan megbirkózik.
(#) ical92 hozzászólása Máj 7, 2012 /
 
Akkor ezzel azt mondod hogy bele tehetek nagyobbat? pl: STK4192 II ?
(#) reloop válasza ical92 hozzászólására (») Máj 8, 2012 /
 
Nem, ezzel azt mondtam, hogy úgy jó ahogy van. Az STK4152-nél keresve sem találnál alkalmasabbat ebbe az erősítőbe.
Gondolom arról szól a történet, hogy nem vagy megelégedve a leadott hangerővel. Sajnos a legrosszabb oldaláról sikerült megfogni a dolgot. Ahhoz, hogy érdemben hangosabban szóljon négyszeres villamos teljesítményt kell előállítani - a fül érzékenysége már csak ilyen. Ugyan ezt nagyobb érzékenységű hangsugárzókkal játszva el lehet érni.
Írom, hogy "játszva" de komoly alapok kellenek ennek a kivitelezéséhez is
(#) ical92 hozzászólása Máj 8, 2012 /
 
Köszi Szépen! hát igen... nem vagyok megelégedve 2x35W * hiába kötök rá nagyobb hangfalakat , akkor is halk. kb 90%-os hangerőn már torzít és már nincsen benne erő. ezért szerettem volna tuningolni 1 picit. De akkor nem tuningolom , mert sok cucc kell hozzá.
(#) reloop válasza ical92 hozzászólására (») Máj 8, 2012 /
 
Méltányolom a bölcs döntésed.
(#) Jax hozzászólása Máj 13, 2012 /
 
Sziasztok!
Nekem egy STK 463 IC-s végfokozatom van. Gyári Visonik.
Gyönyörűen szól, gondolom a osztályú, mert fűt mint a csempe kályha, és mellette nagyobbat szól mint egy 4×100W-os Technics..
A gondom az, hogy ha hídba kötöm rá, a hangfalat, akkor elképesztő szarul szól. Hol a magas hangokat adja, hol meg csak dübörög, össze vissza. Mitől lehet ez?
Nem zavaró dolog amúgy, mert 2 80/100-as, 8 Ohm-os videotont hajtok vele, csak a múltkor kipróbáltam hídba is, és akkor tűnt fel.
Még annak idején, 3000-ért vettem, haveromtól, akinek a nagybátyja, valami műhelyből hordta haza a "javíthatatlan" cuccokat.. (Annyi baja volt, hogy kiszakadt pár vezeték a keverőjéből, az vissza lett forrasztva, és kész, sztereóba tökéletesen működik.)
Szóval piszkálja a csőröm, hogy hídba miért rossz? Esetleg a fázisfordító halt meg?
Köszi a válaszokat!

Üdv.: Jax
(#) mythbuster hozzászólása Júl 25, 2012 /
 
Sziasztok!

Van egy lapos erősítőm, eredetileg STK459 ic volt benne, de megdöngettük a haverommak közben sikerült csinálni ey rövidzárt is az egyik hangfalnál, így fölszállt az IC és az egyik kondi is. Mindez nagyon régen történt, szóval akkoriban nem vállalkoztam rá, inkább elvittem szerelőhöz aki kicserélte a kondit és az IC helyett egy STK463 -at rakott. Mikor elhoztam torzított halkabb tartományban, minél inkább döngetem,annál gyengébben érződik a torzulás(vagy elnyomják a közfalak, nem tudom). A napokban elővettem, kicseréltem benne az összes kondit, nem változott semmi, kinyírtam a hangszínszabályzót és az ájfonomat direktbe húztam a bemenetre, úgy is torzít. A trafó +-25,5V -ot szolgáltat. Szerintetek mi lehet a baja? Minden kondenzátor cserélve van, csak a fóliák nincsenek de azok rendben vannak... Van még két terhelőellenállás a trafó +- ágán, szedjem ki hátha több árammal jobban gazdálkodik majd? Az elkók mind 63V -ra lettek cserélve, így azok a Földön maradnak...
(#) reloop válasza mythbuster hozzászólására (») Júl 25, 2012 /
 
Szia! Na végre a helyes témában van a kérdésed. Szerintem a kondi problémán azzal az egy fordított polaritásúval túl is vagy. A többiről nehéz elképzelni, hogy torzítást okozzon.
A halkan torzító erősítőnél keresztmodulációs torzításra kell gyanakodni. Ezért lett volna fontos a 0,33 ohm-os ellenálláson feszültséget mérni. Kár, hogy kispórolták belőle. Ha alacsony a nyugalmi áram, akkor a nullátmenet közelében a jel vonala megtörik. Ez származhat abból, hogy a ma kapható STK példányok már nem azzal a gondossággal készülnek mint az eredeti Sanyo-k.
A nyugalmi áram mérése elég munkás feladat, mert meg kell szakítanod valamelyik oldali tápot és 1 ohm körüli shunt-öt beépíteni. Az ezen eső feszültségből lehet nyugalmi áramot számolni, melynek az adatlap szerinti tipikus értéke 40mA. Ha ez kevesebb, akkor biztos egy rossz IC példányba futottál bele.
Úgy is vizsgálódhatsz, hogy töltesz le soundcard oscilloscope programot, és megnézed a kimenő jel alakját.
Következő: »»   15 / 42
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem