Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Általános antennás kérdések, válaszok
Lapozás: OK   15 / 87
(#) ELKO26 hozzászólása Feb 16, 2013 /
 
Sziasztok! Nincs időm végigfutnia a fórumot,úgyhogy megkérném hogy ,aki tud segítsen. Van egy gyári alu antennám a tv-hez,kültéri, csak nagyon gyengén fogja a vételt, tezsek fel róla képet is ma. Egyrészt nem tudom, hogy kell befűzni a koaxot, leutánoztam ahogy be volt kötve de kásás. Úgy volt bekötve, hogy a koax rézvezetéke be van csavarozva az egyik 'szárba' az árnyékolás meg a másik szárba,nem igazán értettem, hogy ha hozzá ér az antenna testhez a réz is meg az árnyékolás is akkor, hogy lesz vétel egyáltalán? Eltávolítottam az árnyékolást,de nem lett jobb így se.

A másik kérdésem, hogy tud-e ajánlani valaki antenna erősítő kapcsolást (sima földi vétel) ? Meg akarom építeni NYÁK-on, valami egyszerű kis (gondolom tranyós) erősítőt. De olyat akarnék amihez nem kell külön táp. (azt hiszem ezt távtáplálásúnak hívják)
(#) ELKO26 hozzászólása Feb 16, 2013 /
 
az antennám
(#) pucuka válasza ELKO26 hozzászólására (») Feb 16, 2013 / 1
 
Ez egy logper antenna. Elég szélessávú, ahogy a bajuszok hosszából is látszik. Úgy tűnik jól van bekötve, a meleg eret az egyik gerinchez, az árnyékolást a másik gerinchez kell kötni. Itt lehet az árbochoz erősíteni is, és ennek az oldalnak a bajszainak kell a föld felé állnia.
az antenna elhelyezése problémás, még jó hogy nem a pincébe raktad. Az antennának az adóállomás felé kell néznie, vert van némi irányítottsága is, de ki kellene emelni olyan magasra, hogy az antenna kb. 3 - 5 méteres környezetében ne legyen semmi tárgy, tető se.
Ha zajos, hangyás a képed, akkor meg nézhetnéd, hogy a két gerinc jól van-e bekötve, nincs-e valahol rövidzár. Ezt ohmmérővel nem tudod kicsengetni, mert egyenáramű szempontból rövidzárt fogsz mérni, de az RF szempontból még nem biztos hogy az. Ezt csak műszer hiányában csak szemrevételezés útján tudod felderíteni. (pl. ne a meleg ér csatlakozásánál legyen az árbócra, ill. egymáshoz rögzítve) Lehet még a koax, és a csatlakozók hibásak, ezt is ellenőrizd.
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Feb 16, 2013 /
 
Le merném fogadni, hogy a szentesi nagyadó vételkörzetében használnak ilyen függőleges-vízszintes polarizáltságú antennát.
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Feb 17, 2013 /
 
Nem tudom, még élőben nem láttam ilyen antennát. De végül is ez egy meglehetősen robosztus antenna típus, még elrontani sem nagyon lehet. Nyeresége irányítottsága nem sok, kicsit furcsa, hogy a VHF sávba eső sugárzók más polarizációjúak, de végül is nem túl nagy probléma.
(#) ELKO26 hozzászólása Feb 17, 2013 /
 
Köszi a választ! Volt magasabban, de ugyanolyan rossz volt a vétel,azért hoztam le, hogy próbálgassam. Az antennám DNY irányba néz az adó felé. A koax, és a csatlakozó új. Van multiméterem is. Ezt a gerinc témát nem értem még Pucuka, csak egy gerinc van 'bekötve'. Az egyik gerincen befut a koax, ide van kötve az árnyékolás, a másik gerincbe van bekötve a réz.

Igencsak építek hozzá NYÁK-on valami tranzisztoros vagy IC-s erősítőt, amihez nem kell táp. Köszönöm a válaszokat!
(#) pucuka válasza ELKO26 hozzászólására (») Feb 17, 2013 / 1
 
A koax azért fut végig a gerincben, mert ennek az antenna típusnak a táplálása a rövidebb bajszok felől van, de a felerősítés, és a földelés a másik végén, a hosszabb bajszok oldalán.
Az antenna ilyen elhelyezése semmiképp nem optimális, és ha magasan sem jó, akkor lehet más a hiba. Azt is meg kellene nézni, hogy az az adó amit eddíg vettél, sugároz-e egyáltalán analóg jelet, mert már sok adónál lekapcsolták. Lehet, hogy egy távolabbi, még le nem kapcsolt adót veszel.
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2013
(#) pucuka válasza ELKO26 hozzászólására (») Feb 17, 2013 /
 
Ha erősítőt szeretnél, annak szüksége van tápellátásra.
(#) Ge Lee válasza ELKO26 hozzászólására (») Feb 17, 2013 / 1
 
A gyári lepkékben általában ez az erősítő van. Sajnos a kondik értéke nincs meg, és nekem sem volt kedvem egy mérés miatt kiszedegetni őket az enyémből. A 12 év alatt amióta megy annyi baja volt, hogy egyszer megadta magát az egyik tranyó. Kicseréltem, azóta működik.
(#) pucuka válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 17, 2013 / 1
 
A kondikról: egy kritikus értékű van, a C5 ös. Ez frekvencia kompenzálást, végez, a többi nem kritikus. A C3, C4, C6 szűrő kondok, 1 - 10 nF, a C1, C2, C7 csatolókondi 100 - 500 pF.
(#) ELKO26 hozzászólása Feb 17, 2013 /
 
Köszönöm szépen a válaszokat!
(#) ELKO26 hozzászólása Feb 19, 2013 /
 
Ge Lee. Valószínűleg, én még nem SMD-ből fogom megépíteni
(#) goso hozzászólása Feb 19, 2013 /
 
Sziasztok! A 80-s években láttam ilyen gömb antennát,mit tudtok róla/esetleg rajz/Méreteiből saccolva Vhf sáv./tv ,rádió/ Köszi az infókat!
(#) fecameca hozzászólása Feb 19, 2013 /
 
Nem hinném, hogy többet tud, mint egy szélkakas. Mindenesetre jól néz ki, amíg szét nem eszi a rozsda. Mivel, hogy vas pálcákból lehet hegesztve. A kinézetéből ítélve valószínűleg minden irányból hivatott venni, úgy gondolom, nyereség nélkül, A Junoszty TV karika antennájánál nem hiszem, hogy többet tud, hogy milyen sávon, a méreteiből adódhat, de az is lehet, hogy simán csak villámhárító. leginkább annak nézném, csak valaki túlcsicsázta.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2013
(#) goso válasza fecameca hozzászólására (») Feb 19, 2013 /
 
Baja környékén láttam ilyet,és Szlovákiában is.Sajnos közelről nem volt módom tanulmányozni! Ezt a képet is a neten találtam!
(#) goso hozzászólása Feb 19, 2013 /
 
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_3270.html

Innen van a kép .Itt is boncolgatták a kérdést!
(#) pucuka válasza goso hozzászólására (») Feb 19, 2013 /
 
A helyzet a következő. Vevőantennát aránylag könnyű készíteni, mert ha van elég térerő, akkor egy darab drót is megteszi. Aztán hogy ezt a darab drótot milyen alakúra hajtogatod, az közömbös. Lehet akár tulipánosra, vagy szélkakas, bicircle, biquad formájúra is. Ez az az ún. "napsugár" antenna, és a kitalálója jól kereshetett vele, nomeg nekem is olyan van mint a szomszédnak. A rendes Yagi antenna olyan snassz, bár láttam már ilyet is betonvasból kivitelezve.
Felesleges tanulmányozni, ha elég élénk a fantáziád, és értesz valamelyest az antennákhoz. Készíthetsz propeller formájút is, ami egyúttal szélgenerátorként is funkcionál.
(#) goso válasza pucuka hozzászólására (») Feb 19, 2013 /
 
Nincs szándékomba elkészíteni,csak kíváncsi voltam,ki alkotta,és mi a pontos neve,és mit tud.
(#) pucuka válasza goso hozzászólására (») Feb 19, 2013 /
 
Alkotója neve már rég homályba veszett, már a 70' -es években sem volt újdonság. A többi is lényegtelen.
(#) Ge Lee válasza goso hozzászólására (») Feb 20, 2013 /
 
Nagy nyeresége nem lehet mivel csak egy szélessávú dipól amit körbevesz két karika, de a második szomszédnak volt, 15 évig erről nézte a magyar adókat és meg volt vele elégedve.
(#) pucuka válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 20, 2013 /
 
Végül is ez egy "tulipánosra", körre hajlított hurokdipól, puccosítva azzal, ha kettőt keresztbe kötnek, olyan körsugárzóféle lesz. A "napsugarak" némileg növelik a dipól vezeték keresztmetszetét, ezzel az antenna sávszélességét.
(#) ELKO26 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 21, 2013 /
 
Sziasztok. Még annyit kérdeznék, hogy a kondikat célszerű lenne trimmer kondikra cserélni vagy nem? Ha fix kondikat akarnék, a legnagyobb értékeket venném,de arra gondoltam,hogy trimmert lehet jobb lenne venni, fix kondi helyett. Vagy nem?
(#) Ge Lee válasza ELKO26 hozzászólására (») Feb 21, 2013 /
 
Egyrészt semmi szükség nincs a trimmer kondikra, másrészt jobb minél kevesebb szórt induktivitást és kapacitást vinni a szerelésbe. Tehát vagy SMD kondi mint ahogy a fotón van, vagy kerámia rövid lábakkal beültetve.
(#) ELKO26 hozzászólása Feb 24, 2013 /
 
Megterveztem NYÁK-on az antenna erősítőt (nem tudom nincs-e benne hiba) Szóval a kondikat mi alapján méretezzem? Mert elég fontos szerepük van a freki beállításában.
(#) pucuka válasza ELKO26 hozzászólására (») Feb 24, 2013 /
 
Ez egy szélessávú erősítő, úgyhogy a kondenzátoroknak ilyen szerepük nincs, csak csatolást, és hidegítést (szűrést) végeznek. Ezért ezek értékei nem kritikusak. Egyedül az L1 C5 komplexumnak kényes a szerepe, mert ez az erősítő neutralizálását végzi. Ha ezek az elemek nem megfelelőek, az erősítő gerjedni fog.
(#) ELKO26 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 24, 2013 /
 
Akkor a c5-öt forgókondiból kellene megcsinálni?
(#) pucuka válasza ELKO26 hozzászólására (») Feb 24, 2013 /
 
Inkább ki kellene számolni. De tegyél bele egy trimmerkondit, és ha beállítottad cseréld fix kondira.
(#) ELKO26 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 24, 2013 /
 
Köszi.
(#) ELKO26 hozzászólása Feb 24, 2013 /
 
Amúgy jó a nyák terv szerinted?
(#) pucuka válasza ELKO26 hozzászólására (») Feb 24, 2013 /
 
Azt nem tudom, megnyitni sem tudom. Hasonlítson az eredetire, ami a képen látszik, akkor jó lesz.
Következő: »»   15 / 87
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem