Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLT-02 analóg forrasztóállomás
Lapozás: OK   96 / 123
(#) Zsinor válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 20, 2013 /
 
Természetesen kipróbáltam, és beállítás után működik rendesen! Továbbá nem a kicsi trafó fűti a pákát, ez csak az elektronikát hajtja! a 24V másik körön van a pákára kapcsolva... értelem szerűen, de ez levehető a mellékelt rajzról is. A balkezesség a baloldalon lévő pákát és a jobbról-balra szabályzást jelenti nálam mint született balkezesnél. Bár nem érzem magam "kétbalkezesnek"
Idézet:
„...és a" kressz-szabályok"-ból se.”
Hogyne lenne!!! Angliára és Ausztráliára gondolj egy csöppet kérlek!
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2013
(#) V1rusH válasza rostiron hozzászólására (») Júl 20, 2013 /
 
A legjobban akkorjársz, ha most maradsz annál az ic-nél ami van benne, és üzemi állapotba kötsz mindent. Avagy fűtőbertét, hőelem bekötve. Várszegy kicsit, és a hőmérőt indítod csak el. Figyeled változik-e az óra állása. Ha nem, az lesz a "0" pontod és hozzá nullázod a hőmérőt.
(#) V1rusH válasza Zsinor hozzászólására (») Júl 20, 2013 /
 
Már bocs, hogy ezt írom, de fölösleges szőrszálhasogatás ez a jobbról, vagy balról szabályzás. Egszerűen fordítva teszem be a nyákot, avagy a forrasztási oldalt lesz felül, vagy csak úgy kalibrálom a fesz osztót... máris fordítva van a szabályozás iránya. A páka elhelyezése meg adja magát.
(#) rostiron válasza V1rusH hozzászólására (») Júl 20, 2013 /
 
Hogy érted azt, hogy csak a hőmérőt indítom el ??
(#) V1rusH válasza rostiron hozzászólására (») Júl 20, 2013 /
 
Javallott a hőmérőt külön tápról üzemeltetni!! És ezt fizikailag külön trafóról, hogy a páka áram rángatása ne kavarja meg a hőmérőt. Tehát csak azt helyezed feszültség alá és vársz, hogy a technika összemelegedjen. Ha már úgy észleled nem változik a kijelzett érték, a hőmérő helitrimmjét úgy állítsd, hogy a kijelző nullát mutasson. Ha ez nem jön össze, akkor a hőmérő bemeneti osztója van rosszul kalibrálva.
A dolgok a legegyszerűbb oldaláról közelítve keresd a hibát a bonyolultabb felé haladva.
Az előbbi ic csere nagyobb értéket eredményezett. Ne hagyd figyelmen kívül, itt az egyes helyi értékek mikrovolt nagyságrendűek. Elég néhány %-nyi szórás az alkatrészek esetén...
Én ezt tudnám javasolni, de azért mások véleményét is vedd figyelembe...
(#) rostiron válasza V1rusH hozzászólására (») Júl 20, 2013 /
 
Mint mondtam totál kezdő vagyok. Az ellenállások amiket használtam 1% -osak. Az eredeti leírásban
link azt írja ha betartom az 1% tűrést az ellenállásoknál, akkor az ICL7107 35 és 36-os lábainál 900mV-ra állitsam a helitrimmert kb úgy lesz pontos. Ha a helitrimmert teljesen kitekerem a kijelző akkor sem nullázódik, de lemegy 010-re. De ekkor a 35-és a 36-os lábánál már 2V körül van. Sajnos az én tudományom itt megáll, ezért kértem a segítségeteket. Csak a 12V van rákötve az elektronikának a 24V nincs tehát nem fűti a pákát. Az rá sincs dugva.
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2013
(#) Zsinor válasza V1rusH hozzászólására (») Júl 20, 2013 /
 
Bocs' de ha fordítva teszed be a nyákot, akkor is normál lesz a forgás iránya, csak nem felül lesz az aktív zóna, hanem alul...hasogass csak nyugodtan szőrszálat, de előtte képzeld el amit mondani akartál.
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2013
(#) Alkotó válasza Zsinor hozzászólására (») Júl 20, 2013 /
 
Szerintem totálisan rosszul érvelsz. Olyan nincs, hogy egy poti balra nő a balkezeseknek, jobbra meg a jobbosoknak. Fogadd el, Te is olyan vagy mint a többiek. A jobb az neked is jobbra van, csak te a bal kezedbe fogod a ceruzát meg a kanalat.
A közlekedési szabályok példája éppen ezt bizonyítja, mégha próbáltad is eldeformálni. Az irány egységes, nem egyénfüggő. A számegyenes is jobbra növekszik, a potméter is jobbra "hangosít", és a jobbra át is egyértelmű parancs, "nem függ a kezességedtől".
Szerszámból egyedül az ács-szekerce jut eszembe, amiből van mindkét kézre való, de itt ennek érthető oka van.
(#) V1rusH válasza Zsinor hozzászólására (») Júl 20, 2013 /
 
Idézet:
„...ha fordítva teszed be a nyákot, akkor is normál lesz a forgás iránya...”

Ok ezt benéztem, valóban nem képzeltem el, de mindegy egy nyáktervezésnél, hogy jobb,vagy balkezes az illető. A dobozon belül nem tök mindegy mi hol merre van? A gyári állomás meg direkt úgy van kialakítva, hogy áthelyezhető a tartó pont ez miatt... Ennyi a lényeg és nem több.
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2013
(#) Zsinor válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 20, 2013 1 /
 
bocsi, de sorolhatnám, hogy mi is van nekünk balkezeseknek. pl.: golyóstoll, szgépes egér, kanál, olló, karóra, golfütő, maroklőfegyver, kés, hogy csak néhányat említsek. Persze megszoktuk már a "jobbkezes" sovinizmust és együtt élünk vele, de illene tudomásul venni, hogy az Emberi faj 42-44% a bal-kezét használja elsődleges elsődlegesen. Részemről ez a téma bezárva.
(#) rockersrac válasza rostiron hozzászólására (») Júl 20, 2013 /
 
Nekem is ugyan ezt csinálja, meg még azt, hogy bekapcsolni bekapcsolja a pákát, de szabályozni nem tudom, kijelzés sem nagyon okés.
(#) rostiron válasza rockersrac hozzászólására (») Júl 20, 2013 /
 
Hogy érted, hogy nem tudod szabályozni ?
(#) rockersrac válasza rostiron hozzászólására (») Júl 20, 2013 /
 
Szó szerint. Hiába tekerem a potit, nem igazán működik az áramkör-legalábbis nem úgy ahogy kellene neki.
(#) V1rusH válasza rockersrac hozzászólására (») Júl 21, 2013 /
 
Szácok! Tényleg nem értem minek erőltetitek ezt a 4x-es opa-val kialakított verziót. Annyian panaszkodtak már rá... Ott van a Vzolee féle rajz, vagy amit Alkotó tervezett. Sőt Alkotó elég sokat tett a mérő egység terve terén is, több felhasználási célra készített tervet.
Nem szokásom puncsolni senkinek sem, de az Ő művük nyugottan vehető etalonnak. Az Ő művükről nem érkezik panasz.

Akkora fölöslegességnek tartom ezt a digitális mérésátváltás kapcsolgatást is! Akkor max. egy sima nyomógomb és amíg nyomom azt mutatja amit hozzá rendeltem.
Én továbbra is kállok azon véleményem mellett, hogy analóg átkapcsolás. Kár a gyári verziót felülmúlni... Mitöbb ezen célokra bőven elegendő lenne a ledskála is.
Nem azt mondom, hogy vissza az ökrös szekérhez, és a petrólámpához, de egy multiméterrel és pillanatforrasztóval TV-t lehet javítani.
Nem az tesz jóvá egy készüléket, hogy agyon van bonyolítva, sőt az növeli a hibaforrást is.
Mint írtam minek felűlmúlni a gyárit, ami bevált és működik. Ezen a szinten kár tovább komplikálni a dolgot. Akkor szintet lépek és készítek egy digitális vezérlést, mi nagyságrendekkel pontosabb és még kevébbé bonyolúltabb is. Pl. PIC-es páka állomás. Egy ic és egy lcd, mi több még a program s közölve van, és árban szerintem egyszinten van a kettő.
(#) gombocartur hozzászólása Aug 1, 2013 / 1
 
Üdvözletem a fórumozóknak! Nem dicsekedni akarok, csak azért írok, hogy mindenki hitét megerősítsem. Végigolvasva a fórumot megépítettem Attila86 kijelzős állomását. Elsőre sikerült, a rajz és leírás JÓ, működik. Igaz, oda kell figyelni a nyákra, alkatrészekre, összeszerelésre. Biztatom azokat, akiknek elsőre nincs sikerélményük, hogy kitartással, türelemmel és a fórumozók segítségével biztos, hogy sikeresen fűtik fel majd adott hőfokra pákájukat. További jó eszmecserét!
Néhány kép az állomásomról (nem a legélesebb...)
(#) sector99 válasza gombocartur hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Gratulálok ! Nagyon igényes, precíz, szemet gyönyörködtető munka ! (és az alatta lévő tápegység is) Dupla öröm ilyen műszerekkel és eszközökkel dolgozni. Ha lehetséges, akkor szeretnék olvasni valamelyik topikban az ilyen szép előlap készítésének rejtelmeiről.
Üdv.: sector99
(#) rockersrac válasza sector99 hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Szerintem akkor keresd fel a Számlapok és előlapok készítése topicot!
(#) sector99 válasza rockersrac hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Ok, Köszi !
(#) V1rusH válasza sector99 hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Van egy remek kis progi Front Disinger. Én ezt használom. Nem egy túlbonyolított progi, egyszerű, és a lényeg benne van.
(#) sector99 válasza V1rusH hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Köszönöm, majd megkeresem !
(#) gombocartur válasza V1rusH hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Én inkább Front Designer néven keresném...Egyébként nem kell ilyen drága és bonyolult program hozzá. Az előlapot egy egyszerű ingyenes grafikus programmal megterveztem a számítógépen, kinyomtattam a megfelelő méretben öntapadós sárga papírra, majd arra átlátszó tapétát ragasztottam. Mivel Wellert is használok, annyit vátoztattam a kijelzésen, hogy a 24 voltot 3 amperes soros diódákon (három nyitó, egy záró ezekkel párhuzamosan) át vezetem, az ezen ejtett feszültség hajtja meg a piros ledet, így akkor világít, ha a pákán ténylegesen áram folyik. Így az llomás alkalmas a kattogós Weller működtetésére és fűtés helyes kijelzésére is. Természetesen ilyenkor a Weller csatlakozójában a hőérzékelőre menő érintkezőket rövidre kell zárni.
(#) Alkotó válasza gombocartur hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Íves, egyenlőtlen osztású, esetleg logaritmikus léptékeket elég nehéz célprogram nélkül készíteni. Aztán a feliratozás megint komoly kihívás egy "sima" grafikus programmal.
De tény, lehet próbálkozni, viszont az említett program rendkívüli mértékben gyorsítja, és lényegesen jobb eredményt ígér (tehát ne bántsd, mert nem érdemli meg!).
(#) V1rusH válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Köszönöm a védelmet, de nem bántott meg!
Abban igaza van, hogy könnyen puposkodik az, akinek van hozzá célprogramja. Az az igazság, hogy utána sem néztem, van-e demó verziója.
Én szerencsés voltam, mert az előző munkahelyemről megkaptam egy kedves kollégától, aki azóta sajna elhunyt.
Mindkettőtöknek igazat tudok adni, mert már a win7-ben is elég jó paint van, ami egyszerűbb dolgokra elég, de az is igaz, hogy akár egy lineáris skála elkészítése is elég izzasztó tud lenni cél program nélkül.
(#) gombocartur válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 4, 2013 /
 
Nem hiszem, hogy "védelmet" kellene nyújtani a "púposkodás" ellen, hisz nem állt szándékomban megbántani senkit. Azt sem hiszem, hogy komoly kihívást jelent néhány szó, szám és körív megszerkesztése a Forrasztóállomás II előlapján. Bonyolultabb előlap készítéséhez természetesen a fent említett topicban leírt progik szükségesek. Tehát bocsi ha megsértettem valakit, további jó elmélkedést, Sok sikert a "pákahuszároknak".
(#) V1rusH válasza gombocartur hozzászólására (») Aug 4, 2013 /
 
Semmi baj nem történt!
Dicséretes az alkotásod, tetszik nekem is!
(#) forrasztgatok hozzászólása Aug 18, 2013 /
 
Hello.

2007. jún-ban min. ketten (Gory, h482871) is kérdezték itt ezt, ami most nekem is a gondom.
Mi okozza azt az eredeti gyári JLT-02-nél, hogy bekapcsolás után világít a power és a fűtés LED, de a páka nem melegszik fel, és a többi LED sem világít?
Sokat olvastam, keresgéltem itt, de nem találtam meg a választ.
E páka kapcsrajzát és a működésének a leírását sem találtam meg sem itt, sem sehol a neten.
Ez hogyan lehetséges, amikor ez a topik témája?
Tudom, van több hasonló típus is, valamilyen Solomon, Fahrenheit, stb., de nekem a JLT-02 adatai kellenek.

Csak a Fahrenheit 28003-ét találtam meg, de ez teljesen másmilyen. Ez az.
A JLT-02-ben ezek vannak: 33 ellenállás, 2 db LM339N, 1 db LM324N, 1 db BT136 triak, 2 trimmer poti, stb..

A probléma 2-3 hete kezdődött azzal, hogy forrasztás közben többször leállt a fűtés, majd újra elindult, egyre többet hűlt vissza, egyre kevesebbet fűtött, most már teljesen használhatatlan, csak kicsit meleg.
Ma szétszedtem, kivettem a NYÁK-ot, és 2 ellenállás (R24, R29) kicsit megolvadt. Kimértem, mind2 1 kOhmos.
Szerintem ez a 2 megolvadás okozat, nem ok. Mi okoz ilyen olvadást? Az LM324-re gondolok, mert mind2 ide van bekötve.
Aug. 20 estig ki kéne deríteni, mert sürgősen használnom kell, aug. 21-én megyek alkatrészért.
Naná hogy most megy végleg tönkre, amikor napokig zárva van minden.
(#) Gabó válasza forrasztgatok hozzászólására (») Aug 18, 2013 /
 
A pákát nézted? Erről nem írtál... Lehet az adta meg magát.
(#) forrasztgatok válasza Gabó hozzászólására (») Aug 18, 2013 /
 
A páka kicsit meleg most is, ezzel nem lehet gond.
A vezérléssel lehet gond, a 2 megolvadt ellenállás is ezt mutatja.
Melyik alkatrészt cseréljem ki? Van 1 sima 230V-os tartalék pákám, erre jó lesz.
A 3 chip gyárilag foglalatban van.

Hol találom meg a JLT-02 kapcsrajzát és a működésének a leírását?
Ez mindenképpen kell, mert a legközelebbi hibakor már fórumozás nélkül akarom megjavítani.
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2013
(#) Gabó válasza forrasztgatok hozzászólására (») Aug 18, 2013 /
 
Az hogy meleg valamennyire a páka, még nem biztos hogy jó. Lehet "megnyúlt" a hőérzékelő ellenállása, vagy a fűtőszál valahol kontaktos... Találkoztam olyan "csoda pákával" ami felmelegedett, majd lehűlt teljesen, aztán utána volt hajlandó újra melegedni. Ott a fűtőszál volt kontaktos. Esetleg kábel szakadás is lehet, Ill az a két ellenállás hova megy?
(#) forrasztgatok válasza Gabó hozzászólására (») Aug 18, 2013 /
 
Nincs kábelszakadás, mozgattam a kábeleket, akkor is ez van.
Minden szükséges infót leírtam, válaszokért jöttem ide, nem réteslevelezni, meg válaszolgatni.
Következő: »»   96 / 123
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem