Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádiós adó-vevő modulok
Lapozás: OK   24 / 52
(#) pucuka válasza zenetom hozzászólására (») Szept 18, 2013 /
 
Az, hogy egy egymagában álló FSK vevő kimenetén mi van, az nem jelent semmit. Az FSK vevő olyan mint egy FM vevő, vivő nélkül a kimenetén nagyszintű zaj keletkezik. Ebből a zajból aztán a jelformáló egység mit csinál, hát azt amit látsz.
Nem véletlenül használnak a jelátvitel során meghatározott protokolt, (inicializálás), és hiba javító (de legalább jelző) vonali kódolást, ami esetünkben Manchester kódolást jelent.
Ezek alkalmazásával lehet egy rádiós összeköttetést megvalósítani.
Az FSK átvitel sokkal zavarvédettebb átvitelt biztosít, mint agy amplitúdó modulált átvitel, még ún. azonos csatornás zavarvédettsége is van.
(#) zenetom válasza pucuka hozzászólására (») Szept 18, 2013 /
 
Még új ez nekem, és kicsit meglepődtem.
(#) pucuka válasza zenetom hozzászólására (») Szept 18, 2013 /
 
Nézz meg egy FM vevőt, állomásra hangolás nélkül mekkora zaja van. Azért használnak zajzárat. Amire itt ilyen formában nincs szükség, az esetünkben ezt az átviteli protokoll helyettesíti.
(#) zenetom válasza pucuka hozzászólására (») Szept 18, 2013 /
 
Ide valami nagyon spéci protokoll kell, ha ebből információt akarok kihámozni. Vagy növelni kell a bitrátát.
A csatolt képen az alsó piros jelakot engedtem rá az adóra. A felső sárga jel pedig a vevő kimenete. Természetesen a jelalakok egy időben szerepelnek.

Szerk.: aztamindenit! Működik ez, csak türelmetlen voltam!
A 3. képen jól lehet látni, hogy a 2. elküldött jelsorozat (piros) helyesen jelenik meg a vevő kimenetén (sárga).
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2013
(#) pucuka válasza zenetom hozzászólására (») Szept 18, 2013 /
 
Egyébként minél alacsonyabb a bitráta, annál zavarvédettebb. Csak ennek is van alsó határa.
Miért ne működne? Már sokaknak működik.
(#) zenetom válasza pucuka hozzászólására (») Szept 18, 2013 /
 
Idézet:
„Miért ne működne?”

Nem gondoltam, hogy egy pár bit után kitisztul a vett jel.
(#) pucuka válasza zenetom hozzászólására (») Szept 18, 2013 /
 
Pedig így van, írja is az adatlap, ha jól emlékszem. (inicializálás)
(#) zenetom válasza pucuka hozzászólására (») Szept 18, 2013 /
 
Ezeknél a moduloknál nem írja az adatlap.
Ahogy a képen is látni, az adó "elhallgatása" után kb. 0.1 sec-ig tartja a jelszintet a vevő, utána jön megint a katyvasz. De ez így jó, csak tudni kell, mikor nem a katyvasz van, de az már csak szoftver kérdés...
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2013

tart.jpg
    
(#) sargarigo válasza zenetom hozzászólására (») Szept 18, 2013 /
 
Ezért szokás az első pár bájtot inicializálásra szánni. Az adatlap azért nem írja, mert nem az eszköz kéri mint például egy lcd, hanem csak arra kell, hogy beálljon rendes üzemi állapotra. Tipikusan ilyen mondjuk a 0x55 kiküldése mondjuk háromszor. A vevőben az agc így szépen rááll a jeledre, és mire az 0x55-öknek a végére érsz, már tudja venni a hasznos adatodat is. Tehát az első pár bájtot eldobod, és maradék a tiéd. A katyveszt meg megoldja a legegyszerűbb hibakezelő kódolás is. Ha nem ismerős a vett adat, akkor nem is kell az neked
(#) zenetom válasza sargarigo hozzászólására (») Szept 18, 2013 /
 
Már rájöttem én is, bár most csak 1 byte-ot küldtem (mármint hogy összeismerkedjenek), az 5-6. bitnél már rátalált a vevő, de a biztonság kedvéért kiküldök neki majd vagy 2-3 byte-ot (0x55 vagy 0xAA). Utána jöhet a hasznos adat.
És már bírok LED-et ki-be kapcsolgatni.
Érdekes, mert a HM-TRP868-as modulokkal komplett szövegeket vittem át, annak a kezelése eléggé eltér ettől. Mondjuk az transceiver, és "intelligensebb".
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2013
(#) Atka15 hozzászólása Okt 20, 2013 /
 
Sziasztok. Érdekes problémába ütköztem. Adott 2 db csengő. Mind a két csengő roppant egyszerű, két vezeték összeérintésével lejátssza a dallamot és kész. A problémám az, hogy az egyik csengő a ház egyik felében van, viszont én szeretném hallani ha csöngetnek a ház másik felében is, de a probléma ott kezdődik, hogy ezt mindenképp vezeték nélkül kellene megoldani a két csengő között. Szóval a helyzet úgy néz ki, hogy kint megnyomják a kapcsolót, és mind a kettő egyszerre csengjen. Megcsináltam ezt úgy, hogy egy régi távirányítós kisautó adó-vevő részét használtam fel, de sajnos kb 3 hetet ment, és lemerült az elem, és a csengőhöz nem olyan könnyű hozzáférni, hogy ez ne okozzon gondot. Az infrás, és vezeték nélküli kapucsengők egyszerűen vagy nem működtek ekkora távon, vagy pedig abszolút mindenre bekapcsoltak. Szóval olyan RF adó-vevő modult szeretnék csinálni illetve venni ha az olcsóbb, hogy 12V-os kis elemet ne egye le 3 hét alatt. A legjobb lenne 3V ról menne, de mivel ez nemigazán lehetséges, így gondoltam legyen kis 12V-os elem. Erre valakinek valami ötlet? Vagy esetleg más, okosabb megoldás?
(#) Szpisti hozzászólása Okt 20, 2013 /
 
Sziasztok!
A problémám Atka15 kérdésével "cseng össze" - ezért lehet hogy mindkettőnknek hasznos lenne egy jó tipp.
Nálam a szobatermosztát jelét kellene egy lakáson belül továbbítani.
Ahol most üzemel, nem a legszerencsésebb , és jó lenne másik 2-3 helyen kipróbálni, hol a legjobb az elhelyezkedése.
Új termosztátot nem szeretnék venni, ez már jól bevált és széleskörűen programozható. Bár 10e körül látom lehet kapni rádiósat, de az ennyiért még nem programozható időre.
Tehát szükségem lenne egy egyszerű elemes táplálású adó-vevő modul párra, ami a meglévő termosztátom záró-nyitó kontaktusának állapotát továbbadja a vevőre, amit a jelenlegi helyére szerelnék fel, hogy indítsa a kazánt.
Milyen olcsó és bevált megoldást tudnátok javasolni?
(#) Gyimate válasza Atka15 hozzászólására (») Okt 20, 2013 /
 
Üdv!
A csengő elemét azért merítette le olyan hamar a vevő modul, mert annak állandó áramfelvétele van, ugyanis állandóan be kell lennie kapcsolva és ha vette az adó jelét akkor ad egy impulzust a kimenetén (leegyszerűsítve). Bármilyen RF vevőt is fogsz használni, azoknak mindig lesz egy készenléti áramfelvétele, ugyebár, ha tervezett lenne a csengő lenyomásának az időpontja, akkor lennének trükkök, hogy hogyan is lehetne spórolni az elemmel, de úgy, hogy fogalmad sincs, hogy mikor fogják lenyomni a csengőt erre nincs lehetőség. Szerintem a legésszerűbb megoldás az lenne, ha valamilyen dugasztápot használnál a csengő táplálására, így nem lenne minek lemerülni. Viszont ha félreértettem a kérdést és az adó meríti az elemet, akkor arra egy 433MHz adó-vevő modul páros lenne a megoldás egy kis mikrokontrollerrel megbolondítva. Ezeknél a moduloknál az adó csak akkor fogyaszt jelentősebb mennyiségű áramot, ha éppen sugároz, egyébként nem. Ebben az esetben viszont vagy neked kell megépítened az adó-vevő párost, ami nem okoz problémát ha jártas vagy a témában, vagy találsz valakit aki megépíti.

Szpisti:
A termosztáttal az a baj, hogy ott nem mégy sokra egy egyszerű csengővel, amit megreparáltál, ugyanis ha hidegebb van, mint amit szeretnél akkor a termosztát kontaktusai zártak, míg ha felmelegszik a környezet akkor kinyit. RF technikában eléggé elítélendő az a személy, aki kvázi folyamatosan ad egy ennyire használt frekvencián, szóval neked ezt úgy kellene megoldani, hogy ha a termosztát bekapcsolt állapotba kerül akkor ki kell sugározni egy bizonyos jelsorozatot, míg ha kikapcsol akkor egy másik jelsorozatot. Így a vevő oldalon kell eldönteni, hogy a termosztát bekapcsolt állapotban van-e vagy sem. Van egy másik módszer, ami egy kicsit orosz rulett szerű, veszel egy bistabil relét és egy kapucsengőt. Az adó részt megreparálod úgy, hogy minden egyes változásra adjon egy impulzust, mintha lenyomták volna a gombot, a vevőt pedig egy tranzisztoros erősítéssel rákötöd a relére. Ez szép és jó mindaddig, amíg be nem keletkezik valami zavar és a vevő elmulaszt venni egy jelet, ebben az esetben fordított üzem fog létrejönni: akkor fog menni a kazán, ha nem kellene. Ehelyett is inkább valami mikrokontrolleres megoldást javasolnék.
(#) Szpisti válasza Gyimate hozzászólására (») Okt 20, 2013 /
 
Köszönöm válaszod.
Ilyen vezeték nélküli csengős dolgon már én is gondolkodtam, de elég nyűgös a beleintegrált műgyanta chipből értelmes kapcsolható jelet nyerni, már játszottam ilyesmivel korábban.

Körülnéztem kicsit, és azt hiszem egy ilyen távkapcsoló adó-vevő párral meg fogok próbálkozni.
Ha beválik, akár redőnyfelhúzó távirányítást is lehet belőle fabrikálni elég olcsón
(#) Gyimate válasza Szpisti hozzászólására (») Okt 20, 2013 /
 
Megpróbálkozhatsz vele, csak ebben is benne van a rizikó, hogy nem vesz egy adást a vevő és kihagy vagy egy bekapcsolást vagy egy kikapcsolást. Ugyebár ha te magad nyomkodod a gombot akkor csak látod, hogy bekapcsolt-e a fogyasztó vagy sem és tudod korrigálni a hibát egy újabb gombnyomással, viszont ezt nem látja a termosztát.
(#) Atka15 válasza Gyimate hozzászólására (») Okt 20, 2013 /
 
Köszi a választ, a fix táplálásos megoldás nem megoldható, mert a csengők közelébe még csak véletlen sincsen konnektor. Építgettem már dolgokat hobbi szinten, tehát a marással, fúrással, forrasztással nincs gond, ellenben a mikrokontrollerrel van. Csak AVR programozóm van(Jtag ICE), használni most tanulgatom és atmega 128-on. akkor megépeítek egy komplett adó-vevő modult. Milyen kapcsolást ajánlanál?
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2013
(#) sargarigo hozzászólása Okt 20, 2013 /
 
Ez a két csengő dolog.. Mindenképpen a meglévő dolgokból akarod építeni? Mert ha vennél két darab vezetéknélküli gyári csengőt, és az egyiknek a gombját kivezetnéd a másik gombjára, akkor egy gombnyomással mindkettő szólna.
Nem a legolcsóbb, de a leggyorsabb megoldás az biztos.
(#) Gyimate válasza Atka15 hozzászólására (») Okt 20, 2013 /
 
Üdv!
Ilyen modulokat nem éri meg és nem is lehet után építeni, sokkal olcsóbban kijössz ha megveszed készen az adó és vevő modult, ha jól tudom, akkor a hestore is foglalkozik ilyenekkel. Szóval kapcsolás nem is kell, ugyanis szinte csak rá kell kötni a uC megfelelő lábára a modult, a többi már csak a program kérdése.
(#) Atka15 válasza Gyimate hozzászólására (») Okt 20, 2013 /
 
Rendben, köszönöm, közben a CIKKEK között is találtam pár hasznos infót ezekről a modulokról, és nem is drágák. Köszönöm a segítséget.
(#) Gyimate válasza Atka15 hozzászólására (») Okt 20, 2013 /
 
Nagyon szívesen, ha kérdésed lenne akár a programmal kapcsolatban is, az oldalon megtalálsz.
(#) pucuka hozzászólása Okt 21, 2013 /
 
Atka15
Szpisti
Mindkettőtöknek tudnám ajánlani, nézzetek szét a ZigBee modulok tájékán. Ezek adatátvitelre valók, lehet hogy macerálásukhoz szükséges lesz némi mikrovezérlő. De ezek tulajdonképpen általában alszanak, ilyenkor az áramfelvételül néhány mikroamper. Csak akkor dolgozik, ha valamilyen esemény felébreszti őket. Egy ilyen eszköz egy lítium elemről évekig működik.
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2013
(#) Gyimate válasza pucuka hozzászólására (») Okt 21, 2013 /
 
Ez igaz, viszont a vevő egységnek itt is aktívnak kell lennie. A termosztát problémára jó megoldás lehet, viszont a csengő részéről ez sem túl jó megoldás, mert ott nem csak az adó okoz problémát, hanem a vevő áramfelvétele is, legalábbis ha jól értelmezem a problémát.
(#) pucuka válasza Gyimate hozzászólására (») Okt 22, 2013 /
 
A sleep üzemmód olyan, hogy a vevő is alszik. Viszonylag ritkán, és rövid időre éled. Így a felvett átlagteljesítmény igen kis szinten tartható. A feléledéséhez az szükséges, hogy az esemény, amire reagálni kell, az hosszabb ideig tartson, mint a befigyelés. Ez általában teljesül, pl. egy gombnyomás biztos hosszabb ideig tart mint egy ciklus. Mivel az eszköz inteligens, mikrovezérlőt tartalmaz, semmi akadálya annak, hogy a mikrovezérlő vezérelje a vevőt is.
De nézz meg egy ilyen applikációt. Ezt a rendszert direk mérőórák adatgyűjtő rendszerébe fejlesztették ki, hogy pl. a vízóra leolvasásához ne kelljen a lakásba belépni. Ilyen alkalmazásban viszont követelmény, hogy akár több évig is működőképes maradjon a rendszer különösebb felügyelet nélkül.
Lehet hogy egy ilyen alkamazásban nem fog sokáig tartani az elem, mert többször nyomkodják a csengőt mint havi egy alkalommal, de valószínű többszörös ideig kitart, mintha állandóan menne. Az adó meg úgyis csak addíg megy, amíg nyomják a gombot.
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2013
(#) bbalazs_ válasza pucuka hozzászólására (») Okt 22, 2013 /
 
Valamint azt sem zarja ki semmi,hogy a pillanatszeru gombnyomas utan a vezerlo egy tetszoleges hosszusagu adojelet sugarozzon ki. Igy a vevo is esszeru keretek kozott tarthato a felebredesek kozti szunetet tekintve.
En ugy oldanam meg az aranyossag kerdeset, hogy kb egyszerre fogyjon ki az elem mindkettoben. Vagyis nagyjabol megbecsulni a csengetesek szamat, ezt masfelszeres biztonsagi tenyezovel venni, utana erre kiszamolni egy x fogyasztast xt idore, aztan a vevonel ugyanezt y es yt idovel, a vegen kiszamolni, hogy mikro lesznek kb egyenloek, vagyis mennyire hosszu adoimpulzusbol havi x darab fogyaszt annyit, mint a vevonel az y frekiju ebredesek.
De azt hiszem, ezzel mar tulragoztam
(#) pucuka válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 22, 2013 /
 
Én ennyire szofisztikált megoldásra azért nem gondoltam. Szerintem bőven elég, ha némi előtanulmány után egyszerűen rábízzuk magunkat egy (ill. két) ZigBee modulra. Ezeket amúgy is ilyesféle feladatokra találták ki, és roppant energia takarékosan működnek.
(#) Szpisti válasza pucuka hozzászólására (») Okt 22, 2013 /
 
Köszönöm a hozzászólásokat!
Az a gond, hogy megnéztem ezeknek a Zigbee adó-vevő pároknak az árát, és hát mit mondjak- vetekszik egy kész rádiós termosztát árával - akkor meg már nem érdemes vacakolni vele. Az AliExpressen sem olcsók.
(#) pucuka válasza Szpisti hozzászólására (») Okt 22, 2013 /
 
Én csak lehetséges technikai megoldásnak javasoltam, persze ha többe kerül a leves, mint a hús, akkor nem éri meg.
Viszont a módszer adott, és azt is meg lehetne vizsgálni, hogy más, olcsóbb modulokkal ugyanezt a módszert alkalmazva, működhetne-e. Komolyabb RF modult amúgy is csak mikrovezérlővel lehet használni, akkor már érdemes lenne esetleg magát a vevőt is altatni.
Persze nem tudom megéri-e, dehát legalább utánanézni nem túl nagy fáradság.
(#) Atka15 válasza Szpisti hozzászólására (») Okt 22, 2013 /
 
Hali! Én is megnéztem, és tényleg jó ötlet a Zigbee adó-vevő, de nagyon drága. Arra a következtetésre jutottam, hogy megnézem mennyi egy standard adó-vevő külföldön aminek viszonylag nagy a feszültség tűrése. Ezt találtam:Adó-vevő

A leírása szerint ez nekem tökéletes lenne. Vélemény?
(#) pucuka válasza Atka15 hozzászólására (») Okt 22, 2013 /
 
Nem tudom, hogy mire ideér mennyibe kerülne, de ilyeneket itthon is kapni. A 315 MHz nálunk amúgy sem játszik.
De alapjában ilyesmire gondoltam.
Bővebben: Link
(#) Atka15 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 22, 2013 /
 
Ez 300Ft lenne mindenestől és 3 hét a várakozási idő. Az ára jóval kedvezőbb mint a HESTORE-ban, mert ez 300Ft ért tartalmazza az adó és a vevő áramkört. Az, hogy 315Mhz nálunk nem játszik ez mit takar? Mert ha csak annyit, hogy nem fog működni a szomszéd vezeték nélküli csengőjével akkor nincs gond
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2013
Következő: »»   24 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem