Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   113 / 269
(#) yaessu válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 10, 2014 /
 
Akkor hármat viszek belőle le úgy 6 lesz a meleg ér mert amim van ez egy drót 2 eres és erenként külön árnyékolt akkor ebből hármat és akkor a tekercs árnyékolásnak is meleg ér jusson akkor még marad 6 árnyékolás mert mind külön árnyékolt
(#) mateatek válasza yaessu hozzászólására (») Feb 10, 2014 /
 
Arra vigyázzál, hogy ne csináljál olyant, hogy két külön árnyékolást közösítesz a fejben, és a csatlakozónál is. Mert ebben az esetben lesz a kábelben egy 1 menetes, hatalmas rövidre zárt menet. Ez nem előnyös ebben az esetben.
Íme egy link magáról az álomkábelről.
Ha nagy leszek, ilyen kábelt veszek.
(#) vandorbot hozzászólása Feb 10, 2014 /
 
http://electronics_home_sci.mindenkilapja.hu/html/18123959/render/ado-fokozat

Némi eszmefuttatás. Véleményetek ?

Autósboltokban lehet kapni ablakfűtőszál javító ezüstkompozitot. Nem olcsó, de kicsi az ellenállása. Tekercsek árnyékolására szerintem jó lehet. Jó a grafitspray is, na az se olcsó, de sokkal nagyobb az ellenállása.
(#) yaessu válasza mateatek hozzászólására (») Feb 10, 2014 /
 
És az a variáció hogy működne hogyha leviszek egy kábelt , abba 2 meleg ér és külön árnyékolva tehát a meleget a tekercs kezdete és vége kapná az árnyékoló harisnya is 2 van az meg a fejben is összekötve az árnyékolással mind a kettő azt hova kellene kötnöm -----és ugyan így a másiknál is
(#) yaessu válasza mateatek hozzászólására (») Feb 10, 2014 /
 
Fekete lenne a 2 meleg érpár a zöld a páronkénti külön árnyékolás ez amúgy egy drót --hogy ez a bekötés ? ez csak egy tekercs illusztráció pl vevő és az adó is így ? mert akkor elég lenne 2 darab drót drótonként 2 érpár külön árnyékkal

Névtelen.png
    
(#) kirally válasza mateatek hozzászólására (») Feb 10, 2014 /
 
Nem lenne jobb egyből a 4 érpáros?
(#) Yowie válasza vandorbot hozzászólására (») Feb 10, 2014 /
 
Mivel kapcsolatban mi a vélemény? mert itt több téma is van.

Én pl egy PLL oszcillátorra építettem osztót és egy egyszerű erősítővel hajtottam meg a tekercset. 17-18Vcs-cs keletkezett a gép nem igazán maradt el azoktól, amiket mostanában az oszcillátor részeként épített tekercsekkel itt leírnak az építők a lényegesen nagyobb jelekkel. Egy fémkeresős találkozóra elvittem, és némely gyári gépnél jobban muzsikált. Az viszont biztos, hogy a TGSL, SMW megoldása sokkal egyszerűbb.

Mivel nem ugyan azzal a fejjel, nem ugyanazzal a céltárggyal és más talajon próbálgatjuk (van aki nem is talajon), összehasonlíthatatlanok az eredmények. Igazából nekem úgy tűnik, ez része kevésbé befolyásolja a teljesítményt, mint várnánk.

A fejjel kapcsolatban, nem mérvadó a véleményem, mert gyakorlatban használható fejet nem csináltam, inkább vettem és ezután is, ha véletlen nem figyelnék oda magamra és építenék valami, akkor is venném a fejet. Azonban az a javító izé olyan drága, hogy amennyi egy fejhez kell, azért már venni is lehet szerintem.

Ezzel kapcsolatban kérdezném is, az IGSL milyen gépnek a leszármazottja? Milyen gyári fejjel lehet hatásosan üzemeltetni? Valahol olvastam, hogy nagyságrenddel jobb eredményt kapott valaki érzékenységre, miután kiszáradt a gyanta, deformált és az offset nagyban megemelkedett 100mV körülire, ha jól emlékszem. 1 euróra 30-ról 40cm-re nőt az érzékenység.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2014
(#) mateatek válasza kirally hozzászólására (») Feb 10, 2014 /
 
A 4 érpár az 8 ér. Plusz hozzá 4 árnyékolás. Kicsit sok.
(#) mateatek válasza Yowie hozzászólására (») Feb 10, 2014 /
 
Idézet:
„Ezzel kapcsolatban kérdezném is, az IGSL milyen gépnek a leszármazottja?”


Ivconic nicknévvel üzemelő keresős által kibővített TGSL. Nem Tesoro Golden Sabre Light, hanem Ivconic Golden Sabre Light.
Ez az elhúzódott offszetes dolog kissé fura. Más is elpiszkálódhatott ott, nem csak az. 100mV-os offszet, az IGSL kb 46-szoros erősítésével elég sok.
Gyári fejet elég nehéz lehet rápakolni az IGSL-re, mivel a bemenete diff erősítős, és a gyári fejek vevő tekercse általában egy árnyékolt vezetéken jön föl. Gyári fejjel valószínűleg át kell alakítani a vevő erősítőt olyanra, ami passzol a gyári fejhez.
(#) mateatek válasza yaessu hozzászólására (») Feb 10, 2014 /
 
A rajzodról hiányzik a másik kábelvég, tehát az áramköri bekötés. Így nem sokat lehet mondani róla.
(#) kirally válasza mateatek hozzászólására (») Feb 10, 2014 /
 
Áhá,
Értem én, csak azt hittem, hogy az érpár az 1 szál+árnyékolás.
(#) yaessu válasza mateatek hozzászólására (») Feb 10, 2014 /
 
Igen Mateatek hiányzik mert ha ott lent így jó lenne akkor ezt fent hogy fojtassam vegyük ez az adó, lesz egy meleg érpárom a kezdet és még egy a vég meg 2 árnyékolás ami már alul össze van kötve, ha így jó e. és ha jó lenne így akkor az árnyékot hová kössem mert annyi írást olvastam, szinte mid egyik más, és nem tudom hogy azok jók e . olvastam olyant hogy az adó tekercs árnyékolását a pozitív tápra kell kötni, meg ilyenek, végül is annak örülnék ha így 2 db dróttal drótonként 2 érrel ami külön árnyékoltak megoldható e a tgls nél és hogyan mert teljes tanácstalan vagyok
(#) jethro hozzászólása Feb 10, 2014 /
 
Hát igen én is ezen nyűglődök,hogy az árnyékolást már a fejben összekössem a tekercs egyik végével vagy csak a dobozban?Mindegyik tekercshez külön viszek egy db 2ér+árnyékolt kábelt,de hol kötődjön az árnyék a tekercs egyik végére?
(#) yaessu válasza jethro hozzászólására (») Feb 10, 2014 /
 
Nahát igen ez a gond mert a fejet te sem szeretnél csinálni még egyet drága a drót és a gyanta meg az idő is
(#) yaessu válasza mateatek hozzászólására (») Feb 10, 2014 /
 
Itt a gondom,, hogy az árnyék jó e így--- meg ha jó hová kössem ? ez az adó -és a vevő árnyékolását . TGSL -------
(#) jethro válasza yaessu hozzászólására (») Feb 10, 2014 /
 
Azon tűnődtem, úgy csinálom meg a fejet hogy később hozzáférjek a tekercs végekhez.
(#) yaessu válasza jethro hozzászólására (») Feb 10, 2014 /
 
Nem lesz úgy, kényes bepárásodik beázik levegő kerül bele ----arra gondoltam lehet hülye ötlet rászerelem egy formikalapra a tekercset beállítom rögzítem rajta és mikor jó idő lesz kiviszem próbára azt tudom kötözgetni talajkiegy diszk egyebek hogy menyen rendesen ,azt ha jó akkor öntöm ki mert drága a gyanta nagyon . szerintem ez a célravezető de Mateatek Yowie ők nagyon értik remélem tudnak nekünk segíteni
(#) jethro válasza yaessu hozzászólására (») Feb 10, 2014 /
 
Ha jól működik beöntöm a forrpontoknál is.Csak egy kis lyukra gondoltam,ahol hozzáférek pákával a tekercsvégekhez.
(#) yaessu válasza jethro hozzászólására (») Feb 10, 2014 /
 
értelek kívánom hogy sikerüljön azt írd meg hogy működik a géped kíváncsi vagyok rá --enyém is készül csak még nem tartok ott csak előre gyűjtöm az adatot ,
(#) mateatek válasza yaessu hozzászólására (») Feb 11, 2014 /
 
Az előbb írtam, hogy ne közösítsed az árnyékolások végét mindkét kábelvégnél. Vagy csak a fejben, vagy csak a csatlakozóban. Az árnyékolást testre kössed.
(#) Ge Lee válasza yaessu hozzászólására (») Feb 11, 2014 /
 
Így vidd fel a fej bekötését, és akkor bármilyen elektronikához fogod tudni később használni. Azért jó ez mert az árnyékolás nem fix, oda kötöd ahova akarod, illetve ahova az adó vagy a vevő megkívánja.

cable.jpg
    
(#) Attilawap válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 11, 2014 /
 
A szaggatott zöld vonal az árnyékolás? Ezt lehet az SMW-hez is használni?
(#) mateatek válasza Attilawap hozzászólására (») Feb 11, 2014 /
 
Minden fejhez illik használni az árnyékolást. Csinálhatod anélkül is, levegőteszthez jó lesz, de terepen használhatatlan.
(#) deexteer hozzászólása Feb 11, 2014 /
 
Az egyik fejem én is ott szúrtam el hogy mindkét végén összesodortam az árnyékolást így használhatatlan lett.
(#) yaessu válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 11, 2014 /
 
Köszönöm Ge Lee Na én is így gondoltam nincs a fejen belül a két tekercs árnyékok összekötve hanem tekercsenként 2 ér meg a érárnyékok a tekercsárnyék is. külön az rx oldalhoz és a tx hez
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2014
(#) Ge Lee válasza Attilawap hozzászólására (») Feb 11, 2014 /
 
A szaggatott az árnyékolás. Az SMW-hez pont ilyen kell, más géphez meg másmilyen, de itt az árnyékoló harisnyákat oda kötöd ahova akarod, földre, tekercs valamelyik erére stb. Tehát bármelyik masinához használható lesz, ha egyébként a menetszámok és a kiegyenlítés nem térnek el nagyon.
A vandorbot által linkelt oldal ábráján az látszik amire magam is nagyjából következtettem, hogy az adótekercs 70-80 menet körül ideális egy átlagos fej esetén (az SMW-é is nagyjából ebben a tartományban van), a vevőtekerccsel meg annak erősítőjével pedig lehet játszani.
(#) Yowie hozzászólása Feb 11, 2014 /
 
Nagyon túlbonyolítjátok ezt a kábel kérdést. A gyári gépek leginkább egy SVHS szerű kábelt használnak, a mellékelt pl a Minelab Explorer gyári kábele. De tudok még fisher kábelekről és képet csatolni ha akarjátok, igen hasonló. Ilyet jóminőségben nehéz beszerezni, ezért sokan két koaxiális kábelt vagy jó minőségű mikrofonkábelt használnak az épített géphez.

Biztos nem jó az a megoldás, hogy egy négyeres kábelben az nx10V adójel mellett jön az nx10mV jelvezeték, hiszen átviszi rá a jelet, ilyet egyszerűen nem lehet használni. Ha valami speciális a fej vagy szimmetrikus a bemenet, akkor lehet kapni olyan mikrofonkábelt, ami két eres egy árnyékolásban. A tekercsárnyékolás kiterjesztésével is óvatosan kell bánni, hiszen ez antennaként fog viselkedni a külső zavarokra. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy egy kábel a gyakorlati szempontból tekercsek és kondenzátorok hálózata, tehát nagyon nem mindegy, mit építetek be egy erősítő és egy érzékelőtekercs közé.

Kábel.JPG
    
(#) mateatek válasza Yowie hozzászólására (») Feb 11, 2014 /
 
Szerintem nincsen túlbonyolítva ez a kérdés, csak sokan nem látják át szerintem.
Az a fajta kábel, amit a képen mutatsz, az jó lehet például egy SMW2-höz. De IGSL-TGSL géphez nem, SMW3-hoz pedig csak kompromisszumokkal.
(#) vandorbot válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 11, 2014 /
 
Limiter+overload jelzés. Esetleg logaritmikus bemeneti erősítő. Ez csak egy ötlet, még nem próbáltam.
Valahogy úgy van ez, mint a rádióadás vételénél. Ha pici a térerő, nem megoldás a vevő erősítésének növelése, mert beleül a zajba a hasznos jel. A jó kiértékeléshez tiszta hasznos jel kell.
(#) vandorbot hozzászólása Feb 11, 2014 /
 
Apropó térerő. Mitől függ ?
Következő: »»   113 / 269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem