Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   358 / 962
(#) lukacsp válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 4, 2014 /
 
Szerintem sönt ellenállás van bennük, mert azt olcsóbb megoldásnak tippelem, mint az áramváltót.
(#) Gery78 válasza lukacsp hozzászólására (») Szept 4, 2014 /
 
De jó volna egy ilyen digitális mérőórát látni belülről, csak úgy érdekességképpen. Nincs meg esetleg valakinek a belső rajza, vagy kapcsolása, esetleg a felépítéséről valami?
(#) bakos13gab válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 4, 2014 /
 
A puskás börzén szokott egy manusnál lenni nyitott állapotban. Nem emlékszem jól, pedig beszélgettünk is róla. Vagy az említett sönt van bennük vagy valami HALL elemes csoda. Egy darabig nem megyek börzére, így passz.
(#) Gery78 válasza bakos13gab hozzászólására (») Szept 4, 2014 /
 
OK köszi az infót, megpróbálom megkeresni a börzén azt az emberkét akinél ki van bontva egy ilyen, hátha bele tudok lesni.
(#) Gabó válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 4, 2014 /
 
Nem én vagyok a börzés emberke, de ha kell előtúrok 2 digit órát, és lefotózom az árammérő részét.
(#) tomikapc hozzászólása Szept 4, 2014 /
 
Sziasztok!
Ismerősnél volt egy"villanyszerelő", aki nagyon szépen megoldotta a konnektor helyét úgy, hogy a 2,5ös mbcu kábelt bevakolta a falba (amúgy végig) és ahol a konnektor lesz, ott csak úgy kiáll a falból a vezeték... Namost egy új konyhában elég ocsmány lenne egy falon kívüli konnektor. Persze ő most nem ér rá, ezért rám hárult a feladat, hogy bevéssek 3 szerelvénydobozt.
Lenne pár kérdésem:
- 3 dugaljas konnektorhoz milyen szerelvénydoboz kell?
- mit használjak a doboz bevakolásához? elég ügyetlen vagyok ilyen téren. modellgipsz megteszi? vagy csemperagasztó?
- szerelvénydobozból milyen méretet kell rakni, milyen méretek vannak?
- mennyire hozzam ki a falból? a majdani csempe pereméig vagy a fal pereméig?

Köszönöm a válaszokat!
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2014
(#) Gabó válasza tomikapc hozzászólására (») Szept 4, 2014 /
 
Ezzel a dobozzal tudsz sorolható aljzatot kiépíteni, egymás mellé: Bővebben: Link
A sima gipsz megteszi, kenj mögé, és körülötte rendesen. Mi a fal síkjával szoktuk a dobozt besüllyeszteni.
(#) tomikapc válasza Gabó hozzászólására (») Szept 4, 2014 /
 
Köszi! Gondolom ez a 65 a mérete lehet ugye? Megveszem a konnektort is és akkor majd tudom milyen távolságra tegyem őket. Köszönöm mégegyszer.
(#) Gabó válasza tomikapc hozzászólására (») Szept 4, 2014 /
 
Ez kimondottan sorolható, egymásba kell tolni. A konnektor is olyan fajta kell, hogy legyen. A régebbi egyes típusok nem jók ehhez ha sorolod. De bemész bármelyik villanyszerelési boltba, mondod, hogy neked olyan aljzat kell ami egymás mellé megy, és tudni fogják mit adjanak. Sajna az ilyen szerelvények nem olcsóak, és külön kell a keretet megvenni, meg a szerelvényt.
(#) proba válasza Gabó hozzászólására (») Szept 4, 2014 /
 
Csempézés esetén az eléggé bent van. Itt szerintem magasítót is venni kell majd hozzá.Én ha tudom hogy csempe alá kerül, ha lehet csak a csövet teszem be.A csempézés után dobozfúróval szépen meg lehet csinálni. Tapasztalataim szerint a burkolók eléggé nem tudnak mit kezdeni az 5mm tűrésű peremmel.Én meg ritkán találom el a dobozmagasságot.Így viszont mindenki elégedett.
(#) tomikapc válasza proba hozzászólására (») Szept 4, 2014 /
 
Köszi neked is!
Megvettem a dobozokat meg a konnektorokat. Legrand, 11 ezerből kijött az összes.

Hááát itt csempézés előtt lesz mindenképpen.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2014
(#) Gery78 válasza Gabó hozzászólására (») Szept 4, 2014 /
 
Hát ha dobnál fel egy pár képet a belsejéről, akkor azt megköszönném. Kíváncsi vagyok rá, hogy min megy keresztül a villany. Előre is köszi a fáradozásod.
(#) potyo válasza Gabó hozzászólására (») Szept 4, 2014 /
 
Hű, egyszer cimbora vett ilyen dobozokat lakása felújításakor, hogy majd szerelünk mindenféle dolgokat, lesz egymás mellett 230Vos konnektorból kettő, UTP konnektor, koax, meg még valami azthiszem, és milyen praktikusak ezek a dobozok, fix a távolság, egyben begipszeljük, stb. Előtte egyikünk se találkozott még ezekkel a sorolható cuccukkal, így ő bevásárolt normál aljzatokból hozzá Egészen addig nemis tűnt fel, amíg be nem fejeztük a vésést, leültünk a kartondoboznyi holmi mellé enni-inni, és akkor próbálgattam, hogy is nézd majd ez ki, és tűnt fel, hogy a normál aljzatok nem férnek el egymás mellett Szerencsére gipszelve még nem volt, úgyhogy hozzá lett még vésve, hogy minden elférjen, dobozok közötti távolságtartó meg ki lett valamivel toldva, hogy azért a kábelt át lehessen húzni egyikből a másikba, és maradtak a hagyományos, nem sorolható aljzatok.
(#) Gabó válasza potyo hozzászólására (») Szept 4, 2014 /
 
Na igen. Praktikusak ezek a dobozok, csak a belevaló elég drága. A sima szerelvények nem épp hozzá valóak, csak fenti barkács megoldással. Elenbe szépen tudnak mutatni, ha vízszintesen van bent a falba.
Proba: Elvileg nem lenne gond a mélysége, mi úgy is csavarral rögzítjük, nem a karmokkal. A burkoló meg más eset sok esetbe... Találkoztam olyannak is, aki lyukfúróval fúrta, de olyan is volt, aki akkora lyukat vágott bele, hogy nem az 5mmes tűrés nem volt de a 15mm se
Gery78: Nem ígérem, hogy ma dobok, de holnap szerintem lesz rá időm, hogy előszedjem, és fotózzam.
(#) mikrokapcsolo válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 4, 2014 /
 
Tessék, egy videó! Bővebben: Link Angol tudás szükséges, vagy csak a képeket nézed.
(#) proba válasza Gabó hozzászólására (») Szept 4, 2014 /
 
Azért a lyukfúróval sem egyszerű eltalálni a közepét, főleg ha van 2-3 sorba.Ha meg egy kicsit is arrébb van, már nehéz a szerelvényeket szépen behelyezni.Másrészről ami az utólagos fúrást támogatja, ha jól vezetted a csövet (tudom nálad ez már nem aktuális -bár feltekerve betekerve a falba a kábelt még lecsempézhető, utólag kibontható a szerelvény lyukon keresztül beköthető lenne) akkor a későbbi szerelvényezésnél elég széles játék van a csempe fugához, mintához igazítani .Talán nem derül ki utólag hogy a domború díszcsík felére esett a szerelvény széle. (max van a falban 20-30cm felesleges cső.)
(#) kameleon2 válasza tomikapc hozzászólására (») Szept 4, 2014 /
 
Bár ez már így is gányolás, de: szerelvénydobozból van sorolható is, így a távolságot a dobozok majd kiadják. Azt csak tanácsolom, hogy ne jobbról, vagy balról állj be a dobozba, mert a rögzítőkörmök éppen a vezetékbe fognak belevájni. Ha vakolat szinted van - akkor arra kell beállítani a dobozok peremét, de nem kell aggódni - ha mélyebbre sikerül, mert lehet venni olyan hézagológyűrűket, amivel pont szintre hozhatod. Ha csempéd van, akkor a csempével egyszintbe kell a dobozokat hoznod. Ha lassú vagy - modellgipsz. Ha gyors és gyakorlott - stukatúrgipsz. Utóbbi villámgyorsan köt - a keverőedénybe is... A vésésnél vigyázz, hogy elég nagy helyen bonts, hogy a gipszet be tudd tunkolni a vésett fészek és a doboz közé, de ne legyen akkora, hogy a szerelvény ne takarja el. Én egy régi ágybetét keretéből kiszerelt laposacélt köszörültem meg vésőnek. Hihetetlen strapabíró és a nagyon éles vésővel a csempe szépen formálható, szinte szobrászi aprólékossággal.
(#) tomikapc válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 4, 2014 /
 
Köszi mindenkinek. Sorolható 65-ös dobozt vettem és azokhoz adták a konnektorokat, szóval remélem kiadja a távolságot...
Itt olyan rossz a vakolat, hogy megkocogtattam a vésővel és esett szét. Kicsit a téglába is bele kellett vésni, ott találtam egy régi kötődobozt bevakolva, az kiesett, ott is lett egy szép lyuk. Szóval ment bele anyag rendesen, majdnem 2 kiló gipsz bele ment. lehet várni, hogy száradjon....
A negyedikben lesz a kötés, az első 3-ban a konnektor. Ahogy odapróbálgattam a csempét meg fogfa fogni így is, nem kell semmi trükk majd hozzá. Az a kérdéses még, hogy ez a gipsz, meg az én gipszelési technikám mennyire fogja meg a dobozokat, ha megszáradt. Első dobozaim.
(#) Gabó válasza tomikapc hozzászólására (») Szept 4, 2014 /
 
A konnektorokat nem úgy kell kötni, hogy a negyedikbe belevezeted mind, és csillagpontosan, hanem azt is sorolva. Egyikből a másikba. Ez csempézve lesz, akkor elég szépen egy kockát vágni, és kész. Ezek a kiemelőkeretes dolgok meg feleslegesek. Csavar ha nem elég hosszú, veszel hosszabbat, és kész. Oldalt direkt annak van a kis lyuk a dobozon.
(#) tomikapc válasza Gabó hozzászólására (») Szept 4, 2014 /
 
Melyik csavarra gondolsz? Azért gondoltam csillagpontosan, mert az ami a falból jön az 2,5-ös és akkor onnan szépen lehetne vinni 1,5-en mindegyik konnektorhoz. 16A kismegszakító van előtte. Sorolva kötést úgy gondolod, hogy mindegyik konnektor fázis, null, és föld pontjába 2 vezetéket kötök be? (Kivéve az utolsó)
Az úgy szabványos?
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2014
(#) Gabó válasza tomikapc hozzászólására (») Szept 4, 2014 /
 
Igaz ez gipszkarton doboz, de lényege ugyan az. Látsz rajta 4 csavart, abból 2 ami neked kell a másik kettő a gipszkarton rögzítéshez, azzal ne foglalkozz. Bővebben: Link
Na azzal a 2 csavarral tudod a szerelvényt rögzíteni, és jobb is azzal, mint a karmokkal. Strapabíróbb. Papírforma szerint minden keresztmetszet változást biztosítani kéne, de ez nem szokott probléma lenni. Sorolhatod nyugodtan.
(#) tomikapc válasza Gabó hozzászólására (») Szept 4, 2014 /
 
Nagyon szépen köszönöm a szakszerű válaszokat.
ITT talán jobban látod a dobozt, kicsit mocskos belülről... Nem biztos, hogy olyan dobozt vettem amibe lehet csavarral is rögzíteni és nem biztos, hogy olyan dugaljat kaptam (vagy azt mindegyik tudja?). Mert őszintén szóval én még nem láttam ilyen megoldást élőben, de nagyon jól hangzik és tuti, hogy strapabíróbb, mint a karmos megoldás.
(#) Gabó válasza tomikapc hozzászólására (») Szept 4, 2014 /
 
A csatolt képen bekarikáztam amikről beszéltem. Látom a csavart manapság már divat kispórolni a dobozból... Sima vékony facsavar is jó.
(#) tomikapc válasza Gabó hozzászólására (») Szept 4, 2014 /
 
Ez szuper, köszi... Kizárt, hogy ezek után én a karmokkal szórakozzak. Csavart majd kerítek, maximum tényleg valami pozdorja csavarral felrakom. Köszönöm!
(#) Gery78 válasza szamóca hozzászólására (») Szept 4, 2014 /
 
Szia Szami!
Igazad van tényleg áramváltó van bennük: Digit villanyóra belseje - áramváltók

Mikrokapcsolo: Köszi a videót.
(#) potyo válasza tomikapc hozzászólására (») Szept 5, 2014 /
 
Mondjuk az úgy eleve nem szabályos, hogy keresztmetszet csökkentést csinálsz, és nem biztosítod a cuccot kisebb áramra azon a ponton. Kicsit nehezebb a helyére tenni úgy a konnektort, ha 2-2 szál 2,5-ös drót megy minden pontjába, de nem lehetetlen.
(#) kameleon2 válasza tomikapc hozzászólására (») Szept 5, 2014 /
 
Szia! A gipsz miatt ne aggódj! Tudja a dolgát . Amikor köt - meleg. Kézzel is lehet érezni pár perc után. Ha megkötött - ragaszkodó típus. Egy dolgot nem szeret - a fagyot.
(#) kameleon2 válasza potyo hozzászólására (») Szept 5, 2014 /
 
Csak hozzátenném, hogy ilyen rövid távon 2,5-es keresztmetszetet végigvinni nem sok értelme van. De az is tény, hogy a szerelvénybe egymás mellé csak egynemű keresztmetszetet lehet a csavarral befogatni. Ezért 2 megoldás adódik - illetve adódott volna, ha az első doboz például mély. Akkor egy sorkapocsban is össze lehetett volna fogni a 4 dugaljat. Így már maximum csak fűzve lesznek - 2.5-össel.
(#) tomikapc válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 5, 2014 /
 
Szia! A negyediket csak kötéseknek szántam, pont az ilyen helyzetekre.
Az ilyen csodákkal ugye lehet egyszerre 2,5-ös és 1,5ös vezetéket is kötni? Mert akkor ott megoldom a negyedikben ezzel, és onnan felfűzőm végig másfelessel Köszi!
(#) proba válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 5, 2014 /
 
Ebben a dobozban is elfér az aljában egy wagó.három dobozra szétosztva megoldható a csillagpontosítás. A 2,5-ös vezetékkel felfűzött konnektor eléggé nehezen kivitelezhetőek.
Következő: »»   358 / 962
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem