Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CCIR-sávban használt antenna méretezése
Lapozás: OK   5 / 7
(#) BRIAN005 hozzászólása Jún 19, 2013 /
 
Helló! Segítséget szeretnék kérni egy yagi antenna reflektorának bővítésében... Van egy 3/RZ B antennám, és az a problémám vele, hogy a mögötte lévő adó pont azon a frekvencián sugároz amit venni szeretnék és olyan nagy teljesítményű, hogy sokszor zavarja az általam venni kívánt adást. (szerintem ez lehet a probléma mert falun lakom és 9 méter magasan van az antenna úgyhogy nem hiszem, hogy reflektált hullám lenne, utána néztem az adótornyoknak és pont mögötte van a szóban forgó állomás ~150 km re van de 8Kw az általam venni kívánt adás 30km de csak 0.1 Kw) Azt csinálja, hogy szól rendesen és ha a másik adón valami mély hang van akkor reccsenik, sokszor el is halkul az adás, úgy vettem észre a reccsenéskor a sztereo jelzés elalszik de rds van végig amíg le nem halkul (kb felére esik vissza a hangerő) Régi tv yagi antennákon láttam ilyen megoldást, hogy 2 vagy 3 reflektor van mögötte és azért gondoltam ezt a megoldást, de más ötletet is szívesen veszek! Előre is köszönöm a segítséget! (300/75ohm os impedancia transzformátort (gyári) és 75ohmos koaxiális kábelt használtam (10m) és egy mini hifivel veszem az adást)
(#) kristikoma válasza BRIAN005 hozzászólására (») Jún 19, 2013 /
 
Szia! A nagy antennáskönyvekben nem látni ilyen megoldást, a rövidebb hullámhosszakon, ami nagyobb frekvenciát jelent(200 MHz-től), már hatásosabb a reflektorok számának emelése. Ha nincs meg az Antennakönyv, privátban elküldhetem.
(#) BRIAN005 válasza kristikoma hozzászólására (») Jún 19, 2013 /
 
a triax fm8 on láttam ilyen megoldást ezen a hullámhosszon azért gondoltam rá... van egy link a könyvről de 26. ponttól nem tudok megnyitni semmit ha mögé raknék egy földelt fémhálót az nem árnyékolná le valamennire hátulról? (a tető közepén (függőlegesen nézve) van az antenna és mögé a padlásra tudnék rakni... a Faraday kalitkából kiindulva)
(#) kristikoma válasza BRIAN005 hozzászólására (») Jún 19, 2013 /
 
Elképzelhető, hogy működik, de a közepes hullámhosszra kell méretezni. Erről meg szintén nem található leírás, vagy csak nem találtam. Mindenesetre elküldöm a könyvet.
(#) antax hozzászólása Jún 19, 2013 /
 
Udv! Kozepes hullamhosszra kell,ha jol neztem.
(#) BRIAN005 hozzászólása Aug 14, 2013 /
 
helló még mindig fennáll a probléma bár hogyan állítom nem kapok tiszta vételét megfigyeltem ha süt a nap vagy esős idő van akkor zavarja egyik adó a másikat de akkor nagyon főleg az alacsony frekvenciás hangoknál, ha éjjel van vagy gyengén felhős az ég akkor teljesen tiszta a vétel (ha süt a nap gondolom az elektromágneses sugárzás miatt ) a könyvben találtam egy 6 elemes antennát ha azt megépíteném segítene a problémán? a nagyobb elemszámú antennának jelentősen nagyobb az előre viszonya mint a hátra viszonya? előre is köszönöm! (minden jelenlegi adatot feljebb már leírtam próbálkoztam több reflektorral de semmi haszna nem volt)
(#) fecameca válasza BRIAN005 hozzászólására (») Aug 14, 2013 / 1
 
Szia! A te esetedben szerintem egy lyukszűrő kell a zavaró adó frekvenciájára, antennával az ilyet nem lehet kivédeni, olyasmire gondoltam, mint amiket annak idején sokan gyártottak, amíg a HBO adását a hang és a képvivő közé tett csipogással "kódolták". Azért szürkítettem be, mert ez a téma már nem antenna kérdés. Nálunk is ilyen gond volt régen az MTV1 helyi adója miatt semmi mást nem lehetett másképp zavartalanul fogni.
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2013
(#) BRIAN005 válasza fecameca hozzászólására (») Aug 14, 2013 /
 
oké köszönöm én is gondolkoztam már szűrőn csak elbizonytalanodtam mert túl közel van egymáshoz a két frekvencia, akkor ebben a témában keresgélek tovább
(#) pucuka válasza BRIAN005 hozzászólására (») Aug 14, 2013 /
 
Ha a két adó amelyek zavarják egymást ellentétes irányban van, Akkor megoldás lehet egy reflektor fal használata. Ez egy alucsövekből összeállított 100 MHz -re egy viszonylag nagyméretű rács szerkezet, A méretének minden irányban néhány hullámhossznak kell lenni. Ez lehet az antennának magának a reflektora. A rács távolságai megegyeznek az eredeti Yagi antenna reflektorának méreteivel, csak mindkét irányban többszörözni kell. Elég nagy szerkezet lesz, de vidéken van hely. Az egész szerkezetet egy három, vagy négyszögletes oszlopra kell tenni, 10 - 15 m magasra. Mechanikailag igen stabilnak kell lenni, mert a szélterhelés igen nagy. Az antennakönyvben találhatsz méretezést is.
Sajnos, a szűrőzés nem sokat segít, mert a sávban a csatorna osztás 100 kHz, az elfoglalt sávszélesség pedig 180/360 kHz. Kizárólag antenna iránykarakterisztikával tudsz operálni.
(#) fecameca válasza pucuka hozzászólására (») Aug 14, 2013 /
 
Idézet:
„...a szélterhelés igen nagy.”
Nekem egyszer régen egy ilyen antennám lapos tetőn viharban simán hanyatt esett, pedig UHF sávra volt méretezve, ebből következik, hogy nem is volt olyan nagy, csak nem volt mihez rögzíteni, a beton kockákat, amikhez ki volt kötve, simán magával rántotta. (A szűrőről csak annyit, hogy elég, ha annyit csillapít, hogy nem ülteti le a vevő bemenetet, és nem modulál keresztbe mindent, a zavarforrás, a maradékot a KF talán már kiszűri, egy próbát talán megér, mert viszonylag egyszerű elkészíteni, behangolni a legnehezebb műszerek nélkül, de nem lehetetlen, de lehet, hogy van lehetősége BRIAN-nek egy szűrőt bemérni.)
(#) pucuka válasza fecameca hozzászólására (») Aug 14, 2013 /
 
~150 km -ről származó zavaró jel nemigen ültet le semmit, viszont ha azonos csatornás, akkor már kiszűrni nem lehet. Ha szomszéd (vagy átlapolt) csatornás a zavar, azt már a vevő kiszűri.
Ha olyan nagy a zavaró jel szintje és nem azonos csatornás, hogy leülteti a vevőt, akkor a vevőbemenet csillapítása is szóba jöhet, de ehhez már térerősség mérés szükséges.
Azonos csatornás nagyszintű zavarás ellen nincs mit tenni, a hasznos jelnek legalább 14 - 16 dB -el nagyobbnak kell lenni.
(#) fecameca válasza pucuka hozzászólására (») Aug 14, 2013 /
 
Bocsánat, ez elkerülte a figyelmemet. Én 150 km-ről már a 100 kW-os adókat sem hallom. Igaz, amióta kiépítették a jelenlegi hálózatot, nincsen tető antennám, arasznyi drót is elég mindenhez, sőt némelyik még kihúzott teleszkóp antenna nélkül is mindent vesz.
(#) pucuka válasza fecameca hozzászólására (») Aug 14, 2013 /
 
Ő se hallja, csak jó terjedés esetén zavarja az amúgy se nagy térerejű hasznos jelét.
(#) BRIAN005 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 20, 2013 /
 
olvastam a könyvben ezt a "baromfi drótos" egyszerűbb megoldást... van lehetőségem a padlásra betenni az antennát a Kisalföldön vagyok és erre elég erős a szél ami pont telibe kapja az antennát (párhuzamosan jön a tetővel), de cseh betoncserép van a tetőn és lehet nagymértékben csökkentené az amúgy is elég gyenge jel erősségét ha betenném a padlásra, a zavaró állomás adása egy tűzfalon és egy réteg cserépen keresztül jön, a hasznos jel előtt nincs akadály (egy vázlatot rajzoltam hogy néz ki ) köszönöm az eddigi válaszokat!

antenna.png
    
(#) kristikoma válasza BRIAN005 hozzászólására (») Aug 21, 2013 /
 
Ha nem próbálod ki, sosem tudod meg, hogy működik-e. A drótra van megadva méretezés? Frekvenciát átszámolod hullámhosszra, úgy méretezzük. Sok sikert!
(#) pucuka válasza BRIAN005 hozzászólására (») Aug 21, 2013 /
 
Ha jól rajzoltad, akkor fordítva áll az antennád. Pont a zavaró adóra. Az antenna padlás térben elhelyezése nem túl jó ötlet, a szél nem lehet probléma, igen sokan megoldották. Az árbócot természetesen lehetőleg 120 fokban ki kell kötni.
(#) BRIAN005 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 21, 2013 /
 
jó irányba áll csak rosszul rajzoltam
(#) csernus01 hozzászólása Szept 6, 2013 /
 
Üdvözletem mindenkinek!
Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy miként és milyen antennát készítsek amivel Budapesti rádiókat tudok fogni Szeged mellől (Algyő). Tehát egy olyat ami szinte átviszi az országot.
Jelenleg egy 4 elemes Yagi van tetőn kívül, de szerintem esélye sincs ellátni odáig. Így Nyugat-délnyugat irányába állítottam a Szegedről sugárzott adókat legalább jól fogja. Az antenna egy alumínium csövön van és nincs leföldelve ez (a villámvédelmen kívül) probléma lehet? (egyébként a villámvédelem miatt folyamatban van) Egyáltalán érdemes ezzel kínlódni?
(#) pucuka válasza csernus01 hozzászólására (») Szept 6, 2013 / 2
 
Azért az antenna szükséges, de nem elégséges feltétel. Budapesten jó sok adó van, ezek közül a legnagyobb teljesítménnyel , és igen magaslati pontról sugárzók, a "gerincadók". Ezeknek a legnagyobb az ellátott területe. Az ettől kisebbeknek az ellátott területe sokkal kisebb, ezek vételére még a főváros területén belül sem mindenhol van lehetőség, ezek vételéről nyugodtan lemondhatsz. Különben is ezek frekvenciáit, a közeledben levő helyi adók nagy valószínűséggel használják.
A 100 MHz -es sávban olyan a hullám terjedés, hogy nagyjából az optikai látóhatárig tart, talán a földgörbület miatt egy picit messzebbre. Ez azt jelenti, hogy a szabadsághegyi adók vételkörzete nagyjából Ceglédig tart, ez meg kb. fele távolság Algyőig.
Némi vételi esélyed akkor lenne, ha építenél egy jó magas tornyot, és 100 m -nél magasabbra tennél egy nagynyereségű antennát. De biztos vételt ez sem garantálna, ráadásul az azonos csatornás zavartatással is meg kellene küzdened. A hőskorban, mikor még csak néhány adó működött a sávban, még lehetett volna esélyed, de ha megnézel egy frekvencia listát az adókról, láthatod, hogy ugyanazt a frekvenciát több egymástól távolabbi adó is használja. Ezek nagy, és magas antenna esetén a vételben zavarokat okoznak. Ezek csak abban az esetben csökkenthetők valamelyest, ha jelentősen eltérő irányból vehetők.
A fentiek tükrében semmi esélyed a budapesti adók levegőből való vételére. Próbálkozz az internetes rádiókkal.
(#) csernus01 válasza pucuka hozzászólására (») Szept 7, 2013 /
 
Köszönöm a hozzászólást és a választ. Értem az elmondottakat. Sajnálom, hogy nincs esélyem azon adók vételére. Csak egyszerűbb lett volna egy rendes tunerről zenét hallgatni és a zenehallgatásba nem belekeverni egy számítógépet. (Nincs bajom a számítógéppel, de a HI-FI az HI-FI.) Egy nagyobb és jól beállított antennával meddig enne esélyem ellátni?
(#) pucuka válasza csernus01 hozzászólására (») Szept 7, 2013 / 1
 
Úgy nagyjából az optikai látóhatárig vagy némileg azon túl. Ez pedig alapvetően a vevőantenna magasság függvénye. Mivel a hullámterjedést a légkör állapota is befolyásolja, lehetséges különösen jó terjedés esetén más adókat is venni, de stabil, biztos vétel csak az optikai látóhatárig van.
A hullámterjedés változásait a DX -erek használják ki, de ez igen messze esik a jóminőségű rádióhallgatás kívánalmaitól.
(#) csernus01 válasza pucuka hozzászólására (») Szept 9, 2013 /
 
Értem. Akkor marad minden ahogy van (persze a földelést még megcsinálom). Köszönöm a választ. További szép napot, minden jót!
(#) Fantasy hozzászólása Ápr 9, 2015 /
 
A Bővebben: Link GP antenna rúdanyagának átmérőjét 3mm-nek írja. Ez a valóságban így megfelelő vagy esetleg lehet növelni, hogy mechanikusan stabilabb legyen?
(#) Fantasy hozzászólása Ápr 10, 2015 /
 
A pira.cz oldalon levő GP antenna rúdanyagának átmérőjét 3mm-nek írja. Ez a valóságban így megfelelő vagy esetleg lehet növelni, hogy mechanikusan stabilabb legyen?
(#) pucuka válasza Fantasy hozzászólására (») Ápr 10, 2015 /
 
A sugárző sávszélességét a vastagsága befolyásolja. (a rövidülési tényezőt is) A 87,5 - 108 MHz sávban használt antennáknál a sávszélesség miatt 10 mm átmérőjű sugárzó használatos, de min 6 mm átmérő kívánatos. Ha az adót nem nagyon hangolgatják, akkor jó a vékony drót is, elegendő olyan vastagságú, ami elég merev, hogy saját magát megtartsa. Gondolm, olyan 1,5 - 2 mm vastag tömör vezeték már jó.
Arra azért ügyelj, hogy a lábak is nagyjából azonos vastagságúak, legyenek.
(#) Fantasy válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 10, 2015 /
 
Üdv. Az általad írtak alapján az antenna négy lefelé álló szárát és a sugárzót 10mm-es alu vagy réz csőből vagy tömör rúdból készítem el az közelítőleg megfelelő lesz a ccir sávban. A régi alu 50mm2 keresztmetszetű acélpáncélos földkábel tömör ereinek átmérője kb 10mm, ez is felhasználható? Esetleg vastagabb 95-150-240mm2 -es földkábelek tömör ereit is használhatom?
(#) kristikoma válasza Fantasy hozzászólására (») Ápr 10, 2015 /
 
Az antennás könyvekben inkább a csövet ajánlják, mert az ilyen nagy frekvenciák inkább a vezető felületén érvényesülnek(skinhatás). Tömör erű alumínium is jól használható, minimum 10mm átmérővel.
(#) Joe_001 válasza csernus01 hozzászólására (») Ápr 10, 2015 / 1
 
Üdv!
Használd a 7 elemes Jugoszláv antennát Odaát Szabadkán ismerik sokat "hoztunk át" belőle anno. Elég jó tervezés, (Német WISI), Gorenje gyármány volt, úgy lehet Szegeden is be lehet szerezni (Szegedi lévén tippeket is tudok adni). Anno az Osztrákok elég stabilan jöttek, igaz mi még OIRT-ban nyomtuk. Volt 13 elemes is belőle "galambpároztató" méretben de nem hozott annyival többet.
Villámvédelem: Ha megcsinálod/csináltatod növekszik a szívóhatás is, ha nem túl gyakran ver be arrafelé, akkor nem erőltettem, az ügyfélre bíztam, kockázat/n költségelemzéssel együtt.
Cső: Az alu (állvány) cső tapasztalatom szerint előbb rogy meg kikötéssel, mint az 5/4" horganyzott cső kikötés nélkül, azt is fel lehet úgy rakni a tetőre, hogy jó megálljon rendesen 1-3 antennával.
Kikötés: Van még egy szabály, hogy a cső és a kikötés által bezárt szög min 30° kell legyen!
És még az irigy, jelentgetős szomszéd is bejön a képbe: minden a tető síkjából 3 m-nél jobban kiálló építmény "műtárgy" engedély köteles, + ÉV szerint Villvédelem is kell.
Tehát nem egyszerű az élet...
Joe
(#) Joe_001 válasza Fantasy hozzászólására (») Ápr 10, 2015 /
 
Bocsi, megnéztem a linket méretezésre, demóra jó de "max 3 hónapos" a kivitelezés - elrettentő példának látszik. az Amfenol alj kültéren fejjel lefelé beázik, réz - vas kötés kültéren, az Amfenol dugó szigetelése elégtelen,(önhegedő gumiszalag+ szigszalag hiánya) de ebben a formában minek is, ha már az aljzaton befolyó lé végigfolyva a kábelen azt is leselejtezi pár esős nap után ha a készüléket nem is, mert odáig még nem ért le.
Még egyszer ezen észrevételeimmel senkit sem megbántani szeretnék, nem szokásom mások munkájának leszólása, de készülékeinket védendő van pár szerelési, építési szabály amit nem érdemes figyelmen kívül hagyni.
Joe
(#) pucuka válasza Joe_001 hozzászólására (») Ápr 10, 2015 /
 
Ne téveszd szem elől, hogy Fantasy fórumtársnak 50 ohmos asszimetrikus, körsugárzó adóantennára van szüksége, kiskegyed pedig 75 ohmos szimmetrikus, irányított vevőantennát ajánlgat. Az igaz, hogy lehet balunt használni, de adóantennánál a veszteségek miatt nem szokás. Az antennát megfelelő pontban táplálva elérhető a jó impedancia illesztés. Ez egy UHF csatlakozó párra épített tripleg antenna, a 100 MHz miatt a mérete sem túl nagy, ha eléggé öntartó, kikötni sem kell. Természetesen a kész antennát időjárástól védeni kell, de még ott nem tartunk.

Fantasy:
Elvileg mindegy milyen anyagból csinálod, de tartsd szem előtt, hogy könnyűnek, de elég merevnek kell lennie. Ahogy előttem mondták, a skin hatás miatt semmi szükség a drót belsejére, ezért is a cső kellemesebb építőanyag.
Következő: »»   5 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem