Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CB rádió
 
Témaindító: csikosgabi, idő: Máj 16, 2006
Lapozás: OK   50 / 66
(#) kendre256 válasza Kera_Will hozzászólására (») Ápr 1, 2015 /
 
Idézet:
„(igen lehet szenes pecabotot is találni és ezen aggódni , hogy az elrontja a sugárzó dipolt. )”

Nekünk is szenes "pecabot"-ból van a kételemes 7 MHz-es antenna, évek óta jól működik (amikor éppen nem "gallyazta" le a karancsi tél).
(#) Leraz válasza gernerakos hozzászólására (») Ápr 1, 2015 /
 
Szia.
Ez a villámfóbia nem jó. Nekem egy 18 m magas tornyom van, mellette fűz,nyárfa sor.Villámvédelem kiépítve.Tudod hova vágott be? A földön levő disznóetető vályúba és a villamos hálózatba.
Antennaépítésről irodalmat tudok küldeni ha érdekel.
(#) pucuka válasza Leraz hozzászólására (») Ápr 1, 2015 /
 
Már írtam neki, hogy nem kell annyira félni. De ha az udvaron felállít egy póznát, és arra teszi az antennát, az is jó. Legfeljebb ha jön a vihar, kidobja a koax végét az ablakon.
(#) Leraz válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 1, 2015 /
 
Ez pontosan így van. Egyébként sem ajánlatos vihar alatt rádiózni.
(#) gernerakos hozzászólása Ápr 1, 2015 /
 
Köszönöm mindenkinek ezt a sok tanácsot.
Alapvetően a legnagyobb baj, az család. Mivel 15 évesen azért az ötletért, hogy kiteszek egy antennát a házra, azért annyira nem rajonganak. Ez a villámhárító dolog se az én mániám, szüleim mondják, hogy nem akarnak villámhárítót csinálni a házból. Ez a pecabot megoldás tetszik, egy egyszerübb antennát szerintem össze tudok rakni, aztán ha kell, előveszem, felállítom.
Az lenne a legjobb, ha a biciklire is ki lehetne tenni egy kisebb mágnestalpas antennát, mert azzal ki lehetne vonulni akárhova.
(#) pucuka válasza gernerakos hozzászólására (») Ápr 1, 2015 /
 
Bicajra mobil antennát tegyél. A táplálással nagyobb gondod lesz.
(#) gernerakos válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 1, 2015 /
 
Nyilván nem egy penetrátort akarok rátenni. A mobil antenna, at mennyitől különbözik a mágnestalpastól? A táplálás az egy kisebb néhány Ah-s aksiról menne, Vagy, ha csak a kertben akarom használni, akkor táplálhatom tápegységről is. Csak ezt akkor akarom megvalósítani, ha érdemes, illetve használható.
(#) elektroncso válasza gernerakos hozzászólására (») Ápr 1, 2015 /
 
Ha az udvaron nem lehet antennázni akkor kitelepülésen kell gondolkodni. Összeszeded a felszerelést, felpattansz a biciklire vagy gyalog esetleg autóval kimész egy szép, csendes helyre felállítod az antennát rádiózol,majd este lebontod és hazamész. Így még nagyobb esélyed is van több rádióst hallani, hiszen kimész a városon kívülre, egy dombtetőre, magasabban van az antennád, nagyobb a tér. Keress rá a SOTA mozgalomra. Bár ők nem CB-sek, hanem rádióamatőrök, de a látottak sok ötletet adhatnak.
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2015
(#) gernerakos válasza elektroncso hozzászólására (») Ápr 1, 2015 /
 
Rádiózni lehet, csak nem " végleges" módon. Tehát nem úgy, hogy van egy fix antennám, és használom amikor akarom, hanem felállítom, bemérem, ha kell, he abbahagytam, elrakom. Ezért lenne is jó biciklire, mert ezt csak előtolom, vagy visszatolom a garázsba. Meg ki is lehet települni, vannak erre jó helyek: 1 KM innen egy kisebb reptér (ahol minden van, csak repülő nem) annak egyik végén egy kisebb domb, pár KM innen az M0-ás és az M2-es, M3-Mas autópálya. Ide jó lenne kitelepülni, csak ehhez kéne a biciklis antenna/mobil állomás. A HARC oldalán is olvastam, hogy voltak, akik csináltak ilyet. Ha nem kell hozzá spécibb műszer, és érdemes megcsinálni, akkor meg is fogom.
(#) Kera_Will válasza gernerakos hozzászólására (») Ápr 2, 2015 /
 
Igen az RT ÉK 1990 124-125 oldala RH légballun leírása.
2 oldalas TIFF !!!
(#) gernerakos válasza Kera_Will hozzászólására (») Ápr 2, 2015 /
 
Köszönöm a leírást, bár egynlőre nem tűnik esélyesnek a fix antenna telepítése.
(#) gernerakos hozzászólása Ápr 2, 2015 /
 
Üdv ismét, megint jövök az amatőr kérdéseimmel.
Visszatérve a tegnapi ötetemre, a biciklire szerelt antennára, átgondolva, megbeszélve az itthoniakkal, ez tűnik az egyedüli esélyesnek.
Tehát meg kéne valósítani. Itt megint visszatérek az alap kérdéshez: milyen antennát vegyek? (Nem, köszönöm, nem szeretnék építeni) Nyilván mágnestalpas, vagy hasonló kéne, ami a biciklit magát használja ellensúlyként. Tehát mágnestalpas jó lesz? Biciklire való felszereléshez kéne valami különleges műszer?
(#) gernerakos hozzászólása Ápr 15, 2015 /
 
Hali!
Megint vannak eredmények itt a cb rádiózásom kezdetén. Először is készül a táp, hétvégére készen lesz. A vizszintes dipóllal megint csak szlovákok, mondjuk ők is ritkán.
Viszont engedélyezték a szüleim egy antenna telepítését, habár komprumisszumokkal. Tehát lehet antenna, viszont nem a háztetőn, hanem kicsit messzebb a háztól. Nagy hely nincs, így a ground plane illetve a penetrátor kiesik, de jó lenne. Egy vertikális dipól, amit küldtetek, az lesz a nyerő.
Viszont ehheg kell a balun, amit készíteni kéne, csak nem tudom hogyan. Odág megvan, hogy impedancia illesztés nem kell, tehát 1:1-es fog kelleni, de hogyan készítsem el?
Táltam ilyen leírásokat: Bővebben: Link Mivel ez eléggé nagy lenne, ezért arra gondoltam, hogy feltekerem valamire a koaxot, amiből készítem, ha ez lehetséges.
De mekkora legyen a cséve átmérője, illetve hány menet legyen rajta? Mire kell ügyelnem az építéskor?
(#) gkari válasza gernerakos hozzászólására (») Ápr 15, 2015 /
 
Ha magasságba tudsz terjeszkedni, de oldalirányba nem, akkor stabil antennának nagyon jó a "CITYSTAR" félhullámú, lehetőleg minél magasabbra (árbócra) téve, külön "ellensúly" sem kell neki, csak jó földelés (pl. az árbóc egy jó mélyre levert csövön üljön). Ezer helyen megvan a méretezése, nem nehéz házilag kivitelezni, beállítani.Pl.:Bővebben: Link
(#) gernerakos válasza gkari hozzászólására (») Ápr 15, 2015 /
 
Köszönöm a javaslatot, jó minél több antennát megismerni, így belátom, miből gazdálkodhatok. Sajnos fém árbocom nincsen, csak 4db 2m-es pvc csövem van, ebből lesz az antenna. Így eleve 3m magasan lesz a dipól alja, a teteje meg majdnem 4 méterrel a ház teteje felett lenne. Meg nyilván ki lesz kötve, ne dülöngéljen. Ha negyon akarom, le is lehet bontani, ha nagy lenne a szél, vagy valami.
(#) 20sz Jófiú válasza Kera_Will hozzászólására (») Ápr 15, 2015 /
 
A beton pedig gumiabroncsba volt töltve.
(#) Kera_Will válasza gernerakos hozzászólására (») Ápr 15, 2015 /
 
Milenne ha olvasnád is azt a 3 oldalas tiffet amit fentebb csatoltam ?
Akkor mindent tudnál a légmagos balun készítéséről.
Mentsd le saját gépre a tiff fájl és úgy nyisd meg ... Lapozható ...vagy keresd meg a Rádiótechnika évkönyvet.
(#) gernerakos válasza Kera_Will hozzászólására (») Ápr 16, 2015 /
 
Elolvastam. Csináljam végig az egészet, szórol szóra, ahogy írja 2. oldalon? Ez nekem megfelelő lesz biztosan?
(#) Kera_Will válasza gernerakos hozzászólására (») Ápr 17, 2015 /
 
Igen ez 1:1 balun trafó balanced/unbalanced 50 ohm aszimetrikus koaxot tudod illeszteni a szimmetrikus félhullámú dipol antennához ...
Ha könnyű és egyszerű ballunt kell építeni ez jó lesz.
Mondhattam volna azt is , hogy vegyél akármilyen T-200 vagy valami hasonló kisebb gyűrű toroid vasat több száz vagy ezer forintokért .De ehelyett ezt ajánlottam amit a "ház körüli elfekvő" eszközökkel is meg oldhatod közel ingyen.
Az a 10-20 menet jó lesz 27 MHzen mivel ez a ballun 3,5 MHztől használható ebben a kivitelében.
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2015
(#) gernerakos válasza Kera_Will hozzászólására (») Ápr 17, 2015 /
 
Köszönöm a segítséget, ha megjön a koax, meg fogom építeni.
(#) pucuka válasza Kera_Will hozzászólására (») Ápr 17, 2015 /
 
Bár 4 W nem egy nagy teljesítmény, a ferrites megoldást mégsem javaslom. Mivel a vas nem igazán lineáris eszköz, ráadásul telítésbe is tud menni. A ferrites balun gondos tervezést igényel, különben a mellékhullámú sugárzások jelentősen megnőhetnek, nem beszélve az estleges veszteségektől.
A koaxos egyszerű, és jó is, de a legjobb egy gamma tagos becsatolás.
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2015
(#) gernerakos válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 17, 2015 /
 
Biztos, hogy nem ferrites lesz, mert ugye ez fent lesz at antenna árbocán, ha oda feltennék egy vasmagot, eltörne alatta az amúgy sem túl stabil PVC cső. Tehát légmagos lesz, a leírtak alapján.
(#) pucuka válasza gernerakos hozzászólására (») Ápr 17, 2015 /
 
El nem törik, mert mindenképpen tehermentesíteni kell, de a koaxos balunt is. Ne a forrasztások tartsák az antennakábel súlyát.
(#) gernerakos válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 17, 2015 /
 
Persze, ezekre figyelni fogok. Nyilván oldalirányban is ki lesz kötve az antenna, hogy nagyobb szélnek is ellenálljon.
(#) Kera_Will válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 18, 2015 /
 
Igen volt itt korábban "móricka" ábrám, amin a függőleges félhullámú antennát vázoltam.
Ott párhuzamosan volt a két "cső" egymással.
PVC csövön lévő balun és a pecabot, a balunon is átment egy "rögzítő bilincs" szerű fekete csík.
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2015
(#) gernerakos hozzászólása Ápr 25, 2015 /
 
Üdv újra!
Sikerült véglegesíteni az antenna helyét, csak az a gond, hogy összesen 36m koax fog kelleni, hogy elérjen az antennáig. Máshova is lehetne tenni, de az nagyon szerencsétlen lenne, leárnyékolná a ház, meg a minden. Tehát vagy 36 méteres koaxot használok, vagy nem rádiózok.
Kérdés az, hogy ekkora távon mekkora teljesítmény veszik el, esetleg kell-e valamilyen erősítőt használnom?
(#) kendre256 válasza gernerakos hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /
 
Hááát... 36 méter az már elég sok. Koaxa válogatja, hogy mennyi teljesítmény veszik el. Mindenesetre ne RG58-as koaxot használj, hanem valami vastagabbat (RKB, RB-213, H-100 stb. ) Persze azok jóval drágábbak, viszont a kisebb csillapítás miatt jobb lesz.
Erősítőt ekkora frekvenciára, ilyen kábelhosszra még nem érdemes csinálni, elég, ha vastag koaxot használsz, az úgyis oda-vissza "erősít".
(#) pucuka válasza gernerakos hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /
 
Nem kell túlzottan aggódnod, RG58 kábelnek 30 MHz -en 9 dB/100 m a csillapítása, ez nálad 3 - 4 dB lesz, de ha H1000 kábelt használnál, (ez vastagabb, 10 mm körüli) annak csa 2 dB/100 m. Ez már nem okozhat gondot.
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2015
(#) gernerakos válasza kendre256 hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /
 
Értem, csak ekkora távra, azért az nem lesz olcsó, ha drága koaxot használok.
Olyan megoldások, mint pl. a 100V-os hangrendszereknél, azok nem játszanak?
Mámint a rádiónál feltranszformálom, az antennánál pedig le. Esetleg valami kis teljesítményű erősítőt ha építek, szerintem az még mindig olcsóbb lesz, mintha drága koaxot használnék.
(#) gernerakos válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /
 
Értem, ez annyira nem vészes. Csak megint a pénz, hogy a H1000 kétszer annyiba kerül, mint az RG58.
Következő: »»   50 / 66
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem