Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   412 / 964
(#) dekac válasza papus51 hozzászólására (») Jún 8, 2015 /
 
Igen, bocsánat.
Áramszünet alatt mindenféle áramkimaradást értek.
Pl.: bekapcsolt állapotban vannak, minimális 4-5W terhelés alatt (sima adapterek elosztóját kapcsolom vele).
Már 2x is megesett, hogy elment az áram a lakásban (panel lakás, 10A biztosíték, a család: mosógép+hajszárító+porszívó kombó levágja az automatát) és az elektromos konnektor többet nem kapcsol.
(#) mugab válasza dekac hozzászólására (») Jún 8, 2015 /
 
Lesz ott valahol egy zéner. Megmérném...
(#) mikrokapcsolo válasza mugab hozzászólására (») Jún 8, 2015 /
 
Z1, Z2: DIP kapcsoló mellett, kondi-relé között.
(#) oimuka hozzászólása Jún 16, 2015 /
 
Egy viszonylag régi építésű társasházban lakunk (az 50-es években épült), amiben nincs földkábel. A fürdőszobában található mosógép konnektorának magam szereltem földelést. Szerencse, hogy az alattunk található pince a miénk, átfúrtam a fürdő padlóját, a pincében szintén átfúrtam a beton padlót, leütöttem egy másfél méteres galvanizált csövet és arra rákötöttem a földelést. A nyáron, fürdőszoba felújítást tervezünk és arra gondoltam, hogy, ha már úgyis le lesz verve a vakolat, a lakás többi konnektorát (ha nem is az összeset, de azokét a helyiségekét, ahol a hűtő, mikró, cirkó kazán található) is rákötném a már meglévő földelésre. Első kérdésem az lenne, hogy milyen keresztmetszetű vezetéket használjak? 1,5-ös elég vagy vastagabb? A másik dolog, ami kérdeznék, hogy földkábelnek is szükséges gégecső? Vagy simán berakhatom a vakolat alá, mire majd jön a csempe? Fürdőszobáig gégecsőben futna csak el kell juttatnom a vezetéket oda, ahol át van fúrva a padló a pincéig.
(#) ötfelezős válasza oimuka hozzászólására (») Jún 16, 2015 /
 
Ettől a megoldástól intenek óva a szakemberek hatvan éve...
Gyakorlatilag, ha más baj nincs vele, akkor annyi, hogy a 80 éve száraz talajban a másfél méter az látszatnak jó, a valóságban nem.
Ha több van baj vele, akkor például nagyot üthet egyszerre a mosógép és a vízcsap megérintése.
Nem tudod a pincében elvinni az épület elosztójáig? A másfél méteres nikkelezett cső akkor maradhatna is.
Amúgy ha a szabálytalan megoldást részleteit (nem a megoldást, csak a kabátgombokat!) igyekeznénk szabályossá tenni, akkor kéne egy FI relé, csőben a vezeték, és vastagabb.
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2015
(#) kameleon2 válasza oimuka hozzászólására (») Jún 16, 2015 /
 
Nagyobb, kereszt keresztmetszetű szonda, 12-es köracél csatlakozással 1m magasságban, bontható szemmel csatlakoztatva 6mm2 keresztmetszetű sodrott rézvezetővel 100x100-as csavaros fedelű dobozban. Innen induljon a földelés.Tovább cső és a legkevésbé ajánlott a gégecső. Csak a nyűg van vele és nem túl jól be - és áthúzható. Mindegy, hogy földkábel vagy sem, ha utólag cserélni kell valami miatt - a cső szerencsésebb megoldás. Berakhatod a vakolat alá, de csempét kellemetlen bontani, ha gond adódik. Ha pedig egyszer tisztességesen ki van alakítva a PEN szétválasztás és az EPH-k akkor minden konnektort bele kell vonni, mivel felújítás. A legrosszabb, ha vegyes a szerelés. Sok sebből vérzik ez a felújítás szerintem. Csak a tisztánlátás végett: egy épület életciklusa kb 25 év , azaz egy emberöltő. Ha felújításra van szükség - az további 25 évet feltételez. Így gondold át a kivitelezést.
(#) oimuka válasza ötfelezős hozzászólására (») Jún 16, 2015 /
 
Idézet:
„Gyakorlatilag, ha más baj nincs vele, akkor annyi, hogy a 80 éve száraz talajban a másfél méter az látszatnak jó, a valóságban nem.”


Én ezzel egyetértek, csak azzal nem, hogy száraz lenne a pince alatti föld. Ahol lakunk nagyon magasan van a talajvízszint. A kertben őszi ásáskor nem egyszer tapasztalom, hogy lenyomom az ásót és már ott cuppog a víz. Mindegy, egy valami holtbiztos: a pince alatt az év bármely időszakában és bármilyen szárazságban nedves a föld. Sokszor annyira, hogy átnedvesedik a pince betonja is. Azt pedig, hogy minden konnektorhoz földelést szereljek, az most nem oldható meg.
(#) szamóca válasza oimuka hozzászólására (») Jún 16, 2015 /
 
Ha a földelőszonda és a PEN vezető között 10 Ohm alatti az ellenállás OK, ha nem akkor sajnos nem elfogadható.
(#) ötfelezős válasza szamóca hozzászólására (») Jún 16, 2015 /
 
Hát, bocsánat, de érintésvédelemként a 10 ohm az annyi, mintha nem is lenne. Kivéve, ha FI relét is szerel.

Azonban, egészen meglep az, hogy rajtam kívül senki nem akarja észrevenni, hogy nullázott hálózaton egyedi földelést csinálni, az olyan, mintha a szakács wc után kakás kézzel megy vissza a konyhába a tésztát gyúrni...
(#) bakos13gab válasza ötfelezős hozzászólására (») Jún 17, 2015 /
 
Én is úgy tanultam, hogy 10ohm az elfogadható szint, ez alattinak kell lennie a mért értéknek.
(#) szamóca válasza bakos13gab hozzászólására (») Jún 17, 2015 /
 
Elméletben az életvédelmi feszültség, és a zárlati áram (védelem kioldása) hányadosa, de gyakorlatban aki már mért az tudja, hogy ezt elérni még több földelőszonda leverésével is igencsak nehézkes. Pl. a lakás pincehelyiségben 12V/16A= 0,75 Ω, de száraz helyiségben is 50V/16A=3,1 Ω lenne.
(#) kameleon2 válasza ötfelezős hozzászólására (») Jún 17, 2015 /
 
Dehogynem
Idézet:
„Ha egyszer tisztességesen ki van alakítva a PEN szétválasztás és az EPH-k”
(#) proba válasza bakos13gab hozzászólására (») Jún 17, 2015 /
 
Szerintem ez akkor igaz, ha a nullával össze van kötve az EPH-nál.Itt viszont az összekötésről szó sem volt. Egyébként a megfelelő érték az, amelyen az alkalmazott áramvédelem leoldásáig nem alakul ki veszélyes feszültség a földelésen.( ez viszont nagyon nehezen elérhető, egy szonda hosszútávon valószínűleg nem tudja)
(#) oimuka válasza ötfelezős hozzászólására (») Jún 17, 2015 /
 
Már bocsánat, de szerintem keverjük a fogalmakat...

Idézet:
„Mi a földelés és mi a nullázás? Mindkettő érintésvédelmi eljárás. Az elektromos készülék testét összekötik földelt, vagy nulla vezetékkel. így ha zárlatos és valaki megérinti, akkor nem az emberi testen megy keresztül az áram, hanem a föld (nulla) vezetéken.


Normális esetben eleve zárlat esetén nullázott vagy földelt testű készülékben zárul leüti a biztosítékot.



érintésvédelmi módok:
Védőföldelés: Villamos hálózatoknál, berendezéseknél, a zárlati áram földbe való levezetésére alkalmas, villamos kontaktus.

Nullázás: olyan megoldás, amelynél a tápláló rendszernek közvetlenül földelt üzemi vezetője van, és ezt, illetve a róla fémes csatlakoztatással leágazott vezetőt kötik az érintésvédelemmel ellátott villamos szerkezetek testére védővezetőként. A védelem alapvető feltétele a nullázó vezető folytonossága. Emiatt a megszakításuk ne legyen lehetséges. A kivitelezésnél szükséges a fokozott gondosság. A nullázás a kisfeszültségű berendezések leggyakoribb érintésvédelmi módja, de csak akkor alkalmazható, ha a hálózatnak közvetlenül földelt csillagpontja van és az áramszolgáltató erre engedélyt adott.


Földelés az amikor a fogyasztó mellet van kialakítva megfelelő ellenállású védőföld, ami lehet egy földbe levert fém cső. Ma már nem nagyon használják.


A nullázás az amikor a körzeti transzformátoroknál (ahol a 230V-ot előállítják a fogyasztók számára 1 vagy 3 fázisban) van egy kis ellenállású védőföld és ez megy a fogyasztókhoz, ahol a villanyóránál a belső hálózat (például lakás) védőföldje össze van kötve a nulla vezetővel.”


Amiről én beszélek, az földelés. Ha esetleg félreérthető volt, amit írtam a kérdésemben: a lakásban nincs földkábel azt takarja, hogy a konnektorokban csak két vezető van a fázis és a null. Semmi más.
(#) gyuszo válasza oimuka hozzászólására (») Jún 17, 2015 /
 
Mint ahogy a kameleon2 felhasználó is leírta a pincéből felfelé úgy alakítsd ki legalább 6mm2 keresztmetszettel, de lehetőleg a fogyasztói elosztótáblába. Innen olyan keresztmetszettel vidd tovább, mint amilyen a fázisvezető keresztmetszete , tehát ahol 2,5mm2, ill. 1,5mm2, ennek megfelelően és egyezővel.
Ne gégecsövet használj, hanem sima csövet.
FI-relét pedig a fogyasztói elosztótáblába helyezd el, ott a helye. ( 2P 30mA 40A )
A földelőszonda is legalább 2m hosszú legyen, én a keresztprofilú tüzihorganyzott földelőt javaslom, nagyobb a felülete , jobb a földelési érték.
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2015
(#) oimuka hozzászólása Jún 17, 2015 /
 
A nullázás, amit sokan emlegetnek az lenne, ha az összes konnektortól húznék egy harmadik szálat, az elvezetném a biztosítékdobozig és a villanyóra "előtt" rákötném a nullra. Viszont ez a jelen helyzetben gyakorlatilag kivitelezhetetlen. A lakásban hagyományos Bergmann-csövek (fém cső, benne szurkozott papír) találhatók, bennük pedig valami gumírozott anyaggal és kívül vászonnal szigetelt rézkábelek futnak. A hálózat stabil. Minden elektromos fogyasztó gond nélkül működik. A hagyományos Bermann-csöveket teljes egészében átkábelezni lehetetlen, mert a hosszabb szakaszokból nem lehet szakadás nélkül ki- vagy behúzni az új vezetékeket. A jó megoldás az lenne, ha egész lakásban új szerelést építenék ki: a Bergmann-csöveket PVC-re cserélni, a konnektor illetve kapcsolók fém dobozait szintén műanyagra, a vezetékeket pedig újakra. Tulajdonképpen még ez sem lenne elég, mert helyiségenként csak 1-2 konnektor található, tehát újabb konnektordobozokat és elosztódobozokat kellene a falba vésni. Ez pedig felér egy teljes felfordulással, után újra festeni mindenütt stb. Ezért akartam egyelőre a fentebb felvázolt módon megoldani. ha ez kivitelezhetetlen, hagyjam így? Vagy mit lehet csinálni? Abban sem vagyok biztos, hogy a pincéből el tudom vezetni a földelést a biztosítékdobozig.
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2015
(#) gyuszo válasza oimuka hozzászólására (») Jún 17, 2015 /
 
A leírt hálózat több, mint 50 éves, teljes cserére szorul, mint ahogy leírtad a régi csöveket cseréni, újabb elosztó és szerelvénydobozokat a falban elhelyezni.
Gondolom az évtizedek alatt festve többször is volt, de a villanyszerelési felújítás pedig elmaradt, ennek is eljött az ideje.
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2015
(#) kameleon2 válasza gyuszo hozzászólására (») Jún 17, 2015 /
 
Ez nem gond, de ha nem vagy szakmabeli, akkor sok meglepetés és baj érhet. Én közel 30 éve dolgozom a villamosiparban és mégis néha megrettenek, hogy milyen bátran nekiszaladnak emberek egy felújításnak villanyszerelő nélkül. Mert más az, ha egy kapcsolót, vagy egy lámpát lecserél az ember - bár ott sem árt tudni, hogy ki - kivel van, ha nem akarja az ember, hogy megrázó élményben legyen része. Egy komplett felújításnál az életciklus, az emberi élet védelme, az eladhatóság, a szabványok ismerete és még nagyon sok tényező az ami döntésekre kényszeríti az embert.
(#) gyuszo válasza oimuka hozzászólására (») Jún 17, 2015 /
 
Idézet:
„Ez nem gond, de ha nem vagy szakmabeli, akkor sok meglepetés és baj érhet. Én közel 30 éve dolgozom a villamosiparban és mégis néha megrettenek, hogy milyen bátran nekiszaladnak emberek egy felújításnak villanyszerelő nélkül. Mert más az, ha egy kapcsolót, vagy egy lámpát lecserél az ember - bár ott sem árt tudni, hogy ki - kivel van, ha nem akarja az ember, hogy megrázó élményben legyen része. Egy komplett felújításnál az életciklus, az emberi élet védelme, az eladhatóság, a szabványok ismerete és még nagyon sok tényező az ami döntésekre kényszeríti az embert.”

A mérőhely és a fogyasztói elosztótábla között a vezeték cseréhez is regisztrált villanyszerelő szükséges, tehát ilyen felújításhoz villanyszerelői segítség kell.
De valószínűnek tartom, hogy a fogyasztói elosztótáblát is cserélni kell .
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2015
(#) oimuka válasza gyuszo hozzászólására (») Jún 17, 2015 /
 
Idézet:
„De valószínűnek tartom, hogy a fogyasztói elosztótáblát is cserélni kell .”


Ez így van, nem vitás. Viszont nem lehet azt elfogadni, hogy a teljes villanyvezetés felújítás most nem lehetséges? Elég most nyárára a fürdőszoba felújítás. Ha üres volna a lakás és senki nem lakna benne, fából is tudnék vaskarikát csinálni, de így... akkor egyelőre így marad, ahogy van. Majd sort kerítünk erre is.
(#) oimuka hozzászólása Jún 17, 2015 /
 
Tehát még egyszer. Több, mint valószínű, hogy a pincében található földelés huzalját a fent említett okok miatt nem tudom elvezetni a fogyasztótábláig, így fi relét sem tudok szerelni. Ebben az esetben, a konyhában található konnektoroktól hiába is vezetnék földelés vezetéket a pincében található szondáig?
(#) gyuszo válasza oimuka hozzászólására (») Jún 17, 2015 /
 
Teljesen egyetértek, lehet szakaszosan is, helységről helységre haladva, ahogy a helyzet megkívánja . Tudom, hogy más benne lakva felújítani valamit, mint ha üres lenne.
Több ezer mérőhellyel találkoztam, ismerős a probléma.
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2015
(#) granpa válasza oimuka hozzászólására (») Jún 17, 2015 /
 
Ezekért a biztosítékokért küldök neked újfajta kismegszakítókat (sínre szerelhetőt), amilyen nagyságú kell; ingyen. Még talán tokozatot is (ha megtalálom). Azt a táblát le kellene cserélni.Ha nem vagy messze, el is viszem.
(#) Gafly válasza granpa hozzászólására (») Jún 17, 2015 /
 
Ilyen kismegszakitóm van egy egész táblányi, szivesen adok belőle
(#) granpa válasza Gafly hozzászólására (») Jún 17, 2015 /
 
Köszönöm, kérek.
(#) oimuka válasza granpa hozzászólására (») Jún 17, 2015 /
 
Köszönöm a jóindulatodat, de nem azért nem cseréltük ki, mert nincs mivel. Azon az elven voltunk, hogy ha valami működik, az még jó A lépcsőházban mindenkinek ilyen van. Ha felújítjuk a hálózatot, erre is sort kerítünk.
(#) papo69 válasza oimuka hozzászólására (») Jún 17, 2015 / 1
 
Melyik országban laksz?
(#) oimuka válasza papo69 hozzászólására (») Jún 17, 2015 / 1
 
Erdélyországban
(#) granpa válasza oimuka hozzászólására (») Jún 17, 2015 /
 
Arra nem sűrűn járok, de ha kell, jár a Posta ott is.
(#) proba válasza oimuka hozzászólására (») Jún 17, 2015 /
 
A FI relét akkor teszed fel amikor akarod, csak a biztosítéktáblát kell némileg módosítani. A földelés kialakítása nem követelménye. ( bár ebben az esetben a hibát azért hamarabb a bőrödön érzed)
A két földelés összekötése jó ötlet lenne, de ha a fenti mosógép testzárlatos lesz, a pincében bedugott szivattyú is a falhoz fog vágni az elégtelen földelés (és az általad létrehozott összekötés) miatt, nem csak a mosógép. így még ötlet szintjén sem javaslom.
FI felszerelése esetén talán segít , de ez akkor sem érintésvédelem.
Következő: »»   412 / 964
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem