Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   413 / 962
(#) ötfelezős válasza bakos13gab hozzászólására (») Jún 18, 2015 /
 
Bocsánat, aki tanította, attól vond meg bizalmadat egy életre. Ugyanis a 10 ohm, mint fogalom, létezik. Csakhogy nem az érintésvédelem feltételeinek kielégítésére. Ahhoz az kell, hogy a földelési ellenállás és a túláramvédelem viszonya kielégítő legyen.
Már persze, ha nincs ÁVK. ÁVK esetén sem 10 ohm kell, hanem az ÁVK kioldóáramának és a földelési ellenállásnak megfelelő viszonya, bár az sok ohm is lehet.
A 10 ohm az a nullázásos érintésvédelem esetén a csatlakozási pont olyan földelése, ami ad némi biztonságot az EPH-val együtt a PEN vezető szakadása esetén.
(#) ötfelezős válasza oimuka hozzászólására (») Jún 18, 2015 /
 
Bocsánat, de... Szeretem a humort. Tehát kérdezel, majd feltételezed, hogy jobban tudod, és kioktatsz? Ez jó.
Igen, pontosan arról van szó, hogy nullázott hálózaton (ma minden magyar közcélú hálózat nullázott) a magyar szabványok idejében tilos volt egyedi földelést alkalmazni. És noha ma nem tilos, a tilalom műszaki tartalma továbbra is megvan. Ebben a keverésben nem az egy földelést alkalmazó készülék használója a veszélyeztetett, hanem a nullázott hálózat összes fogyasztójára nézve veszélyes az egy darab földelés alkalmazása.
Egyébként az idézeted utolsó mondata helyesen ez lenne:
A nullázás az, amikor a transzformátornál a középvezetőt leföldelik, és ez a középvezető megy el a fogyasztóhoz, ahol szintén leföldelik, majd külön védővezetőt alkalmazva ezt a középvezetőt kötik rá a készülék testére.
(#) ötfelezős válasza oimuka hozzászólására (») Jún 18, 2015 /
 
Ja, akkor nem is szóltam. Ott akár lehet nem nullázott közcélú hálózat is.
(#) oimuka válasza ötfelezős hozzászólására (») Jún 18, 2015 /
 
Bocsánat, nem oktattatlak ki, ha úgy érződött, akkor elnézést.
Erre mondanám, hogy én azt értem, hogy villanymotor, de mi hajtja???
Idézet:
„A nullázás az amikor a körzeti transzformátoroknál (ahol a 230V-ot előállítják a fogyasztók számára 1 vagy 3 fázisban) van egy kis ellenállású védőföld és ez megy a fogyasztókhoz, ahol a villanyóránál a belső hálózat (például lakás) védőföldje össze van kötve a nulla vezetővel.””

Értelmezzük akkor a mondatot, legalábbis a vitatott részt. Azt írja, hogy a belső hálózat védőföldje ÖSSZE VAN KÖTVE a nulla vezetővel. Mit nem lehet azon megérteni, hogy nincs összekötve semmi semmivel? Ha a konnektoroknál csak két vezeték van, a földkábel nem található, akkor mi van összekötve mivel? Ahonnan írok egy közepes nagyságú település Marosvásárhely mellett. Az összes panellakás konnektorában eredetileg csak két vezeték van: a fázis és a null. Kivéve persze azokat, ahol felújították a villamos hálózatot. És nemcsak nálunk, Marosvásárhelyen nem egy helyen cseréltem konnektort, és ott sincs védőföldelés.

Ám vegyük a te megfogalmazásodat.
Idézet:
„A nullázás az, amikor a transzformátornál a középvezetőt leföldelik, és ez a középvezető megy el a fogyasztóhoz, ahol szintén leföldelik, majd külön védővezetőt alkalmazva ezt a középvezetőt KÖTIK rá a készülék testére.”

De mit kössenek, ha a külön védővezető nem található?? Akkor lenne nullázott hálózat, az én értelmezésem szerint, ha behúznám a harmadik védővezetőt és a villanyóra "előtt" rákötném a nullra. Amíg ez nincs meg, milyen nullázott hálózatról beszélünk?
Szépen leírtam, hogy a jelenlegi csövekbe azért nem lehetséges még egy új vezetőt behúzni, mert belül szurkos papír. Ahol csak lehetett, az elosztódobozoktól a kapcsolókig vagy a konnektorokig új vezetékeket húztam. Viszont az össze vezetéket ebben a formában kicserélni nem lehet, csak ha leverjük a vakolatot és új hálózatot építünk, kicserélve mindent: elosztó dobozokat, csöveket és vezetékeket egyaránt.

Hogy van az, hogy proba nevű felhasználó megértette?
Idézet:
„Szerintem ez akkor igaz, ha a nullával össze van kötve az EPH-nál.Itt viszont az összekötésről szó sem volt.”

Én csak egy ideiglenes megoldást kerestem addig, amíg sort nem kerítünk a teljes hálózat felújítására.
És lehet fikázni, hogy hatvan éves hálózat, de tökéletesen működik: a mikró, a mosógép, tévék, hűtő (régebben fagyasztóláda is volt), a garázsba és a pincébe a lakásból van kivezetve az áram, erről hegesztünk, fúrok, csiszolok stb. Nem egy ismerősömnél, akinél sokkal modernebb kismegszakítók vannak, szinte félévente van valami gubanc: hol a mikró miatt kapcsol le, hol a mosógép miatt stb. Természetesen azzal teljesen egyetértek, hogy az egész hálózat elavult, teljes felújítást igényel. Idővel paloták
(#) oimuka válasza ötfelezős hozzászólására (») Jún 18, 2015 1 /
 
Idézet:
„Ebben a keverésben nem az egy földelést alkalmazó készülék használója a veszélyeztetett, hanem a nullázott hálózat összes fogyasztójára nézve veszélyes az egy darab földelés alkalmazása.”

Abban az esetben, ha rákötném a többi konnektort is. Erre vonatkozott a kérdés. És valóban, ha zárlatos lenne a mikró, akkor az összekötés folytán, a többi rákötött fogyasztó testén is áram lenne. Ám ez csak akkor veszélyeztetné a hozzáérő személy biztonságát, ha a kiépített földelés nem képes ellátni a feladatát, vagyis elvezetni a készülékek testén "keletkező" áramot. De mivel biztosra szeretnénk menni, nem reszkírozok. Szóval meggyőztetek, egyelőre marad minden a régiben, amíg ki nem építjük az új hálózatot.
(#) proba válasza oimuka hozzászólására (») Jún 18, 2015 /
 
A szurkos papír belsejű csőben ragyogóan közlekedik az új vezeték, ha nem feszegeted a keresztmetszete határait, valamint a fém dobozok bélését sem sérted meg. A földelésed viszont tuti nem vezeti el a keletkező testzárlatot, így valóban csak ront a helyzeten az összekötés FI relé nélkül.
(#) dekac válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Jún 20, 2015 /
 
Köszönöm a tippet, az is megtörtént. Látszólag rendben működnek. Szerintem ráhagyom, 1300Ft-os tétel, több időt rabol el
Köszönöm mindenkinek a segítségét!
(#) Gafly válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 21, 2015 /
 
Idézet:
„Egy szép fényes, kell nekem is egy darab.”

Zoli, kívánságod parancs, itt van nálam a kért biztosíték/automata/kismegszakító amit kértél (szerintem nem is használt)
Találkozón odaadom (vagy találd ki hogy jut el).
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2015
(#) Gafly válasza Gafly hozzászólására (») Jún 21, 2015 /
 
A standard "Salamon töke" eljárás szerint ki is van fényesítve

Okulásképpen a belsőrésze is látható.
Tulajdonképpen minden meg van benne, ami a mostaniakban.
Talán kicsit "masszívabb" és még szép "ívoltó kamra" is van benne
(#) Bakman válasza Gafly hozzászólására (») Jún 21, 2015 /
 
Jól látom, hogy kerámiaféléből van?
(#) kendre256 válasza Gafly hozzászólására (») Jún 21, 2015 /
 
Ezt még használatra tervezték, nem fogyasztásra...
(#) granpa válasza Gafly hozzászólására (») Jún 21, 2015 /
 
Jól eljátszottál vele!
(#) Szabi1 hozzászólása Jún 23, 2015 /
 
Sziasztok! Az automata biztosítékok és FI relék világában kicsit elveszett vagyok, nemrég ismerkedtem meg velük naggyából és volna egy kérdésem. Egyik ismerősöm azt állítja hogy a FI relé gyári érzékenységét meg tudta növelni, csatolok egy képet róla, szerintetek lehetséges ez?

firele.jpg
    
(#) kadarist válasza Szabi1 hozzászólására (») Jún 23, 2015 /
 
Szia!
Mit kell nézni, azok az ellenállások hová vannak kötve?
(#) lukacsp válasza Szabi1 hozzászólására (») Jún 23, 2015 / 1
 
Persze lehetséges, mondjuk úgy, hogy már eleve adunk neki egy "szimulált szivárgást", így a valós hálózatban lévő szivárgás ehhez hozzáadódik, és így ha pl. ha azt játszom, hogy eleve szivárog 20mA, akkor a valós hálózatban ha szivárog I>10mA, akkor a 30mA fi relé ilyenkor már tuttira kiold.
A valóság az, hogy szerintem nincs szükség a 30mA-es fi relé érzékenységét megnövelni.
(#) szamóca válasza Szabi1 hozzászólására (») Jún 24, 2015 /
 
Elég kókány dolog. Miért nem odavalót vesz? De ha már ilyen elvetemült, akkor kicseréli az ellenállást benne, és kész.
(#) kameleon2 válasza Szabi1 hozzászólására (») Jún 24, 2015 /
 
Idézet:
„Egyik ismerősöm azt állítja hogy a FI relé gyári érzékenységét meg tudta növelni”
Mindent lehet, csak nem célszerű. A készülék típusvizsgálaton esik át - nem véletlenül. Ha valaki hozzányúl - átveszi a készülék működőképességének a felelősségét is. Ha valaki az életét elveszíti közben - nos az bűncselekmény kategória: gondatlanságból elkövetett emberölési kísérlet. Csak nyugodtan.
(#) mikado válasza Szabi1 hozzászólására (») Jún 24, 2015 /
 
Ha az rcd a névleges áramának 50%-a alatt leold, érintésvédelmi szempontból nem megfelelő...
(#) tamtam666 hozzászólása Jún 24, 2015 /
 
Sziasztok! Van egy 230-12 voltos trafóm. De csak 1 voltot tud. Mit jelentsen ez?
(#) zolika60 válasza tamtam666 hozzászólására (») Jún 24, 2015 /
 
Szekunder zárlatos.
(#) Szabi1 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 24, 2015 /
 
A műhelybe 10mA leoldásút rakjak, vagy 30mA leoldásút? Fontos tudni, hogy a műhelybe a villanyórától jön az áram, és a műhelyben van rakva két régi típusú biztosíték a null-ra és a fázisra.
Ezek után el van osztva a műhelybe és nyári konyhába. A konyhában van egy állandóan működő hűtő, s amiatt nem tudom eldönteni, hogy az egész hálózatra rakjak FI relét, vagy csak a műhelynek? Automata biztosítékot raknák a műhelynek és konyhának külön-külön.
(#) kameleon2 válasza Szabi1 hozzászólására (») Jún 24, 2015 /
 
Szia! Nálam 300mA-es van a házon és 30mA-es a fürdőszobáknál. Sokszor nyúltam már mellé itthon is, de a bajt csak onnan vettem észre, hogy elment a villany. A 300mA-es is pont akkor oldott le mindig, amikor kellett. 10mA-est? Miért? Milyen épeszű indok, vagy műszaki ok az, ami miatt ilyen nagy érzékenység kellene? De ha kell - ott vannak a brand gyártók termékei (szándékosan nem akartam reklámozni egyiket sem). XBS-nél teljesen mindegy az érzékenység. Széthullik, mielőtt lekapcsolna. A múltkor egy főkapcsolójuk esett szét darabokra a kezemben, miután kihúztam a papírdobozból.
(#) Szabi1 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 24, 2015 /
 
Nem XBS-t akarok venni, hanem valami jó márkát
(#) szamóca válasza Szabi1 hozzászólására (») Jún 24, 2015 /
 
10mA-est a gőzkabinok, szaunák, jacuzzik egyéb hasonlóan érzékeny helyekre szokás rakni.
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2015
(#) Bakman válasza Szabi1 hozzászólására (») Jún 24, 2015 /
 
30 mA-est az egész hálózatra. Ha van bojler, annak külön egyet. Sőt, utóbbinak kell csak igazán, ismerve a ma kapható enyhén szólva is kifogásolható minőségű betéteket.
(#) papo69 válasza szamóca hozzászólására (») Jún 24, 2015 /
 
Eddig csak orvosi környezetben láttam, hogy elő lenne irva 10mA-es ÁVK
(#) kristikoma válasza Szabi1 hozzászólására (») Jún 25, 2015 /
 
Ha jót akarsz, Schrack, Eaton, Legrand, Schneider közül válassz, ezek elég jók. Ez érvényes a többi szerelvényre is.
(#) dzsolt96 hozzászólása Júl 1, 2015 /
 
Sziasztok! 1mm2-es "puha" (nem merev) réz vezetékeket szeretnék összekötni kötődobozban. Találtam a képen látható összekötőkböl párat.az lenne a kérdésem hogy ezek alkalmasak e 230v-os hálózatra és ilyen vezetékek összekötésére?
(#) mikrokapcsolo válasza dzsolt96 hozzászólására (») Júl 1, 2015 /
 
Helló!
Röviden: Igen.
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2015
(#) papo69 válasza dzsolt96 hozzászólására (») Júl 1, 2015 /
 
Igen, erre készült.
Következő: »»   413 / 962
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem