Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A-osztályú erősítők
 
Témaindító: Dióda, idő: Feb 14, 2006
Lapozás: OK   109 / 137
(#) granpa válasza trionaudio hozzászólására (») Júl 6, 2015 /
 
A fekete jobb(nak látszik), elég lehet.
(#) tothbela hozzászólása Júl 6, 2015 /
 
Sziasztok. Eddig nem vettem komolyan az A osztályt. Fizikai paraméterekkel tisztában vagyok, de nem volt időm zenét hallgatni úgy, hogy a zene és én. Egy hete vagyok szabin, nincs a munkahelyi zaj és itthon nem a nagy hifit kapcsoltam be, hanem egy kis moddolt b3010-esekre kötött d osztályú izét. Nem voltam megelégedve a hanggal. Kéznél volt egy 2X tda2030-as kis végfokom, aminek sokkal szellősebb volt a hangja. Jelzem, hangszínszabályzó nincs. Ezer éve készülök valami A osztályú teszt erősítőt építeni, csak még nem láttam értelmét. Most IRF540 + izzólámpa erősítőt meghalgatva, kezdem érezni, mi is az, ami meg bolondít titeket. Nelson Pass tervei alapján építeni szeretnék egy tisztességes erősítőt. Powerjfet lesz az aktív elem. Vagy tisztán POWERJFET (2-5w), vagy kaszkód J+MOS (20-30W). Azt szeretném kérdezni, hogy mi az a teljesítményszint, ami elég egy hangulatos zenehallgatáshoz, 85 dB érzékenységű hangsugárzókat véve alapul. Fölöslegesen nem akarok fűteni, főleg hogy nagyon meleg van.
(#) trionaudio válasza granpa hozzászólására (») Júl 6, 2015 /
 
A fekete kb 16*5*5cm . A masik picit nagyobb de csak egy van belole
(#) pisti89 válasza granpa hozzászólására (») Júl 6, 2015 /
 
4x12V-os trafó, az kb DC 15-16V, már nem tudom pontosan.
Oldalanként egy réz CPU hűtő és a 2 bordára közösen van rakva egy venti ami 5V-on jár (szinte teljesen zajmentesen)
Egyetlen hátránya a procihűtőknek, hogy könnyen feltelik szösszel, de ha 2 havonta kifújod sűrített levegővel akkor a legolcsóbb hűtőfelület.
(#) reloop válasza tothbela hozzászólására (») Júl 6, 2015 /
 
Szia! Az egytranzisztoros erősítő túl sok változást hozott egyszerre a kommersz végfokokhoz képest. Engem először az a jelenség vágott mellbe, hogy a kifogástalan tranziens viselkedés miatt eltűnt a hang érdessége. Az érem másik oldala pedig a félvezető non-linearitása miatt feldúsult harmonikus torzítás, ami akár nagyon kedvező benyomást is kelthet a hallgatóban. Ezzel csak azt szeretném jelezni, hogy az A-osztály dacára egy másik topológia könnyen csalódást okozhat.
A teljesítményszintre nem tudok konkrét tanácsot adni, a hallgatási környezet háttérzajától kezdve, a műsoranyag dinamikájáig sokminden közrejátszik, meg sem említve mennyire szubjektív dologról van szó. Empirikus módon szkóppal, vagy egy hevenyészve összetákolt csúcsegyenirányítóval mérd meg a jelenlegi rendszered kimeneti feszültségmaximumát, és abból számold vissza! Igen tág határok (500mW-5W) között várható az eredmény tapasztalatom szerint.
(#) bakos13gab válasza reloop hozzászólására (») Júl 7, 2015 /
 
10W Ha kell egy szám. Nagy szobábban nekem a JLH 10W már jó hangerőt produkált hasonlóan érzékelten hang(falak)sugárzókkal, de az már régen volt hogy próbáltam (2008-2009). Ez alatt szerintem minden kevés, de hát ez, ahogy reloop írta, nagyon függ sok mindentől.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2015
(#) tothbela válasza reloop hozzászólására (») Júl 7, 2015 /
 
Üdv. Köszönöm a válaszod. Természetesen igyekszem nem belekerülni abba a csapdába, amit a feldúsult harmonikus torzítás okoz. Korábban már mértem, hogy mekkora teljesítményen hallgatok zenét. 1-2 W elég volt. De most nem lesz loudness, se hangszín szabályzó, sőt teljesen más zenei anyagot hallgat az ember így. Maga a két topológia, ami között kell választanom, határozza meg a teljesítményt. A tiszta Powerjfet csak 25V-ig használható, de gyönyörű triódás munkapontba lehet hozni. (Korábban írtam is a szomszédos topikon, hogy asus p4p800 alaplap proci táp dc/dc konverter eleme, 4 darab van rajta. LD1010D ).
(#) tothbela válasza bakos13gab hozzászólására (») Júl 7, 2015 /
 
Nálam az álom topológia behatárolja, hogy olyan 5Wattig tart a lineáris tartomány. De ha elmegy az eszem, Kitalálok valami borzalmat.
(#) sgrcsont hozzászólása Aug 20, 2015 /
 
Üdvözlet!
Jómúltkor nekiálltam egy Hiraga 8W építésének Hapro fórumtárs cikke alapján. A végfokok szinte készen is vannak. Szeretnék tanácsot illetve segítséget kérni.
-A cikkben így szerepel: "kapcsolásba betettem egy-egy ellenállás helyére helitrimmer potit". A kapcsolási rajz . Az R3 és az R4 ellenállás, tranzisztorok felőli oldalára tett 1-2 potit. Ezeknek kb mekkoráknak kéne lenniük?
-Az eredeti tápot túl költséges lenne megépíteni, így követem a példát itt is. Trafónak(trafóknak) 2x14V / 160VA -nak kell lennie, hogy az eredeti rajzon van?

Bocsánat az amatőr kérdésekért!
(#) granpa válasza sgrcsont hozzászólására (») Aug 20, 2015 /
 
"az ellenállások helyére", tehát helyettük, azaz 1kOhm-osakat. Bizony kell a 160VA-es.
(#) sgrcsont válasza granpa hozzászólására (») Aug 21, 2015 /
 
Köszönöm a gyors választ. És igen. Most, hogy így jobban megnézem a képet, ahova én 1kohm-ot tettem mintha 0 ohm-osok lennének ültetve.
(#) ngyzoli válasza steelbird hozzászólására (») Aug 21, 2015 /
 
Az a DC-szervós hiraga,amit említettél,a rajzát fel tudnád tenni?? Nekem két példányban is kész ez a végfok,de mindkettőn ugyanúgy elmászik a kimeneti DC,akárhányszor is állítom utána.Nem túlzottan,2-300mV,de ez már zavaró.Ezt a verziót még nem láttam,Bár ez kissé "lefutott lemez"már nálam,(mármint a hiraga),de talán még egy kísérletet tennék rá...
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2015
(#) steelbird válasza tothbela hozzászólására (») Aug 21, 2015 /
 
Szia!
Ha elment, akkor itt egy módosított canamp, FET véggel, áramgenerátorral.
2A nyugalmi árammal kb. 8W teljesítményt kapsz, 0,0001% körüli torzítással.
A nyugalmi áram az R3 -mal állítható.
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2015
(#) scooby_ válasza steelbird hozzászólására (») Aug 22, 2015 /
 
Direkt raktál IRF420-at az áramgenerátor vezérlőágába? Szerintem egy sima kisméretű tranzisztor oda bőven megfelel. Akkor rögtön nem kell 1,7ohmos ellenállás az emitterbe, bőven elég a 0,33Ohm, és R2-n se kell 20mA-t átfolyatni, mehet oda nagyobb értékű ellenállás is akár 10Kohm.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2015
(#) steelbird válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 22, 2015 /
 
A 20mA szándékos, a vezérlő tranzisztornak pedig azért választottam FET -et, mert könnyebben belőhető a nyugalmi áram az 1 Ohm feletti értékekkel, mivel a FET UG-S nyitófeszültsége nagyobb.
Az igaz, hogy 2A -nél így legalább 3V esik az ellenálláson, úgyhogy tényleg érdemesebb bipolár tranzisztorral megcsinálni, akkor 1W -os ellenállás bőven elég, meg a negatív ág jobban kivezérelhető.
Módosítottam.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2015
(#) kormika hozzászólása Aug 22, 2015 /
 
Sziasztok! Egy ideje már építgetek és méregetek egy általam kitalált/lemásolt topológiára épülő kapcsolást, kis teljesítménynél (1-2W RMS kimenő) minden szuper és a hangja is nagyon tetszik. A kérdésem az lenne, hogy a mellékelt kapcsolás a valóságban is tudná ezeket a paramétereket amiket a Tina leszimulált, vagy csak megint ugrat a progi? A kapcsolás teljesen megegyezik azzal, amit már egy ideje méregetek, és megtetszett, annyi a különbség, hogy itt megháromszoroztam a FET-eket, a nagyobb disszipáció miatt, és megnöveltem a tápfeszt és a nyugalmi áramot. Tudom, hogy őrültség fél kilowattot elfűteni, 50W kimenőteljesítményért cserébe, de működne a dolog? Régőta szeretnék egy "értelmetlenül nagy" A-osztályú erősítőt építeni, a táp és a hűtés is megoldott lenne, ha a kapcsolás működik. Kinek mi a véleménye, tudhatja azt, amit a Tina szimulált, vagy esélyem nincs ezzel a kapcsolással az 50W RMS kimenőteljesítményt elérni?

aosztaly.JPG
    
(#) reloop válasza kormika hozzászólására (») Aug 22, 2015 /
 
Szia! Az elvi működőképessége megvan.
A linearitáson és a kivezérelhetőségen még dolgozhatsz.
Nézd meg a 19,7V kimeneti feszültséghez tartozó tranziens analízist, valamint 1kHz és 20kHz Fourier analízisét. Az utóbbihoz az amper és a wattmérőt távolítsd el!
(#) kormika válasza reloop hozzászólására (») Aug 22, 2015 /
 
Szia! Elvégeztem az analíziseket, és megdöbbentem, hogy 1kHz-nél 327% torzítást számolt a Tina. Próbaképpen berajzoltam a már megépített kisebb teljesítményű kapcsolást is, 750mW-ra kivezérelve, és ott 296%-os torzítást számolt a Tina, a megépített kapcsolás pedig gyönyörűen szól... Akkor ez most hogy is van? Mit csinálok rosszul?
(#) reloop válasza kormika hozzászólására (») Aug 22, 2015 /
 
Hogy fest a tranziens?
Szerk.: tedd fel a szimulációt (tsc)!
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2015
(#) kormika válasza reloop hozzászólására (») Aug 22, 2015 /
 
Az alábbi grafikont kapom, ha megpróbálok rázoomolni, akkor kiakad a Tina, így pedig nem igazán kivehető. A grafikon elején lévő "hullámot" gondolom a nagyértékű kimeneti kondenzátor feltöltődése okozza.
Szerk.:Itt a kapcsolás Tinában, lehet, hogy nálad kiértékelhető eredményt ad a tranziens analízis.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2015
(#) reloop válasza kormika hozzászólására (») Aug 22, 2015 /
 
Kértem, hogy távolítsd el a mérőket
A tranziensnek 1ms-t adtam, a csinosság kedvéért hangszóró szimbólum került bele és kijelöltem az áramkör vizsgálati pontját.
Most nézd meg és írd meg milyen tennivalókat fedeztél fel a tranziens-analízis alapján!
Az eredmények azért biztatóak
Ha a tervezéssel kapcsolatos kérdésed lenne menjünk az Erősítőkről általánosságban témába, ha Tinás, akkor a Tinába természetesen.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2015

f_2.TSC
    
(#) kormika válasza reloop hozzászólására (») Aug 22, 2015 /
 
Az analízisek idejére kivettem a műszereket, csak nem mentettem a műszerek nélküli kapcsolást külön, és amikor betallóztam feltöltéshez a kapcsolást, akkor azért voltak benne. A fájlt, amit csatoltál nem tudja megnyitni a Tinám, én a 7-es verzióval dolgozok, nem tudom, Te melyiket használod.
(#) reloop válasza kormika hozzászólására (») Aug 22, 2015 /
 
Csatolom képileg, hogy reprodukálhasd.
(#) kormika válasza reloop hozzászólására (») Aug 22, 2015 /
 
Rendben, köszönöm szépen Ha a jelgenerátor beállításain nem változtattál, akkor ahogy látom sikerült túlvezérelnem a 260mV-os szinusszal, és vágja az alsó félszinusz tetejét. De berajzolom Tinába, és megnézem tüzetesebben, először is kisebb kivezérlés mellett.
(#) reloop válasza kormika hozzászólására (») Aug 22, 2015 /
 
A pozitív és a negatív félperiódus amplitúdóit is tekintsd meg!
(#) kormika válasza reloop hozzászólására (») Aug 22, 2015 /
 
Igen, Tinában már jobban látszik az asszimetria, ennek megszűntetésében is tudnál esetleg segíteni? Természetesen más az erősítők általánosságban topicban, hogy ne offoljunk
(#) reloop válasza kormika hozzászólására (») Aug 22, 2015 /
 
(#) scooby_ válasza steelbird hozzászólására (») Aug 22, 2015 /
 
Én mindenkinek ajánlom figyelmébe. Ugyan csak szimulálni sikerült eddig, de az a Kb. 0,4dB vágás elég jó, ha ezt hozza a valóságban is. Én ki fogom próbálni. A teljesítménye növelhető-e még a tápfeszültség megemelésével? Az IC tápját stabilizálni is lehetne zénerrel akár. Mondjuk akkor már lehet hogy + félvezető kéne a végfet meghajtásához, az meg már ronthat a karakterisztikán. 8-10Watt azért már így is szép teljesítmény egy darab fettől, és nem is nagyon kell több.
(#) steelbird válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 22, 2015 /
 
A tápfesz növelésével önmagában nem tudod növelni a teljesítményt.
Két ok miatt nem. Az egyik az, hogy a kimenő jel nagyságát korlátozza az opa. Tehát, annak is emelni kellene a tápfeszültségét. Vannak nagyobb tápfeszről is üzemeltethető opamp -ok, olyannal lehet emelni a tápfeszt.
Sajnos, az opa kimenő fokozatainak szaturációs feszültsége és a fetek UG-S nyitófeszültsége "benne marad" a végfokban, ennyivel kevesebb a kivezérelhetőség. Bipoláris végtranzisztorral is megoldható, de akkor kell még minimum egy meghajtó fokozat, a kívánt áram miatt. Egy átlagos opa kimenő árama max. 30 mA körül van csak, ami kevés.
A másik ok pedig az áramgenerátor árama. A teljesítmény növeléséhez növelni kell az áramgenerátor áramát, egyébként a negatív félperiódusokban nem lehet majd kivezérelni a végfokot, mert elfogy az áram.
Szóval, nagyobb tápfesz, nagyobb áram és nagyobb max. feszültségű opa kell a teljesítmény növeléséhez.
Vannak nagyobb kimenő áramot tudó opampok is, olyannal több fet is alkalmazható párhuzamosan, a nagyobb nyigalmi áram elérése érdekében.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2015
(#) steelbird válasza ngyzoli hozzászólására (») Aug 22, 2015 /
 
Szia, a postod fölött elsiklottam sajnos, elnézést. Kerestem a rajzát a gépemen a Tinában, de nem találom, pedig úgy emlékszem, hogy szimuláltam is.
Nekem Reloop kolléga linkelte annak idején, Ő biztosan tudja, merre van az a rajz.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2015
Következő: »»   109 / 137
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem