Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1818 / 2486
(#) jszabi082 válasza Trivium93 hozzászólására (») Feb 10, 2016 /
 
Köszönöm a választ. A konnektort még nem csekkoltam le, de sajnos az erősítő ugyanazt csinálja akkor is, ha nincs összekötve a pcvel.
Lehúzgáltam a bemeneti vezetékeket és úgy kapcsoltam be, sajnos ugyanúgy szikrázik.

Egyyre inkább az van bennem, h mégis az erősítő lesz zárlatos.
(#) reloop válasza jszabi082 hozzászólására (») Feb 10, 2016 /
 
Szia! Hol látod a szikrázást?
(#) Szabi1 válasza djloui hozzászólására (») Feb 10, 2016 /
 
Kap tápot a hibás oldal? Nincs-e a nyák megszakadva? Továbbá a bemenet nincs leföldelve?
(#) Trivium93 válasza jszabi082 hozzászólására (») Feb 10, 2016 /
 
Hát ha bemenet egy magába szikrázik akkor ott feszültség van. Semmi esetre nem szabad bedugni oda semmit.
Nem tudom, hogy zavar okozhatja-e, vagy ha feszültség van ott akkor lehet a bemeneti ellenállás nem érintkezik vagy esetleg megszakadt.

Ilyet még nem is hallottam, hogy egy magába szikrázik a bemenet. :O
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2016
(#) zotya1983 válasza jszabi082 hozzászólására (») Feb 10, 2016 /
 
Ha van fázisceruzád érintsd meg a bemeneteket vele,nem megfelelő földelés okozhat ilyen problémát.Esetleg műszerrel mérj rá ac állásban (is).A testhez (földhöz) képest nem lehet rajta feszültség.
(#) lukacsp válasza lac- hozzászólására (») Feb 10, 2016 /
 
C117 és C120 kondikat cseréld, lehetőleg low esr típusra (azonos kapacitás, azonos vagy nagyobb fesztűrés). Tegyél be ezekkel párhuzamban egy-egy 330n fóliát, és tegyél egy-egy 100-330n-t a Q117 és Q119 bázis-kollektor közé.
C104 jelölve van a kapcsrajzon, de nincs bent, pedig kell. Nem emlékszem egész pontosan milyen értéket tettem be, talán 47n-t.
Ugyanezzel a hibával javítottam egy ugynailyen típust októberben. Azóta rendben megy.
(#) jszabi082 válasza lukacsp hozzászólására (») Feb 11, 2016 /
 
Köszönöm szépen nagyon korrekt válasz.
Jelzek ahogy megoldódott a probléma.
(#) lac- válasza lukacsp hozzászólására (») Feb 11, 2016 /
 
Szia!

Köszi az infót, meg fogom próbálni a dolgot, viszont nem egészen értem az okokat. A C117 és a C120 a +-15V nak a kimeneti puffer kondija elvileg, de mitől ment az tönkre, akkor mikor fel-le csavarták a hangerőt? a +-15V os tápról ráadásul szinte csak az opampok mennek, nagyon terhelve sincs az a táp (ezért sem értem, hogy miért fűt a graetz hídja mint az állat), ha nagyon ki akarják hajtani a végfokot esetleg, akkor sem értem, hogy a +-15V os táp miért károsodna. A C104 tényleg kéne, nem néztem, hogy nincs beépítve.

Előre is köszi!
(#) hapro hozzászólása Feb 13, 2016 /
 
Ebben a kapcsolásban az 50mH induktivitás mit csinál? Feltétlen szükséges az oda? Bővebben: Link
(#) pucuka válasza hapro hozzászólására (») Feb 13, 2016 /
 
Ha jól látom, az a FET munkaellenállása. Mindenesetre érdekes.
(#) hapro válasza pucuka hozzászólására (») Feb 13, 2016 /
 
Talán ezen jobban látható.
(#) hapro válasza pucuka hozzászólására (») Feb 13, 2016 /
 
Esetleg helyettesíteni...? Mennyire kritikus az értéke? Ezt azért kérdem, mert esetleg vasmagra nekilátnék tekerni, csak hát kézzel nem lesz túl tökéletes...
(#) pucuka válasza hapro hozzászólására (») Feb 13, 2016 /
 
Jól láttam eddíg is, csak kopasz induktivitást nem nagyon szoktak szélessávú, lineáris erősítő munkaellenállásaként használni. De ki tudja.
Ha kézzel tekered, meglehet jobb is lesz, mert kisebb lesz az önkapacitása.
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2016
(#) hapro válasza pucuka hozzászólására (») Feb 13, 2016 /
 
Köszönöm, és mennyire lehet kritikus az induktivitása? Mert ugye az ellenállása viszonylag kicsi lesz, mintha ott se lenne, ha jól gondolom.
(#) pucuka válasza hapro hozzászólására (») Feb 13, 2016 /
 
A baj az, hogy a tekercsnek reaktanciája van, aminek az értéke frekvencia függő.
Xl = 2πf * L
Xl a tekercs reaktanciája ohm -ban, az f frekvencia Hz -ben, az induktitás H ben.
Számold ki, hogy mekkora frekvencián mekkora lesz a munkaellenállás értéke. Alapvetően ettől függ a fokozat erősítése, ezzel együtt a hangszóróra jutó feszültség.
Egyenáramú szempontból csak a tekercs rézellenállása, ami nem lesz túl nagy.
(#) hapro válasza pucuka hozzászólására (») Feb 13, 2016 /
 
Egy-két értékkel kiszámoltam a reaktanciát, ha 50mH induktivitást feltételezek.
20Hz-6,28ohm
1000Hz-314ohm
20000Hz-6280ohm
Jelenleg amit találtam itthon kis vasmagot, egy teljes sort rátekertem 1mm-es rézből és 5mH-lett, ha ezzel számolok újra akkor minden értéknek a tizedét kapom.
Ez akkor mit jelent az erősítés szempontjából, ha esetleg 50 helyett 5mH lenne ez a munkaellenállás? Azt jelenti, hogy elvileg 10X akkora feszültséget engedhet a hangszóróra?
(#) reloop válasza hapro hozzászólására (») Feb 13, 2016 /
 
Szia! A feszültségerősítés nem itt dől el. A működését a Single-ended csöves erősítőn keresztül ismerheted meg. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2016
(#) pucuka válasza hapro hozzászólására (») Feb 13, 2016 /
 
Végül is jobban belegondolva a FET munkaellenállása a fojtó impedanciája és a terhelés párhuzamos kapcsolása. Ettől kezdve cak arra kell ügyelni, hogy a fojtó impedanciájának az alsó határfrekvencián jóval nagyobbnak kell lenni, mint a hangszóró, és a kicsatoló kondenzátor impedanciáinak összege.
Akkor a FET munkaellenállása a hangszóró impedanciája lesz.
(#) lukacsp válasza lac- hozzászólására (») Feb 13, 2016 /
 
Ez egy H osztályú végfok. Az alap tápja ugyanarról a graetz hídról megy mint amiről a +-15V-ot nyeri a kapcsolás. Amikor nagyon meg van hajtva akkor teszi át két tranyó (hátlapon jobb oldalt) a végfokot a másik, nagyobb feszültségű szekunder tekercsről működő tápra.
Az általam javított példányban az előfokokat tápláló stabil táp döglődött, méghozzá a döglődő kondik miatt (az esr értéke a negatív oldalinak nagyon magas volt). A plusz kiegészítéseket a hosszantartó stabil működés érdekében írtam. itt is hozzáteszem, C104 értéke inkább 1nF környéke, ellentétben az előző hozzászólásommal.
(#) velyron hozzászólása Feb 14, 2016 /
 
Sziasztok! Segítséget kérnék valakinek Sherwood AI-1110-hez kellene rajz . Mindig kiég a bizti a táp után egyik ágában(olyan mintha zárlat lenne) + melegszik egy ellenállás. Köszönöm
(#) anonym1s hozzászólása Feb 16, 2016 /
 
Sziasztok.

Akadt egy kis gondom amiben a segitsegetek kellene.
Akartam csinalni egy 2.1 erositot 7-8 evvel ezelott, amihez be is vasaroltam annak idejen, de valami miatt abbamaradt a project.
Most ujra eloszedtem de sajnos annak idejen nem irtam ra a nyakokra hogy mi-micsoda, es most nem tudom hogy melyik nyak mire valo.
Segitenetek beazonositani oket? Csinaltam mindegyikrol kepet.
A legutolso kep az erosito, abban biztos vagyok abbol van harom, ez itt a kepen meg ki sincs csomagolva.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2016
(#) djloui válasza anonym1s hozzászólására (») Feb 16, 2016 /
 
Szia az első kép egy alul áteresztő szűrőnek tűnik, a második harmadik hangszóró védő, negyedik ötödik lágy indító a trafóhoz, a hatodik és hetedik a bemeneti és kimeneti panel és talán hidalni is lehet vele a végfokokat, szerintem előerősítő is. A utolsó az erősítő, de feliratozva van minden panel.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2016
(#) hapro hozzászólása Feb 17, 2016 /
 
Sziasztok!

Jól gondolom, hogy nem csinálok galibát azzal, ha a csatolt doksiban lévő erősítőben lévő 3db axiális kivitelű 12V-os izzót kicseréltem 1-1db LED+820ohm előtét ellenállásra? A PL701-702 lett egy darab LED+ellenállás, és a PL703 lett szintén 1db LED+ellenállás.
A pontos helyét a 15. oldal Vagy a doksi szerint a 23. oldal alján a "H" szekcióban találjátok.
Ez egy visszajelző fény volt csak, de mivel kiégett az izzó, ezért az erősítő "computer vezérlésének" visszajelzései hiányosak voltak. Közvetlen része a H egység az F "computer drive" egységnek. Gyakorlatilag annak visszajelző felülete.
Bővebben: Link
(#) reloop válasza hapro hozzászólására (») Feb 17, 2016 / 1
 
Szia! Ez így teljesen rendben van.
(#) hapro válasza reloop hozzászólására (») Feb 17, 2016 /
 
Köszönöm!
(#) reloop hozzászólása Feb 17, 2016 / 5
 
Sziasztok!
Bár PC tápról és lágyindítóról fogok említést tenni, mégis az erősítős témához passzol a mondanivalóm. A kedvenc 2.1-esem néhanapján leveri a 8A-es kismegszakítót. Elég ritkán, de persze akkor is elég bosszúság az elég távoli kapcsolótábla felkeresése. Már kezdtem volna gyártani a lágyindító panelt, mikor eszembe jutott, hogy ugyan arról az aljzatról gond nélkül megy egy asztali PC hasonló teljesítményadatokkal. Az erősítő 330VA-es transzformátora 2x15000µF kondit tölt a bekapcsolás pillanatában. Gondolom nem én vagyok az egyetlen akinek van a műhely sarkában "majd valamire jó lesz" hibás PC tápja. Már elég sok mindent hasznosítottam ezekből, de most jött a pillanat, hogy kipróbáljam a bekapcsolási áramkorlátozóját. Egy SCK-2R58-as találtam elsőre, ami ilyen paraméterekkel rendelkezik. Már két hete megy rajta keresztül a napi egy-kétszeri erősítő indítás és úgy néz ki tökéletesen ellátja a feladatát.
Ha valaki ki szeretné próbálni, a PC-tápban a hálózati betáp és a magas feszültségű pufferek közötti szakaszon keresse az ennek megfelelő alkatrészt. Ajánlom a pufferek kisütését a bontás előtt, mert nagyon csípősek még az utolsó használat után akár hónapokkal is
(#) zotya1983 válasza reloop hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
Gyakorlatilag elég ez a termisztor sorbakötve a primérben a trafó előtt?
(#) lac- válasza lukacsp hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
Szia!

Épp azt akartam írni, hogy nem egészen értem, de lehet, hogy mégis. Most láttam, hogy a +-15V os tép graetz után van két dióda (D111; D112) ami a +Vsu és -Vsu ra megy megfelelő polaritással, és így valóban a végfok tápja a +-15V os táp graetzről megy ezeken a diódákon keresztül. A két tranyó amit írtál, a Q123 és a Q127 (gondolom) ezeknek a bemenete a kimenet által van ellenütemben vezérelve, elvileg ez "kapcsolja át" a tápot. Ez így érthető is, de az általam javított darab állítólag akkor ment szét mikor volt egy hirtelen hangerő fel-le tekerés, és a fent leírtak alapján sem érthető, hogy ez miért cseszte el a +-15V os kimeneti kondikat, max a graetzre vagy a 4700u-s okra lehetne rossz hatással legalábbis nem értem, hogy a stabil táp kimenetét miért. Mindenesetre köszi az infót!
(#) reloop válasza zotya1983 hozzászólására (») Feb 18, 2016 / 1
 
Bizonyos esetekben elegendő. Ha mások is megpróbálják több tapasztalat gyűlik róla.
(#) anonym1s válasza djloui hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
Hello.
Kossz a segitseget!
A lagyindito jobb oldalan mire valo az a ket csatlakozo? Az aljan levo 4 csatlakozo a 220v ki-be, de a jobb oldalon levokrol fogalmam sincs mi lehet.
Következő: »»   1818 / 2486
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem