Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC-s DMX vezérlő
 
Témaindító: djneo, idő: Márc 14, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   11 / 12
(#) kameleon2 válasza szabo_zoran09 hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
Olvass vissza kicsit, többet is soroltam fel, linkekkel, weboldalakkal. A legegyszerűbb a KMtronic szoftvere. 1 eszköz, vagy RGB teszteléséhez ideális, max 15 csatornát tudsz virtuális potméterekkel egyszerre látni, de címezhető mind az 512 csatorna 15-ösével. Nem tárolja el a képet, de tesztekhez untig elég.
(#) szabo_zoran09 válasza kokozo hozzászólására (») Jan 11, 2014 /
 
kokozo-tól kérdezném hogy végül sikerült-e a CP2102-es IC-vel megcsinálni az USB-DMX adaptert?
(#) szabo_zoran09 hozzászólása Jún 7, 2014 /
 
Sziasztok!

Megterveztem egy galvanikusan leválasztott PC-s DMX vezérlőt az Entec Open DMX USB alapján. Esetleg valaki át tudná nézni, hogy működhet-e?
A leválasztás 6N137-el van megoldva, és egy FT232-es chippel van az USB RS422 átalakítás megoldva, ezt pedig egy 75176-os ic illeszti RS485-ös szintre.

csatoltam a kapcsolást, és a NYÁK tervet.
(#) pgazso válasza szabo_zoran09 hozzászólására (») Júl 16, 2014 /
 
Engem is érdekelnének a vélemények, mert pont egy ilyen cuccot szeretnék építeni.
(#) kameleon2 válasza szabo_zoran09 hozzászólására (») Júl 17, 2014 / 1
 
Szia! Gondolom a busz lezárása opcionális - ezért jumperelhetővé tenném, különben csúnya reflexiót okozhat az RS485-ön. Ki-be forrasztgatni meg nem túl praktikus. Tesztelni nyilván élesben lehet leginkább. Csak tanács, hogy a levegőben lógó lábakhoz is érdemes fel (vagy éppen le)húzó ellenállásokat tervezni a panelre, így utólag nem kell új paneltervet csinálni, ha valami nem várt zavarral kell küzdeni (EMC). Én ugyanígy tennék az RS485 oldalra is valamilyen állapotjelző LED-et, egy-egy kis smd tranzisztorral meghajtva a 56176 és az optók közé. Így ha valami gubanc van teszteléskor - azonnal látod mindkét oldalt. Ha kész lesz érdekel a végeredmény is .
(#) szabo_zoran09 válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 17, 2014 /
 
Sziasztok, megjavítottam a dimmeremet, és tökéletesen működik. Annyi változtatással, hogy az USB felőli SMD diódát át kell kötni. Elsőre felismerte a gyári illesztőprogramjával (Win 8), és a Freestyler is tökéletesen működik vele. A lezáró ellenállás nem zavar be.
Mellékeltem a kész illesztőről a képeket. Mint látható az IC lábai egy kicsit megsínylették a "fejlesztés", de a végeredmény a lényeg.
Beraktam a külső táp felől egy tápjelző ledet.

ui.: Csak az adás módot tudtam kipróbálni, de valószínű hogy a vételi (RX) üzemmód is működik.

DSC00011.jpg
    
(#) szabo_zoran09 válasza szabo_zoran09 hozzászólására (») Júl 28, 2014 /
 
A végleges doksik a galvanikusal leválasztott PC-s DMX vezérlőmhöz.
Szóljatok ha találtok hibát benne.

Véleges.rar
    
(#) kuner hozzászólása Dec 24, 2014 /
 
Üdv!
Ezt sikerült valakinek utánépítenie?
Link
Nekem semmi érdemlegeset nem sikerült kicsikarnom belőle
(#) Tyutyu hozzászólása Márc 1, 2015 /
 
Sziasztok!
Szeretnék két szkennert vezérelni dmx512 bemenetén keresztül.
Van a PC-mben egy Bővebben: Link RS422/485 kártya mely tökéletesen működik.
Freestyler is telepítve van, DSUB9<<>>XLR csatlakozó kész.
Tudnátok segíteni a beállításban?
Lehet általános RS485 COM porttal használni a freestylert?

Köszönöm előre is...
(#) kameleon2 válasza Tyutyu hozzászólására (») Márc 1, 2015 /
 
Tudtommal elég korlátozott a vezérlők típusa, amiket ismer. Feltétlenül freestylert akarsz használni? Ezzel kitűnően tudsz tesztelni. Bár nem teljesen értem minek a 422/485 kártya. Egy sima USB(FTDI) 8$-os illesztő elég egy porthoz. Két port 16$ Nem feltétlenül kell XLR sem, mert az olcsó interfész sorkapcsos kivitel, De használhatsz RJ45-öt is - az jóval olcsóbb és megengedett. Persze kábelezés és távolságfüggő is a dolog. Fel is fűzheted a két portot RS485-ön sorban. A többi már címzés és szoftver.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2015
(#) Tyutyu válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 2, 2015 /
 
Köszi a gyors választ. Igazából a 422/485 kártya már adott volt, ez csak úgy hozzám került. Így gondoltam nem kellene várni míg Kínából megrendelek USB(FTDI) illesztőt, plusz már pénzbe se kerülne. Olvastam, hogy a DMX512-es protokol gyakorlatilag megegyezik RS485 szabvánnyal. Szerinted mi lenne itt a COM3 port beállítási adatai? Letöltöm a progit amit írtál és kipróbálom...
(#) kameleon2 válasza Tyutyu hozzászólására (») Márc 2, 2015 / 1
 
Szia! Pontosítsunk kicsit. A DMX fizikai layere azaz a hardver: RS485. A DMX512 protocol (szoftver) ezen a layeren közlekedik. Ha PC-t kötsz össze, akkor USB-RS485 illesztőt használsz, szinte bármilyet, ami csak kapható. Azonban a szoftverek zöme szereti az eredeti FT232 chipeket. Nagyon kell vigyázni, mert az FTDI körül nem kis botrány van a hamisított chipek miatt. Ugyanis a szoftverupdate-nél vizsgálta a chip eredetiségét - ha hamis volt - kilőtte. Azaz számos gyári terméket tönkretett, ami kínában készült. Márpedig volt egynehány. Az USB-RS485 port beállításaival én nem is foglalkoztam, mert egyből ment minden. Csak annyi a teendőd, hogy megcímzed a hardveredet a dip switchek és a leírás segítségével. Majd ugyanezt a címet beállítod a KMTRONIC szoftverében (igaz, nem árt a portot is megadni előtte a szoftverben) és már mennie is kell. Ha nem megy akkor valami nagy gáz van. Nekem a saját DMX hardvereim is tökéletesen mentek ez alól a szoftver alól. Ha címtévesztés van, vagy anomália, akkor a lezáróellenállások lehetnek a ludasak maximum. Ha ezzel a kis szoftverrel megy, akkor már lehet erőlködni a többivel, hiszen innen már csak szoftveres beállítás kell. A portodat illetően javaslom a kmtronic weboldalán lévő screenshotokat nézd végig.
(#) Tyutyu válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 3, 2015 /
 
Szia! Megpróbáltam ezeket az egyszerű DMX tesztelő progikat, de sajnos egyik sem látja az én PCI-os 422/485-ös kártyámat (pedig ez egy egész jó kis kártya lenne, galvanikus leválasztás stb.) Mindegyik fényvezérlő progi csak USB-én vagy speciális dmx csatolókkal akar kommunikálni. Sehol sem találok olyat, hogy egy PCI-os kártya COM porjára küldené a jelet. Lehet mégis csak rendelnem kell egy FT232 chipes illesztőt... De még nem adom fel...
(#) kameleon2 válasza Tyutyu hozzászólására (») Márc 3, 2015 /
 
Nem is a kártyádat kellene látnia. Hanem a kártyán keresztül az eszközt.
(#) Kohan válasza szabo_zoran09 hozzászólására (») Máj 3, 2015 /
 
Üdv!
Nagyon sok olyan kacsolást láttam ahol FT232 után nincs RS485-re illesztés. Az lenne a kérdésem, hogy ezt miért hagyják ki ?
(#) kameleon2 válasza Kohan hozzászólására (») Máj 4, 2015 /
 
Nem teljesen értem a kérdést. Az FT232 - mint a nevében is benne van; USB-RS232 TTL illesztést valósít meg. Ha RS485-re akarsz illeszteni - az még egy chip szokott lenni, pld. Ti 75176 vagy más cég terméke. Már ha szükséges. Az általam használt mikrokontrollernek elég az FT232, de ha buszra is kell illeszteni, akkor az előbb említett párost használom. A TTL és az RS485 feszültségszintjei is mások, maximum a vezérlőjelük egyforma. Szintillesztés azonban mindenképpen kell. Nem beszélve az adás/vétel szétválasztásról, stb.
(#) djseed1 hozzászólása Aug 25, 2015 /
 
Sziasztok!

Új vagyok még a témában, csak olvasgatok itt.
Az a helyzet hogy szükségem lenne dmx vezérlésre PC-ről. Olvastam itt hogy a dmx-512 vezérlés megegyezik az RS-485-el? Vagy nemjól olvastam? Mert van egy PCI kártyám ami tudja az RS-485öt. Ezek szerint, megvan a dmx vezérlőm?
Egy Lézert szeretnék hajtani vele, de nemtudom hogy helyes e így az elképzelésem, hogy az RS485 portra kötöm a lézert és kész.

Előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2015

RS.jpg
    
(#) kameleon2 válasza djseed1 hozzászólására (») Aug 25, 2015 /
 
Kétfelé kell választani a dolgot. AZ RS 485 egy fizikai felület, adott feszültségszint jellemzőkkel. Van chip - például az FTDI FT232 ami ezt megoldja. Azonban maga a DMX a protokoll, ami meghatározza a sebességet és az átvitt adatok jellegét, protokollját. A DMX512 alapvetően 512 címet képes megkülönböztetni ezt a szoftveres protokoll tudja. Erre az 512 címre lehet táviratokat küldeni a masternek, amit a slave egységek dekódolnak és visszabeszélés nélkül, azonnal végrehajtanak. Ha PC-DMX -ben gondolkodsz, akkor kell egy USB port és egy PC-s Master szoftver. Kell egy USB-RS485 illesztő panel és a drivere a PC-n. Valamint kell egy, vagy több slave eszköz, ami képes ezt dekódolni RS485 felületről. Árnyalja a dolgot, hogy attól függ egy rendszeren belül milyen RS485 chipet használsz, ugyanis az határozza meg hány készülék használható az RS485 rendszeren belül. A DMX 512 ugyanis 512 eszközt engedélyez egy rendszerem belül, de az RS485 a legjobb esetben is csak (speciális chippel) 256-ot. Az olcsóbb chipek maximum 32 eszközt azaz NODE-ot tudnak. Azaz ha építeni akarsz ilyen rendszert, a legolcsóbb 32 eszközig elmenni. Egy címen is lehet több eszköz egyszerre. Így azokat is figyelembe kell venned.
(#) djseed1 válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 26, 2015 /
 
Húúúú, hát ez most nekem magas volt!
Szóval ezzel a pci kártyával nem megoldható, nagyjából annyit kivettem a dologból.

És mi van akkor ha összerakok egy USB DMX-et? Képen mellékeltem milyenre gondolok.
(#) kameleon2 válasza djseed1 hozzászólására (») Aug 26, 2015 /
 
Ugyanezt írtam le, csak kicsit bővebben. USB>FT232>RS485 chip. Csak kell a szoftverkörítés is.
(#) djseed1 válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 26, 2015 /
 
Értem, ezeket már berendeltem.
Milyen szoftverekre lessz még szügségem? És mi az a konkrét program ami fogja ezen keresztül kezelni a lézert?
(#) kameleon2 válasza djseed1 hozzászólására (») Aug 26, 2015 /
 
Én a következőt használom. Egyszerű, de éppen emiatt nagyon jó. Tesztekhez éppen elegendő, ki lehet próbálni mindent, mielőtt egy pilótavizsgás szoftverrel szöszölni kezdesz. A programban megadod a külső eszközöd beállított címét és máris küldi a dmx jeleket rá. A potméter állása 0 és 255 közötti adatot továbbít. Lézer vezérléséhez, tesztekhez elég. Ha komolyabb programok kellenek, akkor érdemes olyenokat keresni, amiknek elmenthetőek a már egyszer beállított kimeneti értékei, mint egy forgatókönyv.
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2015
(#) szabo_zoran09 válasza djseed1 hozzászólására (») Aug 28, 2015 / 1
 
Én ezt ajánlom: http://www.freestylerdmx.be/
(#) dannu hozzászólása Szept 13, 2015 /
 
Hello !
Van nekem egy Dmx vezérlőm amibe Atmel At89c52 található ezt kilehetne valahogy bővíteni hogy usbn keresztül a freestyler pogival tudjam vezérleni ? Mondjuk egy FT232 segítségével . Tudnátok benne segíteni hogy kössem össze fagy felejtős a dolog ?
(#) kameleon2 válasza dannu hozzászólására (») Szept 13, 2015 /
 
Szia! Szükséged van egy 8 dolláros USB- RS485 átalakítóra. Én is ilyet használok. FT232RL van benne és 75176 De te is megépítheted, csak olcsóbbra jön ki a kis panel mindenestül, mint az alkatrészek magukban. Most nézem, van 6 dollár körül is: ilyen van nekem is.
(#) kokozo válasza dannu hozzászólására (») Szept 13, 2015 /
 
Dmx vezérlőt miért kell vezérelni? A potmétereket szeretnéd motorizálni?
(#) kameleon2 válasza kokozo hozzászólására (») Szept 13, 2015 /
 
Feltételezem inkább egy DMX slave-je van. Ha nem - az érdekes felállás, mert a két master soha nem fog együttműködni.
(#) dannu válasza kokozo hozzászólására (») Szept 20, 2015 /
 
Nem , ha úgy tartja akkor pcről tudjam vezérelni .
(#) djseed1 hozzászólása Aug 31, 2016 /
 
Sziasztok!
Újra itt
Szóval, megépítettem a mellékelt képen látható USB-DMX controllert. Felismeri a gép (com5), pld a Freestyler program is látja, mint JPK USB DMX.
Nos, az a helyzet, hogy én hülye vagyok ehhez a Freestylerhez, ajánljatok légyszi egy egyszerübb programot, ami ilyen usb dmx-el, működik és tudok is valami ábrákat megjeleníteni vele, mert kb 2 óra pötyögés után se jöttem rá hogy működik a freestyler.

Egy egyszerű kis lézerem va, dmx vezérelhető Lézer

Már unalmas az előre beprogramozott ábrái meg a kis állatok animációja.
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2016
(#) guliver83 válasza djseed1 hozzászólására (») Aug 31, 2016 /
 


Itt egy pár videó nézd meg és ott van benne hogy kell használni.
Bővebben: Link

Lehetséges hogy nem jó a program, nem teljes és nem megy ki rajta jel?
Aki használja meg tudja mondani.

De régebben írta neked kameleon2 melyik az egyszerű program amit ő is használ olvas vissza
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2016
Következő: »»   11 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem