Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   477 / 961
(#) palcsika26 hozzászólása Okt 5, 2016 /
 
Az első gondolatom nekem is a föld volt.
Akkor a mások probléma, ez a táp ventillátoros hűtésü, ha a 230-as oldalt kapcsolom, elveszem a ventillátortól is az áramot, és ha még ő akarna pörögni?
Ha a 12V-ot kapcsolom 30A-t kellene kapcsolgatni
Gogliban semmit nem találtam erről.
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2016
(#) palcsika26 hozzászólása Okt 5, 2016 /
 
Szétszedtem, "gyári" hibás volt.
(#) gyuszo válasza palcsika26 hozzászólására (») Okt 5, 2016 /
 
Igen, ez volt a sejtésem .
(#) tibistor hozzászólása Okt 7, 2016 /
 
Sziasztok!
Van két hosszabbító kábelem. Csak kábel, dugók nélkül. Fénykép mellékelve.
Ha a bekötésekor szabályos szeretnék lenni, akkor melyik vezeték az L, és melyik vezeték az N ?
Előre is kösz a válaszokat.

Kábel.JPG
    
(#) pont válasza tibistor hozzászólására (») Okt 7, 2016 /
 
Ezek a vezetékek nem szabványosak szerintem, mármint nem a Magyar hálózati feszültséghez. De ha külön szabvány nem is foglakozik ezzel, a saját magad érdeke, hogy amin nincs zöld sárga, azt a mai világban már nem használod hálózathoz, egyébként a legsötétebb vezeték szokott lenni a fázis, a föld meg a zöld sárga, a maradék a nulla.
(#) proli007 válasza tibistor hozzászólására (») Okt 7, 2016 /
 
Hello! Nem tudsz "szabályos" lenni, mert a vezetékeknek fekete, kék, zöld-sárga színűeknek kellene lenni. Másodszor hosszabbítónál nincs értelme a fázis és nulla helyének, hiszen megfordítva a dugót, az is megfordul. A lényeg, hogy a földelést ugyan arra a vezetékre (színre kösd.
(#) (Felhasználó 119324) válasza tibistor hozzászólására (») Okt 7, 2016 /
 
dobd a szemétbe, ilyenből még véletlenül se csinálj hosszabbítót!!! Csak gondolj bele: kölcsönadod egyszer, valami zárlat lesz a kábelben, elkezdi bütykölni, akinek kölcsönadtad, Ő hogyan fogja értelmezni a színek szerinti bekötést???
(#) Bakman válasza (Felhasználó 119324) hozzászólására (») Okt 7, 2016 /
 
Ne gondold, hogy ez valami ördögtől vásárolt dolog, gyári, boltban szabadon hozzáférhető hosszabbító, volt ilyenhez szerencsém. A trükk abban van, hogy a dugvilla és a dugalj is öntve van, nem szerelhető.
(#) (Felhasználó 119324) válasza Bakman hozzászólására (») Okt 7, 2016 /
 
Valamit nem értek, írod az előzőekben, hogy kábel dugók nélkül, most meg azt írod, hogy dugalj és dugvilla , öntve, és nem szerelhető - levágtad őket ezek szerint ??? - ha igen, mérd vissza mi mihez csatlakozott ...
(#) Bakman válasza (Felhasználó 119324) hozzászólására (») Okt 7, 2016 /
 
Sok helyen lehet kapni ilyen narancssárga hosszabbítókat, azok gyárilag öntött dugvillával és dugaljjal vannak szerelve, a belső vezetékek többnyire ilyenek. A kérdező valamilyen oknál fogva levágta a csatlakozókat és szeretne rá új duvillát és dugaljt szerelni.
(#) yulo5310 válasza tibistor hozzászólására (») Okt 7, 2016 /
 
Ilyen esetben mindig a legsötétebb a fázis,a leg elütőbb színű pedig a föld.
(#) proba válasza yulo5310 hozzászólására (») Okt 7, 2016 /
 
Kínai hosszabbítóban a legelütőbb szín a fekete, ő a védőföld !!! A fázis és a nulla pedig a zöld és a fehér. Tetszés szerint cserélhető, de ha van egy ohm mérő, akkor oldalhelyesen is beköthető. életét ne bízza a beírásomra , szigorúan kimérni. - több kimérése után ez csak az általános tapasztalatom -
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2016
(#) yulo5310 válasza proba hozzászólására (») Okt 7, 2016 /
 
Igen,már találkoztam velük!
(#) gyuszo válasza tibistor hozzászólására (») Okt 7, 2016 /
 
Idézet:
„Van két hosszabbító kábelem. Csak kábel, dugók nélkül. Fénykép mellékelve.
Ha a bekötésekor szabályos szeretnék lenni, akkor melyik vezeték”

Ha szabályos szeretnél lenni, akkor egyiket se, ez már nem hosszabbító, hanem vezeték és szabványon kívüli.
A szabványos "narancssárga köpenyes" így néz ki, amit fel lehet használni :

Kép.jpg
    
(#) mraulajos válasza tibistor hozzászólására (») Okt 7, 2016 /
 
Hali!
Nekem azt mondta egy öreg szaki, hogy mindig a legsötétebb színű a fázis, a legvilágosabb a föld, a közbe eső a nulla. Szerintem nem azt a világot éljük, hogy dobd el a fenébe, nem szabványos.
(#) yulo5310 válasza mraulajos hozzászólására (») Okt 7, 2016 /
 
Még én is így tanultam, anno....
(#) tibistor válasza mraulajos hozzászólására (») Okt 8, 2016 /
 
Köszönöm neked is, és mindenki másnak, aki a témaindító kérdésemre reagált.
Csak kiegészítésül írnám, hogy valóban ez csak egy kábel, és nem hosszabbító. De eredetileg az volt, magyar üzletben vásárolt, valószínűleg Kínából származó termék. Dugók már nincsenek rajta, mivel régebben vezetékszakadás miatt levágtam őket. (már nincsenek meg)
Most egy olyan helyre gondoltam hasznosítani, ahol már van szabványos vezeték, ezért kérdeztem tőletek, hogyan tudnék ezekkel a színekkel "közelíteni" a szabványhoz.
A képen talán a jobb oldali lenne a megfelelőbb, és a fehér lenne a védőföld, de inkább olyan helyre fogom használni, ahol nincs jelentősége a színeknek. Nem dobom el, drága a kábel.
Köszi még egyszer mindenkinek. Üdv!
(#) papo69 válasza tibistor hozzászólására (») Okt 8, 2016 /
 
Zsugorcsövezd le szabvány szinekkel mindkét oldalt, ha már nem akarod kidobni.
(#) VIM válasza tibistor hozzászólására (») Okt 8, 2016 /
 
Szia! Talán még annyit ha hozzátehetnék ehhez a használatba vételi dologhoz, hogy a kábelen fel szokták tüntetni a vezeték keresztmetszetet, ennek tudatában kell majd figyelembe venni a terhelést, mert ezek a távol keleti dolgok elég rossz hírűek. Ezek a narancsszínű kábeleik erei nem érik el a 0.75mm2-t sem pedig 1mm2-t írnak rá és a felhasználó sokszor 2kW-os készülékeket működtet róla.
(#) gyuszo válasza tibistor hozzászólására (») Okt 8, 2016 /
 
Természetesen a kábelt fel tudod használni csengőnek, jelzővezetéknek, szobatermosztát bekötéshez és egyéb célra.
Csak lehetőleg ne használd erősáramú szereléshez( fázis , nulla, védővezető )
(#) szamóca válasza VIM hozzászólására (») Okt 8, 2016 /
 
Ha a hossz nem több 10méternél, akkor a 2kW-ot nyugodtan elvisz az 1-es kvadrát. Ha valójában 0,75-ös azaz 1-es, akkor már csak 8 méter a határ.
(#) gordonfreemN hozzászólása Okt 9, 2016 /
 
Üdv urak!

A kérdésem az volna, szükséges-e a fémtesttel rendelkező integrált erősitőm fémburkolatát az erősitő tápegységeként szolgáló test-ponttal összekötnöm?
A fémburkolattal ellátott készülékeket a védőföldelő rendszerbe be kell kötni, ez triviális és meg is történt.
Milyen következményekkel jár ha ezzel galvanikus kapcsolatba kerül/vagy nem kerül az AMP PSupply test pontja?
(#) Bakman válasza gordonfreemN hozzászólására (») Okt 9, 2016 /
 
Idézet:
„A fémburkolattal ellátott készülékeket a védőföldelő rendszerbe be kell kötni, ez triviális és meg is történt.”
Hibás megállapítás. A kettős szigetelésű berendezéseket tilos földelni, legyen a pizsamájuk bármilyen anyagból.
(#) gordonfreemN válasza Bakman hozzászólására (») Okt 9, 2016 /
 
Ok, mitől lesz kettős szigetelésű?
Már az iec ajzat sarus rávezetése ezt elrontja. Hogyan tudom javitani? Honnan tudom, hogy az IEC aljzat kettős szigetelésű-e vagy sem, hisz védőérintkezővel el van látva? Aztán a a Line in kábelt valahogyan rá kell kötnöm transzformátorokra. Hogyan lesz kettős szigetelésű a csatlakozásnál?
Ha a transzformátor (toroid!) primer tekercse megsérül (átüt) és átkerül a szekunderre? Nincs tapasztalatom a témában, ezért kérdezek és komolyan.
És kell-e az AMP PSU test pontját rákötnöm a fém burkolatra? Ez gondolom igen, a zavarvédelem miatt.
Lemaradt: saját épitésről vanm szó
Még valami: "A fémburkolattal ellátott készülékeket a védőföldelő rendszerbe be kell kötni..." Abban egyetértek, ez a mondat igy megfogalmazva hibás.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2016
(#) kadarist válasza gordonfreemN hozzászólására (») Okt 9, 2016 /
 
Szia!
Egy kettős szigetelésű transzformátor egyik szigetelése a tekercselő huzalon lévő szigetelés. A második szigetelés pedig a primer és szekunder tekercselés közti megfelelő vastagságú és minőségű szigetelő réteg. Ezen kívül még beépített hőbiztosítóval is ellátják a trafókat, tehát még mielőtt teljesen leégnének megszakad a primer tekercs.
(#) tibistor válasza VIM hozzászólására (») Okt 9, 2016 /
 
Nemcsak az erek keresztmetszetével van baj (amit én is észrevettem), hanem a réz-sodrat anyagminősége is nagyon pocsék lehet. Nekem különösebb hajlongatás nélkül is megszakadt egy-egy ér a vezeték két helyén . A szakadás helyét kimértem, elvágtam a kábelt. Így most van 2-3 db vezetékem különböző hosszban. De az eredeti 20 m-es vezeték darabjait még így is sajnálom eldobni. De hogy pocsék minőség, azt tanusíthatom!
(#) proli007 válasza tibistor hozzászólására (») Okt 10, 2016 / 1
 
Hello! A minap olvastam valami reklámújságot, amiben egy bikázó kábelt hirdettek. "Dicsekvés képen" (vagy éppen azért, hogy ne tudj reklamálni) odaírták, hogy a kábel alumíniumból van, melynek felülete rézzel van bevonva.. Ez ugyebár örömhír, mert nem terheli túl a kocsit, ha magaddal viszed. De ha a szelektív kukába dobod, akkor még kisebb lehet a kocsi önsúlya..
Megdöbbentő ez a mai "fogyasztói társadalom", ami szemrebbenés nélkül gyártja a hulladékot, miközben hirdeti az "ökológiai lábnyom számítását" és a "fenntartható fejlődést". Amiről nekem fogalmam sincs mit jelentenek ezek, az Ő értelmezésükben. Én csak "sötétzöldnek" hívom az ilyen hozzáállást.
(#) papus51 válasza proli007 hozzászólására (») Okt 10, 2016 / 1
 
Lehet, hogy csak a skin hatásra is figyeltek
(#) sany hozzászólása Okt 10, 2016 /
 
Szerintetek 3 kismegszakítót lehet sorba kötni egymással illetve szabályos ez így?
A következő elrendezésben. Az áramszolgáltató által beszerelt típus B20 -as. Ehhez a kismegszakítóhoz egy darab C16 -os típusú kismegszakító kapcsolódik, amit villanyszerelő kötött be. Ez a kismegszakító egy szobát biztosít, ahol található egy kötődoboz is. A villanyszerelő ebből a kötődobozból leágazott a melléképületbe és ide a leágazásba egy szintén C16-os típusú kismegszakítót kötött be, ami a melléképületet biztosítja.
Csatoltam egy rajzot is, igaz nem tudom nem a legjobb.
Villanyszerelő tanulóként én ezt nem így csináltam volna meg, de úgye még nem vagyok villany szerelő...

hálózat.jpg
    
(#) kadarist válasza sany hozzászólására (») Okt 10, 2016 /
 
Szia!
Inkább a 20A-es kismegszakítóra kellene kötni a második 16-osat is.
Következő: »»   477 / 961
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem