Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gerjedésgátló mikrofonhoz
 
Témaindító: Müszi, idő: Dec 22, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 3
(#) deadlyroberta hozzászólása Jún 11, 2011 /
 
Ezt az egészet nem értem hogy hogy akadályozzák meg ,hogy ne gerjedjen. Már csak azért is szúrja a szemem hogy bakelitről megy a zene a discoba és a fülem meg bereped hogyan ez? Halottam eq-zást is akkor hogy 2 részben van előerősítve a jel, ezt is kipróbáltam semmi nem jött össze. vagy még fázisfordítás lehet ebben... Eltolást is próbáltam már bár szerintem ez lehet a háttérben, az utóbbi kettő.
(#) melorin hozzászólása Aug 12, 2013 /
 
Üdv.
Egy terem hangosításában kértek tőlem segítséget, mert rendszeresen begerjed a szinpadon lévő mikrofon, nem lehet értelmes hangerőt kivitelezni.
Megmértem egy spektrumanalizátorral, és kiderült, hogy nagyon gerjedékeny 270Hz-en. Gondolom a terem akusztikája ezen a frekvencián gyenge.
Viszont a keverőbe épített hangszínszabályozón csak 80Hz és 350Hz van, és egyik sincs hatással a gerjedésre. Minkettő teljesen le van véve és úgy is hallatszik.
Arra gondoltam, hogy készítek egy 270Hz-re hangolt hangszínszabályozót, valami passzívat.

Szerintetek ez járható út, vagy valami mással kéne próbálkoznom?
(#) pucuka válasza melorin hozzászólására (») Aug 12, 2013 /
 
Minden teremnek adott akusztikai jellemzői vannak. Elsősorban ezeket kell befolyásolnod, legalábbis akkor ha a hangosítási feladat rendszeres. Ezeket a falakra elhelyezett csillapító anyagokkal érheted el, pl. függönyök, hangterelő lemezek, stb.
A hangosítás módja, a hangsugárzók elhelyezésével is befolyásolhatod. több kis hangsugárzó, viszonylag kis teljesítménnyel meghajtva, a mikrofonok elhelyezése, mozgásterük határolása stb
Használhatsz még "grafikus hangszínszabályzót" equalizert is, bár ez a minőséget jelentősen befolyásolja, de csillapítást tudsz elérni a term rezonanciáján.
(#) melorin válasza pucuka hozzászólására (») Aug 12, 2013 /
 
A hangsugárzás feladatát 9db menyezetre szerelt hangsugárzó végzi, amik lefelé néznek. A szinpad mögötti falon sötétítő függöny lóg harmónikába hajtogatva.
Valószínűleg ez akadályozza meg a magas hangok gerjedését, mert ha a mikrofont lehozzuk a szinpadról, már több Khz-en sípol be hamarabb, nem az ominózus 270Hz-en.
Rendszeres a hangosítási feladat, heti több alkalom is előfordul.
(#) pucuka válasza melorin hozzászólására (») Aug 12, 2013 /
 
Akkor a helységet akusztikailag csillapítani kell. Padlószőnyeg, kárpitozott székek, az oldalfalakra is drapéria, lehetőleg vastagabb anyagból, Helmholtz rezonátoros panelek, stb.
Csak egyszer kell rendesen megcsinálni.
(#) Massawa válasza melorin hozzászólására (») Aug 12, 2013 /
 
A leggyakoribb eset, hogy rossz a szinpad padlozata, az veszi fel a hangot és az állvány továbbitja a mikrofonra. ( ezt nem lehet elektronikus eszközökkel kiszürni)
Ez egyben azt is mutatja, hogy rossz a mikrofonod, nincs benne semilyen kézzajcsillapitás.
Nem irod, vannak hangszorok a szinpad felett is?
Ez elég komplex ügy egyböl jo megoldást adni.
Elvben mindent ki kellene cserélni ( probaképpen).
Egy jobb mikrofont ha kézbe veszel és enyhén ütöd a testét - nem a kosarát - ezt a zajt nem hallod az erösitöben.
Utánna az állványt kell megnézni - soknak olyan a konstrukcioja, hogy minden padlozajt felvisz a mikrofonig. ( kidobando)
A padloval a legnehezebb valamit kezdeni, hatalmas felület, nem könnyü masszivabbá tenni. Egy nagyon régi szinházban az átépités folyamán mintegy 10 cm-s betont öntettünk a régi padlora, majd erre jött az uj - megszünt a dobogás és az egyébb akusztikus baj.
(#) melorin válasza Massawa hozzászólására (») Aug 12, 2013 /
 
Ok, próbálom leírni minél pontosabban a körülményeket.
A szinpad betonból van, ennél masszívabbat nem lehet
A szinpad felett pedig nincsenek hangszórók. A mikrofon állványon van. Padlószőnyeg van az egész teremben, beleértve a szinpadot is.
A szinpad két oldalán fal van, tehát mintha be lenne süllyesztve a falba, nem a terem teljes szélességéig tart. Lehet, hogy ez az "odu" képzi ezt a rezonanciát?
(#) zolika60 válasza melorin hozzászólására (») Aug 12, 2013 /
 
Az is lehet. A színpad melletti fal burkolva van?
(#) Massawa válasza melorin hozzászólására (») Aug 12, 2013 /
 
De az, ha az odu falak párhuzamosak, akkor megette a fene. A párhuzamos falakat és a plafont ilyen esetben kerülni kell.
Elég egy két fok és megszünik az oduhang. Elég ha a hátso szélesség 20-30 cm-rel kevesebb. A kulissza nem segit, azt tömör anyagbol (Tégla) kell kialakitani.
(#) Szpisti válasza Massawa hozzászólására (») Aug 12, 2013 /
 
A jelenség létrejöttének egyik legkényesebb pontja a mikrofon, ebben egyetértek az előttem szólókkal. A tapasztalat az, hogy az ilyen beruházásoknál a mikrofonokon szeretnek a megrendelők a legjobban spórolni, pedig egy 3-6 ezres gagyival csak szívni lehet! Ezt sajnos nem egy alkalommal megtapasztaltam. Ugyanilyen gerjedéssel kínlódtunk az olcsó somogyis hulladékokkal, de nem akarta elhinni a tulaj. Bevittem a 37ezres Beyerdinamic mikrofonomat, és voila! vége lett a kongásnak, gerjedésnek, kitisztult a kép.
A másik ami segíthet, hogy a sok egyforma mennyezeti hangsugárzó felét másik típusra cserélnétek, máris a sugárzók rezonanciapontja jobban szétszóródna, nem mindegyik ugyanott rezonál, csökken a gerjedésveszély.
Nagyon fontos a mikrofonokkal szemben lévő üreges teremrész csillapítása függöny vagy más drapéria segítségével.
Aztán ha már úgy tűnik, semmi sem segít, meg lehet próbálni az erre a célra fejlesztett céleszközöket, pl. egy Behringer FBQ100-at, nem is olyan veszélyes az ára.
(#) Massawa válasza Szpisti hozzászólására (») Aug 12, 2013 /
 
Én is jártam már igy majdnem két tucat olcsobb Shure-ral, mindenki csak bámult, amikor kicseréltem öket egy kicsit drágábbra, minden baj egy csapásra megszünt.
(#) fery45 hozzászólása Aug 20, 2013 /
 
Nincs tökéletes gerjedés kizárás, kivétel a magnóra való felvétel és ennek a bejátszása. De itt nem erről van szó. Be kell látni, hogy úgynevezett "süket" mikrofonokra közvetlenül a szánk közelében, nagy hangerővel beszélve, énekelve, kiabálva segít a gerjedés létrejöttének megakadályozásában. Fokozza a gerjedés csökkenését, ha a hangszórók és mikrofon(ok) távolságát növeljük, és a mikrofon közelében kis (kisebb) teljesítményű hangszórók vannak. Az is csökkenti a gerjedést, hogy kisebb teljesítménnyel hangosítunk, nem úgy mint a diszkókban, fülsüketítő, gyomor rezgető hangerőn. A terem akusztika javítási eljárásokat helyesen leírtátok az eddigi hozzászólásokban.
(#) fery45 hozzászólása Aug 20, 2013 /
 
Még egy kiegészítés. Nekem is van egy több százezer forintos elektromos gerjedés gátló készülékem. Nem vagyok elragadtatva tőle, mert a frekvencia szűrés miatt eltorzul a hang. Valószínű hogy ennél is bonyolultabb, drágább milliós készülékek jobbak, de a hangosítás költségeibe be kell számítani. Túl drágán hangosítók nem kapnak munkát.
(#) melorin válasza Massawa hozzászólására (») Aug 20, 2013 /
 
Nem párhuzamosak a falai, elég nagy szögben, kb 30fokban meg vannak döntve.
(#) fery45 hozzászólása Aug 20, 2013 /
 
Minden teremben sőt szabad téren is van légtéri rezonancia. Ez segíti a gerjedés létrejöttét. Terem akusztikai burkolásokkal, hangtechnikai rendszer elhelyezésekkel, más technikával ez csökkenthető. Alapvetően csak play-back technikával zárható ki. Sokan a szakmában a mikrofon márkák és erősítő technika vonatkozásában mondanak nagy okosságokat, amivel legtöbbször az adott helyszínen az adott technikával rosszul lehet megoldani a problémát. Lecsavart hangerőnél, (nulla watt teljesítménynél) nincs gerjedés. (Legfeljebb elektromos.) Ha növeljük a hangerőt nullától a maxig, akkor egy teljesítmény szinten bekövetkezik a gerjedés. Ezt hívják gerjedési szintnek. Ha a gerjedési szint teljesítményénél kisebb teljesítménnyel a rendezvényt ki tudjuk hangosítani a mikrofonnal akkor szerencsénk van. Ha ennél nagyobb teljesítménnyel akarunk hangosítani, akkor biztosan sikertelenség lesz. Korlátlanul nagy teljesítménnyel nem lehet mikrofonos hangosítást csinálni. Ez csak magnóval vagy rádió közvetítéssel megy. Elnézést a kissé kioktató írásért. Nem ez a szándékom. Ha valakit megsértettem volna elnézést kérek. Egyszerűen fogadjuk el azt a tényt, hogy a mai szakmai tudásunk és technikai rendszerünkkel nem zárható ki a gerjedés.
(#) Inhouse válasza fery45 hozzászólására (») Dec 31, 2021 /
 
Sok év távlatából...
Én is sokat keresgéltem a megoldást, amivel amatőr szinten megoldható a dolog. Persze csak elméletben, nem építettem meg semmit ezzel kapcsolatban. Anno az első ilyen karaoke-s házibulin egész jól működött a dolog. Kommersz dinamikus mikrofon, vezetékes. Volt egy bulidoboz, egész jól szólt, erről ment a zene. Mivel keverő nem volt, áthidaló megoldásként egy kis gitárerősítőről ment a mikrofon. Egész jól ki lehetett hangosítani a szobát, mindenki hallhatta a saját hangját és a zene is hangos volt. Aztán lett keverő és sosem lehetett így beállítani a hangrendszert. Egyetlen félmegoldás az volt, hogy a hallgatósággal szemben állt az énekes és a hangszórók is csak nekik szóltak. Így működött valamennyire, de nem hozta az első próbálkozás "minőségét".
Nekem egy kommersz dupla mikrofonos szettem van, kis fekete doboz, a zenét keveri 2 mikrofonnal. Ha jó minőségű cuccra van kötve, elégtelen a gerjedés nélküli hangerő. Aztán beugrott az évekkel ezelőtti próba. Épp volt nálam javításra egy kis BT box, hasonló minőséggel, mint a gitárerősítő, 2 utas, papírszélű 20cm-es "méllyel". Kipróbáltam és hasonlóan jó eredményt, adott mint az az első próbálkozás. Mivel ez nem az enyém, kerestem más megoldást, a lényeg, hogy kicsit bután szóljon. Van egy kis aktív dobozom, lekötöttem a saját hangszóróit (túl jók ide) és egy gagyi minihifi dobozait kötöttem rá. Erre ment a mikrofonos cucc, de a zene nem innen szól, hanem egy külön jobb rendszeren. És lőn "csoda", teljesen letekert mélyekkel és kicsit lejjebb húzott magasakkal elérhető lett a szobában a megfelelő hangerő, mind a zene (jó minőségben), mind az ének hangjának. Nem stúdió minőség, de egy szilveszteri karaoke bulihoz éppen elég. Gyakorlatilag valószínűleg egy a mikrofon körbe kötött EQ-val is meg lehetne talán csinálni, de ez így már meg van és működik azon a szinten, ami kell.
Anno gondolkoztam több sávos lyukszűrőben, digitális késleltetésben, meg folyamatosan fázist váltó áramkörben...
(#) nemgyuri hozzászólása Dec 31, 2021 /
 
Ehhez a témához nincs semmi tapasztalatom, csak egy ötlet: Az énekes vagy beszélő kezében levő mikrofon 2db mikrofont tartalmaz egymásnak háttal. A két mikrofon jelét ellentétes fázisban összekeverjük és akkor a távoli hangok ki lesznek oltva, mivel mindkettő ugyanazt hallja. A közeli hangforrás az első mikrofonnál erősebb lesz és csak ezt erősítjük. Így nem kell mindenféle szűrést, frekvenciatorzítást bevinni a rendszerbe és a környezet sem befolyásolja. Én így gondolom, de lehet, hogy rosszul!
(#) Inhouse válasza nemgyuri hozzászólására (») Dec 31, 2021 /
 
Igen, ez elméletben nagyon jó. Gyakorlatban meg az látszik, hogy ezt DSP nélkül nem túl egyszerű hatásosan megépíteni. Legalábbis, ahogy én láttam.
(#) uniman válasza nemgyuri hozzászólására (») Dec 31, 2021 /
 
Ez elméletben sem jó... Ez nem ilyen egyszerű, mert a hátsó mikrofon is "hallja" az "énekes beszélőt" , ahogy az "első" mikrofon is veszi a háttérzajt!
A mikrofonok hasznos és a háttérzaj jelét pedig nem tudod azonos szintre alakítani...a fáziskéséseket nem említve. Léteznek kültéri zajok "kiölésére" (jó drága) cuccok, de azok a zárt térben dolgoznak a beszivárgó kültéri zajok ellen.
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2021
(#) nemgyuri válasza uniman hozzászólására (») Dec 31, 2021 /
 
Azzal kezdtem, hogy ez-ügyben nincs semmi tapasztalatom, de a lényeg éppen az volt, hogy a "háttérzajt" ahogy írtad veszi mind a két mikrofon, tehát kiolthatják egymás jelét. Az "énekes beszélő" a szájához közelebbi mikrofonon fog nagyobb jelet produkálni. Szerintem elvi hiba nincs benne, de a gyakorlatban működhet-e arról sejtésem sincs. Inhause megjegyzését simán elfogadom.
(#) Massawa válasza nemgyuri hozzászólására (») Dec 31, 2021 /
 
Akkor már nem egyszerübb, föleg ha beszédröl van szo, berakni a jel utjába egy kis késleltetöt ( pár ms hosszban) ami kizárja a visszacsatolást
(#) Gafly válasza nemgyuri hozzászólására (») Dec 31, 2021 /
 
(#) uniman válasza Gafly hozzászólására (») Dec 31, 2021 /
 
Ez nem ugyanaz! A csávó nem beszél és senki sem kíváncsi a hangjára...
A "halgatóság" meg be van zárva a hangszigetelt kagyló alá és idegen helyről származó hanganyagot hallgat. "Nemtudományosan..."
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2021
(#) Inhouse válasza Gafly hozzászólására (») Dec 31, 2021 /
 
(#) Gafly válasza uniman hozzászólására (») Dec 31, 2021 / 1
 
Hogy neked semmi sem jó igy az év utolsó napján.
Kár volt elüldözni a fórumról aki ezzel foglalkozott, illetve aki meg maradt, az meg szerintem nem ér rá ilyenkor/fontosabb dolga is van mint észt osztani...
Olvasni/nézni való (sajnos angol):
Hagyományos tanácsok (Shure).
Rövid kütyü.
Hosszú kütyü.
BUÉK
(#) uniman válasza Gafly hozzászólására (») Dec 31, 2021 /
 
"Filmekben" konkrétam már én is meghaltam...többször is! Prosit!
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2021
(#) Gafly válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 31, 2021 /
 
Ez ugyan nem Kék villám szintű, de dolgoznak rajta.
Mellesleg egyik kedvencem volt ez a film...
(#) kokozo válasza Gafly hozzászólására (») Jan 1, 2022 /
 
Bocs hogy belevauvau de lehet kapni nem túl drágán gerjedés gátlót.. PL.: Ezt..
(#) sznyeg válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 1, 2022 /
 
30 évnyi rendezvény hangosítással a hátam mögött azt mondom, hogy ha amatőr szinten maradsz, vagy elbacod a hangot valami olcsó keverőpulttal - és attól még ugyanúgy fogsz szívni a gerjedéssel, csak más frekvenciákon - vagy valami kütyüvel próbálkozol, pl a Behringer FBX is ilyen.
Ha valós megoldást keresel, veszel egy tényleg jó keverőpultot - praktikusan valós kezelőfelület nélküli digitális jószágot lehet relatív olcsón venni, pl a Soundcraft Ui24 ilyen, vagy egy Sabine FBX nevű kütyü a megoldás.

A Behringer eliratú cuccok zajosak is, el is baccák a hangot, nem szívesen ajánlom.

Ha viszont tényleg valami relatíve kisköltségvetésű rendszerben kell gondolkozni, akkor még szóba jöhetnek az ultrakompakt hangrendszerek.
Amit használtam és tapasztalatból tudom, hogy valóban nem gerjed, az a BOSE L1Pro rendszer. Mondjuk újonnan az sem olcsó, viszont nagyon jól szól, praktikus, könnyű, gyorsan telepíthető, jól pakolható.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2022
(#) sznyeg válasza kokozo hozzászólására (») Jan 1, 2022 /
 
Fúj, mint a mérges macska és hajlamos torzítani is, ráadásul ha lefagy, minden gerjed, amíg újra fel nem áll a rendszer benne. Toptam vele már nem keveset.
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem