Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mosogatógép hiba
 
Témaindító: Redsaw, idő: Dec 13, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   255 / 259
(#) ulisses hozzászólása Aug 21, 2023 /
 
Sziasztok! Segítséget kérnék. Pár hónapja küzdök már vele: a Gorenje GV64161 beépíthető mosogatógépbe visszafolyik a víz... előtte jó két évig rendben működött! Októberben lesz 3 éves.
(végig próbáltam mindent: sarokszelep volt már elzárva, szivattyú ellenőrizve, kifolyócső levéve -- a vödörbe jól kinyomja a vizet. Ha indítok 1 programot, mindig kiszívja üresre, de aztán lassan visszajön. és gyűlik.. / +néha beindul -- ha túl sok már a víz, és röviden szivattyúz..)
A (18 éves) szifont cseréltem már, az tele volt minden trutyival, benne a golyó fennakadva.. Kicseréltem egy újra, és: ugyanúgy xar az egész!
Mondjuk a lefolyó a falban is 18 éve xar, mert vízszintes, vagy inkább visszafelé lejt. De 17 évig nem jött vissza semmi a mosogatógépbe.
Van a kifolyónál visszacsapó szelep? Oda lehet beszorult valami? Hogyan lehet hozzáférni?
Köszönöm előre is a hasznos infókat!
(#) JZoli válasza ulisses hozzászólására (») Aug 21, 2023 /
 
Miből gondolod, hogy visszafolyik a víz, és nem a beeresztőcsapon szivárog át az a víz ami benne van egy idő után?
(#) ulisses válasza JZoli hozzászólására (») Aug 21, 2023 /
 
Írtam, hogy a sarokszelep volt már elzárva (fél- vagy egy napig, még régen), mert én is először arra gondoltam. Aztán azt is írtam, hogy lassan visszafolyik a víz (látom is, ha 1-2 percig nézem a szivattyúzás után. De "csak" annyi jön vissza, amennyi a kifolyócsőben volt. Egy kis tócsa. Aztán, ha mosogatunk a konyhapultnál, akkor sajnos jön még víz, az említett rossz lefolyó miatt. Akkor ellepi már a gép alját. De a szifonban lévő golyónak ezt a mosogató felőli befolyást nem kellene meggátolnia? (Mivel 17 és fél évig nem volt ilyen gond..)
(#) JZoli válasza ulisses hozzászólására (») Aug 21, 2023 /
 
Az a golyó, csak bűzzár. A visszafelé irányt sem tudja zárva tartani. A kijövő csonkra egy könyök felfelé, utána még egy a fallal párhuzamosan, vagy csak ez az egy és akkor a gépbe nem nagyon szabadna visszajönni már, mert így minimum 5-6 cm-el magasabbra kerül a kifolyó.
(#) ulisses válasza JZoli hozzászólására (») Aug 21, 2023 /
 
Ez jó ötlet, erre nem gondoltam. Az ilyen lefolyószerlést nagyon utálom, mert kínlódás szétszedni, aztán összerakom, és mindig csöpög, és ötször kell nekiállnom, mire egyszer sikerül. Bár az utóbbi években már mintha jobban menne ez is, és 2-3 nekifutásból megoldom...
Köszönöm mégegyszer!
(#) diginewl válasza ulisses hozzászólására (») Aug 21, 2023 /
 
Idézet:
„Aztán, ha mosogatunk a konyhapultnál, akkor sajnos jön még víz, az említett rossz lefolyó miatt.”

Itt nem a mosogatógéppel lesz a gond. A kifolyócsövön NINCS már semmilyen visszafolyást gátló szelep! Akár onnan is feltöltheted a mosogatógépet!
Viszont, egy így fertőzésveszélyes, mert megfordult a víz áramlása, a csatorna felől a gép felé.
A visszafolyást a csövekből el kell hárítani!
Legyetek nagyon körültekintők! Minél hamarabb indítsatok el üresben egy magas hőfokos mosogatás programot a gépen, hogy a visszafolyt szennyvíz ne pangjon sokáig a gépben! Valami vödörbe eresszétek ki a vizet. Amíg nem tökéletes a vízelfolyás, a saját egészségetek érdekében ne használjátok a mosogatógépet!
(#) pipi válasza ulisses hozzászólására (») Aug 21, 2023 /
 
Ha a kifolyócső hossza enged annyit, azon csinálj egy hurkot felfelé, a kifolyó csatlakozótól magasabban
(#) ulisses válasza pipi hozzászólására (») Aug 21, 2023 /
 
Igen, ezt már próbáltam, de nem enged annyit. Valami toldást bele kell tenni.
(#) ulisses válasza diginewl hozzászólására (») Aug 21, 2023 /
 
Igen, ez így nem jó. Persze nem a csatornából jön vissza a víz, csak a mosogatótól, egy max. 2m-es fali szakaszból, aminek a lejtését eltolták. De ez 18 évig csak akkor volt gond, ha a mosogató alatti szifont tisztítottam/cseréltem -- akkor csordogált vissza --, és nem érintette a mosogatógépet.
A rendes javításhoz szét kellene bontani a konyha sarkát(bútort is), a kamrát, és a WC sarkát, ahol bemegy a kimenő csatornába ez a lefolyócső. .De ott már biztosan lejtéssel csatlakozik be a 110-es csőbe..
(#) pipi válasza ulisses hozzászólására (») Aug 21, 2023 / 1
 
A mosogatógépet is megemelheted
(#) Dino71 válasza ulisses hozzászólására (») Aug 21, 2023 /
 
Szia! Igen, minden mosogatógépben van gyárilag az ürítőszivattyú után egy visszacsapó szelep.
Az vagy fel van akadva a szennyeződéstől, vagy elvetemedett,megtágult.
(#) Macsek71 válasza Dino71 hozzászólására (») Aug 21, 2023 /
 
Ezt az állításodat szeretném megkérdőjelezni , vagy olyan sűrűn előfordulhat, hogy e visszacsapó nem üzemel ?

A mi gépünk hasonlóan lett zárlatos - eldugult a csatorna, a mosogatógép a mosogatóba ürített (alulról feltöltötte), friss vizet vett, közben a mocsoklé is visszafolyt ... A "mosogatásnak" az Fi vetett véget - leoldott, és többet nem engedte használni a gépet...

Néhány erőltetés ( szomszédtól hosszabbítón próba) után kijött az éltető füst
(#) Dino71 válasza Macsek71 hozzászólására (») Aug 22, 2023 /
 
Bocsi de nem sok mindent van megkérdőjelezned ha a szomszédból hoztál hosszabbítóval áramot, hogy megállapítsad a hibát! Ez egy igen összetett dolog minden összefügg mindennel. És sajnos a hiba is összetett. Lefolyó dugulás, elkoszolódás és az ürítő szivattyú egész környéke beleértve az ür.szivattyú utáni visszacsapó szelepet, mert hidd el benne van az összes mosogatógépben. És igen van ahol pár év se kell és nem zár rendesen. Addig nincs is gond míg a fali szifon és a falban lévő lefolyórendszer tiszta és minden rendben van. A gond ott kezdődik amikor ezek dugulnak és jön a visszafolyás és az a szelep a ür.sziv. utáni visszacsapó nem zár rendesen. ulisses nek arra a kérdésére reagáltam, hogy van e bennük visszacsapó szelep.
(#) ulisses válasza Dino71 hozzászólására (») Aug 22, 2023 /
 
Ezt nagyon köszönöm, végre egy konkrét és hasznos infó. Hogyan lehet szétszedni, ellenőrizni ezt a visszacsapó szelepet? A gépet az oldalára fektetve alulról pl.? Tényleg nem szedtem még szét mosogatógépet, csak minden mást eddig. (az előző mosogatógép ajtóemelő mechanikáját kellett 4-5-ször javítani, és a vezérlést 2-3-szor, de az az ajtajában volt/van..) Köszi!
(#) diginewl válasza ulisses hozzászólására (») Aug 22, 2023 / 1
 
Arra nincs lehetőség, hogy egy picit megemeld a mosogatógép flexibilis csövét a becsatlakozás előtt? A visszafolyási pont fölé? Ezek flexi csövek, akár egy kampóval is megoldható a magasabb átfordulási pont kialakítása. Akkor tuti nem folyik vissza semmi. Ne bízz a visszacsapó szelepben!
(#) ulisses válasza ulisses hozzászólására (») Aug 22, 2023 /
 
Most rákerestem, az alkatrészek között van olyan, hogy "NON-RETURN VALVE", egy szürke kerek gumilap egy "füllel", lehet 2 cm átmérőjű, és 4.889 HUF... ha nem rendelem meg előre, kétszer kell majd szétszednem a gépet, -- ha megrendelem szétszedés-ellenőrzés nélkül, lehet, hogy nem lesz jó bele. (Vagy talán elég lesz csak kipucolni.. és jól a helyére tenni. )
(#) ulisses válasza diginewl hozzászólására (») Aug 22, 2023 /
 
Igen, ez lesz a gyors és "végleges" megoldás, már fentebb is megbeszéltük, -- konkrétan majd két 32-es PVC idomot bele toldok, mert a kifolyócső nem enged már szinte semmi emelést (próbáltam, de csak a szifonnal egy szintbe tudom felhúzni... -- kicsit messze van a gép.
Így magát a szifont fogom feljebb tenni, az biztosan jó lesz, mivel ott marad benne levegő. A kifolyócső felemelése nem biztos, hogy megoldás, mert ha légmentes a felső "hurok", akkor azon át visszaszívhatja magát a víz a gép aljába. Sőt még akkor is "átkotyog" a víz, ha van ott levegő...
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2023
(#) Dino71 válasza ulisses hozzászólására (») Aug 22, 2023 /
 
Oldalára ne döntsed. Húzd ki a helyéről és a hátuljára döntsed. Ez a cikkszáma a visszacsapó szelepnek 513851
rajzon 4027
Ez egy istenverte sz.r gép szerelés szempontból. Minden pattintva és törik Aztán meg folyik mert nem tömít az O gyűrű....
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2023

gorenje.png
    
(#) Dino71 válasza ulisses hozzászólására (») Aug 22, 2023 /
 
Azért első körben a szifontól való visszafolyást kellene megszüntetni. Ha úgy működni fog én nem piszkálnám mert tényleg büntetés az a gép.
(#) ulisses válasza Dino71 hozzászólására (») Aug 22, 2023 /
 
Igen, szerintem is ez lesz a helyes eljárás. -- Remélem ez megoldja.
Köszönöm!
(#) Balaton hozzászólása Szept 25, 2023 /
 
Üdv. Egy kis segítséget kérek.
Zanussi Zds105 mosogatógép hosszabb programfutás után hibára fut. Van 3 Led, bekapcs, start/stop, vége. A start /stop gyorsan villog szünet nélkül. Lassan sípol.
Kikapcs, reset, új program. Nem indul, de egy idő után megint gyorsan villog szünet nélkül. Sípolás nincs. A gép nem csinál semmit. Az előző hibánál benne maradt a víz.
Köszönöm, ha valakinek van ötlete.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2023
(#) sector99 hozzászólása Szept 29, 2023 /
 
Sziasztok !
Mosogatóség E19 hibát jelez, bármelyik programot indítom el. A típus: BOSCH SPV69T80 EU/42.
Ezt a bizonyos szelepet megmértem, nem szakadt, működik. Mi lehet még a hiba ?
(#) Massawa válasza sector99 hozzászólására (») Szept 29, 2023 /
 
Rendszerint nem a tekercs a rossz, hanem szemét, megöregedett szelep vagy vizkö okozza. Sokszor elég kiszerelni meg visszarakni. Szerintem tulbonyolititták ezt a részt a mosogatogépekben ami a gondot okozza. Az a szelep a kifolyo részzben van ahol meglehetösen piszkos a viz, viszont nem pumpálják egyböl a lefolyoba, hanem a melegét felhasználják a következö fokozatban, igy az a szennyviz ott marad jo sokáig a gép oldalát alkoto labirintusban és ez a szelep tartja ott.
A képen a 404-s alkatrészröl van szo.

IMG_6784.jpeg
    
(#) sector99 válasza Massawa hozzászólására (») Szept 29, 2023 /
 
Kiszereltem, lemértem, nem szakad. És működik is mert láttam, hogy behúz. Elképzelhető, hogy az a labirintus eldugult ? Vagy netán a a szelep gumisapkája dagadt meg annyira, hogy a helyén már nem tud nyitni ? Próbáljam új szeleppel ?
(#) Massawa válasza sector99 hozzászólására (») Szept 29, 2023 /
 
Elöfordulhat, mert a kipumpált szennyviznek fell kell jutnia a labirintus bal oldalának közepén levö szenzorig, de különben én sem nagyon értem a müködését. De ha ez a szelep hülyül, akkor a mosogatás végén nálunk nem pumpálja ki a vizet. Korábban kijelzet. Érdekes modon már hibát sem jelez, de a mosogato aljában marad viz. Érdekes modon ujra inditásnál ez nem zavar semmit és akkor simán kiszivja a vizet. Amikor kitisztitottam a szelepet megjavult és azota megy.
(#) sipsa hozzászólása Okt 5, 2023 /
 
Sziasztok! Kis segítséget kérnék. whirlpool adgu 941 ix mosogatógépről volna szó. A keringető szivattyúja úgy tűnik hogy néha nem megy. Ez látszik az edényeken is. A relét hallom hogy kattan, de a szivattyúzás nem mindig indul el. Megszorulhat a szivattyú? Vagy a relénél lesz a probléma? Válaszokat előre is köszönöm!
(#) Dino71 válasza sipsa hozzászólására (») Okt 5, 2023 /
 
Szia! Igen valószínű a ker.szivattyú perselyei elvannak kopva. Lehet perselyezni olvass vissza.
(#) Massawa válasza sipsa hozzászólására (») Okt 5, 2023 /
 
Nem ismerem a gépet, de a vizpumpa turbinája egy mágneses kapcsolval van a motorhoz kötve, azaz a motor kinnt van a turbina meg belül. Rendszerint ételmaradék stb megakasztja.
Először hallgasd meg, hogy forog-e motor amikor kellene ( halk zümmögés). Ha igen akkor nézd meg a neten, hogyan kell a turbina kamaráját kitisztitani. ( nálunk egy pici szürő alkotja a turbina kamarájának a külső részét ( Siemens/Bosch ) . Tisztisd ki , kézzel pörgesd meg a turbinát, majd ovatosan rakd vissza a szürőt. Ennyi. Ha rosszul rakod vissza, akkor a turbina csak forog, de nem pumpálja a vizet.
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2023
(#) sipsa válasza Massawa hozzászólására (») Okt 5, 2023 /
 
Szia! Lebontottam a burkolatot hogy lássam a motort. A motor a program közben nem forog. Kézzel viszont könnyen lehet mozgatni. Ahogy a program szerint indulnia kéne, csak kattan egyet, és egy kicsit megmozdul, és csak búg. Többszöri (4-5) start-stop indítás után elindul. Lehet hogy az indító kondenzátor szállt el? Próbáljam kicserélni?
(#) Kovidivi válasza sipsa hozzászólására (») Okt 5, 2023 /
 
Én megpiszkáltam egy hosszú dróttal, és ami megszorította, az távozott, utána ment a mosogatógép. Elég egy kis üvegdarab, vagy keményebb akármi, és máris nem egy a fö szivattyú, aminek nem tudod megforgatni a properrelét. Mert van egy eldugva a gép közepén is!
Következő: »»   255 / 259
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem